Et skritt av gangen

30. august 2018

Jeg har vært opptatt av miljøvern en god stund nå, faktisk et par år. Men engasjementet har på mange måter etterhvert vokst seg til en stor, eskalerende klump i magen og halsen. Det er liksom aldri godt nok. Og siden jeg har delt miljøengasjementet mitt i sosiale medier, så får jeg også en del meldinger på alt jeg gjør galt. For eksempel «du vet at det der ikke er vegansk?», «det produktet er ikke fair trade» eller «jeg ville aldri spist/kjøpt det produktet» osv. Dette genererer igjen mye dårlig samvittighet, som igjen gir meg dårligere mental helse. Den siste tiden har jeg derfor jevnlig måtte ta realitetssjekk, og jeg har forsøkt å leve etter «jeg gjør så godt jeg kan»-prinsippet. Det er ikke lett.

Jeg vet at jeg er mer miljøvennlig nå, enn for noen år siden. Jeg reiser nesten aldri til utlandet med fly lengre, og forsøker generelt å ta så lite fly som jeg klarer. Når jeg først tar fly, som oftest til Nord-Norge, så forsøker jeg å være borte så lenge jeg kan. I påsken var vi der 10 dager, i sommer var vi der ca. 14 dager og til jul blir det også rundt 10 dager. Jeg spiser en god del mindre kjøtt nå, enn jeg gjorde før. Faktisk spiser vi som regel kjøtt kun i helgene. Ellers støtter jeg miljøvernorganisasjoner økonomisk, jeg stemmer på politiske partier som er miljøbevisst, jeg tilegner meg kunnskap, jeg plukker søppel, jeg bruker handlenett og jeg tenker mer igjennom kjøpene mine og forbruket mitt.

Men så klarer jeg ikke alltid å leve som jeg ønsker, da. Noen ganger glemmer jeg handlenett, noen ganger må jeg ta fly til en plass jeg egentlig ikke hadde trengt å dra til og jeg bruker ikke bambustannbørste (jeg liker dem ikke). Det hender ofte at jeg går forbi søppel på gaten, jeg vasker kjøkkenbenken med engangskluter og det hender jeg kjøper ting som inneholder alt for mye plast. Jeg er også langt fra perfekt når det kommer til resirkulering, og i tillegg kunne jeg absolutt blitt bedre til å la bilen stå. Men det verste, og det jeg får aller flest kommentarer på, er at jeg ikke er veganer. Jeg vet at å spise kjøtt, og generelt animalske produkter, er det verste vi kan gjøre mot jordkloden vår. Og jeg vet at mange av dyrene som er en del av matindustrien, ikke har det spesielt godt.

Den siste tiden har jeg eksperimentert med plantebasert kosthold, og har funnet en del nedslående «fakta». Det er rett og slett en del plantebasert mat, som jeg ikke tåler spesielt godt. Bønner og kikerter blir jeg som regel dårlig av, om det ikke er i veldig små mengder. Soya liker heller ikke kroppen min, og dessuten bør jeg ikke spise så mye av det pga. at jeg har lavt stoffskifte. Jeg har blitt dårlig av de aller fleste kjøtterstatningsprodukter, som jeg har forsøkt å spise (men jeg tåler egentlig både grønnsaksbollene og grønnsakskakene fra IKEA relativt greit). Også blir jeg dårlig om jeg spiser for mye av enkelte grønnsaker, og også av en god del mat med høyt fiberinnhold (spesielt typiske grove produkter). Dette høres kanskje ut som en haug med unnskyldninger, og det er det kanskje også i en viss grad, men det er nå slik det er. Jeg vet om noen som har brukt flere år på å vende kroppen til f. eks bønner, så det er kanskje håp fremdeles, om jeg bare fortsetter å prøve meg litt frem.

For å oppsummere litt, så har jeg akkurat nå ingen konkrete planer om å bli hverken vegetarianer eller veganer. Og jeg er ikke perfekt, eller i nærheten av perfekt, når det kommer til miljøvern. Men det er ikke godt for meg, det å skulle påføre meg selv skyldfølelse for alt jeg ikke får til. Og jeg synes heller ikke det er spesielt hyggelig at folk kommenterer og presser de av oss som allerede forsøker så godt vi kan, i den situasjonen vi står i. Jeg pleide å være sinna, jeg skulle redde verden, men det er ikke så enkelt som jeg trodde. Nå tenker jeg at det viktigste jeg kan gjøre er å stadig tilegne meg kunnskap, samtidig som jeg må skjerme meg fra det som gir meg aller dårligst samvittighet. Jeg tror ikke jeg har noe godt av å totalt avskjære meg fra alt som er vondt, men det er fullt lovlig å avfølge de som gjør at man bare føler seg verre. Jeg har avfulgt noen som ofte deler bilder av dyremishandling, blant annet. For det takler jeg veldig dårlig. Også må jeg ta ett skritt av gangen, og gjøre så godt jeg kan. Selv om det innebærer at jeg ikke alltid er et så godt eksempel, som jeg har lyst til å være.

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

16 Comments

 • Lina Kristine

  Det høyres ut som du gjør ein fantastisk jobb, spør du meg! Eg kjenner meg igjen i mykje av det du skriver, føler og gjør og kjenner på at sjølv om eg har klart å bli vegetarianer og spiser for det meste plantebasert, så er det ikkje godt nok.
  Det er trist at folk heile tida skal kjefte på oss for at vi ikkje gjør det bra nok. Ofte er det dei som gjør minst og ikkje ein gang prøver som forteller oss at «veit du at det er mikroplast i fleecejakka di» eller at soya dreper regnskogen… Ikkje la sånne folk ødelegge. Forsett å snakke om det du gjør er bra. Ja, du får høyre det frå alle idiotene, men igjen, det vi gjør inspirerer mange! Heia deg! Heia oss! Og heia verden!

  30. august 2018 at 6:27 pm Reply
  • Caroline

   Så utrolig bra at du har blitt vegetarianer, det er jo et stort steg! Du er kjempeflink!

   30. august 2018 at 8:22 pm Reply
 • Marthe

  Huff. Jeg tror ikke jeg klarer 10% engang av det du gjør nå. Og ja, jeg blir også dårlig av å spise alt for mye grovt og grønt. Jo mer variert- jo bedre.

  30. august 2018 at 6:44 pm Reply
  • Caroline

   Variert er bra! Og ikke ha dårlig samvittighet <3

   30. august 2018 at 8:21 pm Reply
 • Julie

  Kunne ønske flere heller kunne passe på seg selv enn å hele tiden kommentere og korrigere det andre gjør. Verden blir ikke bedre av at vi kjefter på hverandre. Ingen kan gjøre alt og ingen er perfekte. Sånn er det bare. Synes det er veldig imponerende hvor mye du gjør og hvilke endringer du får til! Selv er jeg ikke i nærheten, men jeg endrer det jeg kan når jeg kan. Jeg tenker uansett at det viktigste man gjør er å begynne å tenke annerledes og å videreføre de tankene til andre så godt man kan.

  30. august 2018 at 7:01 pm Reply
  • Caroline

   Ja. Jeg skal i alle fall prøve å bli mye flinkere selv, til å passe på mine egne saker. Det er en skikkelig uting, i grunnen.

   30. august 2018 at 8:20 pm Reply
 • Karoline

  Klem <3 Selv tenker jeg at det viktigste er å være bevisst. Ingen er helt perfekt og om man ikke får til alt så skal man ikke måtte gå rundt med dårlig samvittighet, men heller tenke at man gjør sitt beste og noe mer kan ikke verden kreve. Jeg vet med meg selv at jeg av ymse grunner ikke kunne klart å bli vegeterianer selv, men jeg prøver i alle fall å variere og å huske at jeg bruker handlenett og kildesorterer og liknende og for noen år siden gjorde jeg jo ikke det en gang. Og hvis noen gir deg meldinger på ting du gjør galt så er det så ødeleggende for fokuset burde jo ikke være der, men heller på at du virkelig prøver. Du fortjener mer å heies på for det du gjør og det du kan i stedet, det er mye mindre ødeleggende på alle måter.

  1. september 2018 at 6:32 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for fin kommentar, det setter jeg veldig stor pris på!

   1. september 2018 at 10:03 am Reply
 • Monica M. B

  Hei!

  Jeg prøver også å leve miljøvennlig så langt og godt som det går, og nå også å spise mer grønt(vegetarisk). Men hvordan du lever og hva du kjøper det er ikke deres problem, det er ene og alene din sak! Så får de bare bry seg med sitt og prøve så godt de kan å leve opp til sine standarer. Tror ikke alle som pirker på alle andre lever så perfekt selv. Skriver og kommenterer på blogger jeg og. Og jeg og vet jeg ikke er perfekt. Men jeg sier ikke til deg hvordan du skal leve fordi og hva du skal kjøpe. Og det er forskjell på å gi råd og det å være kritisk(kritikk). Håper du forstår hva jeg vil frem til. :o) (det hørtes så mye bedre ut før jeg begynte å skrive. nå savner jeg de emoji fra mobilen osv. føler meg som apa med henda for ansiktet).

  Ha ei fin hel og take care! :o)

  1. september 2018 at 11:58 pm Reply
  • Caroline

   Kjempebra at du prøver så godt du kan <3

   2. september 2018 at 3:25 pm Reply
 • Ingvild

  For et fint innlegg! Jeg er skikkelig enig med deg. Selv prøver jeg jo såklart å leve miljøvennlig og spise mindre kjøtt og bruke flergangskopp og handlenett og alt det der, men in the end er vi jo alle bare mennesker og vi gjør feil, jeg merker selv at jeg innimellom «sklir» ut, og derfor kjenner jeg at jeg blir lei meg og (og litt sint) av de kommentarene du nevner. Det er trist at folk bruker så mye energi på å kritisere folk og alt man gjør feil, istedetfor å heller fokusere på det man gjør som er bra. Eller? :-)

  Anyways, veldig bra skrevet! Ha en fin søndag <3

  2. september 2018 at 8:50 am Reply
  • Caroline

   Veldig enig! Tusen takk for kommentar <3

   2. september 2018 at 3:24 pm Reply
 • Elena

  Jeg har vært vegetarianer siden 2010, og jeg ble det pga dyrene. Ikke miljøet. Og jeg får stadig vekk kommentarer på at jeg som er veggis burde tenke mer på miljøet.

  «Jeg har aldri sagt at jeg er miljøbevisst, for faen» svarer jeg da.

  Haha. Men jeg prøver å kildesortere så godt jeg gang. Jeg har begynt å ta med handlenett i stedet for å kjøpe plastposer på butikken. Jeg bruker metallsugerør i stedet for plastsugerør. Jeg flyr nesten aldri. Mest fordi jeg hater å fly. Så prøver så godt jeg kan. Og det er jo det viktigste. At vi alle bare prøver så godt vi kan. Uten at det går utover vår egen helse. Om du ikke tåler så mye grønt og soya, så spiser heller kjøtt og mat som kroppen din trives med. Man trenger ikke å være veganer for å bry seg om miljøet. Og; bare fordi man er veganer så betyr ikke det at man automatisk er miljøbevisst. Jeg vet om flere veganere som spiser plantebasert pga av egen helse, og at de ikke bryr seg om dyrene i det hele tatt. Så ja, vi er alle forskjellige. Men om alle prøver å gjøre litt, på hver sin måte. Så kanskje vi klarer å endre verden. Bare kanskje.

  Anbefaler forresten røde linser i stedet for bønner og kikerter. Det er LITT bedre for magen. ;-)

  2. september 2018 at 10:55 am Reply
  • Caroline

   Takk for at du deler <3 Reagerer på røde linser og, men ikke i like stor grad :D

   2. september 2018 at 2:35 pm Reply
 • HunMedSauene

  Synes det er veldig trist at man skal bli hakket på når man viser at man bryr seg fordi det man viser ikke er «godt nok». At man gjør noe i det hele tatt for miljøet er kjempebra, og det er ikke mulig for alle å klare å få til alle disse tingene man gjerne skulle gjort for jordkloden vår. For min del er det å ta vare på miljøet blitt livsstilen min omtrent, og jeg tenker på miljøet når det gjelder nesten alle valg jeg tar, og det finnes nok folk der ute som klarer å finne noe å «klage» på når det kommer til hva jeg gjør også. Så det handler nok mer om disse folka som absolutt må ytre det «negative» ved saken, enn det gjør om dine handlinger, for det du gjør for miljøet er bare kjempebra! <3

  3. september 2018 at 8:08 pm Reply
  • Caroline

   Takk! Og tusen takk for alt du gjør! <3

   4. september 2018 at 9:59 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.