Å handle lokalt + mine favoritter i Bergen

13. august 2018

For noen uker siden spurte Bergens Tidende om jeg ville skrive litt for dem om å handle lokalt, og det ville jeg veldig gjerne! Så jeg skrev et debattinnlegg som jeg tenkte at jeg kan dele med dere også, pluss at jeg i tillegg har lagt til mine favoritter her i Bergen når det kommer til det å handle lokalt. Fortell gjerne om deres lokale favoritter i kommentarfeltet.

Å handle lokalt

Jeg flyttet til Bergen høsten 2013, og jeg ble nærmest umiddelbart forelsket i byen. Som nordlending fra en liten bygd i Troms så setter jeg stor pris på nærheten til storslått natur og hav, rause mennesker og en kultur der samhold og inkludering står sterkt. Men jeg la også fort merke til de små, lokale butikkene og spisestedene. Det fremsto som alle disse stedene binder byen sammen, og er av stor betydning for at Bergen innehar en stemning jeg ikke helt klarer å finne i andre norske byer. Sammen med majestetiske Fløyen og Ulriken, bemerkelsesverdige byggverk og nærheten til havet, så har Bergen noe helt unikt.

Jeg startet tidlig med å utforske byen, og hva den har å tilby. Noe som jeg fort la merke til var at lokale butikker og spisesteder blir etablert, relativt ofte, men at de dessverre også ofte forsvinner fort igjen. Kjedebutikkene og kjøpesentrene gjør sine inntog, og tar mer og mer plass i bybildet. Jeg synes det er en lei utvikling å se. Bare den siste tiden har flere av mine favorittsteder måtte be om hjelp fra kundene sine for å unngå konkurs og nedleggelse. For å unngå at Bergen skal miste de lokale butikkene og spisestedene sine, så er det helt avgjørende at vi setter større fokus på å handle lokalt. Som en plakat jeg gikk forbi her om dagen så godt sa; ”Om vi ønsker lokale butikker i fremtiden, så må vi støtte dem i dag”.

Jeg ser mange flere fordeler ved å handle lokalt enn å handle på kjedebutikker eller via netthandel. Det som jeg ser på som den aller største fordelen er at ved å handle lokalt støtter jeg lokalsamfunnet mitt, og det binder oss tettere sammen. Det er ikke til å stikke under en stol at lokal handel skaper mange viktige arbeidsplasser, og er med på å bidra til verdiskaping og et mer levende og voksende samfunn. Jeg opplever også personlig mye bedre service ved å handle lokalt. Det er tydelig at de som arbeider der brenner for virksomheten sin, og at de har god kunnskap om produktene sine. Dette gir meg som kunde stor trygghet, og jeg føler meg godt ivaretatt og sett. I tillegg er ofte vareutvalget i lokale butikker mer spisset og større enn hos andre butikker, og du får varer og tjenester som du ikke kan finne andre plasser. Lokale butikker og spisesteder blir også ofte naturlige møtepunkter, og det kan ofte være mer miljøvennlig å handle lokalt.

Her i Bergen har vi så mange perler innenfor lokal handel, og det er på høy tid at flere oss benytter tilbudene som finnes. Jeg anbefaler alle å spesielt sjekke ut hva som befinner seg i Lille Øvregate, Øvregaten, Skostredet, Strandgaten utover mot Nordnes, Marken og rundt bryggen. Mine personlige favoritter er å kjøpe økologisk og plastfri mat hos Reindyrka og Kinsarvik Fruktutsalg & Naturutsalg, miljøvennlige produkter hos Råvarene, iskrem hos Hallaisen iskrem-bar, kunst hos Myte Illustrations, bøker hos Boksalongen, fotoutstyr hos Antoni Stasi og å fikse sko hos en lokal skomaker.

Om du ønsker å handle brukt finnes det også mange gode vintage- og bruktbutikker i Bergen. Jeg vil spesielt anbefale Miljømarkedet, Ane Blich House, Vintage Sisters og Paulina Vintage Boutique. Og om du ønsker et hyggelig kafébesøk så vil jeg på det varmeste anbefale Klosteret Kaffebar, Kaf på bryggen, Bastant Stølegaten, Pygmalion, Nobel Bopel, Colonialen på Litteraturhuset, Amalies Hage, Dwell, BarBarista, HEM, Det Lille Kaffekompaniet og Roll & Rock. Om du liker noe søtt så anbefaler jeg konditoriet Sweet Rain og Konfektgalleriet. Middagen kan du gjerne innta hos Spisekroken, Munken Bistro eller 1877. Litt utenfor Bergen, på Ask på Askøy, så finner du også Bakstehuset. Jeg må bare gi dem stor berømmelse for nydelig bakst og magisk stemning. Og det er også vel verdt å ta en tur innom Bondens Marked.

Som dere kan se bugner Bergen av spennende og gode tilbud. Vi trenger særegenheten og kunnskapen disse stedene har å tilby. Så nå er bare spørsmålet; vil du være med på en dugnad for den lokale handelen?

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

8 Comments

 • Martine

  Så utrolig mange fine steder! Jeg skulle ønske Bodø hadde flere slike tilbud, men dessverre er det ikke mange av dem.

  14. august 2018 at 8:13 am Reply
  • Caroline

   Fryktelig synd! Melkebaren og Babel Barista ser koselig ut, da!

   14. august 2018 at 9:17 am Reply
 • Gitte

  Takk for tips! Broren min skal studere fire år til i Bergen, så jeg skal ha dette i bakhodet når jeg besøker! Jeg har blitt mer og mer opptatt av stemning når jeg ute og handler, at det er skal være en opplevelse, og synes ofte det er langt hyggeligere i lokale butikker og på lokale spisesteder.

  14. august 2018 at 8:13 am Reply
  • Caroline

   Ja, enig!

   14. august 2018 at 9:18 am Reply
 • susannasverden

  Helt enig med deg om å handle lokalt. Det gjör liksom handelen til en opplevelse og beriker bybildet på så mange måter. Trives virkelig ikke på kjöpesenter så håper framtiden inneholder mer av små nichebutikker og at vi kjöper mindre og dyrere til bedre kvalitet. Dessverre tror jeg også at mange små butikker og kafeer sliter med å gå rundt så det er en viktig påminnelse å velge dem når man först skal handle.

  14. august 2018 at 9:26 am Reply
  • Caroline

   Helt sant <3

   14. august 2018 at 9:27 am Reply
 • teabooks

  Veldig fint å kunne handle lokalt! Her hadde vi en mathall, men den forsvant etter kort tid. Det var synd. For oss som ikke har bil så var det fint å finne lokale varer midt i sentrum. Jeg tror jeg må undersøke litt mer hvor man kan få kjøp mer lokalt her og støtte de selvstendige butikkene som fins. Jeg skulle ønske at det var mer lønnsomt å satse slik at man som kjøper fikk flere tilbud, men Norge er ikke et stort land, så er vel ikke lett å overleve for selvstendige butikker/kafeer etc.

  17. august 2018 at 6:57 am Reply
  • Caroline

   Nei, veldig synd. Derfor må vi alle ta ansvar <3

   17. august 2018 at 12:08 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.