Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Kan jeg klare meg uten godteri i hele 2018?

17. desember 2017

God søndag, kjære lesere. Det er allerede kun en uke igjen til julaften, tiden flyr virkelig i desember. Jeg koser meg med «Jul i Svingen» hver dag, og et lite lass med klementiner. I desember er det jo gjerne også mye fokus på å kose seg med sukkerinnholdig mat, så en del søte godbiter har det også blitt. Og alt dette har fått meg til å tenke litt, og å reflektere over hva jeg ønsker å arbeide med i 2018. Dere som følger meg i sosiale medier har kanskje allerede sett det, men jeg leker med tanken på å prøve meg på godtestopp i hele 2018. Det er svært ambisiøst, og jeg ville aldri sagt det om jeg ikke tror fullt og helt på at jeg kan klare det. Jeg har aldri følt det før, egentlig, at jeg kan klare meg uten godteri. Men det tror jeg faktisk nå, mest fordi jeg har så innmari lyst til å klare det.

Grunnene til at jeg vil kutte godteri og andre matvarer med mye sukker, de er mange. Først og fremst er det fordi jeg merker veldig godt hvordan sukker (og også en del kunstig sukker + koffein) gjør at jeg får mye oftere og kraftigere angstanfall. Det er et ganske tydelig mønster, og selv om det sikkert ikke er slik for alle som sliter med en angstlidelse, så er det slik for meg. Da gjør jeg meg opp tankene på om godteriet faktisk er verdt det? Og svaret er nei. Det er ikke verdt å spise godteri, for så å få kraftig angst etterpå. Så det er hovedgrunnen. I tillegg får jeg ofte veldig høy puls, skjelvinger og kjempevondt i magen av å spise mye sukker. Og det hjelper heller ikke på angsten, for å si det slik. Så det blir en ganske dårlig sirkel, det der.

Det å kutte godteriet i 2018 (og kanskje også å kutte det ned drastisk for ca. resten av livet, forhåpentligvis) er også noe jeg tenker kan ha en positiv effekt på mine overvektsproblemer. Og ikke minst er det bra for tennene. Dessuten er det alltid slik at når jeg spiser godteri så er det kun den første biten som smaker godt, deretter blir det faktisk ikke godt i det hele tatt. Men tror dere det stopper meg fra å ta mer enn en bit? Neida… Vær så snill, si at det er flere som kjenner seg igjen? Alt i alt synes jeg ikke at det er verdt det, og jeg har skikkelig lyst til å ha en godtestopp. Jeg synes også det er litt spennende å teste viljestyrken, for jeg vet det sikkert ikke vil bli så lett.

De matgruppene jeg vil kutte er de som inneholder mye raffinert sukker. For eksempel smågodt, melkesjokolade, iskrem, brus, kaker, bakevarer og så videre. Og i stedet for slike matvarer skal jeg kose meg med for eksempel frukt, bær, nøtter, mørk sjokolade, grønnsaker med dipp, ost og hjemmelaget godis/snacks uten sukker. Men det som er det aller viktigste for meg er å lære meg at jeg ikke alltid trenger å ha noe å kose meg med. Når jeg ser på TV, når jeg er i byen, på kvelden osv. Det holder med en kopp te osv., det trenger ikke å være en form for kos hver eneste dag. Noen som kjenner seg igjen? Jeg tenker at det beste er å spise jevnlig gjennom hele dagen, og at jeg spiser næringsrik mat som holder meg mett og som ikke får blodsukkeret til å stige fort og kraftig. Det er da jeg trives best, og føler at jeg har det best. For å si det slik, jeg ønsker å prøve omtrent alt for en hverdag med mindre angst og mindre smerter. Og dette kan kanskje hjelpe, så det er verdt å prøve. Tenker jeg. Samtidig tenker jeg at om jeg skulle falle for fristelsen med å spise godteri en gang, så skal det ikke være krise. Det som betyr noe er helheten. Og at man gjør det som er best for sin egen helse – enten det er å spise godteri eller ikke. Men jeg skal gjøre alt jeg kan for å klare dette, for det er noe jeg virkelig vil.

Hvilket forhold har dere til sukker og godteri og alt det der?

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

6 Comments

 • Amalie

  Åh jeg vurderer å hive meg med! Tenker at det burde gå å kutte ut smågodt, potetgull, sjokolade o.l så lenge jeg kan lage sunne alternativer. Jeg har også slitt med at jeg MÅ ha noe å kose meg med om kveldene. Føler det rett og slett har blitt en vane og kjedespising. Men i stedet har jeg laget masse grønn te og det fungerer helt nydelig

  17. desember 2017 at 6:45 pm Reply
  • Caroline

   Te er jo innmari godt! Tror mange føler de må ha noe på kvelden, med TV på.

   18. desember 2017 at 10:12 am Reply
 • Hjertejubel

  Det blir spennende å følge deg videre på din sukkerfrie ferd – jeg har ståltroa på at du klarer det!

  Selv har jeg vært sukkerfri siden mai i år. Jeg kom hjem etter en langweekend med mye junkmat, godterier og alkohol og følte meg såå syk og elendig. Så da bestemte jeg meg for å kutte ut sukkeret fullstendig. jeg er av den typen som synes det er enklest å holde seg helt unna istedenfor å skulle «unne seg litt» en (to-tre) dager i helgen. Jeg har ikke angret en eneste dag, og jo lenger tid det går jo enklere blir det. Nå er det lekende lett, og når jeg av en eller annen grunn opplever å være fysen (gjerne i forbindelse med kleine dagen-derpå´er eller syklus) så koser jeg meg med noen ruter supermørk sjokolade :)

  Lykke til med sukkerkutt :)

  18. desember 2017 at 12:10 am Reply
  • Caroline

   Spennende! Jeg føler som seg, at jeg klare ikke unne meg litt og litt. Vil heller kutte helt, fordi jeg da frigjør mange tanker om valg osv. Som tar mye energi. Jeg gleder meg faktisk til dette! <3

   18. desember 2017 at 10:11 am Reply
 • Elena

  I vår begynte jeg med å kutte ut raffinert sukker. Kjempevanskelig i begynnelsen. Man blir jo avhengig av sukker. Men nå føles det kjempedeilig! Og jeg føler meg sunnere på innsiden.

  I stedet for vanlig sjokolade med masse hvitt sukker spiser jeg heller en raw sjokolade, eller sjokolade som f.eks er tilsatt kokosblomstsukker. F.eks Berit Nordstrand sine sjokolader. Nam! Skulle prøve å spise en kvikk lunsj her en dag, fordi det er jul, men æsj! Så søtt! Haha, så etter en stund uten sukker får man jo bare mindre og mindre lyst på det. Og man blir ikke like sugen på noe søtt. Anbefaler å erstatte hvitt sukker med blant annet agave sirup, kokosblomstsukker eller dadler! Jeg har mange (veganske) oppskrifter på sunne snacks som man kan lage hjemme, ofte raw, og med f.eks dadler for å gjøre det søtt. Amazing! :)

  Lykke til!

  18. desember 2017 at 11:13 pm Reply
  • Caroline

   Så bra! Jeg bruker mye kokossukker selv, men må være litt forsiktig med kokossukker, honning, agavesirup og slikt. Jeg reagerer ganske likt på det som på sukker, i større mengder. Men helt enig i at det helt sikkert er bedre! Skal prøve meg frem med dadler mer.

   19. desember 2017 at 11:03 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.