Hva sier partiene om: Klima og miljø

23. august 2017

[su_box title=”Litt om…”]I ukene fremover vil jeg ta for meg enkelte tema innenfor politikken, for så å forsøke å liste opp hva de forskjellige partiene mener på en så enkel måte som jeg kan. Jeg er ingen ekspert på politikk, og det jeg skriver hentes ut fra de forskjellige partienes partiprogrammer og andre sider (som jeg linker til som kilder). Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg brenner for at flere, spesielt unge, skal bruke stemmeretten sin. Jeg synes det å engasjere seg og å stemme ved valg er utrolig viktig, og jeg tror også alle er interessert i politikk på ett eller annet plan (selvom du kanskje ikke vet det selv). Når man skal prøve å finne ut hvem man skal stemme på kan det være forferdelig vanskelig i en jungel av lovord, dilemmaer og vanskelige problemstillinger. Personlig tror jeg at man nesten aldri kan være helt enig med et parti, men at det gjelder å finne de hjertesakene man brenner mest for og hvilke parti som støtter de sakene best. Jeg kommer til å ta for meg de partiene som er på Stortinget, og de som (i følge meningsmålinger) står i posisjon til å komme seg inn på Stortinget. Så jeg vil bare si; husk å bruke stemmeretten din 11. september! Godt valg![/su_box]

Klima og miljø

Hva mener egentlig de forskjellige partiene om klima og miljøvern? Jeg har lest på partiprogrammene og har funnet ut at det er rett og slett alt for omfattende for meg å ta for meg alt sammen i dette innlegget. Jeg har tatt for meg to saker som er viktig for meg, og hva partiene mener. Det jeg kan se er at de aller fleste av partiene er interessert i at klimautslippene skal minke betraktelig, og ønsker å fokusere på miljøet – det er bra. Noen kommer med veldig konkrete forslag, mens andre kommer med svært vage valgløfter. Om man er opptatt av klima og miljø ville nok jeg stemt på et parti som faktisk kommer med konkrete forslag, og som gjerne har miljø som en hjertesak.

Om du ser spesielt interessert så anbefaler jeg deg å lese rapporten Klimavalg 2017, og du kan også lese de forskjellige partiprogrammene litt mer nøye. Denne siden er også nyttig. Og denne. Les også hva Naturvernforbundet mener om de forskjellige partiene.

Hvem er for oljeboring i Lofoten, Senja og Vesterålen?
 • Fremskrittspartiet: Ønsker å åpne for konsekvensutredning av havområdene utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja med hensikt å åpne de for oljeutvinning.
 • Høyre: Med strenge krav til miljø og klima, vil Høyre åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for konsekvensutredning, med hensikten å åpne for oljeboring.
 • Senterpartiet: Ønsker ikke å åpne for oljevirksomhet i områder som er verdifulle for fiskerinæringen, i tillegg til områder som er nærme land eller har for stor risiko for ulykker, spesielt med tanke på fiskenæringen. Senterpartiet vil altså ikke ha oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.
 • Arbeiderpartiet: Ønsker å åpne for konsekvensutredning i Lofoten, men har også sagt at de ønsker å verne noen av delene. I motsetning til Frp, legger Arbeiderpartiet vekt på at konsekvensutredning ikke nødvendigvis betyr at de vil åpne for oljeboring. Arbeiderpartiet blir med det kanskje det partiet som det er mest vanskelig å vite nøyaktig hva vil, da de ofte kan fremstå som uklare i hva bakgrunnen for konsekvensutredningen egentlig er.
 • Sosialistisk Venstreparti: Ønsker å sikre et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. De ønsker å ta vare på de evig fornybare arbeidsplassene og mener Norge har et kjempepotensial på grønne arbeidsplasser som kan ta over for arbeidsplasser innenfor olje.
 • Miljøpartiet De Grønne: Sier klart fra i sitt partiprogram at de ønsker permanent vern mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja, i tillegg til andre sårbare områder.
 • Kristelig Folkeparti: Ønsker å verne spesielt sårbare naturområder hvor miljø- og/eller fiskerihensyn gjør oljeutvinning uforsvarlig. KrF vil derfor opprette petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, Jan Mayen, Mørebankene og kystnære områder i Skagerak. Oljevirksomhet i sin helhet skal reduseres over sikt, og KrF vil bruke oljeteknologien på å utvikle fornybar energi.
 • Rødt: Ønsker en kontrollert nedtrapping av olje- og gassindustrien samtidig med en oppbygging av framtidsrettede arbeidsplasser. Partiet ønsker altså ikke mer utbygging i oljesektoren, og å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt.
 • Venstre: Vil permanent verne sårbare områder. I det inkluderer de Lofoten, Vesterålen, Senja, Svalbard, Jan Mayen, Skagerak, Mørefeltene og kystnære områder av Finnmark og iskanten.
Hvem er for pelsdyroppdrett?
 • Fremskrittspartiet: Fortsatt pelsdyroppdrett, men uten subsidier. Gjennomgang av regelverket for pelsdyrhold.
 • Høyre: Fortsatt pelsdyroppdrett, basert på “strenge dyrevelferdsmessige kriterier”.
 • Senterpartiet: Fortsatt pelsdyroppdrett, basert på “strenge dyrevelferdsmessige kriterier”.
 • Arbeiderpartiet: Vil ha styrt avvikling av pelsdyroppdrett, med kompenserende tiltak i en overgangsperiode.
 • Sosialistisk Venstreparti: Vil ha forbud mot pelsdyroppdrett, med omstillingsmidler til oppdretterne.
 • Miljøpartiet De Grønne: Avvikling av pelsdyroppdrett raskest mulig. Importforbud.
 • Kristelig Folkeparti: Fortsatt pelsdyroppdrett, med krav som ivaretar dyrenes naturlige behov. Bedre regelverksetterlevelse og mer kontroll. Aktivitetsforbud ved gjentatte regelverksbrudd.
 • Rødt: Avvikling, med kompensasjon for oppdretterne i omstillingsperioden.
 • Venstre: Vil ha forbud mot pelsdyroppdrett og importforbud.

Kilder:

Foto: Cicero.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

8 Comments

 • overtenking

  Nyttig innlegg! Jeg har allerede stemt, men spennende å lese hva alle partiene tenker uansett :)

  23. august 2017 at 2:56 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk <3

   23. august 2017 at 5:36 pm Reply
 • Charlotte KM

  Dette likte jeg! Nyttig :)

  23. august 2017 at 3:05 pm Reply
  • Caroline

   Takk for det! <3

   23. august 2017 at 5:35 pm Reply
 • Ingrid Tjosaas

  Åå, ja! Eg er eigentleg sikker på kva eg skal stemme, men kjekt med bloggar som guidar litt rundt i politikken og gjer det litt lettare å bestemme seg. Supert initativ! :-D

  23. august 2017 at 4:26 pm Reply
  • Caroline

   Takk, setter stor pris på kommentar!

   23. august 2017 at 5:36 pm Reply
 • Luisa - La Mar

  Valget blir ikke vanskelig at all for meg, og for første gang er jeg partiløs ved et valg. Rettferdig samfunn er et bærekraftig samfunn. Helheten er det viktigste.

  24. august 2017 at 11:29 am Reply
  • Caroline

   :)

   24. august 2017 at 12:04 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.