Tanker om kjøtt og sånt

20. juli 2017

[su_dropcap style=»simple»]I[/su_dropcap] dag så jeg dokumentaren «What the Health» på Netflix, en dokumentar om hvordan kosthold påvirker kroppen og leder til sykdommer. Dokumentaren forteller blant annet om hvordan kjøtt, egg og melkeprodukter kan føre til diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer. Jeg har personlig sett flere dokumentarer som forteller det totalt motsatte av hva som blir lagt frem i «What the Health» (blant annet «The Secrets of Sugar»), og selvom det er en del ting jeg stusser over (pluss at dokumentaren, etter min mening, er skremselspropaganda) så kommer det frem en del fakta som for meg faktisk gir mening. Jeg tror at mennesker har godt av å spise mer plantebasert, og jeg tror at spesielt rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt kan gjøre mye skade. Samtidig kjenner jeg at det blir vanskeligere og vanskeligere for meg å spise kjøtt, både med tanke på miljøet men aller mest dyrevern. I oktober skal jeg prøve meg på en vegetarmåned (med meieriprodukter og egg inkludert), og det er supergøy om du vil joine! Samtidig skal jeg prøve å minke mer og mer på kjøtt i hverdagen min, fordi det føles rett. Om jeg en dag blir fullstendig vegetarianer eller veganer, det vet jeg ikke, men akkurat nå føles det riktig å prøve meg litt ned den stien.

Når man først begynner å tenke på miljø, dyrevern, kosthold osv. så går det ofte ikke lang tid før man har tilegnet seg mer kunnskap, og blir mer og mer sugd inn. Slik føler i alle fall jeg det. Og her om dagen snakket jeg med en av mine Instagram-følgere om dette, at vi føler at vi aldri strekker til. Jeg tror ikke vi er alene om å føle det slik, det kan være svært overveldende! Spesielt når vi har tilgang til så mye informasjon, og så mange mennesker proklamerer for veganisme, miljøvennlige tiltak osv. Jeg har, for å være ærlig, følt meg helt motløs i det siste. Jeg har lyst å klare å være veganer, leve etter zero waste-prinsippet, kjempe for dyrs rettigheter og generelt engasjere meg… Men jeg har vel forstått mer og mer at jeg ikke kan klare alt, og i alle fall ikke på en gang. Er det noen som kjenner seg igjen i å være en «alt eller ingenting person»? Jeg må i arbeide mye med meg selv på dette området, det å godta at ting tar tid og at det er lov å ta et skritt om gangen. Og det er også veldig viktig for meg å si til alle som leser det jeg skriver at jeg aldri dømmer noen andre for hva de spiser. Hva du spiser eller hvordan du lever er overhodet ikke min sak, jeg kan bare vise hvordan jeg vil leve og hva jeg brenner for. Så må folk få lov å leve livet sitt slik som de vil. Når jeg deler informasjon om veganisme og miljøvern på bloggen så velger jo folk selv om de ønsker å lese om det, så da føler jeg ikke at jeg presser det på folk. Om du synes jeg presser mine tanker på deg så vil jeg gjerne at du sier i fra, for det er ikke min intensjon.

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

6 Comments

 • Tine Katrine

  Jeg føler selv at veganmiljøet kan ha et press på at man skal være helt perfekt, men vi er heldigvis mange som ikke tenker sånn. Det er også mange veganere som syns ‘what the health’ er en dårlig dokumentar.
  Syns man skal fokusere på hva man klarer istedenfor hva man ikke klarer – lettere sagt enn gjort. Og det er alltid noen som tolker lufting av tanker som at man presser på dem sine meninger. Det er ubehagelig, men man må bare ignorere de. Man må jo kunne dele sine tanker uten at folk skal ta det så ille personlig. Så lenge man gjør det på en hyggelig måte, liksom :P

  20. juli 2017 at 8:49 pm Reply
  • Caroline

   Ja, veldig enig!

   21. juli 2017 at 7:01 am Reply
 • Gitte

  Jeg er definitivt en «alt eller ingenting»-person! Det har gjort møte med voksenlivet ganske krevende – plutselig har måttet legge vekk en egenskap og et tankesett som jeg har brukt så lenge jeg kan huske og vært stolt av. Hverdagen har blitt så sammensatt, at jeg rett og slett må finne meg i å gjøre ting halvveis og fokusere på å «bare» gjennomføre, uten nødvendigvis «å naile» det. Vanskelig å være raus med seg selv og gi rom for feil.

  Blir med på vegetar-oktober! Tror det blir veldig bra! Hjelper når flere gjør det sammen, og kan støtte hverandre og dele tips. ♥

  21. juli 2017 at 4:51 am Reply
  • Caroline

   Kult at du joiner! Kjenner meg veldig igjen i det du skriver <3

   21. juli 2017 at 7:00 am Reply
 • Caroline

  Takk for tipset! Jeg vil også gjerne spise mindre kjøtt – og enig i at alt hjelper litt. Det må ikke være alt eller ingenting. Håper du fortsetter å skrive om dette temaet. Blir også veldig glad for oppskrifter med vanlige ingredienser – ting man gjerne har i skapet. :)
  Skal se denne filmen i kveld.

  27. juli 2017 at 3:11 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for kommentar <3

   28. juli 2017 at 9:43 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.