Nye regler for merking av reklame i sosiale medier

8. juli 2017

[su_dropcap style=»simple»]D[/su_dropcap]ette innlegget er til alle, inkludert meg selv, som ikke har fått med seg at Forbrukerombudet har kommet med nye regler for merking av reklame i sosiale medier. Dere kan lese hele veilederen her, men jeg tar for meg de viktigste punktene i dette blogginnlegget. Veiledningen er i hovedsak ment for deg som får betaling eller andre fordeler for å omtale eller legge ut noe om produkter, tjenester eller næringsdrivende på dine profiler i sosiale medier og på blogg.

Hvis du lager videoer og har din egen kanal på Youtube eller andre videodelingsplattformer, som for eksempel en nettside som er dedikert til videoklipp, må du følge spesialreglene i kringkastingsloven. Det er Medietilsynet som fører tilsyn med denne loven. De har laget en veileder for Youtubere og vloggere: Veileder til youtubere og videobloggere om merking av reklame. Videoer som du legger ut ellers i sosiale medier må følge reglene i Forbrukerombudets veiledning.

Eksempler på reklame:
  • Du får betalt for å legge ut noe om et produkt, en tjeneste eller en næringsdrivende. Det er reklame uansett om det du legger ut er din ærlige mening eller om den som har betalt deg har bestemt hva du skal legge ut.
  • Du får låne noe, får ting gratis, får delta på arrangementer eller reiser, eller får gratis tjenester eller rabatter, mot en forventning om at du omtaler dette eller gir det eksponering.
  • Du har en generell avtale om at du skal profilere en næringsdrivende (f. eks. som «ambassadør» eller «samarbeidspartner»). Dette gjelder både dersom det er avtalt at du skal legge ut spesielle ting, og dersom du omtaler eller eksponerer varer eller tjenester som den næringsdrivende kan kjennes igjen ved og få en markedsføringseffekt av.
  • Du avholder konkurranser eller deler ut «giveaways» for en næringsdrivende.
  • Du bruker annonselenker som gir deg betalt f. eks. per klikk eller kjøp. All eksponering eller omtale av butikken eller ytelsen du lenker til, på en måte som kan gi mer trafikk til lenkene du legger ut, er da også reklame.
  • Du driver din egen næringsvirksomhet, og legger ut egenreklame. Dette kan for eksempel være at du har en egen kleskolleksjon eller nettbutikk, og det du legger ut på din personlige profil i sosiale medier eller på blogg er med på å fremme salg av varer eller tjenester som du har en interesse i. Dette gjelder uansett om du driver næringsvirksomheten alene eller om du gjør i det i samarbeid med andre. Krav til merking gjelder i alle medier.

Et innlegg skal merkes som reklame hver gang produktet eller tjenesten blir omtalt eller eksponert på en måte som har markedsføringsverdi. Dersom du f. eks. har reklame i et blogginnlegg, må du også merke innlegg på Facebook, Instagram eller Snapchat som promoterer dette blogginnlegget. Det er ikke lov å få noen til å gå inn på et reklameinnlegg uten at de er oppmerksomme på at det er snakk om reklame.

For at det skal fremgå klart at det er reklame må merkingen ha:
 • fremtredende plassering
 • tydelig skrift
 • stor nok skriftstørrelse.
Merkingen kan for eksempel bli for utydelig dersom den står:
 • langt ned
 • langt ut på kanten
 • med liten skrift
 • nær et bilde som tar oppmerksomheten
Disse ordene er tydelige nok:
 • reklame
 • annonse

Andre ord og fraser, som for eksempel «i samarbeid med», «konkurranse», «anbefaling for», og «affiliatelenker» forklarer ikke at innlegget er reklame.  Ved å bruke slike eller andre ord som ikke er like tydelige som «annonse» eller «reklame» som merking risikerer du å bryte loven. Det samme gjelder dersom du merker selve innlegget med «annonselenker». Det du legger ut sammen med annonselenker er også reklame, og derfor må følgerne skjønne at hele innlegget er reklame.  Inneholder innlegget annonselenker kan du merke med «reklame» eller «annonse» i starten av innlegget, og heller bruke ordet «annonselenke» når du skal merke selve annonselenkene underveis i et innlegg. Er innholdet ditt på norsk, skal også merkingen din være på norsk. Det betyr at ord som «ad» eller «adlinks» ikke er tydelig nok.

Blogg:

For at leserne dine skal skjønne når du reklamerer på bloggen din, må du merke innlegget øverst, slik at det er det første leserne dine ser. I tillegg kan du f. eks. bruke en annen layout eller bakgrunnsfarge på innlegg som er reklame. Skriver du et innlegg som både inneholder reklame og annet ikke-kommersielt innhold må du fremdeles merke på toppen av innlegget. Hvis du kategoriserer innleggene på bloggen din i forskjellige emner med etiketter slik som «mat», «hverdagsliv» og «diverse», og i tillegg har  en egen etikett for innlegg som inneholder reklame, er ikke dette nødvendigvis god nok merking i seg selv. For at dette skal fungere som merking av reklame bør du gjøre etiketten for reklame ekstra synlig, slik at den ikke forsvinner blant alle emnene.

Instagram:

Det klareste er å merke selve bildet på Instagram. Du kan også merke bildet med #reklame eller skrive «reklame» først i selve bildeteksten. Det er ikke godt nok å skrive reklame helt til slutt i en lang rekke hashtags eller til slutt i en lang tekst. Det er ikke godt nok å bare tagge bildet med profilnavnet til den næringsdrivende som du reklamerer for.

Facebook:

Du kan plassere merking i statusfeltet, eller du kan f. eks. sørge for at det fremgår klart av tittelen på det du legger ut. Hvis du legger ut lenker til reklameinnlegg i andre medier som f. eks. blogg eller Instagram på Facebook-siden din, må både originalinnlegget og delingen av det på Facebook merkes som reklame.

Snapchat:

På Snapchat kan du merke reklame ved å skrive klar tekst på bildet, eller benytte andre virkemidler så fremt det er klart gjenkjennelig som reklamemerking.

I tillegg til å merke reklame, må du derfor tenke på dette når du legger ut reklame:
 • Er påstander jeg gir om produktet riktig? Kan de dokumenteres?
 • Har jeg omtalt det viktigste om dette produktet, slik at ikke følgerne får feil inntrykk? For eksempel:
  • Er prisen på produktet riktig? Er det tilleggsutgifter som man ikke kommer unna hvis man vil kjøpe produktet?
  • Er det tydelig om jeg reklamerer for et abonnement eller et engangskjøp?
  • Er det klart hvilke vilkår som gjelder for å delta i konkurranser jeg arrangerer?
Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

6 Comments

 • Øyvind

  Lurer på hvorfor dette ikke skjedde mye fortere.

  8. juli 2017 at 7:40 pm Reply
  • Caroline

   Det kan du si.

   9. juli 2017 at 9:27 am Reply
 • Valerie Jean

  Gleder meg til å se hvordan dette funker. Det er så mange som ikke merker innleggene sine bra nok.

  9. juli 2017 at 12:36 pm Reply
  • Caroline

   Enig!

   9. juli 2017 at 2:48 pm Reply
 • Victoria

  Dette er så viktig! Takk for at du oppsummerer så det er enklere å forstå :)

  Har til tider brukt bare #leseeksemplar når jeg har bilder av nettopp leseeksemplarer av bøker på IG, men er nå usikker på om det er nok. Det er jo reklame i følge reglene, men faller bøker og bokanmeldelser under den regelen? Føles litt som en gråsone. Spesielt i tilfeller hvor det er en anmeldelse som ikke nødvendigvis oppfordrer til kjøp. Skal uansett bruke enten reklame eller annonse fremover for å være på sikre siden, men interessant å tenke på :)

  9. juli 2017 at 4:54 pm Reply
  • Caroline

   Jeg ville merket leseeksemklarer med annonse eller reklame nå i alle fall :) Det kommer jeg til å gjøre fremover. :)

   9. juli 2017 at 5:56 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.