Litt om vennskap

2. juni 2017

[su_dropcap style=”simple”]G[/su_dropcap]og helg, alle mine herlige lesere! Håper dere får en herlig pinsehelg med mye glede og fine opplevelser. Selv skal jeg slappe mest mulig av kjenner jeg, og prøve å være ute mest mulig. Det regner her i Bergen, men det gjør ingenting. Det er bare deilig. Forresten, jeg må si tusen takk til de av dere som har begynt å følge meg på YouTube! Det gir meg motivasjon til å lage videoer, fordi da vet jeg at jeg har en liten heiagjeng der inne. Så tusen, tusen takk!

Over til noe litt annet. Dere som følger meg på Snapchat så at jeg i dag har snakket litt om vennskap, et tema som for meg er ganske vanskelig å snakke om for å være ærlig. Og etter tilbakemeldingene jeg har fått i dag så ser jeg at dette er vanskelig for mange av oss. Hvor mange venner bør man ha? Hva er en god venn? Hva er en dårlig venn? Hva gjør man når man ikke har så mange venner, eller kanskje ingen? Hvorfor har noen mange venner og noen ikke? Hva skjer med vennskap når noen blir langvarig syk? Hvem stiller opp når man virkelig trenger det? Er det du som nesten alltid tar kontakt med dine venner, eller er likt fordelt? Eller kanskje du er den som nesten aldri tar kontakt? Hvordan bryter man kontakten med en venn som gjør at du føler deg dårlig? Er man mislykket som menneske om man har et lite nettverk?

Personlig har jeg ikke så mange venner eller så stort nettverk, i alle fall om jeg skal sammenligne meg med de jeg kjenner. Det er delvis på grunn av at jeg har mistet mange venner og store deler av nettverket mitt de siste årene, blant annet på grunn av at jeg har flyttet fra alt og alle jeg kjente og fordi jeg er svært introvert og sjenert. Jeg har også store problemer med å la folk komme innpå meg, stole på andre og på å føle meg trygg (selvom jeg kan utstråle det motsatte). Jeg har svært få jeg føler jeg virkelig kan gå til når jeg har det vanskelig, og jeg er ikke alene. Det er egentlig en annen historie, poenget er at det ikke alltid er like lett for meg å snakke om dette med vennskap. Jeg kan ofte føle meg mislykket fordi jeg har et svært begrenset og lite nettverk. Samtidig har jeg forstått mer og mer at det er ikke noe å skamme seg over, og at det er mye bedre å ha noen få gode venner enn å ha mange som omtrent aldri bryr seg.

Når jeg flyttet til Bergen i 2013 kjente jeg ikke en eneste person her, bortsett fra Jørgen selvfølgelig. Jeg var fremdeles student ved Høgskolen i Oslo, og uten jobb eller skole her i Bergen var det svært begrenset hvor jeg kunne møte nye folk. Det å skaffe seg nye venner skulle vise seg å bli hardt arbeid over flere år der jeg møtte mange nye folk gjennom internett. Jeg sitter nå igjen med en liten kjerne nye bekjentskaper som over tid har blitt det jeg vil kalle gode venner. Dere vet hvem dere er, og dere vet jeg elsker dere! Det er også spesielt godt å ha den kjernen nå som livet ikke alltid spiller på lag, og det å møte nye mennesker er uaktuelt.

Vennskap er litt som et forhold, det må pleies for å kunne fungere. Det er viktig at det er en gjensidig relasjon, der begge deler både gir og tar. Og aller viktigst er der at vennskapet gir deg noe av verdi, og at du føler deg oppløftet sammen med de velger å tilbringe tiden din sammen med. Jeg har vært igjennom en del folk som jeg absolutt ikke hadde et sunt vennskapsforhold til, og der jeg kun følte meg liten og dum og tynget av dårlig samvittighet. Sånn skal det ikke være, og slikt bør man ta tak i før det går for langt. Ja, det er ubehagelig og kanskje vondt å ta tak i det – men helt nødvendig for din egne psykiske helse.

Min oppfordring til deg i dag er å ta ekstra godt vare på vennene dine i sommer. Kanskje spesielt de som trenger litt ekstra oppmerksomhet (samtidig som du må passe på at du ikke blir hobby-psykolog eller søppeldunk). Kjenn etter hvem det er som du virkelig ønsker å investere i. Og som en siste oppfording, spesielt til meg selv, så kan vi kanskje prøve å åpne oss litt mer. Og tørre å spørre litt mer om hvordan andre har det.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

19 Comments

 • overtenking

  Vennskap er så vanskelig! Jeg har noen gode venner, men sliter både med å få nye og å holde på dem. Jeg er jo håpløst sjenert og sliter mye med sosial angst, så jeg er vanskelig å bli kjent med og komme inn på. Det er så frustrerende når man møter mennesker man gjerne skulle blitt bedre kjent med! Jeg prøver å bli flinkere til å ta kontakt og i hvert fall gi ordentlig respons når noen kontakter meg, men det er ikke lett å slippe andre inn.

  2. juni 2017 at 2:15 pm Reply
  • Caroline

   I feel yah.

   2. juni 2017 at 3:05 pm Reply
 • Monica M. B

  Bra innlegg, Caroline! :o) Tommelen opp! Da jeg var mindre syntes jeg voksne var rare da de hadde få(
  men gode venner). Hadde få venner selv da jeg vokste opp og var aldri den populære. Nå i dag gjør det meg ingenting, men når du er liten sårer det deg. Nå i dag er jeg selv på den plassen hvor jeg ikke trenger så mange venner, slik som når en var lita og ung. I dag er det viktigere for meg at de jeg har er gode venner som jeg kan stole på og som jeg vet er der når jeg trenger de og omvendt. Har de to siste årene revurdert “vennskap”, da folk ikke er til å stole på og ikke oppfører seg slik man forventer seg av en venn og er med de personene. Pluss at det også er viktig som du skriver at man ikke bliver en hobby-psykolog og søppelbøtte for de. Og når du trenger de, bare løper de avgårde. Har erfart litt for mye slikt i livet. De er ikke til å samle på, og fortjener ikke deg og meg og vårt vennskap. Ei heller ikke de som svikter og ikke er til å stole på. En sann venn er den som er der i tykt og tynt, når du har det bra og når du har det vanskelig(ikke en som kommer tilbake når alt er bra og spør om hvordan du har det nå, eller hører det går bra nå. Vel nå, trenger jeg deg ikke!) Det blev et langt innlegg dette her. :o)

  Ønsker deg alt godt videre! Klem :o)

  Mvh.
  Monica M. B.

  2. juni 2017 at 2:35 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for kommentar, Monica <3

   2. juni 2017 at 3:06 pm Reply
 • Valerie Jean

  Det er synd at vennskap skal være så tabulagt tema. Jeg har tenkt mye på verdien i et vennskap det siste året og prøver å bli bedre på å ta vare på de gode jeg har, samt å kvitte meg med de som ikke gjør meg godt. Det å også kunne føle seg tilfreds med at det man har er nok er også noe jeg vil jobbe med.

  Det må ha vært vanskelig å skulle starte helt på nytt i Bergen uten å kjenne noen. Håper du etterhvert føler at ting løsner. Vennskap er vanskelig. Det er så mye, men samtidig så lite som skal til.

  Jeg vil også si takk for at du skrev om Let´s Make Friends en stund tilbake <3 Har møtt så mange fine og gode jenter i Oslo via den facebook-gruppen.

  2. juni 2017 at 2:37 pm Reply
  • Valerie Jean

   To ord på vifta, beklager skrifta.

   (dette gikk litt fort)

   2. juni 2017 at 2:38 pm Reply
  • Caroline

   Å, så utrolig morsomt at du har møtt folk :D Herlig!

   2. juni 2017 at 3:07 pm Reply
 • Milla

  ❤❤❤

  2. juni 2017 at 2:44 pm Reply
  • Caroline

   <3

   2. juni 2017 at 3:06 pm Reply
 • StiligeCecilie

  Jeg var her da du flyttet hit, og jeg er her fremdeles :) Håper vi kan treffes snart! <3

  2. juni 2017 at 6:58 pm Reply
  • Caroline

   Nei, du bodde i Stavanger når jeg flyttet hit. Husker du? ;) <3

   3. juni 2017 at 9:09 am Reply
 • Carina

  Så fint innlegg, og viktig tema! Dette er noe jeg har tenkt så mye på i det siste, da jeg syns det er vanskelig å opprettholde og få nye gode venner i voksen alder. Jeg er blitt flinkere til å fokusere på de få, men virkelig gode vennene jeg har. Jeg er lei av enveisvennskap, eller venner som ikke bryr seg eller bare krever og krever. No har jeg min lille vennegjeng som er helt fantastisk (men jeg er fortsatt åpen for nye vennskap) :)

  2. juni 2017 at 9:43 pm Reply
  • Caroline

   Å, så fint å høre at du har en liten fin gjeng <3

   3. juni 2017 at 9:10 am Reply
 • Renate

  Veldig glad jeg møtte deg da jeg kom til Bergen, og ikke kjente en sjel! <3 Skulle ønske jeg var i Bergen i sommer, slik at jeg kunne vært på kafé og fototurer med deg når jeg har fri! Men jeg er tilbake i høst, uten studier hengende over meg på fridager, håper vi kan henge mer igjen da <3 Savner deg!

  3. juni 2017 at 1:32 pm Reply
  • Caroline

   Samme til deg, håper også på mange fine stunder til høsten!

   3. juni 2017 at 3:52 pm Reply
 • Susanne

  <3

  3. juni 2017 at 9:07 pm Reply
  • Caroline

   <3

   3. juni 2017 at 9:39 pm Reply
 • Silje/Enlitenkoppte

  Tenk at jeg var så heldig å være en av de som fikk være med i gjengen! Er evig takknemlig for det! Og hallo tenk så mange du hjalp med å møte folk gjennom Bergensvenn, sånn som deg og meg. Det er superfint!

  4. juni 2017 at 7:28 pm Reply
  • Caroline

   <3<3<3<3

   4. juni 2017 at 7:44 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.