Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Bøker jeg har lest i det siste

26. april 2017

[su_dropcap style=»simple»]D[/su_dropcap]et begynner å bli en stund siden jeg skrev om bøker jeg har lest i det siste, så jeg tenkte det var på tide med et nytt innlegg. Hvilken bok er den beste du har lest i år? Forresten kan du trykke på tittelen til bøkene for å komme til dem på Goodreads. Og her er min profil på Goodreads, legg meg gjerne til!

PS: Noen av bøkene har jeg fått sponset, jeg markerer dem det gjelder.

Han ★☆☆☆☆ (sponset av Flamme Forlag)

Forfatter: Atle Håland.
Sidetall: 94.

Sjanger: Lyrikk.
Forlag: Flamme Forlag

 

Atle Hålands «Han» er en kjærlighetssamling om han og han: om gutten som må stå bak siloen og vente på gutten som nettopp har stått oppe på scena og sunget med bandet sitt i ryggen. Sunget og vært punkestjerne. Men etter siste ekstranummer, når han skal møte han igjen, kan ingen se dem. Må ingen se dem. I det første diktet rører hendenes deres så vidt borti hverandre. I det siste har de ikke møttes på lenge. Innimellom ligger alt.

Diktene i denne boken traff dessverre ikke meg på noen som helst måte. Jeg tror likevel det er dikt her som kan treffe mange andre, så det er verdt en titt for dere som liker lyrikk.

Vannfall ★★☆☆☆ (sponset av Flamme Forlag)

Forfatter: Atle Håland.
Sidetall: 84.

Sjanger: Lyrikk.
Forlag: Flamme Forlag.

«It’s a town full of losers and I’m pulling out of here to win,» synger Bruce Springsteen i «Thunder Road» – og bytter du ut losers med homofobi, så nærmer du deg bygda Vannfall i Atle Hålands andre diktsamling. En bygd som samlingas jeg, i likhet med The Boss, bare må bort fra, for å kunne leve, ikke bare overleve. Men som oppdager at også han kan savne det han måtte forlate. Vannfall er både et opprør og en omfavnelse.

Jeg synes det var noen gullkorn i denne diktsamlingen, noen dikt som traff meg skikkelig. Det vises at Håland kan skrive. Men likevel er det meste av samlingen ord som ikke treffer meg. Tror kanskje jeg rett og slett ikke er riktig leser for boken, om det gir noen mening?

 

Lykke til! 52 ting du dessverre må igjennom ★★★☆☆

Forfatter: Tegnehanne og Jostein Larsen.
Sidetall: 206.

Sjanger: Tegneserie/humor.
Forlag: Kagge Forlag.

Dette er en bok for deg som er i ferd med å bli voksen. Livet ditt kommer til å bestå av en endeløs rekke overraskelser. Selv her i et av verdens beste land å bo i vil du møte utfordringer. Du kommer for eksempel til å gå frivillig til tannlegen (og betale en formue for det). Du kommer til å skuffe foreldrene dine. Og du kommer til å snikskryte av ting du er stolt av. Men ta det helt med ro! Det er greit! Det gjelder oss alle. «Lykke til!» gir deg 52 ting du kan kjenne deg igjen i og le av. Hanne og Jostein guider deg gjennom voksenlivets små og store temaer med humor og klokskap.

Fiffig liten sak, denne boken. Jeg synes det var mange fine tanker og ting som er godt å bli minnet på. Man føler seg helt klart mer normal av å lese denne. Jeg er ikke enig i absolutt alle punktene, men alt i alt en morsom leseropplevelse!

Harry Potter og ildbegeret ★★★★★

Forfatter: J. K. Rowling.
Sidetall: 734.

Sjanger: Fantasy.
Forlag: Cappelen Damm.

Det er sommerferie før det fjerde året på Galtvort, og en natt bråvåkner Harry med en brennende smerte i arret i pannen. Han har hatt en merkelig drøm han ikke kan la være å bekymre seg over – helt til han får en herlig innbydelse fra Ronny, til intet mindre enn verdenscupen i rumpeldunk! Snart er han sammen med Ronny og Hermine, og jubler over å få se en rumpeldunkkamp på toppnivå. Men så skjer det noe forferdelig som kaster en skygge over alle, og spesielt Harry. Dystre, maskerte skikkelser marsjerer gjennom området, og like etter oppdager Hermine en lysende dødningeskalle på himmelen. Alt tyder på at Voldemort er i ferd med å vende tilbake…

Det er som alltid en stor fryd å lese Harry Potter! Og jeg er egentlig litt forundret over hvor godt jeg liker å lese bøkene, ca. ti år siden jeg leste dem sist. Bok nummer fire har også alltid vært min favoritt, så jeg kan ikke si noe mer enn at her er det full score.

Caraval ★★☆☆☆ (sponset av Aschehoug Forlag)

Forfatter: Stephanie Garber.
Sidetall: 407.

Sjanger: Fantasy.
Forlag: Aschehoug Forlag.

Scarlett har aldri forlatt den lille øya hvor hun har vokst opp med lillesøsteren sin og den strenge faren deres. Når Scarlett blir lovet bort tror hun alt håp er ute for å få delta på det legendariske årlige spillet Caraval, hvor publikum er en del av forestillingen. Plutselig får hun invitasjonen hun har ventet på hele livet. Søsteren og en mystisk seiler hjelper henne å rømme til Caraval. Men når søsteren blir kidnappet av spillmesteren må Scarlett finne sin egen vei gjennom spillet. Til tross for at hun har blitt fortalt at alt som skjer under Caraval er en forestilling blir hun fort dratt inn i et spill om kjærlighet, sorg og magi.

Den begynte så bra, og jeg fikk skikkelig assosiasjoner til da jeg leste blant annet Hunger Games. Men etterhvert faller alt sammen for min del, og det blir til en klissete romanse med svake karakterer og dårlig plot. Dessverre! Følte denne hadde et veldig bra utgangspunkt. Nå leser jeg også denne som voksen, og hadde kanskje likt den bedre om jeg var 10-15 år yngre…

Jeg er ikke her ★★★★★ (sponset av Flamme Forlag)

Forfatter: Ida Lórien Ringdal.
Sidetall: 31.

Sjanger: Lyrikk.
Forlag: Flamme Forlag.

«I’m not here/ I’m not here/ This isn’t happening,» synger Radiohead i låta How to disappear completely, en låt som har lånt tittel til Ida Lórien Ringdals boksingel (og litterære debut) «Jeg er ikke her». Man kan tenke seg linjene til Radiohead som en litt mistroisk, forbløffet bønn, en slik som glipper ut av deg når verden ikke er til å tro og menneskene i den, særlig mannfolka, oppfører seg på en måte som ikke er til å tro, og ut glipper: «Nei, faen, skjedde nettopp det? Si at det ikke skjedde, si at jeg ikke er her, jeg er ikke her, jeg er ikke her, det har ikke skjedd, det skjedde ikke, det må ikke få skje.» Diktene til Ringdal er liksom mistroiske på denne måten, liksom overrumplede. De kan ikke tro på verden og de klarer ikke tilpasse seg den. Vil kanskje ikke, heller. Og sånn blir de også litt stolte og veldig sterke. De bærer seg selv med verdighet, samme hvor klønete og utenfor boksa de noen ganger kan oppføre seg. Eller som jenta i diktene selv sier det: jeg er ikke bare en enkel gutt fra landet / jeg er en komplisert og trist / gladjente fra Frostvedt.

Dette er noe av det beste jeg har lest på utrolig lenge. Jeg har skikkelig sansen for å lese lyrikk for tiden, og Ida skriver ofte akkurat det jeg tenker (jeg bare visste det ikke). Elsker denne lille boken!

101 ting vi gjerne skulle visst da vi begynte å behandle pasienter med angstlidelser ★★★☆☆

Forfatter: Gerd Kvale og Bjarne Hansen.
Sidetall: 136.

Sjanger: Faglitteratur.
Forlag: Universitetsforlaget.

Denne boka gir korte, spissformulerte råd og tips som både vil være til nytte og ettertanke for deg som skal behandle pasienter med angstlidelser, og for deg som ønsker å håndtere din angstlidelse på en god måte. Gerd Kvale og Bjarne Hansen forener erfaring med kliniske betraktninger og forskning når de formidler 101 ting som de selv gjerne skulle visst da de begynte å behandle pasienter med angstlidelser. Boka er organisert i korte, spissformulerte råd, tips og funderinger som kan leses enkeltvis, og som forhåpentligvis både er til nytte og ettertanke.

Jeg synes det sto mye lurt i denne boken, og jeg lærte en hel del. Likevel vil jeg si at den nok er skrevet mest for de som arbeider med angstlidelser, for den er litt tung rent faglig. Anbefales likevel til deg som har en angstlidelse, eller lever med en som har det.

Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve ★★★★☆

Forfatter: Ann Heberlein.
Sidetall: 179.

Sjanger: Roman.
Forlag: Cappelen Damm.

«Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve» er et uløselig filosofisk dilemma. For hvordan kan hun ønske å gjøre slutt på alt, hun som har to skjønne barn, spennende karriere og en mann som elsker henne – alt som gjør livet verdt å leve?

Jeg har aldri tatt flere bilder av sidene i en bok som i denne. Mange treffende setninger. Boken er svært destruktiv, åpenbart, men den viser også stor styrke og innsikt. Jeg vil advare alle som sliter mot å lese denne boken, da den kan virke triggende.

Min kamp 5 ★★★★★

Forfatter: Karl Ove Knausgård.
Sidetall: 608.

Sjanger: Roman.
Forlag: Oktober Forlag.

Femte bind av den selvbiografiske romanen Min kamp er skrevet med voldsom kraft og oppriktighet. Karl Ove flytter til Bergen for å gå på Skrivekunstakademiet. Det blir en gedigen skuffelse; han vil så mye, skjønner så lite, og får ingenting til. Med et tilsynelatende grunnløst pågangsmot fortsetter han likevel å skrive og lese. Flere av de han kjenner, blir antatt og debuterer som forfattere, og han begynner å tenke at han selv i beste fall kan bli en habil litteraturskribent, men ikke kunstner. Gradvis endrer skrivingen seg. Forholdet til verden rundt ham endrer seg også. Slik blir dette en roman om nye, sterke vennskap, og et alvorlig, omskakende kjærlighetsforhold, inntil romanen igjen når frem til det eksistensielle omdreiningspunktet som kanskje er den avgjørende impulsen for romanserien: faren dør, Karl Ove debuterer som forfatter og alt bryter sammen.

Denne boken er en av de beste jeg har lest i hele mitt liv. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men den traff meg så innmari, på godt og vondt. Og igjen blir jeg forbauset over hvor godt Knausgård skriver, og hvor raus han er med å dele sine egne tanker om temaer som må ha kostet mye å snakke om. Anbefales på det varmeste!

Har du lest noe bra i det siste? Har du lest noen av disse, og hva synes du om dem i så fall?

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

10 Comments

 • Karoline

  Fint innlegg og kult at jeg ikke er den eneste som har bok 4 som favoritt i Harry Potter-serien. Selv har jeg smuglest store deler av «Lykke til! 52 ting du dessverre må gjennom» på en Ark-bokhandel i Oslo sentrum, men utover det har jeg ikke lest så mange av disse bøkene her (og jeg er en av de få som enda ikke har lest noe av Knausgård og ærlig talt ikke er så interessert i å lese ham heller). Ble litt nysgjerrig på «Jeg er ikke her» og skal prøve å huske å se etter den neste gang jeg er på biblioteket for å låne i vei. Selv tror jeg de beste bøkene jeg har lest i det siste er den svenske utgaven av «Horrörstor» av Grady Hendrix (en skrekkroman som ser ut som og føles som en IKEA-katalog) og «James Franco spytter når han snakker» av Erik Eikehaug, men jeg leser alltid mye fint og mye forskjellig. Bøker er elsk <3

  26. april 2017 at 8:52 am Reply
  • Caroline

   Oh, takk for tips! Selvom jeg alltid blir livredd av skrekk, haha. Knausgård er kanskje for spesielt interesserte, haha.

   26. april 2017 at 8:58 am Reply
 • overtenking

  Her var det mange spennende bøker! Tror jeg må begynne å lese mer lyrikk igjen snart, Flamme gir ut så mye interessant for tiden synes jeg :) Jeg har også lest Ildbegeret nå nylig og den var faktisk enda bedre enn jeg husket. Tror det er en av de Harry Potter-bøkene jeg har lest færrest ganger, men nå er den nok en av favorittene mine. Knausgård må jeg snart lese også, har bare lest bind 1 og 2 i Min Kamp foreløpig, men likte jo de godt :)

  26. april 2017 at 9:56 am Reply
  • Caroline

   Lyrikk er så bra! Elsker Flamme, kanskje mitt favorittforlag <3

   26. april 2017 at 9:57 am Reply
 • Benedikte

  Leste du Min Kamp 5. Hurra! Det er yndlingsboken min av Knauser`n. Både Knausgård og jeg har bodd i Absalon Beyers gate i Sandviken. Jeg mener og tror at vi har bodd i samme hus, men fantastisk med litteratur tips!

  26. april 2017 at 10:22 am Reply
  • Caroline

   Hahaha, så kult! :D

   26. april 2017 at 10:44 am Reply
 • Charlotte

  Så gøy med boktips! Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve skal definitivt på listen. De siste jeg leste som Gjorde inntrykk var Gutten av Jon Kalman Stefansson og Rødby-Puttergarden av helle helle

  27. april 2017 at 8:42 am Reply
  • Caroline

   Takk for tips, du også!

   27. april 2017 at 8:46 am Reply
 • Ingvild

  Nå har jeg begynt å lese Min Kamp (1) og jeg synes den er SÅ bra! Gleder meg til å fortsette med serien :-D

  24. oktober 2017 at 7:30 am Reply
  • Caroline

   Yei!

   24. oktober 2017 at 8:25 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.