Veganere, kjøtt og Netflix-dokumentarer

5. januar 2017

[su_dropcap style=”simple”]F[/su_dropcap]or noen dager siden så jeg at Anette Marie Antonsen (@tingjegliker på Snapchat) nærmest lovpriste dokumentaren Food Chioces, og hvordan den har revolusjonert hennes måte å se på kosthold på. Dokumentaren ligger på Netflix, så jeg tenkte jeg skulle sjekke ut hva greia var.

Dokumentaren begynner med at regissør Michal Siewierski forteller om hvordan et plantebasert kosthold har gjort livet hans mye bedre. Han har gått ned 25 kg og fått normale verdier på blodsukker, kolesterol og blodtrykk. Gjennom dokumentaren har han intervjuet en håndfull leger, professorer og eksperter på plantebasert kost. De tar for seg utsagn og myter om kjøtt og plantebasert kost. Det som blant annet får gjennomgå er protein fra kjøtt, og at det stresser nyrene våre, leveren vår og øker sjansene for hjerte- og karsykdommer og kreft. Vi hører også at protein fra kjøtt øker kolesterolmengdene i blodet, og gjør slik at kroppen produserer feil type hormoner (som kan føre til brystkreft hos kvinner, blant annet).

Hvitt kjøtt er minst like farlig som rødt kjøtt. For ikke å snakke om fisk, det er i alle fall ikke bra. Faktisk sier de at alt kjøtt har mye fett i seg, og at fett er livsfarlig. Dette er jo egentlig ren løgn, for både hvit fisk og hvitt kjøtt har veldig lite fett. Veganere som bruker olivenolje osv. er ikke noe bedre, mener de. Men nok om det. Etterhvert går de løs på meieriprodukter, og bruker argumentene man ofte hører om at det kun er kalvene som skal ha kumelk. Meieriprodukter fører også til prostatakreft og består kun av veksthormoner. Melk har mye fett, mye kolesterol og ingen fiber. Fiber ser ut til å være det viktigste man kan få i seg. De sier at meieriprodukter er verre å innta enn rødt kjøtt. Og at ost inneholder kjemikaler som er mer avhengighetsskapende enn heroin.

Deretter er det egg som står for tur. Egg øker risikoen for å få diabetes type 2 og øker det dårlige kolesterolet i kroppen, som igjen fører til hjertesykdom og død. De sier også at egg er farlig fordi det er så mange plantevernmidler i dem, men det som er litt rart er at de senere i dokumentaren sier at plantevernmidler er helt ufarlig. Deretter snakker de om Omega-3, og hvor dårlig det egentlig er å ta for eksempel tran og fiskeolje. Jo mer Omega-3 man tar, jo større er sjansen for å få diabetes type 2 og kreft.

Altså, jeg kunne fortsatt i det vide og det brede. Du kan jo se dokumentaren selv, på Netflix, om du vil. I så fall vil jeg advare deg mot stygge bilder av mishandling av dyr på slutten av dokumentaren (da slo jeg av, for det orker jeg faktisk ikke å se på). Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. For meg blir slike dokumentarer så latterlig… Gode poenger og viktige opplysninger forsvinner totalt. Det er ingen nyansering, alt er kun propaganda (og da gjerne skremselspropaganda). Og da blir jeg oppgitt. Fordi jeg er helt enig i at plantebasert kost er bra for oss. Vi bør virkelig kutte ned på kjøttet, og spise mer grønnsaker og belgfrukter. Men denne dokumentaren synes jeg var både dårlig, forvirrende, provoserende og misvisende.

For min del handler det aller mest om miljø, helse og dyrevern. Men jeg føler meg ofte som en hykler. For jeg klarer ikke se på videoer om kjøttproduksjon, og jeg klarer ikke forholde meg til noe av det. Jeg lukker øynene. Og jeg spiser kjøtt. Mye mindre kjøtt enn før, riktignok, men jeg spiser likevel kjøtt. Og jeg har ikke råd til å kjøpe økologisk kjøtt heller. Jeg og Jørgen vil prøve å spise kjøttfritt på hverdager, og heller spise litt kjøtt kun i helgene. Det må da være bedre enn ingenting? Selv lever jeg etter et moderat lavkarbokosthold, for å se om det kan hjelpe meg. Jeg har gjort det tidligere også, og kolesterolverdiene og blodsukkeret har aldri vært bedre enn da. Blodtrykket mitt har også blitt helt fint.

Dette er veldig vanskelig for meg. Ikke fordi jeg tror det er vanskelig å leve som veganer, det tror jeg egentlig er ganske lett om man virkelig setter seg inn i det. Men jeg synes det er ekstremt vanskelig å vite hvem man skal stole på eller ikke. Jeg har selv hørt leger fortelle om hvor korrupt og manipulerende forskning kan være. Mye er kjøpt og betalt, og mye er lagt frem slik man vil det skal fremstilles (uten nyansene). Det har blitt så ille at jeg nesten ikke kan stoler på noen forskning lenger. Er det noen av dere som også har det slik? Er du veganer, vegetarianer eller spiser du kjøtt? Og hvorfor har du valgt å leve som du gjør?

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

16 Comments

 • Tine Katrine

  At kumelk er ment for kalver er jo ganske logisk da, når man tenker over det. Alle pattedyr lager melk til sine unger. Ingen andre arter går og drikker morsmelk av en annen art (med mindre det er helt krisetilfelle), og voksne drikker ikke morsmelk. Bortsett fra mennesker da. Mennesker trenger kumelk. Det gir jo ikke helt mening? Hvorfor ikke giraffmelk da? Eller hvalmelk?

  Og kroppen produserer det kolesterolet vi trenger selv. Det er kun animalsk mat som tilfører kroppen ekstra kolesterol, og det er fakta at for mye kolesterol = sykdom.

  Har du sett ‘Smaken av hund’? Det er en norsk dokumentar, som fokuserer på norsk kjøttproduksjon, og hovedsakelig hvordan reklamene er i forhold til sannheten. Ligger på youtube. :)

  5. januar 2017 at 6:08 pm Reply
  • Caroline

   Jeg sa ikke at det de sa er feil, jeg gjenga bare hva de sa. Kumelk er vel det som er mest lett tilgjengelig antar jeg, derfor ikke sjiraffmelk ;)

   Ja, men problemet med dokumentaren er at de sier egg er farlig for kolesterolet, når det er bevist så ufattelig mange ganger at det ikke er det. Det samme med mettet fett.

   Jeg vil helst ikke se noen dokumentarer om kjøttproduksjon.

   5. januar 2017 at 6:33 pm Reply
 • Elena

  Huff. Den dokumenteren er teit. Jeg blir flau av sånne dokumentarer. Jeg orker ikke å anbefale de til folk som lurer på hvorfor jeg er veganer. De kommer til å bare le og slå den av. Haha. Det er bedre å lese seg opp på ting. Selv om man ikke kan stole på alt der heller. det gjelder egentlig bare å finne ut selv hva man vil og ikke vil. Og tenke over hva som DU synes er best for dyrene, miljøet og deg selv. Hvis man tenker tanken på å kutte ned på kjøtt.

  Å kutte ned på kjøtt, både helt og litt, er bedre ingenting. For oss alle. Og miljøet. Og dyrene. Det er bra du har kuttet ned på det. Bedre enn ingenting. :-)

  Jeg ble vegetarianer for aller første gang i 2006 etter jeg hadde vært utvekslingsstudent i USA i 1 år. For å “rense” kroppen etter altfor mange cheeseburgere og etter altfor mye ekkel fried chicken. Helt jævlig. Likevel klarte jeg å gå ned 8-10 kg mens jeg bodde i USA. Pga dårlig kosthold og lite ernæring. Så da jeg kom hjem var jeg veggis i 2-3 måneder.

  I januar 2011 bestemte jeg meg for å bli vegetarianer på fulltid. Jeg hadde fått nok av kjøtt. Ville ikke ha kjøtt. Og det siste året som kjøtteter hadde jeg egentlig ikke spist så mye kjøtt. Så jeg kuttet det ut sånn gradvis. Først rødt kjøtt, og så kylling, og så fisk. Hvorfor? Fordi jeg visste at jeg kan leve bra uten å måtte drepe et dyr for å få i meg mat. Jeg begynte å synes det var ekkelt. Jeg ville ikke lenger ha et dødt dyr på min middagstallerken. Jeg dro til India, hvor det er mange millioner vegetarianere, og ble kjempeinspirert til å leve mer dyrevennlig. Jeg skjønte bare innerst inne at jeg ikke vil spise dyr. Det er ikke noe for meg. Jeg er glad i dyr. I alle dyr. Og har ikke behov for å spise noen jeg bryr meg om, når det er fint mulig å leve uten å drepe.

  I 2015-16 begynte jeg å tenke på mer hva jeg kunne gjøre for å gjøre det bedre, både for dyrene og miljøet. Mest dyrene. Men jeg har alltid tenkt tanken på å bli veganer. Så i september 2016 tok jeg et steg videre og ble veganer. Jeg kaller meg selv “cheating vegan” fordi det er litt vanskelig å unngå kaker/bakst/noe mat når man f.eks blir bedt på familieselskap hos bestemor som ikke helt skjønner greia. Og det er helt greit. Så lenge jeg kutter ut egg og melk når jeg lager mat selv, og kjøper mat ute, så går det bra…for meg.
  Hvorfor jeg tok et steg videre og ble veganer? Fordi jeg følte det var på tide. Jeg var lenge redd for at jeg ikke skulle klare å slutte å spise Freia melkesjokolade og Norvegia, men jeg tok feil. Superlett. Fordi jeg tenker på dyrene. Og kuene. Alle. Men det er MIN grunn. Noen blir veganere pga miljøet. Og noen kun pga sin egen helse. Alle er forskjellige. Men jeg pga dyrene. Og nå som jeg ikke spiser melkesjokolade lenger spiser jeg automatisk mindre sjokolade og usunt. Og det er jo bare positivt for MIN egen kropp.

  Trives som en cheating vegan. Og kommer nok til å være det helt til jeg plutselig blir en senil, gammel dame som, som sitter på gamlehjemmet og spiser kjøttkaker og ribbe. Men frem til da har jeg funnet ut hva jeg liker, og hvordan jeg vil leve. Dyrevennlig. :-)

  Men jeg respekterer alle. Jeg hater ikke folk som spiser kjøtt altså. Samboeren spiser kjøtt. Men han respekterer meg. Og jeg respekterer han. Så lenge folk ikke bryr seg om hva andre spiser så er det ikke noe problem. (Har forresten fått han til å erstatte kumelk med plantemelk). Høhø.

  Uansett. Spis det du vil. Det viktigste, for miljøet, er hvis alle kutter ned på kjøtt. Litt i hvert fall ❤?

  5. januar 2017 at 6:34 pm Reply
  • Caroline

   Først må jeg bare si at vi som spiser kjøtt kan være veldig glad i dyr ;)

   Så vil jeg si at det virker som du har funnet en fin vei å gå, og det er jeg glad for! Jeg synes også det er vanskeligere og vanskeligere å spise kjøtt, så jeg ser ikke bort i fra at jeg en dag kutter det helt. Tiden får vise. Akkurat nå har jeg alt for mye annet å fokusere på til å klare å tenke på det engang, haha. Takk for kommentar!

   5. januar 2017 at 6:40 pm Reply
 • Camilla Albertine

  Oi! Ost inneholder kjemikaler som er mer avhengighetsskapende enn heroin. Får bare fortsette på parmesankjøret mitt da. Orker ikke risikere å få abstinenser.

  Jeg er altetende. Men jeg spiser kun norskprodusert, fordi jeg tror norsk kjøttindustri er en av de bedre. Jeg vet ikke, men jeg tror. Jeg er også rimelig sikker på at norsk sjømat er veldig sunt for oss! Men samtidig så prøver jeg jo å redusere kjøttinntaket, for verden sin del. Jeg tror alle burde redusere kjøttforbruket sitt.

  Generelt er jeg glad i mat. Jeg spiser det som får meg til å føle meg bra og som smaker godt. Er to år ekstra verdt det om man bare spiser mat man ikke egentlig liker? Kanskje noen. Ikke for meg.

  5. januar 2017 at 9:46 pm Reply
  • Caroline

   Høres ut som du har funnet det som passer best for deg! Takk for kommentar!

   6. januar 2017 at 9:38 am Reply
 • Maria

  Lurer litt på dette med kolestrol. har flere i min familie som har forhøyet kolestrol på grunn av hyperkolestrolami,genetisk feil.. alle har det til felles at legene sier til dem at de får spise max et egg i uka og unngå melkeprodukter i hverdagene. Det må da være ein grunn til det!

  Ellers så er jeg også SÅ skeptisk til all forsking. All forsking på mat som blir brukt i norske medier, er for eksempel nesten ekslusivt kjøpt av tine, gilde eller prior.

  Synes du heller du skal høre på magefølelsen din, enn forskning! det at du ikke klarer å se bilder fra kjøttproduksjonen sier jo en del (noe jeg kjenner meg SÅ igjen i).

  Liker å lese tankene dine omkring slike tema, det er viktig å stille spørsmål!

  5. januar 2017 at 9:59 pm Reply
  • Caroline

   Det er nok uansett viktigst å høre på legen, tenker jeg. Jeg har i alle fall aldri hatt problemer med mitt kolesterol av å spise mye egg (jeg følger det opp hos legen), men det kan jo være veldig individuelt sikkert.

   Takk for kommentar!

   6. januar 2017 at 9:37 am Reply
 • Irene Elise

  Det er mye informasjon der ute, og det blir fort litt kaos syntes jeg. Jeg tror på balanse, og mener det viktigste er å finne ut hva som fungerer for min kropp. Når det kommer til kjøtt spiser jeg det når jeg har lyst på det, veggis når jeg har lyst på det og til tider vegansk. Jeg er ikke så glad i rødt kjøtt, så det er neste ikke tilstede i mitt kosthold. Jeg foretrekker fisk. Jeg tror ikke jeg kommer til å kutte hundre prosent, men jeg kjenner ikke på så stort behov for kjøtt/fisk nå for tiden. Min motivasjon er helse, miljø, økonomi og hva som frister / er bra for meg :) Tror absolutt det er det viktigste- finne hva som fungerer for en selv.

  5. januar 2017 at 10:48 pm Reply
  • Caroline

   Takk for kommentar!

   6. januar 2017 at 9:35 am Reply
 • T

  Her er du inne på noe viktig. Kildekritikk.
  Jeg har ingenting i mot veganere, men jeg har noe i mot de som bruker drøy retorikk for å spre sitt syn – som kanskje ikke er basert på fakta. Det gjelder egentlig uansett om det er i et kommentarfelt i en nettartikkel om innvandring, dokumentarer eller i samtaler i lunsjen.

  Det virker som du har et bevisst forhold til valgene du gjør, og det er jo alltid første steg til å være enn opplyst og fornuftig … matspiser. Vi burde sikkert alle være mye flinkere, men det er ikke alltid så lett å vite hva det betyr. Du har jo et veldig bevisst forhold til både hva du gjør og hva du ikke gjør. Det tror jeg er mer enn hva de fleste av oss kan skryte av.

  Men! Det jeg egentlig ville si var at vi kan ikke slutte å stole på forskningen. Vi kan slutte å stole på de som videreformidler den og de som finansierer den. Begynne å sette oss inn i den, finne ut hva som er grunnlaget for påstander og om det som blir presentert som forskning er fagfellevurdert og publisert i anerkjente tidsskrift.

  Og tørre å si fra til hverandre når ting er bullshit, sånn som du gjør nå. Tommel opp!

  6. januar 2017 at 12:32 pm Reply
  • Caroline

   Takk for kloke ord, du har helt rett i hva du sier om forskning. Og takk! :)

   6. januar 2017 at 1:09 pm Reply
 • skoboksen

  Hei, fikk tips om denne artikkelen: Top 13 Nutrition Lies That Make the World Sick and Fat. Tittelen er ganske click-baity dessverre, men selve artikkelen har kilder i form av publiserte forskningsartikler som støtter det som står der. 116 kilder faktisk.

  Dette står det bla. annet om egg:
  «But the truth is that despite being high in cholesterol, eggs don’t really raise the bad cholesterol in the blood. In fact, eggs primarily raise the “good” cholesterol (1, 2, 3, 4).

  Despite all the warnings about eggs in the past few decades, studies show that they are NOT associated with heart disease (5, 6, 7).

  If anything, eggs are pretty much a perfect food for humans. They’re loaded with protein, healthy fats, vitamins, minerals and unique antioxidants that protect the eyes (8, 9).

  They are also an excellent source of Choline, a nutrient that is very important for the health of the brain and about 90% of people aren’t getting enough of (10, 11).»

  Og protein:
  «While it is true that increased protein can increase calcium excretion from the bones in the short term, the long term studies show the exact opposite effect.

  In fact, eating more protein is consistently associated with improved bone density and a lower risk of fracture in old age (27, 28, 29).

  This is one example of where blindly following conventional nutrition advice will lead to the exact opposite result.

  Another myth is that protein increases strain on the kidneys and contributes to kidney failure.

  The reality is a bit more complicated than that. Although it is true that people with established kidney disease should reduce protein intake, studies in healthy individuals show that protein is perfectly safe (30, 31).

  In healthy individuals, protein actually reduces two of the main risk factors for kidney disease… which are diabetes and high blood pressure (32, 33, 34).

  Eating a high protein diet has many other benefits, including increased muscle mass, reduced body fat and a lower risk of diseases like cardiovascular disease (35, 36, 37).»

  Og rødt kjøtt:
  «While it is true that processed meat is associated with all sorts of diseases, the same is not true for unprocessed red meat.

  A massive review from 2010 that looked at data from 20 studies with a total of 1,218,380 individuals revealed that unprocessed red meat had no significant association with either cardiovascular disease or type II diabetes (62).

  Other studies that included hundreds of thousands of people agree with this… processed meat is bad, but unprocessed red meat is harmless (63).

  Even though some observational studies have found a link between meat consumption and cancer, review studies that look at the data as a whole show that the effect is weak and inconsistent (64, 65).

  If there really is an association between red meat and cancer (which has NOT been proven) then it is most likely caused by excessive cooking, not the meat itself. For this reason, it may be important to avoid burning your meat (66).»

  Dessuten omtaler artikkelen lavkarbo-dietten positivt (noe som samsvarer med dine personlige erfaringer), og påpeker at lav-fett-høy-karbo-diett som har blitt anbefalt av helsemyndighetene, ikke er spesielt effektiv, og i verste kan gjøre vondt verre for mennesker som har metabolsk syndrom, diabetes eller overvekt.

  Skjønner frustrasjonen din, misbruk av studier gjør at mange mister troa på vitenskapen/forskning, og det utrolig synd. Dessuten er det denne trenden med å gjøre overskrifter så sensasjonelle og generaliserende som mulig – forskningsresultater er vanligvis mer nyanserte enn som så.

  8. januar 2017 at 9:54 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for grundig kommentar. Jeg synes det du viser til er veldig interessant!

   8. januar 2017 at 10:34 pm Reply
 • Nienna

  Mat, ja… Det har blitt så vanskelig. Hvorfor er det sånn? Det å vite hva man skal spise burde jo være det mest elementære i hele vår eksistens, i grunn. Jeg tror det er markedskrefter som drar i alle retninger. Først er det noen som gir oss billig potetgull og kjøpepizza, for de har funnet ut at det er uimotståelig for oss, og så er det noen andre som vil tjene penger på å få oss ned i vekt igjen. Kjøttindustrien skal selge oss noe, det samme skal de som importerer frukt, og meieriene… Det er alltid noe. Det er alltid noen. Og vi burde ikke trenge forskning for å vite hvordan vi skal spise – i så fall er det ganske dårlig stilt med menneskeheten.

  Angående egg, så er det vist at egg (eller annen mat med kolesterol) ikke påvirker vårt eget kolesterolnivå. Den siste forskningen på det kom fra Finland i fjor, tror jeg.

  Selv prøver jeg å holde meg mest mulig til økologisk mat (selv om jeg sprekker kraftig til tider), og ellers styre unna kjøttindustrien ved å velge vilt om jeg kan. Vi hadde elg på solsnumiddagen, og vi hadde fasan på nyttårsaften, for eksempel, med masse grønnsaker og sopp inntil – det er jo ingen grunn til å fråtse i kjøtt likevel, mener jeg, selv om det er aldri så naturlig. Det er for mange mennesker på planeten til at vi kan gjøre det, så jeg prøver å spise viltkjøttet (eller villfisken) med andakt og følelse.

  En annen ting er at jeg bor her i kalde Norge, og jeg vil helst ha mat som ikke har kommet hit ved hjelp av tonnevis av olje og plast. I en ideell verden går det an å leve av de lokale ressursene, og her oppe tror jeg meieriprodukter egentlig er så viktige at vi ikke kan droppe dem – vi har grønnsaker og frukt bare halve året, og det er begrenset hvor mye vilt og fisk man kan fange også.

  17. januar 2017 at 10:42 pm Reply
  • Caroline

   Kjempebra kommentar, tusen takk!

   18. januar 2017 at 9:30 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.