Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Trygdemonsteret later seg på sofaen

10. januar 2017

[su_dropcap style=»simple»]I[/su_dropcap] dag fikk jeg meg en aldri så lite sjokk når jeg leste igjennom Twitter-feeden min. Bildet dere ser ovenfor ble postet på FrP sin Facebook-side med teksten «Nå må unge gjøre en innsats for å få penger fra NAV. Vi har innført aktivitetsplikt for unge på sosialhjelp. Bra?«. Først kjente jeg en bunnløs tristhet skylde over meg. Er det slik landets ledere ser på mennesker som er på en slik plass i livet at de må få hjelp? Hvordan kan de i det hele tatt få seg til å poste et slikt bilde? Kan de i det hele tatt ane hvor vondt det kan gjøre?

FrP fremstiller ungdommer på sosialhjelp som late og udugelige. Som mennesker som lever et usunt og dovent liv, i nytelse (virker det som). Om dette er tilfelle så kan jeg aldri tenke meg annet enn at det kun angår et lite fåtall av alle som mottar sosialhjelp eller andre ytelser fra NAV. De aller fleste som mottar sosialhjelp lever i en helt annen hverdag enn det FrP skisserer. Det er hverdager med tunge psykiske belastninger, muskelsmerter, rusproblematikk og andre store utfordringer. De aller, aller fleste ville aldri valgt å få sosialhjelp om de kunne velge. Men det er det som er poenget, de har ikke noe valg. Og jeg synes det er en stor skam at FrP velger å fremstille de som allerede har det så vanskelig, på denne måten. De sparker rett og slett hardt nedover.

En ting er sikkert. Å fremstille unge mennesker uten jobb som tiltaksløse latsabber er en meget dårlig strategi fra den politiske eliten i Fremskrittspartiet. Litt ironisk er det også at FrP er det partiet i Norge med flest velgere som får sosialhjelp og ytelser fra det offentlige. At de ønsker å få unge mennesker som mottar sosialhjelp ut i aktivitet er en ting. Problemet er at FrP ikke klarer eller ønsker å kommunisere et enkelt politisk budskap uten å måtte sparke på en gruppe som sliter. Å leve på sosialhjelp er så langt fra et luksusliv som man kan komme. Man mottar som regel 5000 – 6000 kr i måneden, noe som vi alle vet er ekstremt lite penger i den store sammenhengen. Dette vitner om stor mangel på kunnskap. Det er underlig at et parti som FrP ikke i større grad anerkjenner at penger er viktig for folk. Hadde de skjønt det ville de også forstått hvorfor den største drømmen til de aller fleste arbeidsløse rett og slett er å få seg en jobb.

En hverdag uten et arbeid er en stor påkjenning, og går ofte kraftig utover selvbildet og den psykiske helsen. Det er en konstant gjentakende påminnelse om at man er mindre verdt, at man ikke får til det andre får til, at man ikke bidrar og at evnene man sitter inne med ikke er nyttig er verdifulle for samfunnet. I disse dager hvor så mange hardtarbeidende mennesker mister jobbene sine, burde man forvente at et regjeringsparti viste et snev av medfølelse for situasjonen de havner i. Det er ikke all arbeidsledighet som er selvforskyldt, og det er ikke sånn at alle kan tenke seg inn i en jobb. Jobbene må faktisk også være der.

Det er som regel ikke viljen det står på. De aller fleste av oss ønsker å fylle livene våre med meningsfullt innhold. Vi ønsker å ha penger til å kunne dyrke interessene våre, til å leve. Folk ønsker å ha en økonomisk trygghet. Vi lever i en tid der stadig større grupper blir holdt ute fra samfunnet vårt. Og vi har et ansvar for å være med å inkludere. Her tenker jeg at regjeringen og politikere har et ekstra stort ansvar. Derfor synes jeg det er så motbydelig å sparke så hardt nedover, og å tråkke over grupper av mennesker som virkelig ikke fortjener det.

PS: Les også Milla sitt innlegg om dette.

Foto: Faksimile.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

14 Comments

 • Carina Behrens

  Veldig bra skrevet, Caroline. Jeg også fikk helt hakeslipp da jeg så dette. Helt utrolig tankeløst.

  10. januar 2017 at 10:27 pm Reply
  • Caroline

   -_- ja!

   11. januar 2017 at 10:39 am Reply
 • Renate

  Er jo helt latterlig. Finner ikke ord for å beskrive hva jeg føler en gang. Og summen man får er jo til og med mindre enn hva man får i lån og stipend i studietida, og jeg synes det kan være litt hardt noen ganger. (Men skal ikke klage, jeg har det helt greit!) Utrolig urettferdig å dra alle under én kam på denne måten, og tro at alle som mottar støtte fra NAV er latsabber! Igjen – jeg finner ikke ord.

  11. januar 2017 at 1:37 pm Reply
  • Caroline

   Jeg kunne ikke sagt det bedre selv, Renate!

   11. januar 2017 at 2:07 pm Reply
 • Drea

  Jeg ble så sint av det bildet der ass!

  11. januar 2017 at 2:21 pm Reply
  • Caroline

   Mhm!

   11. januar 2017 at 2:42 pm Reply
 • Synne

  Dette provoserte meg også. For en tankeløs og latterlig kampanje!

  11. januar 2017 at 4:11 pm Reply
  • Caroline

   Ja!

   11. januar 2017 at 4:16 pm Reply
 • Milla

  Åh. Så bra skrevet. Flinke du. Og takk for at du linka te mitt innlegg søta, det betyr mye.

  // Tusen takk Caroline <3

  11. januar 2017 at 7:33 pm Reply
  • Caroline

   <3

   11. januar 2017 at 10:15 pm Reply
 • Camilla Albertine

  Så provoserende! Jeg skulle mye heller ha gått på jobb og levd «som alle andre», enn å gå på NAV. Det er jo ingen som VIL motta stønad. Tankeløst.

  11. januar 2017 at 10:08 pm Reply
  • Caroline

   Helt enig!

   11. januar 2017 at 10:15 pm Reply
 • Gitte

  Hvorfor har de brukt et bilde av en som spiser nattmat etter julebord med jobben!? Det gir ingen mening – bare hvis man tenker at de ønsker å være så smålige at de føler behov for å shame/ydmyke/latterliggjøre unge i en vanskelig situasjon. Er det virkelig mulig?

  Forøvrig håper jeg «aktivitet» spenner ganske vidt – f.eks. det å gå til behandling, og at man kan få unntak av medisinske grunner. Jeg håper virkelig disse «aktivitetene» gjør det lettere for unge å komme i jobb – og ikke gjør hverdagen enda vanskeligere.

  12. januar 2017 at 6:14 am Reply
  • Caroline

   Enig! Jeg er usikker på hvordan det fungerer. Det jeg har hørt er at du må møte å en plass og bruke en del tid det på å søke jobb, arbeide med CV og slikt…

   12. januar 2017 at 10:05 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.