Returkartonglotteriet

9. januar 2017

[su_dropcap style=»simple»]H[/su_dropcap]usker du returkartonglotteriet? Nå, i 2017, relanseres returkartonglotteriet! Og i samarbeid med Grønt Punkt (jeg blir sponset) skal jeg i dette innlegget fortelle deg mer om hva returkartonglotteriet går ut på, og hvordan du kan delta. Etter Lottotrekningen på NRK er kanskje returkartonglotteriet Norges mest kjente lotteri. Men på tross av dette er det faktisk kun to av ti nordmenn som deltar i det mest miljøvennlige lotteriet i Norge. På den måten kan man si at du for det første har mye større vinnersjanser enn om du spiller vanlig Lotto, men det viser også at vi har en lang vei å gå når det kommer til gjenvinning og miljøvinning.

Alle kan delta og vinne i returkartonglotteriet – privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag etc. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier á kr. 10.000 og 4 premier á kr. 100.000. Fra 2017 har du to valg. Hver enkelt kartong er nå et lodd! Skyll kartongen, press den flat og skriv ned navn og telefonnummer på den du vil skal vinne, og du er med i trekningen om 10 000 kr. For å vinne 100 000 kr må du skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i en syvende til en kubbe. Korker og lokk kan henge utenfor. Skriv navn og telefonnummer på kubben. For skolemelk-kartonger gjelder fire kartonger oppi den femte. Husk at kubbene er også med i trekningene om 10 000 kroner. Kartongene leveres i den vanlige kommunale returordningen, som oftest sammen med annen papp og papir.

Kubbene trekkes på mange forskjellige steder, spredd over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det mellom en og syv kubber/enkeltkartonger, til sammen nær 200 stk hvert kvartal. Disse går videre til nasjonal trekning, hvor det blant både enkeltkartonger og kubber hvert kvartal trekkes 30 premier på 10 000 kr, og fra kun kubber trekkes 1 premie på 100 000 kr. Du kan lese reglene for å delta her.

Selv om alle som kildesorterer drikkekartong ikke kan vinne Returkartonglotteriet, så er i alle fall miljøet en vinner! Og det er jo det som virkelig betyr noe. Kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir.

Gjenvinning av drikkekartonger skjer på denne måten:

 1. Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker
 2. Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier
 3. Papiret brukes i produksjon av nye kartonger som pizzaesker, cornflakes, skoesker mm.

Så nå folkens, nå er det bare å jobbe på. Hvordan kan du og jeg arbeide inn rutiner i hverdagen, slik at vi kan bli flinkere på gjenvinning? Hvem vil du skrive på kartongene dine? Det er selvfølgelig fullt lovlig å skrive deg selv, men kanskje det er noen du virkelig unner å vinne? Om du har barn, hva med å gjøre dette sammen med dem? Lære dem gode vaner fra de er små? Alt du trenger er en vannfast tusj! Husk NAVN + TELEFONNUMMER.

 

 

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

1 Comment

 • Kubb deg rik! | Lammelårtanker

  […] men 2017 og jeg ser at andre skriver om det samme. Det kan neppe være tilfeldig, tenkte jeg, og klikket meg inn til Caroline  bare for å se hva som skjer. Og der ser jeg at returkartonglotteriet har guffet opp premiene til […]

  12. januar 2017 at 12:08 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.