Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Verdens beste pinnekjøtt

30. november 2016

[su_dropcap style=»simple»]J[/su_dropcap]ulen 2015 lagde jeg pinnekjøtt for første gang, og når jeg skal lage noe for første gang googler jeg gjerne noe slikt som «verdens beste pinnekjøtt». Vel, jeg traff blink med en gang kan du si! Jeg vil i dette innlegget dele oppskriften på det jeg mener er verdens beste pinnekjøtt, og oppskriften har jeg funnet hos Elin Larsen (en god matblogg, forøvrig). Det som er spesielt med denne oppskriften er at du bruker mandelpoteter i bunnen i stedet for rist, og du bruker vørterøl i stedet for vann. Nam! Å lage pinnekjøtt er faktisk hverken vanskelig eller mye arbeid, det lager for det meste seg selv. Man må bare være litt tålmodig… Så, skal du lage pinnekjøtt denne julen?

Du trenger dette til fire-seks porsjoner:

 • Ca. 2 kg urøkt pinnekjøtt
 • Ca. 1 kg mandelpotet
 • 2 bokser/ca. 6 dl vørterøl
 • Ca. 1 kg kålrot
 • 200-250 gram smør
 • Ca. 3 dl fløte til sjy
 • 3 ss smør til sjy
 • Hakket persille til sjy (ikke nødvendig)
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Pinnekjøttet må vannes ut før du damper det. Det står ofte på pakken til pinnekjøttet hvor lenge det må vannes ut, ofte 12 timer eller et døgn. Husk å skifte vann 1 – 2 ganger også. Jeg pleier bare å la kjøttet stå i vann over natten.
 2. Skyll og vask mandelpotetene godt, men pass på at skallet er like helt.
 3. Legg så potetene i bunnen av en stor kjele.
 4. Ha i vørterøl helt til det så vidt dekker potetene. Om du har for lite vørterøl kan du fylle på litt vann også. La det koke opp, og sett så varmen ned så det kun småkoker litt.
 5. Legg pinnekjøttet opp i kjelen på kryss og tvers over potetene.
 6. Nå skal pinnekjøttet stå å dampe under lokk en god stund, jeg pleier å la det stå i alle fall 3 timer, gjerne 4 timer. Regelen er at det er ferdig når kjøttet løsner lett fra beina.
 7. Når det er ca. 30 – 20 minutter av dampetiden kan du begynne på kålrotstappen.
 8. Kutt kålroten opp i mellomstore terninger og kok dem i lettsaltet vann helt til du lett kan stikke en gaffel eller kniv igjennom dem.
 9. Du kan selvfølgelig bruke en moser til å lage kålrotstappe, men jeg foretrekker å ha den i en kjøkkenmaskin eller blender. Der kjører jeg den glatt sammen med 200 – 250 gram smør og smaker til med salt og pepper. Man kan gjerne bruke litt cayennepepper også, for ekstra futt. Og også litt revet muskatnøtt.
 10. Når pinnekjøttet er ferdig, og løsner lett fra beina, så skal det ha en omgang i stekovnen. Sett stekovnen på 230 grader og legg pinnekjøttet i en stor ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir. La kjøttet stå i ovnen på nest øverste rille i 5 – 10 minutter til det får en fin farge.
 11. Ha potetene i en egen serveringsskål.
 12. Du kan bruke sjyen fra pinnekjøttet til å lage en slags saus. Jeg pleier å sile den, så det ikke kommer med noen småbein eller annet. Så bruker jeg en god del av sjyen sammen med en dæsj smør og en god svett fløte, og koker det opp. Smak om du synes det blir godt, og ha litt hakket persille i om du vil.
 13. Da gjenstår det kun å kose seg masse med noe av det beste man kan få servert, etter min mening.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

4 Comments

 • Hjertejubel

  eeeeNAM!! Tusen takk for oppskrift. Kanskje må jeg prøve meg på å lage pinnekjøtt for første gang nå i julen? Hmm <3

  30. november 2016 at 11:39 pm Reply
  • Caroline

   Do it!

   1. desember 2016 at 10:20 am Reply
 • Oddbjørg

  Koker du poteter og pinnekjøtt i samme gryte altså? Blir ikke det lang tid for potetene?

  10. desember 2016 at 11:07 am Reply
  • Caroline

   Ja, i samme gryte. Potetene blir perfekt tross lang koketid :)

   10. desember 2016 at 7:51 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.