Nobody likes a know-it-all

21. november 2016

[su_dropcap style=”simple”]D[/su_dropcap]ette innlegget har jeg lenge tenkt på å skrive, men jeg har aldri helt funnet ut hvordan jeg kan legge det frem uten at det kommer feil ut. Så i dag tenkte jeg at jeg får bare si det rett frem, slik jeg tenker. Og om noen er uenig er det selvfølgelig fullstendig lovlig.

Jeg er nå kraftig lei av såkalte besserwissere aka. know-it-all folk. Jeg føler at i Norge i dag så er det veldig mye fokus på ytringsfrihet, og at man skal få være seg selv (og er bra nok som det). Samtidig så virker det som dette kun gjelder om man er innenfor visse rammer. I Norge i dag skal du være feminist, du skal være for innvandring, du bør få en god utdannelse osv. Mye av dette er jeg fullstendig enig i selv, forstå meg rett, men jeg synes det er alt for lite respekt og åpenhet for de som ikke er “slik samfunnet forventer”.

Det er flere som velger å ikke ha barna sine i barnehage før de er 3-4 år. Det er flere som ønsker å ha en “husmor-rolle” i hjemme, der hun vasker og lager mat mens han mekker på bilen og betaler regningene. Det er flere som ikke ønsker å få barn. Det er flere som ikke klarer eller ikke vil ta en utdannelse. Det er flere som ønsker å arbeide som renholdsarbeider, butikkmedarbeider eller sekretær. Det er flere som ønsker å spise mye sukker og leve såkalt usunt. Det er mange som stemmer på FrP. Og Rødt. Det er flere store bloggere som eksponerer barna sine på internett. Det er mange som mener Trump kan gjøre en god jobb som president. Det er mange som bruker både Snapchat-filter, sminke og operasjoner for å føle seg bedre. Det finnes kvinner som liker å bli sett på som objekter. Det er utrolig mange som tror på en Gud. Det er mange som har det så vanskelig at de tyr til rus. Det er mange som velger og ikke bidra til veldedige organisasjoner. Det er flere som ikke ønsker å gi barna sine vaksiner. Det finnes mange som har så mye angst at de ikke vil følge med på nyhetene og ikke ønsker å engasjere seg. Det finnes mange som ikke har venner. Det fleste spiser kjøtt, selvom det hverken er bra for dyrene eller miljøet. Og de fleste kjører bil, tar fly og bruker penger på ting de ikke nødvendigvis trenger. Noen liker å bruke mye penger på julegaver, og liker å være materialistiske.

Poenget mitt er ikke at du skal støtte alle de som er uenig med deg, eller finne deg i å bli trakassert eller lingnende. Poenget mitt er at vi må respektere hverandre, og slutte å tro at vi vet hva som er best for andre. Strengt tatt vet vi kun hva som er best for oss selv. Jeg kjenner, for min del, at jeg skal bli mye flinkere til å la være å legge meg opp i ting som jeg ikke har noe med. Eller tro at jeg har fasit på alt, for det har jeg ikke. Jeg skal respektere at andre har et annerledes syn enn meg, og ikke se ned på dem som mennesker fordi de tenker annerledes enn meg. For meg er det rart at noen ikke er for likestilling. For meg er det rart at noen legger ut barna sine offentlig på internett. Men hva har jeg med det å gjøre?

Meninger er til for å ytres. Så skriv, lag en blogg eller send inn leserinnlegg til avisen. Hold taler, engasjer deg i debatter og organisasjoner og det du står for. Men respekter de som er annerledes, og ikke prøv å belære andre. Nobody likes a know-it-all. Det verste jeg vet er når folk skal overbevise meg om at mine valg er feil. Jeg liker en diskusjon, men kun om den er saklig og består av gjensidig respekt. Det meste handler om hvilken holdning man møter andre med, og hvordan man legger frem sine tanker. I stedet for å tro at du vet bedre enn andre, hva med å prøve å forstå hvorfor andre tenker annerledes enn deg? Kanskje de har en god grunn til det?

I dagens samfunn er det spesielt fire saker jeg har møtt mye motstand på. At jeg er overvektig, at jeg er kristen, at jeg er psykisk syk og at jeg spiser kjøtt. Som overvektig får jeg høre at jeg er en belastning for samfunnet økonomisk og ressursmessig. Jeg får høre at jeg er mindre pen, at jeg er feil (siden det ikke lages mange klær i min størrelse, at beltene på buss og fly er trange, overvektige diskrimineres i ansettelsesprosesser osv.) og at det eneste jeg trenger å gjøre er å spise mindre og trene mer. Det virker som alle tror de har løsningen på “problemet mitt”, og at det ikke er noe problem for noen å si det rett ut. Det er akkurat det samme med det å være kristen. Jeg får høre fra folk at jeg er hjernevasket, dum og feig som tror på en Gud. At kristne har grusomme holdninger ovenfor homofile og kvinner. At det er fælt av meg å tro på en Gud når det er så mye krig i verden. Og som psykisk syk får jeg høre at jeg bare må ta meg sammen, bli mer positiv og slutte å klage. Det er ingen ende på hvor mye folk tror de vet… Og for noen uker siden, på jobb, så anbefalte jeg boken “Grønt på bordet” til en medarbeider. Jeg visste ikke at hun var veganer og major miljøaktivist. Jeg bare sa at jeg har begynt å spise mindre kjøtt for miljøets skyld (og var i grunn litt stolt av det), men jeg fikk huden full av kjeft for at jeg ikke var veganer. Og denne holdningen har jeg møtt hos svært mange veganere. At om man gjør litt så er det langt i fra bra nok.

Kan vi ikke bare prøve å ta ansvar for oss selv, og ikke dømme alle som ikke er som oss? Slutte å kalle de som mener annerledes for idioter og andre (mye verre) ting. Man trenger ikke være enig i alt, men man kan respektere hverandre. Og nå snakker jeg selvfølgelig ikke om å respektere at noen er for voldtekt, rasisme og slike opplagte ting. Jeg snakker mer om alle de andre tingene, og jeg tror alle skjønner hva jeg mener. Jeg kan begynne med meg selv.

[su_divider text=”Gå til toppen”]

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

12 Comments

 • Ingvild

  TAKK for at du sier alt dette! Jeg er så uendelig enig, og jeg er sikkert en person som burde tatt meg selv i trøya og skjerpa meg angående flere av punktene du tar opp, men jeg er også usannsynlig lei av at det finnes en slags uskreven mal over hvordan man skal “være” i Norge, det beste landet som finnes. Folk er folk, og folk er forskjellig, og denne teksten her synes jeg faktisk fortjener enda større publikasjon enn en blogg… just sayin ;-)

  (Og det med veganere, for eksempel, synes jeg er litt tullete. For å sette det på spissen, da: Hvis veganere skal prakke ikke-kjøtt på kjøtt-spisere, kan kjøtt-spisere prakke kjøtt på veganere??? Respekt må gå begge veier, eller hur? Når er det jo litt spesielt mtp miljøaspektet i denne spesifikke saken, da.)

  Men ja, så, så enig. Godt at noen skrev om dette :-)

  <3

  21. november 2016 at 2:30 pm Reply
  • Caroline

   Aw, tusen takk Ingvild! Og jeg må skjerpe meg, jeg og. Veldig enig med det om veganere. For all del, supert at de har funnet det som er riktig for dem, men det trenger ikke være riktig for alle.

   21. november 2016 at 2:39 pm Reply
 • Ina

  Sååå enig! Jeg er også en av de som må skjerpe seg. Prøver å bli mindre fordomsfull! Blir stadig overrasket over meg selv og fordommer som jeg har/har hatt, men ikke har vært bevisst på.

  21. november 2016 at 4:08 pm Reply
  • Caroline

   Jeg har tenkt det samme!

   21. november 2016 at 5:57 pm Reply
 • Elena

  Jeg har vært vegetarianer i snart 6 år, og veganer i 3 måneder. Jeg har aldri vært frekk mot folk som spiser kjøtt. Kun mot de som sier at JEG er dum fordi jeg kun spiser plantebasert. Da blir jeg jævlig sur. Det er som du sier; man må behandle hverandre med respekt uansett hvilke valg man tar. Men når folk kaller meg dum fordi jeg heller vil spise en brokkoli i stedet for en ostepølse på Shell blir jeg irritert og er frekk tilbake. Men sånn er livet. Er man frekk får man frekkhet tilbake. Karma is a bitch. Hehe. Men så lenge folk respekterer meg, respekterer jeg dem. :-)

  21. november 2016 at 10:46 pm Reply
  • Caroline

   Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor folk skal legge seg oppi hva andre spiser, altså. hahaha!

   22. november 2016 at 10:55 am Reply
 • Ole Johan Kristiansen

  Så bra! Jeg er superenig.

  21. november 2016 at 11:36 pm Reply
  • Caroline

   :)

   22. november 2016 at 10:53 am Reply
 • Nann Karin

  Det var et fint innlegg, og jeg håper at det er mange som leser det og tenker gjennom det du faktisk har skrevet :) Takk!

  22. november 2016 at 10:25 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det!

   22. november 2016 at 10:54 am Reply
 • ida

  Her synes jeg du skriver mye fornuftig, Caroline! Det er selvsagt lov å ytre sin mening, men jeg får inntrykk av at mange sier ting nesten utelukkende for å være ubehagelig og vanskelig. Spesielt på blogger og lignende, men også ellers. Man viser jo gjerne kun en side av seg selv og selv om man ikke nevner absolutt alt om noe, betyr det ikke at man ikke har tenkt over det. Respekt, forståelse og åpenhet er viktig, og ikke minst det å akseptere at man ikke kan være enig hele tiden og at man er forskjellige og vil forskjellige ting.

  23. november 2016 at 1:25 pm Reply
  • Caroline

   Takk for fin kommentar!

   23. november 2016 at 2:49 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.