Bøker jeg har lest i det siste

25. september 2016

[su_dropcap style=”simple”]F[/su_dropcap]oreløpig får prosjektet mitt om å lese minst 30 minutter hver dag fint. Og jeg må si det er deilig å få lest litt igjen, jeg har hatt alt for lange og mange tørketider føler jeg. Her skal jeg vise dere bøkene jeg har lest i det siste, og hva jeg synes om dem. Hvilken bok er den beste du har lest i år? Forresten kan du trykke på tittelen til bøkene for å komme til dem på Goodreads. Og her er min profil på Goodreads, legg meg gjerne til!

PS: Noen av bøkene har jeg fått sponset av Storytel.no. Jeg markerer de det gjelder. Jeg skal fortelle mer om Storytel i et senere innlegg, men kan bare si allerede nå at jeg er svært fornøyd!

Evig barnefri ★★☆☆☆

Forfatter: Heidi Helene Sveen (redaktør).
Sidetall: 191.
Sjanger: Dokumentar.
Forlag: Humanist forlag.

Hva feiler det folk som sier nei til selve meningen med livet? Barnefrihet vekker oppsikt. Det er tilsynelatende ingen grunn til ikke å få barn med mindre de fysiske utfordringene er uoverkommelige. Ufrivillig barnløshet utløser stor sympati, frivillig barnløshet derimot, er egoistisk. Fullt så enkel er ikke virkeligheten. I denne boka, redigert av Heidi Helene Sveen, skriver tretten mennesker om hvorfor de har valgt et liv uten barn. Historiene deres demonstrerer at årsakene til frivillig barnløshet er langt mer komplekse enn mange tror, og at barnefrihet ikke står i veien for å leve komplette liv.

Denne boken skuffet meg faktisk stort. Jeg synes innslagene til de forskjellige bidragsyterne var av ymse kvalitet, og boken var generelt i overkant negativ og “sytete”. Om ting hadde blitt vinklet annerledes kunne boken vært mye bedre!

Min angst ★★★★☆

Forfatter: Scott Stossel.
Sidetall: 416.

Sjanger: Dokumentar/faglitteratur.
Forlag: Cappelen Damm.

Mange har på et eller annet tidspunkt levd med angst. Noen har vært tungt rammet og noen uheldige få, som Scott Stossel, lever i en konstant storm av skam og frykt. Denne boken er en bemerkelsesverdig historie – både personlig gjennom forfatterens livslange kamp med sin egen angst, men også en idehistorie om forsøkene på forstå angst opp gjennom historien; fra de tidligste kildene i antikken, via Burton og Kierkegaard, til William James og Freud i det 20. århundret. Boken viser både kompleksiteten og frykten angsten forårsaker, dens paralyserende makt, men også de talløse terapiene, medisineringene og behandlingene som har blitt forsøkt, og hvordan de som rammes ofte finner måter å kontrollere det på.

Dette er en bok som virkelig dypdykker inn i angstens verden. Her får man lære om hvordan mange store vitenskapsmenn var plaget med angst hele livet, og forfatteren selv skriver også åpenhjertig om sin egen angstlidelse. Det er mange interessante fakta her, og jeg har lært mye! OBS: vil ikke anbefale å lese denne om du sliter mye med angst, den kan trigge.

Søtt og farlig ★★★★☆

Forfatter: Robert Lustig.
Sidetall: 1340.

Sjanger: Dokumentar/faglitteratur.
Forlag: Lille Måne.

Lei av den evige flommen av sukker og søtsaker? Skaff deg den kunnskapen du trenger for å velge en annen vei. Robert Lustig er en av verdens fremste eksperter på sammenhengen mellom sukker og sykdom. Denne boken er lett forståelig, men samtidig bunnsolid. Lustig avslører hvordan sukker-, brus- og matvareindustrien bærer en stor del av ansvaret for dagens fedme- og diabetesproblematikk. Denne boken er proppfull av gode argumenter, dokumentasjon og oppsiktsvekkende avsløringer.

Denne boken har gitt meg mange aha-opplevelser! Jeg liker veldig godt at den er bygget opp på så mye forskning, og jeg skulle ønske mange flere kunne lese denne.

Miss Independent ★☆☆☆☆

Forfatter: Eirín Kristiansen.
Sidetall: 275.

Sjanger: Dokumentar.
Forlag: Pantagruel.

Eirín skriver til alle som ønsker å la seg inspirere, om blogging og karriere, mote og skjønnhet, om livsstil og velvære. Men også om det å bli sjef i eget liv, stå på egne ben og våge å være annerledes! Hun deler personlige erfaringer som har preget henne, og gjort henne sterkere. Med denne boken ønsker hun å vise veien til en suksessfull blogg, til en ny livsstil og generell velvære.

Denne boken har jeg skrevet om før, i dette blogginnlegget. Og jeg tror ikke jeg har noe mer å si om den.

Min kamp 1 ★★★★☆ (sponset av Storytel)

Forfatter: Karl Ove Knausgård.
Sidetall: 435.

Sjanger: Roman.
Forlag: Oktober.

Romanen åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet og seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i møte med de menneskene han har rundt seg. Boken utforsker det å vokse opp og være overgitt en verden som ser ut til å være komplett, avsluttet, lukket. Romanen beskriver det unge blikkets varhet og usikkerhet, der det registrerer andre menneskers tilstedeværelse og vurderinger med en åpenhet som er voldsom og nesten selvutslettende i sin konsekvens.

Dette var det første jeg har lest av Knausgård, og jeg må si at jeg synes det er noe helt annet enn alt annet jeg har lest. Jeg blir sugd inn i hans univers, og hvordan han klarer å gjøre det mest banale ting interessante. Anbefales!

På vegne av venner ★★★★☆ (sponset av Storytel)

Forfatter: Kristopher Schau.
Sidetall: 92.

Sjanger: Dokumentar/essay.
Forlag: Oktober.

Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om av det offentlige: Men hva når ikke et eneste menneske er til stede under bisettelsen? En ting er at klemmene og anekdotene i etterkant uteblir og at ingen sitter der og kjemper med tårene mens presten går gjennom rutinene, men hva er det egentlig som skjer? Skjer det noe? Er det noe? Det er tross alt noen som har gått bort. Et liv har opphørt å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed. Er det da noe mer enn bare et stort empatisk sort hull hvor samfunnet er satt til å gjøre sorgen for oss? Der nasjonen tar seg av det praktiske. Og så blir det ikke noe mer enn det igjen.

Jeg liker Kristopher Schau bedre og bedre. Jeg skal love dere at vi har verdier og ting vi er totalt uenig om, men jeg respekterer han og synes han har interessante tanker. Denne boken er fantastisk og fikk meg til å tenke. Anbefales på det varmeste!

Et helt halvt år ★★☆☆☆ (sponset av Storytel)

Forfatter: Jojo Moyes.
Sidetall: 495.

Sjanger: Roman.
Forlag: Bastion.

Det Lou ikke vet, er at hun snart kommer til å miste jobben, eller at hun er avhengig av å vite hva som venter rundt neste sving, for ikke å gå fra forstanden. Will Traynor vet at motorsykkelulykken tok fra ham viljen til å leve. Han vet at alt føles veldig smått og meningsløst, og han vet nøyaktig hvordan han skal få slutt på det. Det Will ikke vet, er at det er like før Lou stormer inn i livet hans som et levende fyrverkeri. Og ingen av dem vet at de kommer til å forandre hverandre for alltid.

Denne boken var dørgende kjedelig. Beklager at jeg sier det, for jeg vet at det er mange av dere som liker den. Men for meg var den bare dårlig skrevet, og hele plottet opplevdes som gjennomsiktig og forutsigbart. Klarte dessverre ikke leve meg inn i den.

Du er ikke død før jeg slutter å elske deg ★★☆☆☆ (sponset av Storytel)

Forfatter: Didrik Morits Hallstrøm.
Sidetall: 156.

Sjanger: Roman.
Forlag: Cappelen Damm.

«Vi kan kjøpe dårlig kaffe på 7-Eleven. Leie en DVD hvor handlingen ikke foregår under vann. Jeg kan blåse i hendene dine. Vi kan se på snøen. Jeg kan slutte å bite negler». Du er ikke død før jeg slutter å elske deg er en kjærlighetsroman fra Oslo. En roman om å ha alt og ingenting på samme tid, men først og fremst; en historie om Iben og Daniel.

Dessverre ble denne boken for svevende og abstrakt for meg. Jeg fikk ikke tak på historien og følelsene forfatteren prøver å skildre. Godt forsøk, men falt dessverre ikke i god jord hos meg.

En liste for livet ★★★☆☆ (sponset av Storytel)

Forfatter: Lori Nelson Spielman.
Sidetall: 336.

Sjanger: Roman.
Forlag: Cappelen Damm.

Brett har for lengst glemt den gamle listen hun som tenåring laget seg over mål i livet: «lære fransk, dra til Paris, skaffe seg hund, finne kjærligheten, få barn, hjelpe de fattige, få et fint hus» osv. Nå er hun 34 år og har tilsynelatende alt: en god jobb i det veldrevne familiefirmaet og en stor leilighet der hun bor sammen med kjæresten. Når moren dør, blir Bretts verden snudd på hodet. I stedet for at hun blir utpekt som ny direktør for familiefirmaet, får hun fyken, og før hun får sin rettmessige arv, har moren bestemt at hun må fullføre de resterende punktene på listen. Brett, som er knust av sorg, kan ikke forstå hvorfor moren har gjort dette mot henne. Dessuten er det ikke alle punktene som lar seg fullføre. Hvordan skal hun for eksempel klare å etablere et forhold til faren sin, som døde for flere år siden? Og hvorfor har ikke moren strøket over «finne kjærligheten»?

Jeg synes denne boken lignet veldig på “Et helt halvt år” i stilen. Om du liker den så liker du denne, men denne er hakket bedre. Jeg følte jeg ble underholdt, selvom det var veldig lett underholdning. Kan leses om man ønsker noe veldig lett å lese, som gjør at man slipper å tenke så mye.

Vente, blinke ★★☆☆☆

Forfatter: Gunnhild Øyehaug.
Sidetall: 272.

Sjanger: Roman.
Forlag: Kolon.

Vente, blinke er ein roman med fleire historier. Vi møter den unge og noko forknytte litteraturstudenten Sigrid og hennar skjelsettande møte med forfattaren Kåre, filmregissøren Linnea som skal på locationjakt i København, performancekunstnaren Trine som slit med mjølkespreng, og ikkje minst Viggo, nok ein litteraturstudent, som lengtar inderleg etter å høyre saman med nokon eller noko. Fiskehandlardattera Elida, filmprodusenten Robert og litteraturprofessoren Göran spelar også sine roller i denne bunten av skjelvande og tidvis desperate karakterar.

Denne boken har potensiale til å bli skikkelig bra, men det blir rotet til med alt for mange karakterer. Jeg mistet tråden konstant, og det gjør det alt for slitsomt å lese. Men jeg synes dere skal se filmatiseringen av boken som heter “Kvinner i for store herreskjorter”, veldig morsom film.

Piken på toget ★★★☆☆

Forfatter: Paula Hawkins.
Sidetall: 331.

Sjanger: Krim/thriller.
Forlag: Bazar.

Rachel tar det samme toget hver dag. Fra toget ser hun det samme paret spise frokost på verandaen sin. Hun kaller dem Jason og Jess, og de virker så glade. En dag ser hun en annen person i hagen. Kort tid etter er Jess på nyhetene. Hun har forsvunnet. Rachel trekkes mot etterforskningen og prøver å bidra. I stedet blir hun selv mistenkt. Kastet ut i en verden full av svik, hemmeligheter og bedrageri, må hun konfrontere fortiden sin. Tre kvinner, tre menn, knyttet sammen gjennom ekteskap eller utroskap. Hver av dem kan klandres for noe. Men bare en av dem er en morder i denne psykologiske thrilleren om sårbarhet og besettelse. Piken på toget er en illevarslende og sammenfiltret historie om jakten etter sannheten.

Jeg leser veldig sjeldent krim og spenning, men det er ikke noen spesiell god grunn til det. Jeg liker det! Denne boken er underholdende og plottet er spennende nok til at man ønsker å lese videre. Dessverre ingen storfavoritt, men absolutt spennende om man trenger litt action i hverdagen.

Har du lest noen av disse? Hva leser du for tiden?

[su_divider text=”Gå til toppen”]

 ♥

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

14 Comments

 • Elena

  Lest mange av disse bøkene selv. Og enig, Knausgård og hans univers anbefales! Nettopp ferdig med alle seks i Min Kamp. Gleder meg til de andre bøkene (Om høsten, Vinteren, Våren…). :-D

  25. september 2016 at 10:02 pm Reply
  • Caroline

   Er på bok to nå, gleder meg og!

   25. september 2016 at 10:21 pm Reply
 • IE

  Anbefalinger av bøker er gøy! :)

  Her er noen jeg har lest i år som jeg likte godt.

  – Den lille kafeen i Kabul, Deborah Rodriguez

  – Sommerboken, Tove Jansson

  – Barna fra toget, Christina Baker Kline

  – Så lenge det er stjerner på himmelen, Kristin Harmel

  – A walk across the sun, Corban Addison

  25. september 2016 at 11:06 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for så mange tips!

   26. september 2016 at 9:24 am Reply
 • Lisa Skaar Næss

  Artig at man kan ha så forskjellige meninger om en bok! :-)

  Jeg ble nettopp ferdig med Et Helt Halvt År, og det er en av de flotteste fortellingene jeg har lest, og jeg elsker måten hun skrev på. Humoren, de små sanseinntrykkene, hvordan hun så fint beskrev duften av mennesket. Jeg lo, smilte, ble sint og gråt. Strigråt faktisk, selv om jeg også ble litt sint. Sint fordi jeg selvfølgelig visste hva som kom til å skje, og ble irritert på meg selv at jeg kunne la meg rive såpass med. Men jeg er hekta, jeg liker å leve meg inn i Lous numne liv og tanker. Og det jeg tror jeg faller for, er hennes evne til å se det vakre i mennesket.

  26. september 2016 at 10:12 am Reply
  • Caroline

   Ja, det er veldig interessant! Men du er ikke alene om å elske den boken! Jeg ble mer irritert over at jeg synes det var dårlig skrevet, haha. Men kanskje jeg hadde likt den bedre om jeg hadde lest den en annen gang, hvem vet. Jeg synes vel den blir dårlig skrevet i forhold til hvordan Knausgård og Johan Harstad skriver. Men det tror jeg handler om smak og behag, og det er bra at man ikke liker de samme tingene. Jeg har ikke sett filmen da, er den bra?

   26. september 2016 at 10:25 am Reply
 • Elisabeth

  Jeg har lest litt Fifthy Shades of Grey i det siste. Mest av alt fordi jeg har hørt så mye om de bøkene, men jeg må jo si at jeg syns det blir litt kjedelig. Det er ikke all verdens igjen av boka når jeg blar over sex-delene fordi jeg er lei av at de driver med det hele tida. Ellers har jeg lest Et helt halvt år(som jeg forøvrig likte veldig godt) og Etter deg(oppfølgeren til Et helt halvt år. Bra den også, men ikke like bra som den første). På planen videre står Den ene pluss en(Jojo Moyes det også), Kjære(Linnea Myhre) og Den tomme stolen(J.K. Rowling) :-)

  26. september 2016 at 10:18 pm Reply
  • Caroline

   Jeg grugleder meg til å lese Den tomme stolen!

   27. september 2016 at 8:31 am Reply
 • Luisa Fernanda del Mar

  Du er så flink til å lese, Carro! Det beundrer jeg :)

  27. september 2016 at 7:14 pm Reply
  • Caroline

   Oi, synes du? Tusen takk, synes ikke det selv, hehe. <3

   27. september 2016 at 8:03 pm Reply
 • Ingvild

  Disse innleggene liker jeg så godt! Ah, TAKK for at også flere mislikte Jojo Moyes, jeg både skjønner og skjønner virkelig ikke hvordan såpass klissete og overdrevne bøker med lite substans kan bli så populære. (Forresten, apropo løkkeskrift-litteratur, du vet at Lucinda Riley (som er et “litteraturfenomen” her i Norge, alle digger henne) ikke skriver bøkene sine selv? Hun dikterer historien for en ghostwriter som plotter inn alt på pcen. Fy faen.)

  Og den “Du er ikke død før jeg slutter å elske deg” likte faktisk jeg! Ikke megamasse, men nå liker jeg litt svevende bøker innimellom, kanskje fordi jeg skriver selv, idk. Men synes den var fascinerende. Har SÅ lyst til å lese Schou-boka! Shitt, nå fikk jeg leselyst..

  <3 Ha en fabulous uke!

  3. oktober 2016 at 7:49 am Reply
  • Caroline

   What!? Skriver ikke Lucinda Riley bøkene sine selv? Bøkene hennes selger som bare det, jo. Sukk… Har ikke lest noen av dem selv.

   3. oktober 2016 at 8:03 am Reply
 • Martine Grorud

  Her er det flere bøker jeg fikk lyst til å lese! Akkurat nå er jeg på en verdensreise, og det blir en del god tid til å lese på reisa. Bøkene jeg leser finner jeg på hostellene jeg bor på, så det blir mye forskjellig. Men så langt har jeg vært heldig med de jeg har funnet. :) Veldig fin blogg, forresten!

  19. oktober 2016 at 1:08 am Reply
  • Caroline

   Å, reisen din ser utrolig herlig ut da! Så tøff du er som reiser så mye og langt! Og tusen takk for det <3

   19. oktober 2016 at 8:32 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.