Viljestyrke

[su_dropcap style=»simple»]D[/su_dropcap]et er mye man kan bestemme seg for, og som man kan klare ved hjelp av viljestyrke. Noe krever mye viljestyrke, noe krever mindre. La meg komme med noen eksempler på ting man faktisk for det meste kan klare ved hjelp av viljestyrke:

 • Slutte å røyke.
 • Begynne å trene.
 • Spise godteri kun på lørdagskvelden.
 • Legge seg tidlig.
 • Stå opp tidlig.
 • Kutte ut Facebook i en uke.
 • Spare penger.
 • Spise mindre kjøtt.
 • Ta en utdanning.
 • Trene seg opp til å løpe maraton.

Noen ganger kan man ha så mye viljestyrke man bare vil, men det hjelper ingen verdens ting. Uansett hva man gjør, uansett hvor mye man vil, så kan man ikke klare alt basert på ren vilje. Eksempler på slike tilfeller kan være:

 • Når man mister en man er glad i, og gjerne vil ha dem tilbake.
 • Når man er alvorlig syk.
 • Når man ser at noen man er glad i har det vondt, men ikke kan hjelpe.
 • Når man er psykisk syk.

Og det er spesielt det siste punktet, å være psykisk syk, som jeg hadde i tankene når jeg begynte på dette innlegget. For det virker helt alvorlig talt som om mange tror at det å være psykisk syk handler om viljestyrke. At man bare kan ta seg sammen og skjerpe seg, så blir alt bra. At man bare må prøve hardt nok, at de som er psykisk syk er svake og late og bare gir opp for fort. Vel, dette er så langt fra sannheten som det går an å komme, det er jeg sikker på at alle som har vært eller er psykisk syk kan skrive under på. For uansett hvor mye du vil bli bra, uansett hvor hardt du prøver, så hjelper det ikke. Man kan ikke tenke seg vekk kreft og hjertesykdom ved viljestyrke, og det er akkurat det samme med psykisk sykdom. Det må folk begynne å forstå, pronto!

14 kommentarer om “Viljestyrke

 1. Pronto!

  Folk sier: «tenk positivt». Men det hjelper ikke mot angsten. Jeg vet ikke hva som hjelper mot angst. Jeg vil så gjerne bli kvitt den. Hjelp?

  <3

 2. Du kan ikke tenke deg vekk fra verken hjertesykdom eller psykisk sykdom, men å tenke positivt hjelper veldig godt på begge deler? Hilsen en som har vært vitne til begge deler flere ganger ?

  1. Vet ikke om du har prøvd å tenke positivt under et angstanfall, men det er fullstendig umulig. Komplett umulig. Og det er dessverre slik mange tror, at det hjelper å tenke positivt. Men under et angstanfall er all glede helt borte, det finnes ikke. Uansett hvor hardt man prøver å se det. Sånn ellers i livet er jeg helt enig i at positivitet kommer man langt med :)

   1. Vil selvfølgelig ikke diskutere med deg hva som funker best om DU har et angstanfall, sier bare at det hjelper å tenke positivt, lykke til med sykdommen din, håper du får noe hjelp som funker for deg?

    1. Poenget er at det er umulig å tenke positivt, så det er ikke en gang et alternativ om du skjønner. Selvom jeg så gjerne skulle ønske at det var det, selvfølgelig. Vi får være enig i å være uenig :)

    2. Og la meg bare være klar på at jeg er helt enig med deg i at det er veldig bra å være positiv ellers i livet. Jeg prøver alltid å tenke positivt, og jeg synes jeg er flink til det også. Det har fått meg langt :)

 3. Utrolig viktig å huske på. Jeg tror personlig at mange ofte dessverre sammenligner en vanskelig periode i livet med faktisk psykisk sykdom, derav tankene om at viljestyrke er alt som trengs. Setter pris på at du skriver så fint og åpent om både psykisk sykdom og andre vanskeligheter i livet. <3

  Victoria x

Jeg blir superglad for en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.