Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Man er ikke depressiv, men har depresjoner

30. august 2016

[su_dropcap style=»simple»]J[/su_dropcap]eg fikk i dag en e-post av en leser som kom med noen veldig viktige tanker om depresjon og psykisk sykdom. Det er viktig at vi som skriver om psykisk sykdom skriver om det som det det virkelig er – en sykdom. Man er ikke anorektisk eller schizofren, man har anoreksi og schizofreni. Man er ikke depressiv, men har depresjoner. Man har en sykdom som man meget mulig kan bli frisk fra, og det er så utrolig viktig å påpeke dette. Veldig mange, faktisk de fleste, av de som er psykisk syk vil bli frisk. Gitt at du får riktig diagnose og behandling av en depresjonsepisode, er det 60-80 % sannsynlig at du opplever markert symptomlindring etter 6 ukers behandling.

I løpet av et år vil en av tre i den voksne befolkningen tilfredsstille diagnostiske kriterier for minst én psykisk lidelse. Cirka halvparten vil rammes i løpet av livet. Det er litt som… influensa kanskje? Alle vet at man kan bli, og sannsynligvis vil bli, frisk fra influensa. Det er sjeldent influensa fører til lungebetennelse, og blir til noe riktig farlig. Dette er kanskje en dum sammenligning, men poenget mitt er at vi bør snakke om psykisk sykdom som noe vi har, ikke noe vi er. Noe vi kan bli frisk fra, ikke noe som nødvendigvis vil vedvare.

Kanskje er det spesielt viktig for arbeidsgivere å forstå dette. De googler gjerne de som de ønsker å ansette, og om de da finner noen som har stått frem med psykisk sykdom er det lett å tenke at dette er noe som personen er. Det er da viktig for disse fremtidige relasjonene man kommer til å skape at man forstår at dette er ikke noe som definerer en person evig, men en sykdom man kan bli rammet av, og bli frisk fra. Samtidig må jeg si om noen velger å ikke ansette meg på bakgrunn av at jeg har vært psykisk syk, så har jeg uansett ikke så lyst å arbeide for dem.

Det viktigste her er at om man har tegn på depresjon, angst eller annen psykisk sykdom så søk hjelp så fort du kan. Jo fortere man får hjelp, jo større sjanse er det for å bli frisk fort.

Foto: Biel Morro.

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

7 Comments

 • Milla

  Så sant. Du kan ha ein depressiv episode men det du har e depresjon.

  30. august 2016 at 9:38 pm Reply
  • Caroline

   Ja :)

   31. august 2016 at 8:39 am Reply
 • Maria

  Veldig bra, veldig viktig! Har sjølv tenkt at eg sko skrive noko om det å bli frisk for depresjon! Men synes det er vanskelig å starta på det innlegget! Vanskelig å formulera,gjennomgå prossessen mentalt igjen?

  31. august 2016 at 2:19 am Reply
  • Caroline

   Du får ta det når du føler deg klar <3

   31. august 2016 at 8:40 am Reply
 • Milla

  // Tusen takk :D Veldig fornøyd, og egentlig litt sjokkert over at me i det heila tatt klarte det, hehe.

  31. august 2016 at 3:59 pm Reply
 • Line Augusta

  Så riktig og så viktig. Dumt at samfunnet ikke enda er der at folk kan se forbi (tidligere) psykisk sykdom. Jeg tror at det av den grunn er vanskeligere for å oppsøke hjelp, ved at det kan være til hinder ved anledninger senere i livet, som jobb, adopsjon, og lignende. Vi har fortsatt en laang vei å gå.

  2. september 2016 at 9:54 am Reply
  • Caroline

   Ja, det er så ufattelig synd! :(

   2. september 2016 at 10:05 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.