Kroppsdebatten fortsetter

30. august 2016

[su_dropcap style=”simple”]D[/su_dropcap]enne dagen altså, jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne… Kroppsdebatten fortsetter! Jeg satt og skrollet litt på Facebook og kom over dette debattinnlegget av Martine Halvorsen. Martine er deltager i årets Top Model Norge, og i denne sesongen er det lagt vekt på å velge jenter som passer klesstørrelsene 38-40, for å fremme vanlige, formfulle jenter og kvinner. Men til tross for konseptet og det sunne fokuset på kropp, stilles det spørsmål i mediene om størrelsen på deltagerne. Spørsmålet bygger på hvorvidt deltagerne ikke fyller kravene til det å være formfulle, og at de kan være med å påvirke at unge jenter tror de er såkalt «plus size» og at dette kan oppfordre til spiseforstyrrelser. Disse påstandene er Martine enig i.

[su_quote]Jeg er nemlig enig i at ikke alle jentene, kanskje inkludert meg selv, ikke er store nok. Men jeg vet i hvert fall med meg selv at jeg representerer sunnhet, og er en god størrelse 42 – med stolthet. Det er flere av deltagerne som er mye mindre enn meg, men hva med å se hele spekteret, med alle typer jenter?[/su_quote]

[su_quote]Jeg ønsker at folk, jenter som gutter, skal se det hele ved meg og de andre deltagerne. Jeg ønsker ikke at vi skal fokusere på størrelse, jeg ønsker at vi skal fokusere på at noen forsøker å ta kroppsdebatten ett steg videre. At noen ønsker å fremme kropp på den måten det gjøres, og at kropp er vakkert. Jeg synes ikke vi skal omtale noe som «plus size» eller «curves». Jeg mener ikke at vi skal kritisere en kropp som passer størrelse XS, en kropp som passer XL, eller en kropp som passer XXXXL.[/su_quote]

[su_quote]Jeg mener nemlig at det ikke burde finnes slike kategorier, uansett farge, fasong og størrelse. Jeg ser ikke noen grunn til å kalle noen «plus size», når vi ikke kaller motsatt ende av skalaen for noe annet enn bra nok. Jeg blir irritert hver gang jeg går inn i en butikk som har egne «Hei, du som er litt større og annerledes enn alle andre»-avdelinger.[/su_quote]

[su_quote]Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan vi i 2016 kan tillate oss og kategorisere, fremfor og akseptere kropper og mennesker som de er. Jeg ønsker å vise at yrker, drømmer og håp ikke kan begrenses på grunnlag av utseende og størrelse. Jeg er lei av at det kommenteres når en idrettsutøver er større enn normalen, at vi henger oss opp i en som er litt større på gaten, at noen ser litt annerledes ut enn oss, og jeg er også lei av at vi kritiserer alle som forsøker og fremme sunnhet rundt kropp.[/su_quote]

Jeg mener Martine skriver om så mye som er så viktig her! Og jeg skulle virkelig ønsket et endra større mangfold i Top Model. Hva med å ha med noen andre enn kun hvite jenter? Noen over størrelse 44? Og jeg er spesielt enig i dette med å kalle avdelinger for plus size osv. Jeg har ikke tenkt så mye over det selv, før nå, at det er faktisk diskriminerende. Og jeg føler så klart veldig på det, både når jeg må gå inn i disse avdelingene og føler at alle ser meg. Klærne der er ofte kjedelige, utvalget er utrolig magert og man får ikke akkurat lyst til å shoppe. Det knyter seg alltid i magen når jeg skal betale i kassen, og jeg føler at de som ekspederer meg tenker stygt om meg (noe de helt sikkert ikke gjør).

Derfor ble jeg så innmari glad når jeg var på Lindex på Bergen Storsenter forrige uke! Der har de nå helt fjernet Plus Size-avdelingen sin! Nå henger de samme klærne i størrelse 34-54 sammen, og jeg føler meg så mye bedre når jeg skal handle og ikke blir merket med hvor jeg hører hjemme. Det føltes mye bedre enn jeg kan beskrive, faktisk, jeg ble litt rørt. Dette skriver Lindex på sine hjemmesider:

[su_quote]Vi vil at alle kvinner skal føle seg inkludert hos oss og kunne handle fra alle motekonseptene i våre butikker. Fra og med nå finnes derfor våre produkter i størrelsene 34-54/ XS-3XL. Avhengig av etterspørsel og salg vil størrelsesspennet variere over tid. Vi håper at denne forandringen vil føre til at flere kvinner finner sin stil hos Lindex.[/su_quote]

Jeg hyller Lindex for å gå foran med et godt eksempel, og håper alle andre kjeder og butikker vil følge etter i tiden som kommer. Målet må være at vi en dag kan gå i butikken og finne absolutt alle varer i alle størrelser, slik at ingen skal begrenses på utvalg etc. Det hadde vært helt fantastisk!

Så, over til noe litt annet… Jeg fortalte om hvor glad jeg var for Lindex sine fremskritt på min Snapchat-konto i dag, og da skjedde det noe som rett og slett satt meg fullstendig ut et øyeblikk. Jeg sa at jeg synes plus size avdelinger er diskriminerende, og at det er supert at de blir fjernet. Så fikk jeg en melding inn der det sto:

[su_quote]Men de kan jo la være å ha større størrelser i butikkene, slik at de som bruker størrelse XXL og sånt ikke har noe annet valg enn å begynne å trene. Hvis du bruker større størrelse enn det som er vanlig bør du bare være glad for det da.[/su_quote]

Altså, jeg hadde ikke ord. Jeg trodde personen seriøst tullet, men neida, personen var dønn alvorlig. Og når jeg skrev at jeg synes det var en ganske diskriminerende holdning så fikk jeg høre at jeg var dum. At det finnes folk med slike holdninger skremmer meg veldig. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte… Og akkurat nå vet jeg ikke helt hva jeg skal si heller. Jeg synes det er hårreisende å foreslå å fjerne størrelser over XXL for å tvinge folk til å trene. Tror folk, helt seriøst, at ting er så enkelt? At det bare er å trene, så går man ned i vekt? Hva med de som ikke kan trene? Hva med de som ikke kan noe for at de veier litt mer enn andre? Hva med at å bruke over størrelse XXL er ekstremt vanlig? Og tror de at som bruker under størrelse XXL er bedre enn de som bruker over? Skal de som bruker over størrelse XXL ikke kunne finne seg klær noen plass? Altså… WHAT? Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si lenger…

Foto: Artificial Photography.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

12 Comments

 • Astrid

  Flott innlegg!! Kan ikke la vær å kommentere.

  Den tilbakemeldingen du fikk der er jo bare helt bak mål!! Min første tanke var at sånt må man jo bare le av, men det er faktisk ikke så enkelt. Du skal ihvertfall ikke ta den kommentaren innover deg!! Og det er ihvertfall ikke du som er dum her!!
  Syns du er tøff dame som tar opp temaer som dette!! Stå på Caroline!! Jeg heier så på deg!! ;)

  30. august 2016 at 5:06 pm Reply
  • Caroline

   Takk for fin kommentar!

   30. august 2016 at 7:10 pm Reply
 • Kristine

  Så mange håpløse folk! Men bra det finnes sånne som deg som tør å si ifra! :)

  30. august 2016 at 5:27 pm Reply
  • Caroline

   Takk for det! <3

   30. august 2016 at 7:09 pm Reply
 • Hanne

  Veldig enig! Men lurer bare på hva du tenker rundt dette med at større klær burde koste mer enn småe klær, en generer i xxL bruker jo betydelig mye mere stoff enn en i xxS, burde prisene variere av den grunn?
  Med tanke på produksjon og miljø og lønn til syerske og arbeidere?

  30. august 2016 at 6:36 pm Reply
  • Caroline

   Nei, det synes jeg absolutt ikke de skal. Om man skal se sånn på ting kan man kunne kreve mer betaling i mange ledd i samfunnet. Man skal ikke straffe de som er annerledes, og det en veldig søkt problemstilling siden overvektige har utrolig mye mindre tilbud i klær i forhold til de som er normalvektig. Jeg tror nok, med hånden på hjertet, at mange normalvektige kjøper mye mer klær (og sånn sett bruker mye mer stoff) enn overvektige, fordi de har mye mer å velge i. Tror også kjedene ville tapt veldig på å sette opp prisene på klær i store størrelser, og ville blitt neglisjert på grunn av det. Det finnes også veldig mange fler klær i størrelse M enn i f. eks XL. Og kostnadene som finnes i stoff er på en måte ingenting i forhold til utgiftene som ligger i produksjon, leie av lokale osv. Dessuten er ofte store klær mye letter å sy enn mindre klær, og sånn sett lettere å produsere. Forøvrig synes jeg klær skulle kostet mer generelt, og kjedene skulle vært mye flinkere til å velge gode leverandører som tenker på arbeidstakeres rettigheter. Det som også er synd er at vi som er overvektig ofte ikke har mulighet til å kjøpe klær vi vet kommer fra gode vilkår, fordi det omtrent kun er kjeder som selger klær i våre størrelser. Forresten hadde det vært fint om du sto frem med navnet ditt når du kommenterer slikt, sånn at jeg kan nå deg om jeg vil forklare og diskutere.

   30. august 2016 at 7:09 pm Reply
   • Hanne

    Er ikke ute etter å diskutere! Leste nylig en kommentar om nettopp dette og er derfor bare nysgjerrig på hva folk mener om temaet!
    Så mulig je formulerte meg feil, det var ikke ment som mitt synspunkt men mer som en påstand jeg ville høre meninger om :)
    Jeg er såpass uviten rundt temaet skjønner du

    30. august 2016 at 8:07 pm Reply
    • Caroline

     Håper du da fikk litt svar :)

     30. august 2016 at 8:27 pm Reply
 • Jor unn

  Hvis man virkelig mener at mennesker som trenger større størrelser skulle ha betalt mer for klærne, så skulle i det minste mennesker med lavere iq fått lavere lønn og innskrenket ytringsfrihet.

  30. august 2016 at 7:59 pm Reply
  • Caroline

   Å, savner deg! <3

   30. august 2016 at 8:28 pm Reply
 • Tine Katrine

  Enig, tullete med separate avdelinger, og føler som deg at veldig mange pluss size klær er så kjedelige.

  30. august 2016 at 8:43 pm Reply
  • Caroline

   Ja!

   30. august 2016 at 8:45 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.