Ja, jeg arbeider i en butikk

28. mai 2016

[su_dropcap style=»simple»]D[/su_dropcap]et er noe jeg har tenkt på helt siden jeg leste «Miss Independent» av Eirín Kristiansen. Som jeg har nevnt tidligere ble jeg veldig skuffet over denne boken, men det var spesielt en setning som virkelig traff meg på en negativ måte. Rett i magen. «Jobb mot drømmene dine, uansett hvor dumme andre synes de er. Da blir det enda morsommere å overraske når du lykkes og de sitter i kassa på matbutikken». Når jeg leser denne setningen kjenner jeg at det bokstavelig talt koker i meg. Jeg hater slike holdninger så sterkt at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Det er slike holdninger som er med på skape forskjeller, urettferdighet og fordommer.

Jeg har en 5-årig utdannelse innen barnevern og sosialt arbeid, men akkurat nå arbeider jeg i bokhandel. Det har jeg valgt helt selv, og det er jeg stolt av. Jeg trives helt utrolig godt og gleder meg til å komme på jobb. Å jobbe i butikk er en fullverdig og fantastisk jobb, og det er veldig mange som elsker jobben sin på for eksempel Rema 1000, Elkjøp, Norli eller Lindex. Vi som arbeider på butikk er like mye verdt som alle andre i yrkeslivet, og når folk sier noe annet blir jeg sint. Når jeg vokste opp hadde mange rundt meg en holdning om at det å «sitte i kassa på Rimi» var bunnen av hva man kunne oppnå i et aktivt yrkesliv. Til nøds kunne det dy til en ekstrajobb ved siden av studier. Jeg tror folk glemmer at Norge og verden ikke kun er bygget opp av høystatusyrker som næringslivsledere, jurister, leger og politi. Vi er en helhet av mange ledd som alle er like viktig for at vi har et godt samfunn.

La meg bare rope ut noe:
 1. Du er like vellykket som medarbeider på butikk og som lege eller sykepleier eller whatever. Lykke måles faktisk ikke bare i inntekt og status. Det handler vel så mye om å trives og å ha det bra på arbeidsplassen sin.
 2. Er du en butikkmedarbeider som skammer deg når du møter gamle klassekamerater som nå arbeider i høystatusyrker? Vel, snu det! Om du trives på din arbeidsplass skal du ikke skamme deg. Snakk om arbeidsplassen din med brystet frem og hevet hode. Vær stolt over at du arbeider på en arbeidsplass der du trives og har det godt.
 3. Man trenger ikke å ha lave ambisjoner eller ikke ha utdanning for å arbeide på butikk.
 4. Det er ikke nødvendigvis penger og lang utdanning som gjør en lykkelig. Det finnes folk som velger bort høy lønn og «8-16 jobb» for å arbeide i butikk.
 5. Jeg har hørt mange foreldre, lærere og andre folk skremme barn med å si «hvis du ikke tar det alvorlig på skolen, så ender du opp i kassa på Rimi». Hva er det for en ting å si til noen? Skam dere!
 6. Neste gang du handler i en butikk skader det ikke å tenke at dette er ikke bare en plass du kommer for å skaffe klær, mat osv. Det er noen sin arbeidsplass, som mange er stolte av, så vær litt snill og hyggelig!
 7. Vær med å stoppe folk som har holdninger om at noen arbeidsplasser er mer verdt enn andre.
 8. Ha respekt for det arbeidet folk legger ned i yrkeslivet sitt. Vi er alle forskjellig.
 9. Om du ikke trives på din arbeidsplass så bør du forsøke å få en ny jobb. Arbeidsplassene våre har mye å si for vår livskvalitet.
 10. Ikke la høye lønninger og gode arbeidsordninger stå i veien for din drømmejobb.

Foto: Patrick Tomasso.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

38 Comments

 • Ingeborg

  Flotte Caroline. Takk for dette innlegget. Selv er jeg bibliotekar og jobber i folkebibliotek, men ser likevel for meg at jeg kunne ha jobbet i bokhandel igjen på et tidspunkt.

  Det er mange flotte mennesker som «bare jobber i kassa på Rimi». Og hva skulle vi egentlig ha gjort hvis ingen ville ha hatt en slik type jobb?

  28. mai 2016 at 9:35 pm Reply
  • Caroline

   Nettopp! Bibliotek høres fantastisk ut også! :)

   28. mai 2016 at 9:38 pm Reply
 • Martine

  Dette blogginnlegget her må jeg faktisk dele på facebook, for det er SÅ viktig det du skriver! Jeg finner Eirin sin bok problematisk på flere områder, men spesielt flere av hennes «motiverende» utsagn. Nei, det er ikke lavmål å jobbe på butikk, det er helt nødvendig og veldig viktig for at samfunnet skal gå sin gang! Dette innlegget likte jeg, hilsen med-bokhandler <3

  28. mai 2016 at 10:05 pm Reply
  • Caroline

   ❤️

   28. mai 2016 at 10:24 pm Reply
 • Carina Behrens

  TAKK for at du skrev dette! Jeg er helt enig, og synes det er trist at det har blitt sånn!

  28. mai 2016 at 10:29 pm Reply
  • Caroline

   ❤️

   28. mai 2016 at 10:30 pm Reply
 • Heidi Berntine

  Så enig med deg! Og flott at du tar det opp!

  28. mai 2016 at 10:36 pm Reply
  • Caroline

   Takk!

   29. mai 2016 at 11:06 am Reply
 • M

  Det er ikke like lett å få jobb på Elkjøp og Norli, som Rema 1000. Det har med kvalifikasjoner og butikkerfaring å gjøre! Dessuten er det litt mer behov for folk i matvarebutikker enn hva det er i senterbutikker og varehus, men for all del. Jeg tar poenget ditt. Butikkmedarbeider er butikkmedarbeider ;)

  29. mai 2016 at 12:41 am Reply
  • Caroline

   Denne kommentaren har overhodet ingenting med budskapet i innlegget mitt å gjøre? Med mindre du mener at de jobbene det er lettest å få er de dårligste jobbene? Og om du mener det så blir jeg bare trist…

   29. mai 2016 at 11:08 am Reply
   • M

    Jeg mener bare at man kanskje ikke møter de samme holdningene i butikksenterbutikker som det man for eksempel gjør på Rema, Meny eller Kiwi. Og ja, det er trist at det fremstår som de dårligste jobbene, men slik tenker veldig mange i dette samfunnet – enten de vil innrømme det eller ei!

    Kanskje litt utenfor budskapet, men følte jeg ville kommentere litt. Håper det er ok ;)

    29. mai 2016 at 8:43 pm Reply
    • Caroline

     Dessverre kan jeg og mange andre bekrefte de samme dårlig holdninger enten man arbeider i matbutikk, klesbutikk eller whatever :/

     29. mai 2016 at 9:35 pm Reply
 • Kristine

  Word, Caroline!

  29. mai 2016 at 4:37 am Reply
  • Caroline

   <3

   29. mai 2016 at 11:09 am Reply
 • overtenking

  Holdninger som de Eirin har er så utrolig provoserende. Samfunnet hadde ikke gått rundt uten de som jobber i butikk! Dessverre er det veldig mange som mener det samme som Eirin, det merker man jo godt når man selv står i kassa. Det er helt tydelig at mange mener at man er mindre verdt eller dum fordi man ikke har en «bedre jobb». Mange glemmer at noen må ha jobbene som liksom ikke er «bra nok» for at de skal kunne ha disse «toppjobbene» sine. Det viktigste bør jo uansett være at man faktisk trives med det man gjør.

  29. mai 2016 at 8:01 am Reply
  • Caroline

   Helt enig!

   29. mai 2016 at 11:09 am Reply
 • Lena

  Er SÅ enig med deg, Caroline! Jeg jobber selv fulltid i butikk (H&M) og trives kjempegodt i jobben min. Føler av og til at jeg blir møtt med den samme holdingen du beskriver her og det er forferdelig trist. En av mine kollegaer er utdannet førskolelærer, men har nå jobber i H&M i 10 år fordi hun trives så godt som visual merchandiser. Det handler om å ha en jobb som gir DEG noe og som du gleder deg til hver dag.

  Jeg var fagbrev i kontorfag, men for meg klør det i hele kroppen hvis jeg må sitte på et kontor hele dagen. Derfor valgte jeg en kreativ rolle i butikk og jeg angrer ikke et sekund! Ingen dager er like. :) Folk ser ikke hvor mange ledd som faktisk trengs her i samfunnet og det fører til holdninger som dette. Får helt vondt av det. Et utrolig viktig innlegg!

  Delte dette på Facebook jeg også. :)

  29. mai 2016 at 8:31 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for at du deler! Det er faktisk veldig deilig at man slipper å sitte så mye.

   29. mai 2016 at 11:12 am Reply
 • Siri

  <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  29. mai 2016 at 9:38 am Reply
  • Caroline

   <3

   29. mai 2016 at 11:11 am Reply
 • HunMedSauene

  Veldig glad for at du tar opp dette igjen! Helt siden du skrev om det sist, så har det sittet stuck hos meg.
  Jeg synes ikke det er akseptabelt i det hele tatt, og synes at forlaget burde ha sagt i fra om dette. Det er faktisk ikke greit å skrive sånn!

  29. mai 2016 at 10:28 am Reply
  • Caroline

   Håper det bare er noe hun har skrevet uten å ha tenkt seg om. At hun egentlig ikke mente det slik.

   29. mai 2016 at 11:13 am Reply
 • Therese

  Jeg er så enig! Nå har jeg ikke lest boken til Eirin, men det er synd at ei jente som egentlig virker ganske oppgående velger å publisere et slikt utsagt i boken sin. Det å jobbe i butikk er slettes ikke noe man skal kimse av!

  Nei, det er ikke noe vi skal skremme barna med, og det er ikke noe feil i å sitte i kassa på rema, ei heller noen annen butikk. Det blir bare dumt når så mye rundt oss går nettopp rundt fordi disse folkene går på jobb hver dag :P

  29. mai 2016 at 10:59 am Reply
  • Caroline

   Veldig enig!

   29. mai 2016 at 11:14 am Reply
 • Ingrid Marie J

  Helt enig i det du skriver! Mange gode poenger nedover kommentarfeltet ditt også. Så lenge du er lykkelig i jobben din, så er det alt som betyr noe.

  29. mai 2016 at 1:27 pm Reply
  • Caroline

   Ja :)

   29. mai 2016 at 5:39 pm Reply
 • Mette

  Enig med du. :) Og enda verre (synes jeg) er det at man skal oppfordres til å gosse seg over at man gjør det bedre enn andre. Hva er det for en motivasjon? Man kan fint kose seg i sin egen jobb selv om andre har en annen jobb man ikke ville hatt selv. Jeg hater å høre sånt, – på samme måte som så altfor mange nordmenn lirer av seg at «så lenge det regner hjemme» så har de det så utrolig mye bedre på Gran Canaria. Hvorfor det? Fordi da har i hvert fall ikke de hjemme det noe bra? Kan man ikke kose seg uavhengig av hvordan andre har det? Haha, kjenner det bobler litt her og. ;P

  29. mai 2016 at 3:41 pm Reply
  • Caroline

   Oh yes, ENIG!

   29. mai 2016 at 5:39 pm Reply
 • Milla

  Wow. Nok ein gong et bra skrevet innlegg. Eg e så enig. Vakre Caroline. Eg digge deg!

  // Tusen takk, og takk for sangtips ;)

  29. mai 2016 at 5:43 pm Reply
  • Caroline

   Takk! <3

   29. mai 2016 at 6:14 pm Reply
 • Silje

  Jeg er enig med deg :) Jeg jobber ikke med det jeg er utdannet som, men stortrives på jobb. Får medlidende kommentarer når jeg forteller bekjente hvor jeg jobber, og det provoserer meg! Jeg har en super jobb og verdens beste kollegaer! Det står stor respekt av alle som er i arbeid, uansett arbeidsplass :)

  29. mai 2016 at 6:54 pm Reply
  • Caroline

   Heier på deg!

   29. mai 2016 at 9:36 pm Reply
 • Elena

  Jeg har en mastergrad, men jobber nå i en bokhandel. Selv om jeg ikke har drømmejobben enda, så trives jeg kjempegodt i bokhandelen. Jeg elsker bøker. Jeg elsker å anbefale bøker til kunder. Og det viktigste er jo at man trives i jobben sin, uansett hvor og hva det er. Jeg misliker folk som ser ned på andre pga av deres jobbvalg. :(

  Noen må jo jobbe i butikk. Og alle er flinke! Uansett hvilket yrke man befinner seg i.

  :-)

  30. mai 2016 at 3:43 pm Reply
  • Caroline

   Helt enig!

   30. mai 2016 at 8:28 pm Reply
 • mildri

  yay!

  når folk helt på alvor kan tro at jeg skulle bry meg om hva deres stemor ville ment om klærne mine (fordi hun er advokat), synes jeg holdningene i denne sjangeren har bikka over.

  30. mai 2016 at 4:26 pm Reply
 • Renate

  «Jeg tror folk glemmer at Norge og verden ikke kun er bygget opp av høystatusyrker som næringslivsledere, jurister, leger og politi. Vi er en helhet av mange ledd som alle er like viktig for at vi har et godt samfunn.» TAKK!! Vi trenger jo folk i butikker, ellers ville vi ikke hatt noen butikker. Det finnes folk som trives med dette, og det er ingen skam i å like det heller.

  30. mai 2016 at 5:29 pm Reply
  • Caroline

   :)

   30. mai 2016 at 8:32 pm Reply
 • Milla

  // JA, eg og digge genseren hans :D

  30. mai 2016 at 7:58 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.