«Miss Independent» av Eirín Kristiansen

[su_dropcap style=»simple»]J[/su_dropcap]eg har fulgt bloggen til Eirín Kristiansen i flere år. Det er noe av det stilrene, strukturerte og ryddige som appellerer til meg, litt som balsam for hjernen. Derfor hadde jeg ganske høye forventninger nå som Eirín skulle gi ut en bok! Dessverre må jeg si at jeg ikke er like positiv nå, etter å ha lest boken. Jeg er faktisk innmari skuffet, og jeg skal snart fortelle dere litt om hvorfor.

Boken «Miss Independent» handler om å bli sjef i sitt eget liv, det er i alle fall det som forsiden lover. Eirín forteller på bloggen at hun i boken vil skrive om mer private tema enn hun gjør på bloggen, og også om hvordan bloggen har blitt en suksess. Hun har delt opp boken i temaene:

 1. Blogg & karriere.
 2. Mote
 3. Livsstil & inspirasjon.
 4. Skjønnet, helse & velvære.
 5. Interiør & innredning.
 6. På reisefot.
 7. Mine beste oppskrifter.

Jeg liker veldig godt «the girl power feeling» som Eirín presenterer i boken. Hun er sterk, hun har lært seg at man kan være suksessfull uten en mann i livet og at man kan nå langt ved å tro på seg selv. Jeg liker når hun skriver om dette, det er inspirerende og tøft. Det er også fint å lese de kapitlene der Eirín åpner seg om farens alkoholproblemer, å være introvert og spiseforstyrrelsen. Jeg skulle bare så endelig ønske at det kunne være mer av dette, for det var nesten det eneste jeg fant interessant. Nå skal det nevnes at jeg ikke er spesielt interessert i mote, interiør og skjønnhetsprodukter, så akkurat på de punktene er jeg ikke den riktige til å uttale meg.

For meg har boken også flere punkter som skuffer meg. Det første som skuffer meg er delen hun skriver om blogging. Jeg hadde virkelig gledet meg til å lese om hennes tips til å bygge blogg og karriere, men hun skriver forsvinnende lite om det. Det andre som skuffer meg er at hun gjentar seg selv igjennom hele boken, da spesielt på tips om hvordan man skal leve for å få et optimalt liv (stå opp tidlig osv.). Det tredje er guiden hun skriver til New York, som inneholder svært få tips. Blant annet nesten ingen tips om attraksjoner osv. Det fjerde, som jeg synes er den største skuffelsen, er en gjennomgående ovenfra og ned-holdning. Spesielt reagerte jeg på denne setningen på side 138:

[su_quote]Jobb mot drømmene dine, uansett hvor dumme andre synes de er. Da blir det enda morsommere å overraske når du lykkes og de sitter i kassa på matbutikken.[/su_quote]

For å være ærlig blir jeg faktisk ganske provosert. Hva i alle dager er galt med å sitte i kassen på matbutikken da? Er ikke det å lykkes liksom? Slike holdninger er noe av det verste jeg ser. Jeg vet at Eirín ikke er noe fan av janteloven, og det synes jeg er bra, men likevel synes jeg ikke slike holdninger hører hjemme noen steder. Nå tror jeg ikke hun mente noe vondt med det, men slike ting kan virkelig såre de mange unge (og eldre) jentene og guttene som leser boken hennes. Og jeg kunne dratt frem flere andre lignende eksempler i boken. Jeg synes det er trist, og synes Eirín kunne holdt seg for god for å si slike ting.

For å oppsummere har boken flere lyspunkter som jeg helt sikkert vet at ikke har vært lett å hverken skrive om eller dele. Temaer jeg synes det er utrolig viktig at Eirín deler, og det skal hun ha stor ros for. Jeg liker også veldig godt den gjennomførte stilen i boken, «the girl power» og mange fine tips om mangt og meget. Dessverre trekker punktene jeg skrev om lenger opp her ned helhetsintrykket mitt betraktelig. Jeg kommer absolutt til å fortsette å lese bloggen til Eirín, og jeg heier på all suksessen hun opplever etter mye hard jobbing, men jeg håper hun etterhvert kan forstå at suksess og lykke kan handle om mye forskjellig. Alt er relativt fra person til person, og det er ingen fasit. Eller hva tenker dere?

Stjerner: ★★☆☆

20 kommentarer om “«Miss Independent» av Eirín Kristiansen

 1. Å! Jeg satt og tenkte ‘er det teit om jeg vil lese denne boken’ så er greit å vite at jeg kjenner noen som har lest den :P Men nå lurer jeg på om det er vits fordi jeg er enig med deg..

  1. Kan jo godt hende du får noe godt ut av den :) Hun skriver jo mye om ting som jeg opplever at du synes er interessant :)

 2. Det er derfor jeg kun kjøper bøker med krim i seg. Jeg holder meg liksom langt unna boken til Eirín og Cath, nå husker jeg ikke helt hvem andre bloggere som har skrevet bøker og gitt ut, men leser ikke de heller. Kanskje hvis Sophie Elise gir ut, men da skal det være jævlig interessant. så takk for at jeg slapp å lese denne boken :D

  1. Har ikke lest boken til Cath, så den kan jeg ikke uttale meg om. Og det var mye bra i denne boken også, men jeg ble dessverre skuffet ja :/

 3. Jeg er litt usikker på om kommentaren jeg la igjen kom gjennom, for det ble noe kluss med siden, men hvis ikke så prøver jeg igjen! ;-)
  Jeg er veldig enig i mye av det du skriver. Kjøpte selv boken i forrige uke og har kommet litt over halvveis – og ja, den skuffer. I tillegg til en haug av skrivefeil, så reagerer jeg også på mange av de tingene du nevner i innlegget ditt, da spesielt den «ovenfra og ned» – holdningen. Den setningen du never i innlegget om å sitte bak kassa på en matbutikk provoserte meg også, i tillegg til den nedlatende holdningen i forhold til one night stands. Jeg føler at Eirín fronter en spesiell type jente som suksessfull, og det er de søte, sterke, minimalistiske og «classy» jentene. Jeg savner følelsen av at ALLE typer jenter, uavhengig av status og karriere, kan være suksessfulle og «sjef i eget liv».

 4. Eg syns det va ein bra anmeldelse. Det e lov å bli skuffa. Sjøl har eg blitt skuffa mær enn ein gong når eg har begynt på ei bok. Ein kan ikje lika alt. Sånn e det bare :)

 5. urelatert til innlegget, men jeg må bare si at jeg digger oppdateringen av hvordan bloggen ser ut på mobil! mye enklere å se oversikt over innlegg + kommentarer. håper du har en strålende søndag videre i sola! <3

 6. Er litt usikker på om jeg skal kjøpe den. Jeg har stått med den flere ganger i hendene når jeg er på jobb i bokhandelen, men legger den alltid tilbake. Jeg tror det er fordi det eneste jeg er interessert i å lese om er hvordan man kan få en «stor» blogg, og gjøre en karriere ut av det. Vet ikke om hun skriver så mye om akkurat det. Men ja, jeg får se! :-)

 7. Jeg bestilte boken og leste igjennom den på et par timer, og etter alle de positive omtalene ble jeg fryktelig skuffet. Godt jeg ikke er den eneste! Jeg fikk faktisk et dårligere inntrykk av Eirin etter denne boken, pga. holdningene hun viser (virker jo rett og slett som at hun ser ned på mennesker som jobber på en butikk eller de som har one night stands!) I tillegg er det en haug med skrivefeil, direkte kopi av How To Be Parisian og boken til Lauren Conrad (som er i samme sjanger, men jeg liker altså den tusen ganger bedre!)

  Nei, alt i alt ble jeg skuffet. Liker bildene, men helheten er en skuffelse. Hadde gledet meg til New York-guiden, men den var jo også bare på et par sider..

  1. Ja, jeg er dessverre enig med deg. Synes det var fryktelig synd med de holdningene, håper virkelig ikke det er noe hun mener på ordentlig.

 8. Pappaen min jobber i matbutikk. Verdens aller beste, snilleste og klokeste pappa. Jeg blir glad av å lese at du blir provosert av slike holdninger for jeg blir veldig ståret på pappas vegne hver gang noen snakker ned om å jobbe i matbutikk. Nå skal jeg i alle fall ikke kjøpe den boken og tenk om pappaen min hadde bladd i den og lest dette.

Jeg blir superglad for en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.