Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Jeg føler jeg må si noe

7. april 2016

[su_dropcap style=»simple»]J[/su_dropcap]eg har fulgt Anette Marie en stund nå, både på bloggen hennes og på Snapchat-stories. Mitt bilde har vært en sprudlende jente som har kommet med mye spennende og annerledes. Det bildet er ikke fullstendig revet ned nå, ikke på noen måte, men etter hun postet dette blogginnlegget i går så føler jeg at jeg har noe jeg må si. Etter å ha lest det satt jeg trist igjen. Jeg vet at Anette Marie antageligvis ikke mente noe vondt med det, og hva hun gjør med hennes kropp og hvordan hun føler seg, det har jeg ingenting med å blande meg opp i. Det som treffer meg i innlegget er måten hun velger å ordlegge seg på.

Hun skriver i innlegget at hun nå har blitt «feit» og «tjukk», og at hun har lagt på seg 10 kg det siste året. Hun har gått fra 56 kg til 66 kg, og nå er hun altså feit. Først må jeg bare si at jeg virkelig, inderlig hater ord som «feit» og «tjukk». Jeg mener de ordene ikke hører hjemme noen steder, og jeg blir bare lei meg og også egentlig sint når jeg hører folk bruker dem i hytt og pine uten å tenke seg om i det hele tatt. En ting er hva man sier til vennene sine, men en annen ting er hva man skriver åpent om i en blogg. Anette Marie er en av Norges største bloggere, og hun er slett ikke alene om å bruke slike fraser om seg selv og sin egen kropp. Dette er derfor ikke en kritikk av Anette Marie personlig, men av alle som snakker ned om seg selv og som bruker slike ord. Spesielt blant bloggere og andre som har stor påvirkningskraft. Mange norske toppbloggere tar silikon, fremmer produkter som skal forandre utseende, stiller opp på lettkledde bilder og har et veldig usunt forhold til både trening og mat. Det er en farlig utvikling i et samfunn som allerede er sterkt preget av jaget om å være perfekt på alle måter.

Det er nok av mennesker, spesielt unge, som leser disse bloggene og som kan føle seg truffet. Å veie 66 kg sier faktisk omtrent ingenting om en kropp. Man kan være meget slank og veie 66 kg. Man kan være sunn og frisk og perfekt og veie 66 kg. Om man er over 180 cm høy, som noen jenter er, så er 66 kg kategorisert som undervektig på de fleste BMI-skalaer. Og jeg er også så innmari lei av at man skal sette folk inn i disse båsene! Hva med å drite i det, og heller bry seg om hvordan folk er på innsiden? Høres sikkert klisjé-aktig ut, men er det en ting jeg virkelig har lært de siste årene er at utseende har ingenting å si når jeg velger meg for eksempel venner. Og det er klart man blir påvirket! Alle blir påvirket, det er bare tull å si at man ikke blir det. Det er sånn vi mennesker er laget, dessverre.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal skrive. Jeg antar at jeg er veldig lei. Det er så mange bloggere i dag som er så ufattelig overfladiske og utseendefiksert at jeg blir oppriktig lei meg. Jeg vurderer sterkt å legge alt av blogg, Instagram og sosiale medier på hyllen og rømme vekk fra alt sammen. Hvorfor skal man få hverandre til å føle seg så uendelig dårlig og lite verdt? Hvorfor skjønner ikke folk hvor mye påvirkningskraft det ligger i ord, bilder og hvordan man fremstiller dem?

Foto: Ben Waardenburg.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

24 Comments

 • StiligeCecilie

  Helt enig med deg. Det var litt nedsig å lese – spesielt om man er en av dem som veier langt over 66 kg og som jobber med å ikke se på seg selv om «feit».

  7. april 2016 at 10:45 am Reply
  • Caroline

   Ja <3

   7. april 2016 at 10:54 am Reply
 • Hjertejubel

  Så fint og viktig innlegg, Caroline. Og jeg er SÅ enig! Jeg har latt meg provosere av meningene til Anette Marie før, sittet med en drittfølelse etter å ha lest bloggen hennes – derfor har jeg slettet henne fra alt som heter sosiale medier. Dette gjør jeg med MANGE, fordi det gjelder virkelig å beskytte seg selv i den verdenen der. Det er så mange som mener så utrolig mye som ikke er friskt, og desverre så tas det ofte som god fisk av lesere om man ikke har et godt nok filter selv til å filtrere bort dritten. Jeg ble inspirert til å skrive mitt eget innlegg om temaet, takk for det! Ha en fin dag, og så må du vite at jeg alltid blir varm og lun av insta-postene og bloggpostene dine, spesielt lydfilene! Du og din blogg får jeg en fin følelse av, i motsetning til hva jeg nevnte over her :) klem!

  7. april 2016 at 10:55 am Reply
  • Caroline

   Godt å høre at du får en god følelse av å lese min blogg, det er det jeg ønsker og jeg setter stor pris på det!

   7. april 2016 at 10:59 am Reply
 • Milla

  Heilt enig med det Nadia skrive her. Sjøl så har eg aldri vært innom bloggen te hu du snakke om men stakk innom for å lesa det innlegget du refererte te og eg må sei eg blei provosert. Du skrive så utrolig bra Caroline, og eg tar hatten av meg for at du seie ka du meine, som me fleste kan sei oss enige i :D

  7. april 2016 at 11:03 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk Milla <3

   7. april 2016 at 11:04 am Reply
 • Janicke

  Flott Caroline! ! Du setter ord på noe viktig. Der fins mange av denne typen bloggere, selvfølgelig har de lov til å ha en mening om hvordan de føler/opplever seg selv. Men dårlige forbilder, det er de! Jeg har sluttet å følge flere bloggere pga dette, og heller funnet noen som er mer oppbyggende…som din for eksempel! Fin dag til deg ☺

  7. april 2016 at 11:35 am Reply
  • Caroline

   Takk for det! :)

   7. april 2016 at 1:31 pm Reply
 • victoria

  Det er helt sinnsykt. Jeg er enig i kommentarene ovenfor, men så er det igjen at det er hennes «fristed» eller hva man skal kalle det og hun kan selvfølgelig skrive hva enn hun måtte føle for å skrive om, men hun skulle jo ha lest innlegget sitt om igjen ca 5 ganger før hun hadde trykket på publisere. Hun kunne valgt andre ord enn feit og tjukk, herregud, hun kunne jo bare ha skrevet at hun har spist litt mer enn vanlig og blitt litt hamster eller marsvin. Jeg tror ikke hun innser at hun har driti seg ut og jeg tror heller ikke de leserne hennes heller skjønner hva hun skriver. Det var absolutt ikke ment som kritikk til deg eller noen andre altså. Æsj, nå ble jeg trist på dine vegne og MINE egne. Kan bloggerne kjøpe seg en synonym ordbok? Eller bare utforske andre ord de kan bruke?

  7. april 2016 at 12:07 pm Reply
  • Caroline

   Ja, jeg tenker at alle kan gjøre som de vil. Men når de har så stor makt kan de forvalte den litt bedre.

   7. april 2016 at 1:33 pm Reply
 • Ida S

  Stakkars dame, tenker jeg da! 66 kilo og tror hun er «feit/tjukk»(mener hun da overvektig?). Tror nok man kødder med hjernen ved å gå på sånne syke dietter som man gjør før fitnesskonkurranser.. Jeg veier omtrent det samme, og jeg er langt ifra overvektig hvertfall. Syns det er utrolig dumt av henne å skrive sånt, med tanke på bloggfans, og ikke minst dattera hennes som kanskje vil lese det en dag? Barn blir jo påvirket av foreldrenes holdninger, så jeg håper ikke hun snakker sånn foran dattera si.

  7. april 2016 at 3:57 pm Reply
  • Caroline

   Jeg er ikke noe fan av dietter.

   7. april 2016 at 8:01 pm Reply
 • Anna

  Amen! Innleggt fikk meg til å føle meg enda litt feitere enn det jeg allerede følte meg. Og jeg er bare i den øvre skalaen av normalvektig. Forferdelig samfunn vi lever i. Handler ALT om kropp og utseende?

  7. april 2016 at 6:02 pm Reply
  • Caroline

   Mye handler om det, ser det ut som :/

   7. april 2016 at 8:00 pm Reply
 • Maria

  Eg anar ikkje kven ho er. (og vil ikkje finna det ut ;) MEN! du er så flink til å setta ord på det du tenker om saka
  Caroline! det er ein skikkelig godt eigenskap ass! Likar godt å lesa engasjerte innlegg som dette!

  Må berre sei at eg synes ikkje nødvendigvis tjukk og feit er stygge ord. I mitt hovude er dei berre det motsatte av tynn og spinkel. Men eg kjem frå ein familie der me alltid har hatt eit meget avslappa forhold til kropp og vekt. Og eg har alltid tenkt at å vera tjukk nødvendigvis ikkje betyr at ein er stygg. (sjølvom det ofte betyr det i media) Så i min tankegang kan ein jo vera tjukk og skikkelig smashing samtidig! det er ikkje motsetningar.

  Orda som er stigmatiserande er det jo ofte fordi ein forbinder det med andre ting! Eg er så enig med deg i at ALT anna er så mykje viktigare enn utseende, men samtidig så er jo kroppane våre ramma me har for dette livet, me må kunna ta orda tilbake og gjera dei våre egne!
  Min beste måte å gjera det på er å lesa motebloggar med damer som ser ut som meg, eller som trossar skjønnhetsindustrien på eit vis! Og å oppsøka gode assosiasjonar og inspirasjon omkring kropp og utseende!

  Blei langt dette, men det er eit spennande tema ;)

  Alt vel <3

  7. april 2016 at 11:58 pm Reply
  • Caroline

   Takk for fin kommentar! Jeg tenker at hva man sier hjemme og med venner er en ting, der alle forstår sjargongen. En annen ting er hva man legger ut offentlig, spesielt om man har stor makt og påvirkningskraft. Jeg tenker at det er der hele forskjellen ligger, kanskje?

   8. april 2016 at 10:23 am Reply
 • madelen

  Hei du! Jeg skjønner du er frustrert da jeg leste kommentaren din. Det er også derfor jeg gjettet meg til at du kom til å blogge om det. Jeg ser hva du skriver, men samtidig må jeg si meg litt uenig her. Jeg tror ikke det er de 66kg hun kvalifiserer som feit, men heller det faktum at hun har gått opp 10 kg. Det er jo ganske mye! Uansett. Vi skal få ha de meninger vi vil, og det er bra du protesterer når du leser om noe du mener ikke er greit ;)

  8. april 2016 at 1:39 am Reply
  • Caroline

   Hva hun kvalifiserer som feit eller ikke var ikke helt poenget med min kritikk, som heller ikke er rettet mot henne personlig men samfunnet generelt. Jeg reagerer på bruk av slike ord og ansvarsfraskrivelse.

   8. april 2016 at 10:21 am Reply
 • Carina Behrens

  Så glad for at du skrev om dette og gjorde meg oppmerksom på det! Jeg er så enig i det du skriver, og jeg kommer nok mest sannsynlig til å skrive noe selv, som motsvar til innlegget hun skrev etterpå, der hun fraskriver seg all skyld fordi hun ikke liker ansvaret som følger med å være «rollemodell». Det er jo virkelig ikke sånn verden funker :(

  8. april 2016 at 9:10 am Reply
  • Caroline

   Nei, jeg reagerte på det jeg og. Hadde lyst å skrive en lang kommentar, men jeg bare slettet den. Blir bare så provosert at jeg sikkert ikke holder meg saklig.

   8. april 2016 at 10:20 am Reply
 • Luisa Fernanda del Mar

  Jeg blir rett og slett sint jeg. Og jeg er helt enig med deg og med kommentarene over. Som en forsvarsmekanisme så skriver jeg ikke mer og prøver heller å glemme hele greia..

  8. april 2016 at 9:50 am Reply
  • Caroline

   Kanskje smart.

   8. april 2016 at 10:19 am Reply
 • karen anna

  Åh, veldig fint innlegg, Caroline! Jeg er helt enig med deg i det du skriver her.
  Jeg hadde ikke hørt om den bloggeren her, men jeg leste innlegget og det var provoserende og trist å lese. Det var rett og slett bare et ganske dumt innlegg, synes jeg.

  8. april 2016 at 9:55 am Reply
  • Caroline

   Bra jeg ikke er alene om å føle det sånn.

   8. april 2016 at 10:19 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.