Jeg er ikke helt ferdig…

8. april 2016

[su_dropcap style=»simple»]S[/su_dropcap]om en slags follow-up til gårsdagens blogginnlegg ønsker jeg å si litt mer. Jeg så tidligere i dag at toppblogger Anette Marie har fått mye kritikk på innlegget jeg refererte til, ikke bare fra meg, så det var åpenbart ikke kun jeg som reagerte. I dag har hun postet et nytt blogginnlegg der hun blant annet skriver

[su_quote]Ja, jeg var nok litt klikk-hore da jeg publiserte et innlegget med ordet «feit» i tittelen. Jeg gjorde da vel ikke det helt uten noen baktanker.[/su_quote]

og

[su_quote]Forbilde? For et ansvar! Så hvis jeg drar på meg bikinien og føler meg litt feit i forhold til hva jeg har vært, så skal jeg ha ansvaret for at mange unge jenter føler seg ille?[/su_quote]

I tillegg svarer toppblogger Sophie Elise dette i et intervju der hun blir spurt om det er urettferdig at hun får ansvar for dagens kroppspress:

[su_quote]Det er urettferdig å si, for kroppspress har alltid eksistert. Hvem er da skyld i kroppspresset jeg har følt på?[/su_quote]

Jeg kunne fortsatt i en liten evighet, og kunne hentet slike utsagn fra mange bloggere i Norge. De fraskriver seg alt ansvar for at de har noen ting med kroppspresset blant unge å gjøre. Men vet dere hva? Dette provoserer meg faktisk, fordi alle sammen har et ansvar. Ingen kan fraskrive seg ansvaret, fordi vi påvirker og påvirkes alle, av hverandre. Og når du i tillegg har mange mennesker som ser opp til deg og følger med på livet ditt, gjerne yngre mennesker, så mener jeg at man har et ekstra stort ansvar.

Det finnes bilder av «perfekte», slanke og trente kropper i bikini over alt. Botox, silikon, løsvipper, rumpeforstørrelse og restylane i leppene er dagligdags blant Norges toppbloggere. De helt unaturlige tingene har blitt normalisert, og alt utenfor denne standarden er feil. Det er ikke rent lite at bloggere og kjente personer i dag bruker ord som feit og tjukk om seg selv, på tross at at de ikke er det snev overvektig. Og en dag kom en ung bekjent av meg bort til meg og sa at hun følte seg så utrolig feit fordi hun hadde lest slike innlegg. Hun var vel rundt 15-16 år da, og var helt normal og fin. Jeg ble så lei meg.

Jeg er nå snart 27 år, og jeg blir påvirket. Det er mange ganger jeg føler meg elendig etter å ha lest enkelte blogger. Når jeg blir påvirket, hva blir da de som er 10-15 år yngre enn meg? Jeg husker jo selv når jeg var 16 år, jeg var en vandrende følelsesbombe som var ekstremt usikker og påvirkelig. For min egen del har det vært best å bare avfølge personer som ikke får meg til å føle meg bra, men jeg tror det er mye lettere for meg å gjøre det enn det er for unge jenter og gutter der ute. Jeg tror vi alle må bli mer bevisst vårt ansvar og hvordan vi fremstiller oss selv. Og hvordan vi snakker om oss selv og andre mennesker. Ord har stor, stor makt. Vi kan kun forandre oss selv, så det er der vi må begynne. Det nytter ikke å fraskrive seg alt ansvar og legge skylden på andre. Vi har alle ansvar, og spesielt de som har stor makt.

Foto: Sergey Zolkin.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

15 Comments

 • Milla

  Så bra skrevet Caroline. Du seie mye eg ikje har klart å formule sjøl. Dette e et innlegg som burde blitt vist på Dagbladet og Vg. Fine du <3

  8. april 2016 at 11:40 am Reply
  • Caroline

   Takk <3

   8. april 2016 at 12:20 pm Reply
 • Milla

  formulera sko det stå, hehe

  8. april 2016 at 11:40 am Reply
 • im

  Jeg syns du har noen fine poeng i dette innlegget med tanke på ansvar, men jeg blir litt usikker på hva du vil frem til når du linker til de diverse bloggpostene? Alle bortsett fra ett innlegg inneholder bikinibilder av bloggerne selv, skal ikke de få lov til å legge ut lettkledde bilder av egen kropp fordi andre kan føle seg ille til mote?

  8. april 2016 at 12:14 pm Reply
  • Caroline

   Jeg er enig med deg, jeg tar det vekk. Selvom jeg mener det er slike innlegg som skaper kroppspress mest. Mulig jeg tar feil? Nå har kanskje jeg et ganske konservativt syn på å legge ut lettkledde bilder av seg selv.

   8. april 2016 at 12:19 pm Reply
   • im

    For mange så er slike poster helt sikkert en stort faktor når det kommer til kroppspress, for andre ikke. Jeg tror dessverre aldri vi finner et fasit-svar på dette problemet, det viktigste tror jeg er å jobbe med vår egen selvtillitt og forhold til egen kropp :-) Det er absolutt lov å ha egne meninger når det kommer til å legge ut lettkledde bilder av seg selv på Internett, men det jeg synes er så trist når det kommer til akkurat dette med kroppspress og internett/bloggere, så er det at dersom jenter som ikke har èn eneste kilo ekstra på kroppen poster et bikinibilde så hagler kommentarene om dårlig forbilde og kroppspress, men dersom noen med 10 kg ekstra legger ut et bikinibilde så renner det inn med støttende kommentarer, «girl power», osv. Jeg skulle bare så gjerne ønske at dette med «girl power» gjalt for begge ender av skalaen. :-)

    Ønsker deg en fin dag videre. Liker veldig godt bloggen din!

    8. april 2016 at 12:33 pm Reply
    • Caroline

     Jeg er ikke så veldig for lettkledde bilder, uansett hvilken kropp man har (men jeg er som sagt litt konservativ). Likevel er jeg helt enig i deg at det blir for dumt å hylle det ene mer enn det andre. Jeg skulle ønske girl power kunne vært alle slags jenter som er naturlige, ikke fikset på. Og det er dessverre ofte det disse lettkledde bildene viser, jenter som er fikset på. Jenter som er retusjert, som er sykelig opptatt av å være trent eller tynn, jenter som har silikon osv. osv. Det blir et stort press om å leve opp til et ideal som nesten ingen kan oppnå på naturlig måte. Det handler så mye om utseende, og så lite om godhet, empati og inkludering. Skulle virkelig ønske at alle, inkludert meg selv, kan se seg selv som god nok. Tusen takk for fin kommentar! Jeg blir veldig glad for at folk engasjerer seg.

     8. april 2016 at 12:41 pm Reply
 • Kristine

  Jeg tror dessverre det skal mye til for at mange av de du nevner (og mange flere) plutselig skal få bedre holdninger over natta og være gode forbilder, aller mest fordi det virker som om det er det miljøet de fleste oppholder seg i: der utseende er det som betyr noe i stor grad. Derfor er det så ekstremt viktig at vi kan vise at det er andre ting som betyr så mye mer og stille spørsmål, slik du gjør :) Synes det er flott at du skriver om dette!

  8. april 2016 at 12:22 pm Reply
  • Caroline

   Takk, enig med deg. Man må vel begynne i det små, I quess.

   8. april 2016 at 12:23 pm Reply
 • Carina Behrens

  Shit, skrev akkurat et lignende innlegg. Synes det er helt forjævlig at hun fraskriver seg alt ansvaret. Selv om hun kanskje ikke vil ha rollen som forbilde, så kunne hun brukt den posisjonen hun har fått SÅ mye bedre. Vet at jeg ikke kommer til å lese bloggen hennes videre og håper det gjelder flere.

  8. april 2016 at 12:39 pm Reply
  • Caroline

   Oi, skal lese! Jeg synes absolutt ingen, spesielt ikke toppbloggere, kan drive å fraskrive seg ansvar. Om det er så hardt å være forbilde så bør man trekke seg tilbake, for som toppblogger i dag er man forbilde enten man vil eller ikke.

   8. april 2016 at 12:42 pm Reply
 • HjertejubelNadia

  Jeg sitter også i skrivende stund og skriver bittelitt om temaet, fortsetter med tråden fra i går. Slik jeg ser det, så må folk poste bilder av kroppene sine i hytt og gever. KROPP ER FLOTT, men det er holdningene som ytres i tillegg som kan bli problemet, og som gjør en til en god rollemodell eller ikke. Jeg kan få en fin følelse av noen som poster lettkledde bilder og hyller kroppen sin, påpeker det hun liker.. Kroppspositivitet! Har man skadelige tanker om seg selv eller kroppen de bor i kan de derimot fint holdes for seg selv, og ikke brukes som en strategi for å få flere lesere og klikk. Tragisk.

  8. april 2016 at 12:46 pm Reply
  • Caroline

   Oi, veldig godt sagt! Dette likte jeg! Fin måte å tenke på :)

   8. april 2016 at 12:49 pm Reply
  • Caroline

   Elsker Tegnehanne!

   9. april 2016 at 9:11 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.