Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Julemat og nytt helseår

17. desember 2015

[su_dropcap style=»simple»]N[/su_dropcap]å er det kun én uke igjen til julaften, dere! Det går innmari fort… Jeg har (selvfølgelig) blitt syk igjen og er hjemme med feber og vond kropp. Satser på at jeg er frisk og rask neste uke, det må jeg bare bli. Denne helgen skal jeg bare ta det med ro og kose meg, jeg og katten. Jørgen skal på fotballtur til England med min bror og min far, og det unner jeg han så innmari.

Julen er vanskelig for oss som har utfordringer med mat og kosthold. Jeg kan være den første til å innrømme at jeg har gått opp en del i vekt denne måneden, men jeg stresser ikke spesielt mye med det. Av erfaring så vet jeg godt at jeg klarer fint å gå ned i vekt igjen i januar. Jeg har allerede begynt å glede meg til å lage skikkelig sunn og næringsrik mat igjen! Og frem til 1. januar skal jeg kose meg med god samvittighet, med kaker, julemat og godis. Jeg skal ikke ta helt av da, jeg lover. Hvordan er deres forhold til mat i julen? Jeg tenker at det er lov å kose seg, og jeg orker ikke å lage såkalt sunne julekaker. La oss være ærlig, julen er best med sukker og fett. Sånn er det bare.

I 2016 vil jeg blir enda flinkere til å spise sunn og næringsrik mat, enda flinkere til å lage god mat og enda flinkere til å prioritere trening. Det kan bli utfordrende, siden jeg mest sannsynlig får en annen struktur på hverdagen neste år i forhold til hva jeg er vant til, men planlegging er nøkkelen! Jeg skal også prøve å endre litt på spisevanene mine og de mønstrene jeg er vant til nå. I korte trekk vil jeg gjerne ha det slik neste år (og i fremtiden generelt):

 • Spise faste måltider. Jeg tenker kanskje at det er fint å spise klokken 8, klokken 12, klokken 16 og klokken 20. Da er det fire timer mellom hvert måltid, noe som jeg synes fungerer fint når jeg får i meg mat som metter godt. Men om det blir fire eller seks måltider hver dag får jeg se ved å prøve meg frem, og det spiller ikke så stor rolle heller, så lenge jeg spiser til faste tider.
 • Unngå småspising. Jeg småspiser alt for lite, og lite blir fort mye. Så, som sagt, faste måltider tror jeg er nøkkelen.
 • Skrive ned hva jeg spiser. Fordi det funker veldig bra for meg (men kanskje ikke for alle). Jeg tenker jeg skal legge meg på ca. 1800-2000 kcal når jeg ikke trene og 2000-2200 kcal når jeg trener. Lørdager teller jeg ikke.
 • Spise variert. Gjerne massevis av grønnsaker.
 • Spise hva jeg vil på lørdager. Da mener jeg ikke å fråtse, men at jeg ikke skal stresse over hva jeg spiser. Jeg kan godt ta meg en lunsj ute på en lørdag, og kan gjerne spise noen smågodt og litt potetgull uten dårlig samvittighet.
 • Spise mer lokalmat og økologisk. Så lenge lommeboken min tillater det. Økologisk smaker så mye bedre, og jeg er overbevist om at det er mye bedre for kroppen også. Lokalmat er bra for miljøet!
 • Trene styrke to ganger i uken. Fordi styrketrening er den viktigste treningen du kan gjøre, mener jeg. Og jeg skal prøve å trene litt mer variert styrke og.
 • Trene kondisjon en til to ganger i uken. Gjerne etter en styrkeøkt. Her tenker jeg at jeg vil prioritere å trene intervaller.
 • Mer hverdagsaktivitet. Kanskje prøve å sikte på over 10 000 skritt de dagene jeg ikke trener i alle fall, det er jo faktisk ikke så mye som skal til.
 • Ikke fråtse i feriene. Fordi jeg har erfart gang på gang at de kiloene jeg legger på meg i feriene er vanskelig å få av igjen. Man kan kose seg litt, men bør da øke aktiviteten.

Som et ledd i et enda sunnere liv har jeg bestemt meg for at det er noen matvarer jeg vil fokusere på å bruke ekstra mye neste år. Jeg gleder meg til å utforske litt! For min del er et liv med sunn mat og trening så mye bedre enn et liv uten, det har jeg virkelig fått kjenne på. Hva som gjelder i ditt liv må du jo se selv, men jeg tenker at det er viktig at vi prioriterer det som gjør oss lykkelig. På en sunn måte. Dette er det jeg vil spise mer av i 2016:

 • Avokado. Noe av det sunneste man kan spise! Avokado er stappfull av sunt en- og flerumettet fett, folat, kalium, kostfiber, vitamin E og B6. Passer til fisk og skalldyr, meksikanske retter som fajitas og enchilada og i salater. Den er også god på en brødskive eller et knekkebrød med litt salt og pepper.
 • Nøtter. Jeg kommer til å spise nøtter hver dag neste år, om jeg får sjansen. Og jeg spiser mest mandler, valnøtter, cashewnøtter og hasselnøtter. Nøtter inneholder mye sunt fett, protein, vitamin E, folat, jern, sink, kalsium, magnesium og fiber!
 • Kaldpresset olje. Ah, kaldpresset olivenolje over salat er himmelsk godt! Sunt fett og nydelig smak.
 • Tomater. Det er anbefalt at man spiser tomat hver dag, det er supersunt! Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig antioksidant.
 • Grønnkål. Jeg har bare virkelig fått sansen for grønnkål, det smaker så fantastisk godt! Dessuten er grønnkål nærmest en supergrønnsak! Den er proppfull av A- og C-vitaminer og andre antioksidanter. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.
 • Kålrot. Kålrot er kanskje den grønnsaken som jeg liker best å spise rå, og helst økologisk da. Det er en grønnsak med høyt næringsinnhold. Den er rik på C-vitaminer og vitaminene beholdes godt utover vinteren.
 • Søtpotet. Ah, den perfekte søtpoteten! Favoritten til mannen min. Søtpoteten kan brukes til det meste, den er supergod og den inneholder vitamin A og kalium.
 • Brokkoli. Noe av det sunneste man kan spise! Brokkoli har et høyt innhold av vitamin C og K, og den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat også. Den er også en fin kilde til kalium.
 • Løk. Jeg bruker løk i nesten alt, og det kommer jeg til å fortsette med. Det finnes nesten ingenting som lukter så godt som løk stekt i smør? Sunt er det også! Løk inneholder noe A-, B- og C- vitaminer samt mineraler.
 • Hvitløk. Elsket og hatet, elsket av meg! Hvitløk inneholder B- og C-vitaminer og flere mineraler, som jern, fosfor, kalsium og magnesium. Supersunt med andre ord!
 • Blåbær. Blåbær er svært rike på flavanoider som er et antioksidant. Blåbær er faktisk blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter. I tillegg sies det at ekstrakter fra blåbær kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere.
 • Gulrøtter. De er så godt å knaske på! Er dere ikke enig? Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber. Kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.
 • Spinat. Spinat er en virkelig supergrønnsak, full av kostfiber, vitamin A (betakaroten), B-vitaminet folat, vitamin C, vitamin K og kalium, samt en kilde til vitamin E, B6, kobber og magnesium. Det er supergodt å ha både i salat, supper, smoothies, gryter og i omeletter.
 • Karse. Spiser du mye karse, kan du dra nytte av at den er kalorifattig, fiberrik og en kilde til vitaminene riboflavin og B6. Karsen er ekstremt rik på vitamin K, og rik på kalium, vitamin C, A og folat. Veldig godt i salater, som tilbehør og på pålegg.
 • Rødbeter. Er en god mineralkilde som inneholder fosfor, kalsium og jern.
 • Paprika. Rød paprika har ca. tre ganger så mye vitamin C som en appelsin! Den er også proppfull av vitamin A i form av betakaroten, samt kostfiber. Den er også en kilde til vitamin B6.
 • Blomkål. En super grønnsak, i likhet med brokkoli! Rik på vitamin C og kostfiber, og en flott kilde til B-vitaminet folat og kalium.
 • Purreløk. Purren er mer enn bare god! Den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat, og den er en fin kilde til vitamin B6, vitamin C og mineralet kalium.
 • Meieriprodukter. Meieriprodukter, særlig helprodukter, bidrar til kalsium og viktig protein for kroppen. Det er også bevist at mettet fett i meieriprodukter (særlig ost) er bra for kolesterolet. Melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, proteiner og B-vitaminer (vitamin B2 og B12). Noen melketyper (ekstra lett melk fra Q-meieriene og Tine) er også beriket med D-vitamin.
 • Egg. Egg er en rimelig og fin kilde til protein! Det er også en naturlig vitaminbombe med hele tolv forskjellige vitaminer; A, B, D, E, K-vitamin, fra B-vitamin gruppen har du blant annet folat og biotin. Et ekstra pluss gis for vitamin D, som det er lite av i det norske kostholdet. Egg er også en kilde til åtte mineraler som trengs for blant annet skjelettet og nervesystemet. Det inneholder jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen, og det er en god kilde til kolin.
 • Fisk. Jeg liker ikke fisk spesielt godt, men det er ikke en hemmelighet at det er sunt for oss. Spesielt rød fisk som inneholder sunt fett og omega 3, samt gode proteiner.
 • Havregryn. Havregryn er rimelig og mettende. Det inneholder også masse fiber, litt protein og lite sukker. I tillegg er grynene rike på jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 (tiamin) og en rekke andre vitaminer og mineraler som har en god effekt på kolesterolet, blodtrykket og blodsukkeret.
 • Belgfrukter. Kjente belgfrukter er erter, bønner, linser, og peanøtter. De er gode kilder til proteiner!

Og dette skal jeg spise mindre av:

 • Sukker. Det er vel ingen som ikke vet at sukker ødelegger kroppen, i alle fall i store mengder. Jeg kommer til å holde meg unna sukkeret så mye jeg kan, og heller kose meg litt på lørdagskveldene.
 • Kunstig sukker. Jeg tror faktisk ikke kunstig sukker er så bra, jeg. Dessuten tåler jeg nesten ingen typer kunstig sukker, så da er det ikke vits uansett. Jeg kan ikke spise hverken Atkins-barer eller andre sukkerfrie matvarer med kunstig søtstoff, jeg blir kjempedårlig.
 • Mat med hvetemel. Hvetemel gjør meg skikkelig dårlig faktisk, i store mengder i allefall. Selvom jeg elsker både brød, pasta og pizza så er det virkelig slik mat som jeg må kose meg med av og til, og ikke spise hver dag.
 • Mat med transfett. Her snakker vi potetgull, frityrstekt mat og slikt. Ikke bra!
 • Kjøtt. Jeg vil gjerne redusere kjøttinntaket til 2-3 ganger i uken. Det er ikke fordi jeg mener kjøtt er så usunt (bortsett fra store mengder rødt kjøtt), men fordi det er bra for miljøet, dyrene og lommeboken.
 • Ferdigmat. Ferdigmat er faktisk ikke spesielt godt, og det inneholder gjerne E-stoffer og mye salt og annet som ikke er så bra i store mengder.

Så, hva tenker du? Hva er ditt fokus neste år?

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

10 Comments

 • Marthe

  Eg er fæl med å ete sjokolade. Når eg er på reise (meir enn ei veke på badeferie) så har eg eit veldig bra kosthald og går somregel ned i vekt. Så kjem eg heim og inn i den dårlige vanen med sjokolade. og no i jula er det enda verre, med alle dei gode julekakene. Så for 2016 skal eg prøve å kutte ned sjokolade, for det går det berre for masse av! bortsett fra det så har eg eit sundt kosthald. Har vore veldig flink i år til å gå turar og gå på fjellet, men no er det ein del mnd framover med mykje snø på fjella – så da må eg finne på noko anna, eller finne andre plassar å gå. Treningssenter trur eg ikkje er noko for meg.. Håpar vertfall eg greier å komme inn i ein god rytmen. Hadde fra februar eller mars i år til september når eg reiste utenlands minst 2-3 turar i veka, og fekk ein del km i løpet av ein mnd. Det var veldig gøy! :)

  17. desember 2015 at 9:45 pm Reply
  • Caroline

   Sjokolade er skummelt godt altså!

   18. desember 2015 at 10:34 am Reply
 • Katrine

  Fornuftig og interessant innlegg! Siden jeg har en sjelden matsykdom som gjør at jeg må passe på mengden av all mat jeg spiser. Sånn har det vært hele livet, så for meg har egentlig aldri mat vært noe stor greie eller happening i livet. Så lenge jeg holder meg til det kostholdet jeg vet jeg kan spise, så er jeg ikke noe særlig opptatt av mat ved slike anledninger. Derfor spiser jeg nok ganske normale mengder som jeg ellers ville gjort, og ikke så mye mer enn det. Men ja – kjenner til det med at mat og jul kan være utfordrende. Ved familiemiddager skal man jo helst sitte og spise i noen timer, men jeg har egentlig ikke mer lyst på mat da enn vanligvis.

  Fokusene (er det et ord?) dine for neste år ser veldig bra ut altså :) Det kan være lurt å tenke litt hva man vil fokusere på. Jeg tror for min del at jeg har nok med kostholdsfokuset i forhold til sykdommen. Men vil også putte inn enda mer grønnsaker/frukt og aktivitet i hverdagen. Dette er noe jeg liker fra før, så enda mer kan jo ikke skade, hehe.

  17. desember 2015 at 10:43 pm Reply
  • Caroline

   Så flink du er da, som holder deg til det du tåler. Har en følelse av at ikke alle gjør det.

   18. desember 2015 at 10:33 am Reply
 • Martha

  Så bra og informativt innlegg! Jeg gidder aldri sjekke ut hva de enkelte produktene inneholder og hva det er bra for, så veldig fint at du gjør det :)

  18. desember 2015 at 10:27 am Reply
  • Caroline

   Takk for det :D

   18. desember 2015 at 10:32 am Reply
 • Milla

  Eg e super dårlig på å dosera ner sjokolade inntaket mitt. Kanskje eg ska prøva å bli flinkare te det ;) Håpe julå di blir superdupermegafin <3

  // Tusen tusen takk Caroline :D

  18. desember 2015 at 11:44 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk fine du, samme til deg!

   18. desember 2015 at 11:45 am Reply
 • Elena

  Fint og informativt! :-)

  Neste år MÅ jeg kutte ned på sjokoladen! Seriøst. Farlig godt. Ellers fortsetter jeg med vegetarkost + fisk en gang iblant, og spise enda mer av brokkoli og blåbær! Nam!

  God jul!

  20. desember 2015 at 12:40 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det, og masse lykke til! :D

   20. desember 2015 at 12:03 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.