Ta dette på alvor, jenter!

15. oktober 2015

[su_dropcap style=”simple”]I[/su_dropcap] dag vil jeg snakke om noe som jeg anser som veldig viktig; celleprøve av livmorhalsen. I Norge får alle kvinner mellom 25 og 69 år tilbud om å delta i screening mot livmorhalskreft, som utføres ved at det tas en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Alle fastleger kan ta celleprøver og som svar på prøvene får man at det enten er normalt eller at det er celleforandringer. Celleforandringer kan være forstadier til livmorhalsekreft. Med forstadier menes forandringer som kan utvikle seg til kreft. I de fleste tilfeller vil celleforandringer ikke utvikles til kreft, men gå tilbake etter behandling eller før behandling blir nødvendig.

Fakta om celleprøver og livmorhalskreft
 • På verdensbasis er livmorhalskreft, nest etter brystkreft, den vanligste kreftform som rammer kvinner.
 • Antall som tar celleprøve i aldersgruppen 25-29 år har sunket fra 71,4 prosent i år 1991 til 55,9 prosent i 2014.
 • Nesten halvparten av alle kvinner mellom 25 og 29 dropper å ta celleprøve.
 • Det er en økning på rundt 30 prosent i antall tilfeller av livmorhalskreft blant kvinner under 40 år de siste årene, og de fleste tilfellene av livmorhalskreft utvikles hos kvinner som ikke har tatt celleprøve, eller som ikke har tatt prøve på mange år.
 • Over 25 000 norske kvinner får hvert år konstatert unormale celler eller forstadier til kreft i livmorhalsen.
 • I 2013 ble det oppdaget alvorlige celleforandringer hos over 700 kvinner under 30 år. Disse kvinnene fikk behandling og unngår dermed å få livmorhalskreft. Når nå over 4 av 10 unge kvinner ikke tar celleprøven oppdages det ikke om de har alvorlige celleforandringer.
 • Dersom man ikke tar celleprøve og ikke oppsøker lege før man har symptomer på livmorhalskreft, som blødning, smerte, og oppfylning, vil så mange som én av tre dø av denne kreftsykdommen.
 • I Norge får rundt 300 kvinner (halvparten av dem er under 50 år) livmorhalskreft årlig, og rundt 70 kvinner dør av sykdommen.
 • Prognosen varierer med type kreft og utbredelse. Hvis den ikke har spredt seg utenfor livmorhalsen, lever 80–90 % av kvinnene etter 10 år.
 • Ved å behandle forstadier vil man redusere risikoen for kreft med 90 prosent!
 • Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Dette er gruppe på over 100 virus hvor ca. 40 av typene smitter genitalt, som regel ved seksuell omgang.
 • HPV-infeksjon er så vanlig at ca. 80% smittes i løpet av livet.
 • De fleste HPV-infeksjoner hos yngre kvinner er forbigående og gir ikke symptomer. Majoriteten av infeksjonene vil bli bekjempet av kroppens eget immunforsvar i løpet av 12-18 måneder.
 • Bare ca. 1% av HPV-infeksjoner utvikler seg til livmorhalskreft, og det tar minst 10-15 år fra smitte til utvikling av kreft.
 • Man kan beskytte seg mot å få livmorhalskreft ved å ta vaksine mot livmorhalskreft (HVP-vaksinen), som nå tilbys alle jenter i 7. klasse på barneskolen.
Slik gjennomføres en celleprøve

Det er best å ta prøven siste uken før menstruasjon og man bør helst ikke ta den når man har menstruasjon, men den kan egentlig tas når som helst. Prøven tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. Legen fører et spekel inn i skjeden – dette er en holder som gjør det mulig for legen å se og få tilgang til livmortappen (portio) og dennes åpning inn til livmorhalsen. Legen bruker enten en børste, eller først en trepinne (spatel) og så en liten børste. Med dette utstyret skrapes det av celler på livmortappen, og børsten roteres frem og tilbake noen ganger i livmorhalsen.

De fleste kvinner synes det er ubehagelig å gjennomgå en gynekologisk undersøkelse. Utover det er det er lite ubehag ved celleprøve, men det hender at det blør svakt etterpå. Det kan derfor være fornuftig å bruke et bind de første timene etter undersøkelsen. I de fleste tilfeller går det noen uker fra legen har sendt inn celleprøven, til svaret ankommer. Legen din må avtale med deg hvordan prøvesvaret skal videreformidles.

Hva skjer ved unormalt prøvesvar?

I de fleste tilfeller får legen beskjed fra laboratoriet om at ny prøve må tas. Enten fordi den første prøven ikke var bra nok, eller fordi laboratoriet vil ha en ny kontroll for å forvisse seg om at det ikke er celleforandringer som krever tiltak. Du vil da få beskjed fra legen din om dette. Ofte er det slik at ny prøve ikke behøver å tas før det er gått et halvt eller ett år.

I de tilfeller laboratoriet føler seg rimelig sikre på at det faktisk foreligger celleforandringer, vil det ofte bli bedt om ny prøve. I andre tilfeller tilrås at det gjøres en utvidet undersøkelse. Du henvises da til en gynekolog som kan granske livmortappen direkte gjennom et mikroskop (kolposkopi). Gynekologen kan da eventuelt se hvor forandringene er, og det kan tas en vevsprøve (biopsi) fra dette området. Svaret på denne undersøkelsen avgjør den videre behandlingen.

Jenter som skriver om celleprøver og livmorhalskreft

Foto: http://www.aklinikken.no/.
Kilder: http://nhi.no/.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

12 Comments

 • LovelyLiller

  Så flott at du tar dette opp! Jeg har fått alle venninnene mine til å sjekke seg! Better safe than sorry! :*

  15. oktober 2015 at 1:04 pm Reply
  • Caroline

   Bra! Helt enig!

   15. oktober 2015 at 1:09 pm Reply
 • Marte

  Så rart at dette bare er et tilbud i Norge – det er det ikke her i Danmark.
  Jeg har selv tatt vanlig prøve, blitt kikket på i mikroskop, og tatt biopsi av livmoren, og det behøver ikke å bety at det er noe som helst galt (og det var det heldigvis heller ikke med meg).
  Ha en fin dag, fra blaamerker på instagram ;*

  15. oktober 2015 at 2:16 pm Reply
  • Caroline

   Så bra at det ikke var noe galt <3

   15. oktober 2015 at 5:49 pm Reply
 • June

  Viktig, viktig (og helt jævlig å gjennomføre, bleh)!

  15. oktober 2015 at 3:04 pm Reply
  • Caroline

   Haha, må man så må man.

   15. oktober 2015 at 5:30 pm Reply
 • Stine Friis

  Kjempeviktig tema! Også så enkelt å gjennomføre egentlig. Tok en full sjekk av kropp for to år siden, og da var dette med :) Så jeg tjuvstarta litt på celleprøvene. Litt ubehagelig akkurat i det hun skrapte prøven, ellers gikk det helt fint! Hadde litt kramper dagen etter, men en ibux løste den saken.

  Anbefaler å ta to ibux en time før man skal ta celleprøve! For da blir det litt mindre vondt :)

  15. oktober 2015 at 4:21 pm Reply
  • Caroline

   Gode tips!

   15. oktober 2015 at 5:30 pm Reply
 • Milla

  SÅ viktig!!!!!

  16. oktober 2015 at 10:03 am Reply
  • Caroline

   JA!

   16. oktober 2015 at 10:03 am Reply
 • Victoria Søviknes Wee

  Jeg har sagt det til mine yngre venninner og de svarer bare “jammen, det er jo bare for de som er over 25” åå, av og til skjønner jeg ikke hvor jeg finner disse vennene mine hen. Jaja, men jeg prøver å tvinge det på dem uansett.

  16. oktober 2015 at 2:34 pm Reply
  • Caroline

   Haha, huff. Gi aldri opp!

   16. oktober 2015 at 2:35 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.