Hvordan håndtere vonde kommentarer?

16. oktober 2015

[su_dropcap style=”simple”]G[/su_dropcap]od fredag dere! Endelig er det helg igjen, selv om jeg synes ukene går skremmende fort. Er det bare jeg som føler det slik? Her i Bergen er det helt fantastisk høstvær for tiden. Faktisk er det vanlig at det regner mye i oktober, men dette året har vi så langt vært veldig heldig. Jeg tenker at jeg må ta meg en tur inn til byen i morgen og ta bilder for å bruke det fine været når vi har det. Sist fredag var jeg og Jørgen (og Hilde) på quiz og vant premie! Dermed blir det også en gratis lunsj på Café Opera i morgen, skikkelig stas.

Men det var egentlig noe helt annet jeg skulle snakke om i dette innlegget; hvordan man kan håndtere vonde kommentarer man får på bloggen sin. Nå er jeg heldigvis ingen toppblogger, og får heller ikke drøssevis med vonde kommentarer, men av og til tikker det inn kommentarer fra folk som liker å lage ugge. Før kunne jeg virkelig ta meg nær av det, spesielt om de gikk på utseende mitt, men nå har jeg funnet meg noen strategier:

 1. Ting kommer gjerne feil ut på internett. Det er ikke sikkert personen faktisk har lyst til å såre deg, kanskje han/hun bare ordlegger seg på en dårlig måte? Og det er noen ganger veldig vanskelig å vite hva folk mener når man snakker med dem på internett, kontra ansikt til ansikt.
 2. Ta til deg konstruktiv kritikk. Kritikk er bra, så lenge den er konstruktiv. Lær deg å skille mellom dem som faktisk ønsker å hjelpe deg og dem som ønsker å såre deg. De som gir konstruktiv kritikk kritiserer ikke deg som person, men noe du gjør eller noe du sier.
 3. Ikke ta det til degFolk som skriver stygge ting til deg er ikke verdt å bruke tid på. De er enten misunnelig eller så ønsker de kun å såre eller provosere. Ikke la dem få det som dem vil. De tør ikke å stå frem med navn og de hadde aldri turt å si det i virkeligheten, og det er de som har et problem, ikke du.
 4. Ikke la dem forandre deg. La aldri kommentarer på bloggen forandre deg! Ikke la dem få deg til å føle skam, dårlig samvittighet, dårlig selvtillit eller andre vonde følelser. Prøv å riste det av deg og søk trøst i venner, kjæreste og familie. De vil sikkert fortelle deg hvor bra du er!
 5. Det er du som bestemmer. Det er ingen andre enn deg som vet hvor dine grenser er, og hva som virker sårende for deg. En kommentar som for noen ikke ser sårende ut kan være veldig sårende for deg. Husk at det er din blogg og du bestemmer hva og hvem du vil bruke tid på.
 6. Slett. Om du får vonde kommentarer som sårer deg så bare slett dem. Å svare dem hjelper som regel aldri! Og du skylder ingen å måtte forklare deg på noen måte. Jeg har fått kommentarer på vekten min, utseende mitt, livssituasjonen min, at Jørgen ikke kan like meg osv. De som skriver slikt kjenner meg ikke i det hele tatt og jeg synes egentlig bare synd på folk som har behov for å tråkke ned på andre. Bare slett dem og ikke gi dem oppmerksomhet. Om de synes du er så fæl så kunne de bare sluttet å følge deg.
 7. Kill them with kindness. Om du ønsker å svare folk på vonde kommentarer kan du svare på en måte som gjør at det er dem som sitter igjen som dum og provosert. Hvis jeg for eksempel får denne kommentaren: “Jeg så deg i byen i dag, og du hadde på deg en rød jakke. Du så veldig tykk ut i den!” så kan jeg svare “Jeg er sikker på at du kler røde jakker mye bedre enn meg :)”. Ser dere poenget?
 8. Tenk at de som regel er misunnelig. Misunnelse er virkelig roten til mye vondt, og ofte er det de som kommentarer stygge ting som ikke har det så bra med seg selv. De vil gjerne prøve å ødelegge for andre slik at de skal få det like vondt som dem selv. Mitt råd til deg som kommenterer stygt på andres blogger, og legger deg opp i ting du ikke har noe med eller ikke vet noe om: skaff hjelp.
 9. Slå på “må godkjennes” funksjonen. Når du må godkjenne alle kommentarene du får så er det mye lettere å luke ut de som bare vil ødelegge, og du kan bare slette unna.
 10. Blokker IP-adresse. Om det er noen som ofte skriver vonde ting kan du blokkere deres IP-adresser. Det er også ganske enkelt å søke opp IP-adresser om du ønsker å anmelde folk som kommentarer stygt, om det er veldig grove ting.

Foto: Alejandro Escamilla.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

14 Comments

 • Milla

  Så utrolig bra innlegg. Eg e så ekstremt takknemlig for at eg ikje e ein toppblogger. For eg får, heldigvis, ikje dårlige kommentarer. Åh GUD så takknemlig eg e for det. Hvis det e noe eg slite med så e det konstruktiv kritikk. Det tar eg alltid som kritikk på meg som person. Sjøl om eg vett at det ikje e det. Eg jobbe med det kvar dag, å prøva å skilla mellom personlig og konstruktiv kritikk. Eg syns du e så bra Caroline. Eg heie på deg.

  16. oktober 2015 at 10:26 am Reply
  • Caroline

   Det ér veldig vanskelig å ta i mot kritikk (og ros).

   16. oktober 2015 at 10:40 am Reply
 • Stine Friis

  Denne posten skulle jeg ønske eksisterte en vond natt i 2010! Herregud så mye rart folk kan si på internett. Takk for pepp! :D

  16. oktober 2015 at 11:25 am Reply
  • Caroline

   I know, MYE rart.

   16. oktober 2015 at 11:27 am Reply
 • Lisa

  Gode tips <3

  16. oktober 2015 at 4:05 pm Reply
  • Caroline

   TAKK <3

   16. oktober 2015 at 5:03 pm Reply
 • Anne-Helene

  Viktig innlegg!

  16. oktober 2015 at 5:24 pm Reply
  • Caroline

   Takk!

   16. oktober 2015 at 6:26 pm Reply
 • Maria

  Amagaad SLETT er min favorittreaksjon ;) Hadde eit innlegg om kropp, som blei litt “viral” for nokre år sidan. Eg bare sletta i vei eg, gadd ikkje å svara ein gang, haha! Min blogg, mitt kommentarfelt. ganske streng på det da. Orkar berre ikkje å la det gå litt innpå meg eingang!

  16. oktober 2015 at 9:17 pm Reply
  • Caroline

   Så sykt bra holdning!!!

   16. oktober 2015 at 9:36 pm Reply
 • Synne

  God og hjelpsom liste! Heldigvis har jeg ikke så mange lesere/kommentarer, så det har aldri vært et problem for meg, men jeg ser at det er mye rart og ufint i toppbloggernes kommentarfelt. Alt hva olk kan få seg til å skrive til en person de ikke kjenner…

  Kos deg på Café Opera, kjenner jeg fikk skikkelig lyst på en av burgerne deres nå.

  17. oktober 2015 at 12:21 pm Reply
  • Caroline

   Å, har ikke smakt burgerne der ennå!

   17. oktober 2015 at 2:44 pm Reply
 • June

  Veldig bra innlegg, Caroline!

  20. oktober 2015 at 7:50 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det!

   20. oktober 2015 at 8:44 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.