Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Er du en aktiv sofagris?

19. oktober 2015

[su_dropcap style=»simple»]J[/su_dropcap]eg har funnet ut noe rart i det siste; jeg er en aktiv sofagris! Begrepet ble meg bekjent når jeg leste boken «Alle kan trene» av Anders Hansen og Carl Johan Sundberg, og jeg har tenkt mye på det siden. I dag er det flere som trener enn noen gang tidligere, men samtidig øker stillesitting betraktelig. Men det er vel ikke så farlig å sitte mye stille når man trener 2-4 ganger i uken? Eller?

Vi får beskjed fra helsemyndighetene at 30 minutter daglig fysisk aktivitet, der vi blir litt andpusten, holder for at vi skal ha en sunn helse. Faktum er dessverre at dette ikke er hele sannheten og det er litt for enkelt til å være sant. Det finnes nemlig en ting til som forskingen viser at du må gjøre i tillegg til den daglige halvtimen med rask gange, og det er å unngå å sitte helt stille for mye. Om man sitter stille mesteparten av døgnet øker risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer, type-2 diabetes eller til og med en for tidlig død. Og dette er dessverre helt uavhengig av om du ellers er fysisk aktiv. Derfor, selvom det høres helt skrudd ut, vil dette si at om du trener en time hver dag og sitter i sofaen resten av dagen så setter du helsen din på spill.

Vi har alle hørt at stillesitting er farlig, men det er forskningen de siste årene som har vist oss hvor farlig det faktisk er. For ikke lenge siden kom det frem fra en studie der et forskningsteam hadde fulgt opp over 220 000 mennesker over flere år at stillesitting faktisk fører til at man dør tidligere og får mer sykdom. I denne gruppen med mennesker sa så mye som 87 prosent at de følte at de hadde god helse eller meget god helse. Likevel viste det seg at jo mer man satt stille,  jo mer økte risikoen. De som satt over elleve timer hver dag hadde 40 % større sjanse for å dø tidlig enn de som satt i mindre enn fire timer. Og dette kunne ikke forklares ved at de som satt mye i ro spiste dårligere, trente mindre eller røykte mer. Elleve timer med stillesitting høres kanskje ekstremt ut? Men om du slår sammen all den tiden du sitter på jobb eller skole, når du spiser, når du ser på TV, sitter på data, i bil, på buss osv., så blir det skremmende fort over elleve timer!

Heldigvis finnes det gode nyheter også! Hvordan kan man unngå å sitte i ro? Hvis man har en kontorjobb eller bruker mye tid på forelesninger kan man jo ikke bare vandre rundt å forstyrre kolleger akkurat… Men heldigvis trenger man ikke gjøre så mye for å eliminere mange av farene ved en stillesittende livsstil. Det er ofte nok å bevege musklene litt med jevne mellomrom, for eksempel ved å strekke på beina i et minutts tid. Helt konkrete tips er å ta trappen i stedet for heisen, gå dit du kan, jobb stående om du kan, ta deg små turer der du strekker på deg, unngå å sitte for mye foran TV eller datamaskin, sitt på en ball eller stå når du ser på TV og vær mer aktiv rett og slett. Helst bør man røre på seg minst hver time. Det kan vi da alle få til?

Det har også blitt gjort nyere forskning på hva TV-titting og data har å si på helsen vår. De fant ut at om man ser på TV og data i over seks timer hver dag vil dette i gjennomsnitt forkorte livet med fem år (!). Det er faktisk veldig mye! Tenk hvor mye man kan gjøre på fem år! Om du vil ha et annet tall på hva TV-titting gjør med helsen din vil hver time du ser på TV hver dag forkorte livet med 22 minutter. Poenget er ikke at man skal slutte å se på TV, men at man skal prøve å fokusere mer på aktivitet.

I dag går en gjennomsnittsamerikaner 6000-8000 skritt hver dag, mens hos Amish-folket (som lever uten TV, data osv.) går dem i gjennomsnitt 18 000 skritt hver dag. Wow! Jeg har skritteller på meg hver dag men jeg kommer meg sjeldent opp i 10 000 skritt, som er det anbefalte. Det er så synd, for 10 000 skritt er faktisk bare en times rolig tur eller at man er mer aktiv i hverdagen. Når jeg var på Island så gikk jeg 20 000 skritt om dagen og jeg var totalt ødelagt i hele kroppen etterpå, så det er tydelig at kroppen min er vant til den stillesittende tilværelsen.

Om du klarer å være i moderat aktivitet (litt andpusten) i 30 minutter minst fem dager i uken eller 20 minutter intensiv aktivitet (f. eks løping) tre dager i uken, pluss at du unngår å sitte for mye stille, så kommer det til å få dramatisk innvirkning på helsen din! Faktisk kan det være snakk om så mye som 3-5 år mer levetid. Man trenger ikke å gå tur heller. Hagearbeid, dans eller golf gir akkurat samme helsegevinst. Det er bare å finne det som passer deg og ditt liv. 30 minutters aktivitet kan også fint deles opp i tre økter på 10 minutter. Jeg har tenkt å sette mye større fokus på dette i mitt eget liv, for jeg er vel kanskje definisjonen på en aktiv sofagris. Det blir mye bøy og strekk fremover! Enn hos deg? Kjenner du deg igjen i begrepet «aktiv sofagris»?

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

17 Comments

 • Milla

  Eg e ein veldig aktiv sofagris. Mest pga smerter men depresjonen spille og ein stor faktor i detta. Skummelt kor mye eg sitte i ro ass. Offameg. Skjerpings!! Hehe

  19. oktober 2015 at 12:27 pm Reply
  • Caroline

   Du er ikke alene om å sitte i ro… Men tror at småbarnsmødre generelt får mye mer aktivitet enn oss andre, om det er en trøst, haha.

   19. oktober 2015 at 1:41 pm Reply
 • Angela

  Oi, dette var mye spennende informasjon!
  Jeg kjenner det hjelper med skritt-teller i klokken, hvis man bare mangler noen tusen skritt så blir det enklere å motivere seg selv for en liten kveldstur for å nå målet.

  19. oktober 2015 at 12:28 pm Reply
  • Caroline

   Ja, helt sant!

   19. oktober 2015 at 1:41 pm Reply
 • Victoria Søviknes Wee

  Jeg er en slapp sofafis. Jeg bare ligger der og gnafser i meg godteri og chips, slurper i meg brus og sier FUCK YOU TENNER, ja. Bra liv

  19. oktober 2015 at 2:45 pm Reply
  • Caroline

   Hahaha!

   19. oktober 2015 at 7:56 pm Reply
 • Maria

  går heile dagen på jobb, men ikkje slik at eg blir sliten. eeelskar sofaen når eg kjem heim då :D

  19. oktober 2015 at 7:54 pm Reply
  • Caroline

   Du er heldig som har en aktiv jobb :D

   19. oktober 2015 at 7:56 pm Reply
 • Stine Friis

  Jeg sitter alt for mye stille. Er helt jævlig! Men nå som vinteren nærmer seg er det på tide å sette vekk scooteren og ta beina fatt til skolen :) Og siden jeg må opp en bakke og ned en bakk begge veiene ser jeg på dette som godkjent morgenbevegelse!

  20. oktober 2015 at 6:02 am Reply
  • Caroline

   Bakker er knall!

   20. oktober 2015 at 9:26 am Reply
 • Milla

  // Tusen takk for det Caroline, eg e ganske fornøyd eg og, sko bare gjort no på soverommet einaste. Fått et fint lerret eller no over sengå sånn at det ser litt kosligt ut :)

  20. oktober 2015 at 10:52 am Reply
 • Katrine Ü

  Jeg tar meg selv i å tenke på dette daglig, faktisk. Er egentlig ganske aktiv med å gå mye og å bevege meg, men siden jeg tenker så mye på det så får jeg liksom også en liten eim av dårlig samvittighet når jeg sitter stille. Kjempeviktig tema, føler at mange sitter altfor mye. Har hørt noe om at sittestilling er en av de verste stillingene vi kan utsette kroppen for :/ rart at så mye er tilpasset at vi skal kunne sitte, egentlig..

  20. oktober 2015 at 7:54 pm Reply
  • Caroline

   Ja, veldig enig med deg. Man skulle kunne stå og gå mye mer!

   20. oktober 2015 at 8:45 pm Reply
 • ingvildsinverden

  Ah, du har så rett! Det er jo både trist og litt tragikomisk at vi trener mye mer enn før, likevel er vi mindre aktive). Som for eksempel å ta bussen til treningssenteret og så trene i én time, ta bussen hjem og så spise yougurtnøtter («fordi man har vært så flink»…eh?) – merkelig resonnement, synes nå jeg.

  Meeeen det skal sies at jeg kjenner meg litt igjen. For det ER deilig å ligge i sofaen og lese eller se film. Tusen takk for SÅ bra innlegg! Du er en megamotivasjonsblogger, I like you!

  21. oktober 2015 at 8:12 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for en så fin kommentar!

   21. oktober 2015 at 10:20 am Reply
 • Lisa

  Dette var et skikkelig informativt innlegg. Ble jammen litt inspirert!

  21. oktober 2015 at 11:01 am Reply
  • Caroline

   Så bra!

   21. oktober 2015 at 11:15 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.