Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Normal folkeskikk?

20. september 2015

[su_dropcap style=»simple»]S[/su_dropcap]ånn utenom de helt klare retningslinjene som vi har for folkeskikk her i landet er det en del ting som ikke alle anser som viktig. Man lærer forskjellige retningslinjer hjemme hos familien sin i oppveksten, og man tilegner seg forskjellig kunnskap. Her er en liste over ting jeg mener er viktig og normal folkeskikk, men du er kanskje ikke enig? Har du noen egne punkter som du ser at ikke alle er enig med deg i?

 • Når man er bedt på middagsbesøk til noen så tar man med en liten gave, med mindre man spleiser på maten. Det mener jeg er helt vanlig folkeskikk, om det ikke er helt nærmeste familie da.
 • Når man får sitte på noen som kjører en plass så betaler man bensinpenger. Det har mamma og pappa alltid vært veldig klar på hjemme hos oss, og de sendte alltid med oss bensinpenger som barn når vi satt på venner og familie. Derfor synes jeg nå det er viktig at når folk stiller opp og kjører så spleiser man på bensinpenger.
 • Man tar ikke opp seter på bussen med sekker osv. Og man reiser seg for gravide, funksjonshemmede og eldre.
 • Om noen før deg i kassen på butikken ikke har penger til å betale det de har handlet, og det ikke er så mye, så betaler man for dem. Samme gjelder på buss osv.
 • Om noen bak deg i køen foran kassen har mye mindre i handlekurven enn deg så slipper du dem foran deg.
 • Når man er bedt på fest eller sammenkomster så spør man om det er noe man skal ta med eller hjelpe til med.
 • Når man står i en rulletrapp eller på et rullebånd så stiller man seg på høyre side i tilfelle noen ønsker å komme forbi.
 • Hvis man er på en plass med mange folk stopper man ikke bare opp midt på gaten for å sjekke telefonen eller prate osv. Da sperrer man veien for alle andre.
 • Man poster ikke mange statuser på Facebook i uken med klager, personlige plager og sutring.
 • Slipp passasjerer på buss, tog og bane ut før du selv går inn.
 • Ikke spill veldig høy musikk i øreproppene på bussen.
 • Man hjelper damer med barnevogn å bære vognen av og på bussen.
 • Man har tatt opp alle elektroniske ting og slikt når man kommer til sikkerhetskontrollen på flyplassen, så man slipper å bruke mye tid på det og irritere andre.
 • Når man ønsker å besøke noen så spør man først, man kommer ikke bare rett på døren.
 • På besøk eller når man er med venner så sitter man ikke på telefonen hele tiden.
 • Man holder for munnen når man hoster eller nyser (er dere klar over hvor mange som ikke gjør dette?).
 • Man spør ikke folk om veldig personlige ting. Som for eksempel hvorfor de er sykemeldt, hvorfor de ikke har jobb, hvorfor de ikke har kjæreste, hvorfor de ikke har så mange venner osv.
 • Når man sitter på fly så følger man med på når kabinbesetningen går igjennom sikkerhetsrutinene.

 

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

9 Comments

 • Marthe

  Det siste punktet med å følge med på flyet gjer eg alltid, men når eg ser meg rundt på resten så ser eg nesten aldri nokon andre som gjer det. Eg er så redd for å kunne få bruk for det ein gang, og så ikkje klare å huske kva eg skal gjere. Sjølv om eg kan heile ramsa utenatt.

  20. september 2015 at 9:55 pm Reply
  • Caroline

   Ja, akkurat sånn er jeg og!

   20. september 2015 at 9:55 pm Reply
  • Øyvind

   De sier jo at det faktisk er av sikkerhetsgrunner at du bør følge med, fordi det da er langt høyere sjanse for at du faktisk får med deg det som blir sagt. Og ja, det kan redde livet ditt i en nødsituasjon hvor du ikke tenker klart og dermed har lettere for å glemme ting.

   31. mai 2017 at 7:57 pm Reply
 • Karoline

  Har aldri betalt bensinpenger hvis jeg har sittet på med noen (har ikke vokst opp med det som vane og må uansett alltid sitte på siden jeg ikke har lappen), pleier ikke å ta med en liten gave når jeg besøker noen (siden jeg omtrent alltid drar sammen med andre som har med gave på vegne av oss alle sammen) og er litt dårlig på å følge med på sikkerhetsrutinene på fly. Jeg er likevel helt enig i mange av de andre poengene dine, ting som i mine øyne er så opplagt at det vurde være en selvfølge. Hvis jeg skal legge til noen egne punkter angående folkeskikk som ikke er med på lista di er det
  – å smile til tiggere man går forbi (man må ikke gi noe, men å vise at man ser dem og å sende dem et smil syns jeg man skal for de er tross alt mennesker de og)
  – å følge nøye med på ovner hvis man steker pizza og å ikke spille for høy musikk (før pleide brannalarmen å gå veldig ofte i blokka der jeg bor siden folk var dårlige på å følge med og jeg har naboer som spiller veldig høy musikk og det er mest irriterende, men det føles også lite hensynsfullt)
  – å skru mobilen helt av på teater eller kino (da jeg så Frozen på kino satt en gutt ved siden av meg og pratet i telefonen, noe han dog ga seg med når jeg hadde sendt ham flere drepende blikk), særlig på teater er jeg veldig opptatt av det for det kan ofte forstyrre lys- og lydutstyr og skuespillerne og når man først har brukt mange hundre kroner på en teaterbillett er å være 100% tilstede det minste man kan være

  Føler ellers at jeg som regel har ganske god folkeskikk i de fleste tilfeller og jeg prøver virkelig å være hensynsfull og høflig. Og de gangene jeg kanskje ikke reiser meg for andre på buss eller t-bane og sånt så ofte handler det ikke om uhøflighet, men rett og slett at jeg som regel finner frem en bok, notatbok eller mobil i det sekund jeg har satt meg og sitter og tegner, skriver, leser eller spiller mobilspill hele veien, jeg pleier alltid å drive med et eller annet underveis og da får jeg det rett og slett ikke med meg. Det handler nok generelt sett mye om det når folk er uhøflige for jeg tror de fleste mener å være høflige, noen ganger bare tenker man seg ikke om, det kan skje den beste. Man bør som du sier likevel gå inn for å være hensynsfull, hvis man har gode hensikter så gjør det en forskjell i lengden tenker jeg og det er mye som burde være greit å få til for de aller fleste.

  21. september 2015 at 6:06 am Reply
  • Caroline

   Fine punkter! :) Helt enig med det å slå av telefonen på kino!

   21. september 2015 at 9:52 am Reply
 • Renate

  Åh…… Når folk hoster eller nyser I HÅNDA. Det synes jeg nesten er verre enn å ikke holde seg for munnen når man nyser. Nys og host i armhulen! Så slipper man å håndhilse med hånda man har nysi i. Haha, det er noe jeg har irritert meg veldig over før. Ellers synes jeg det å spleise på bensinpenger er veldig greit. Jeg pleier ikke å gjøre det selv så veldig ofte, da! Kanskje litt dumt, men føler det kommer veldig an på situasjonen. Er man en gjeng som drar på roadtrip, eller om man får noen til å kjøre/hente deg noen steder, da synes jeg man bør gi penger. Men om begge/alle skal samme sted, og man hopper på på veien, synes jeg ikke det burde gjøre noe. (Om det snakk om korte avstander, vel og merke.) Med mindre man veldig ofte sitter på med den/de som kjører, da. Håper ikke det høres helt teit ut, haha!

  Eller har jeg ikke noe å tilføye tror jeg! Alt du nevner her er viktig å nevne :) At man ikke spør frekke/personlige ting og at man sitter lenge og mye på mobilen når man har/er på besøk… Irriterende!

  Jo, forresten, jeg blir veldig stressa i sikkerthetskontrollen på flyplasser da. Jeg pleier å ta opp det «verste» før jeg kommer fram (tar opp pc og lader fra sekken), men synes det går helt greit om folk tar opp elektronikk og annet metall først når de kommer fram til båndet. For det er ikke alltid så lett å gjøre det i køen før man kommer fram. Jeg har ofte mye greier i lommene (uten at jeg var klar over det, som småpenger, headset, mobil, lader osv.), men har som regel gått fort når jeg først kommer fram. Så det synes jeg ikke man burde stresse over :) (Er jo selvfølgelig noe annet når man står leeeeeeenge da, men det er det heldigvis få som gjør. De fleste er heldigvis interessert i å komme seg til gaten.)

  21. september 2015 at 1:02 pm Reply
  • Caroline

   Haha, flyplasser er alltid stress! Som regel.

   21. september 2015 at 4:29 pm Reply
 • Synne

  Enig i det meste på listen, og kanskje spesielt dette:

  Man holder for munnen når man hoster eller nyser (er dere klar over hvor mange som ikke gjør dette?).

  Ugh, så ekkelt når folk glemmer det, spesielt når du står i samme matbutikk som dem og kan følge med på alt de tar på, som de så kanskje velger å ikke kjøpe…

  3. oktober 2015 at 7:21 pm Reply
  • Caroline

   Mhm!!!

   4. oktober 2015 at 7:07 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.