Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Hvordan holde liv i friske urter?

17. september 2015

[su_dropcap style=»simple»]H[/su_dropcap]a ha, dette innlegget hadde jeg aldri kunne skrevet for noen år siden. Jeg har aldri vært interessert i planter og blomster, det er en interesse som har vokst den siste måneden og som jeg nå synes er spennende! Det begynte med at jeg kjøpte en liten mynte på Rema 1000 og satt den i en skål med vann, et triks jeg leste på nett. Etter det har den vokst seg så utrolig stor! Og det funker på andre urter og, de varer mange uker i motsetning til noen dager som var tilfelle hos meg før. Bare se så fin den har blitt, med blomster og alt (jeg visste ikke at mynter kunne få blomster).

Jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om de forskjellige urtene vi bruker mest av i Norge, og hvordan man best mulig kan bruke dem. Alle bildene er linket til bildeeier. Dere må forresten gjerne legge igjen en kommentar med deres favoritturter! Først, her kommer noen generelle tips jeg har funnet på det store internettet.

 1. Pass på så du ikke drukner planten. Hell vann i skålen – ikke direkte i jorda eller på planten. La planten stå og drikke i fem minutter, så heller du av det vannet som er igjen. På denne måten sikrer du at røttene får puste og at planten ikke drukner.
 2. De trenger lys, enten i en vinduskarm eller kunstig belysning. Jeg har mine urter i et vindu med godt dagslys, men ingen stekende sol.
 3. Noen urter, slik som persille, dill og gressløk, bør oppbevares i emballasjen i kjøleskapet.
 4. Forskjellige urter trenger forskjellig stell. Dill, kruspersille og gressløk kan gjerne stå i kjøleskapet. De andre kan godt stå på kjøkkenbenken, men helst ikke i vinduskarmen med direkte sollys og heller ikke ved siden av en varm komfyr.
 5. Planter med store blader trenger mer vann enn planter med små blader. Rosmarin og timian klarer seg for eksempel med mindre vann enn en basilikumplante.
 6. Basilikumen liker ikke trekk så hold den unna vinduskarmen.
 7. Mange av pottene du kjøper i butikken er sådd veldig tett. Trekk gjerne opp hele stilken når du skal bruke av urten, da får de små skuddene under mer lys, jord og næring, slik at de kan vokse seg store. Et godt tips er å se på røttene. Hvis de er hvite i fargen så er det bare å plante, hvis de er mørke og brune kan det være vanskelig.
 8. Det aller beste er å plante urtene om til større krukker, da kan de vare hele sommeren. Enkelte typer som timian, sitronmelisse og mynte er flerårige, det vil si at de vokser opp på nytt neste år hvis du lar krukken stå på verandaen eller om du har plantet den i et bed i hagen.
 9. Mange av urtene som sitronmelisse, oregano, timian, gressløk og kruspersille tåler å stå ute i den norske sommeren. Det gjør ikke basilikum og rosmarin, de trenger mer varme.
 10. Gi gjerne litt gjødsel til planten, det er den vant til fra gården der den er dyrket.
 11. Hvis du har kjøpt mer enn du klarer å bruke, så kan de fleste typer urter tørkes. Bind sammen små bunter og heng dem opp ned til de er helt tørre, så kan de oppbevares i en krukke.
 12. Les dette fantastiske innlegget.

Mynte

Det finnes mange varianter av mynte og de kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. De fleste av oss kjenner igjen duften av peppermynte, som benyttes som smakstilsetning i tyggegummi, sukkertøy, tannkrem, o.s.v. Frisk mynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Mynte brukes ofte til mynte-te eller som smakstilsetning i andre drikker. Om du bruker mye mynte drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.

Basilikum

Basilikum passer til de fleste matretter, men er spesielt godt i salater, tomatretter, grønnsaksretter, sauser, marinader, fisk fjørfe og pastaretter. Hvis du bruker mye basilikum vil du nyte godt av at den er rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), jern, kobber og B-vitaminet folat. Den er også en kilde til vitamin K, C, kalsium og magnesium.

Dill

Bruk dill som garnityr, til stuing, gravlaks, dressinger, hvit saus, i supper, potetretter og salater. Og selvsagt sammen med sjømat. Spiser du masse dill? Den er rik på kostfiber, vitamin A, B-vitaminene folat og riboflavin, vitamin C, jern og kalium. Dill er også en kilde til tiamin, niacin, vitamin B6, kalsium, sink og kobber. Dill lagres i plast i kjøleskap, eller satt i vann som roser. Dill i potter må stå lyst og vannes på skålen.

Estragon

Estragon kan brukes både i varm og kald mat, i marinader, dressinger, sauser, som smakssetter i urteoljer og naturell. Estragon selges enten i pakker, eller vokser fint i potter på et lunt, lyst sted. La den tørke opp mellom vanningene.

Gressløk

Dryss fersk gressløk på grønnsaker og poteter, i eggeretter og salater, supper, gryteretter og på smørbrød. Gressløk lagres i kjøleskap ved 2–4 ºC i plastpose eller tett plastboks. Gressløk i potter med jord kan plantes ut eller stå i vinduskarmen. Spiser du mye gressløk, nyter du godt av at den er rik på kostfiber, vitamin A og E. Den er og en kilde til folat, vitamin C og K, kalium og kalsium. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater.

Koriander

Denne urten brukes gjerne mye i gryteretter, salater, kylling, sauser, fiskeretter og salsa. Korianderfrøene kan også brukes. Den er et fast innslag i mye asiatisk mat. Husk at krydderurter har ulik holdbarhet, avhengig av om de er avskåret eller er på rot. Koriander på rot trenger mye lys og vann. Bruker du rikelig med koriander, kan du dra nytte av at den er rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), K og vitamin C, samt en kilde til kalium.

Oregano

Oregano kan brukes både hel og hakket opp, og friske skudd, blader og knopper brukes som krydder. Det er veldig godt med oregano på pizza og italienske retter. Den er god som tilskudd til supper og sauser. Men vær forsiktig, for mye av en god ting kan fort bare bli for mye. Oregano er ett smakfullt krydder som vanligvis ikke brukes i søte retter. Noen beskriver lukten som bitter og smaken som sterk. Hvor lenge oregano holder seg kommer an på om den er avskåret eller i potte. Oregano i potte trenger mye lys og vann.

Persille

Persille egner seg spesielt godt til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Du kan både fryse og tørke persille. Kruspersille som er kuttet fra roten, oppbevares i kjøleskap ved 2–4 ºC i en plastpose eller tett plastboks. Store bunter med kruspersille kan settes i vann og stå i romtemperatur. Per 100 g er persillen rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), B-vitaminet folat, vitamin C samt kalium. Den er også en kilde til vitamin E, vitamin K, kalsium og jern.

Rosmarin

Bruk rosmarin som en smakstilsetter i brød, på grillen, ved siden av kjøtt, sjømat eller grønnsaker. Passer også til vilt, gryteretter og tomatretter. Rosmarin trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppå. La den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke drukner. Den vannes alltid på skål. Bruker du mye rosmarin, kan du dra nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium og folat. Den er også en kilde til magnesium, vitamin C, B6 og A (betakaroten).

Sitronmelisse

Brukes til desserter, fruktsalat, i drikker og som garnityr. Sitronmelissen vil ha mye lys, men ikke for sterk sol midt på dagen, og den vannes normalt på skålen. Plukk av de ytterste bladene ved bruk. Om du bruker mye sitronmelisse, drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.

Timian

Bruk timian som smaksetter i mat. Passer til alt fra pasta og kjøtt til fisk og sopp. Timian trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppå. La den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke drukner. Den vannes alltid på skål. Om du bruker rikelig med timian, kan du dra nytte av at den er svært rik på fiber, kalsium, jern, kalium og magnesium. Den er også en kilde til fosfor, sink, A-vitamin (betakaroten) og B-vitaminer.

Karse

Karse egner seg som smaksetter i bl.a. rømmedressinger og dipper, til wok og gryteretter, eller til ost. Oppbevares best kjølig mellom 2–4 ºC. Karse kan også oppbevares i romtemperatur. Karse må aldri tørke, og «matten» de står på må holdes fuktig. Spiser du mye karse, kan du dra nytte av at den er kalorifattig, fiberrik og en kilde til vitaminene riboflavin og B6. Karsen er ekstremt rik på vitamin K, og rik på kalium, vitamin C, A og folat.

Kjørvel

Kjørvel brukes hel eller hakket i supper, salater, sauser, til kjøtt og fisk, og sammen med andre grønnsaker. Om sommeren trives den best ute i en stor potte eller i en verandakasse. Innendørs må den stå i vinduskarmen. Den trenger mye lys, men pass på at den ikke får for mye sol midt på dagen.

Salvie

Først og fremst brukes salvie i varmretter og i liten grad i salater eller lignende. Salvie trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppå. La den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke drukner. Den vannes alltid på skål.

 

Hovedfoto: Matt Montgomery.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

4 Comments

 • travelmarthe

  Det er gøy med urter. Eg kjøpte på Kitchn’, egen urte dyrking. Potte, jord, (gjødsel trur eg) og frø. Kjøte basilikum, persille trur eg og en til. Dei to siste varte lenge, men basilikummen vart utrulig lenge, fleire mnd. Så vaks det berre fram nye og nye skudd heile tida så vart aldri tomt. Var kjempekjekt! Så dei annbefalast å prøve. Kjekt å følge prosessen å sjå kor dei veks. Ekstra kjekt å bruke det i maten når ein har dyrka fram sjølv.

  17. september 2015 at 11:15 am Reply
  • Caroline

   Jeg må prøve meg på det jeg og!

   17. september 2015 at 1:28 pm Reply
 • Ninni

  Mange gode tips eg må prøva her! Eg er spesielt glad i koriander, men eg slit med at planta dreg med seg mange små fluger. Det er ikkje så delikat å ha på kjøkenet. Men neste gong skal eg prøva å potta om til ei større potte. :-)

  22. september 2015 at 3:13 pm Reply
  • Caroline

   Koriander er nydelig!

   22. september 2015 at 3:17 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.