Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Det store søvnprosjektet

2. september 2015

[su_dropcap style=»simple»]D[/su_dropcap]essverre har jeg ofte problemer med søvnen min. Noen ganger har jeg problemer med å sovne inn og jeg har ikke sovet en hel natt på mange, mange år. Faktisk våkner jeg mange ganger. Jeg føler meg sjeldent uthvilt og har mareritt nesten hver natt. Jeg er sliten av hele situasjonen, og vil gjøre noe med det! For en stund siden kom jeg over et søvnprosjekt som jeg synes høres interessant ut, og som jeg nå har tenkt å prøve ut. Du kan høre mer om prosjektet på podcasten til Steinaldermann, om du er interessert.

Jeg og Jørgen starter prosjektet 1. oktober og det varer til 1. november. Det er bare å henge seg på om dere ønsker! Jeg tenker å oppsummere ukene i blogginnlegg der jeg forteller om utfordringer og hvordan det går. I løpet av prosjektet er det enkelte regler jeg må følge, og det er disse:

 1. Sikt på 8 timer søvn hver natt. For min del betyr det at jeg må prøve å legge meg klokken 22:30 og skal stå opp klokken 06:30 hver dag, hverdag som helg.
 2. Stå opp uten å slumre. Stå opp med en gang klokken ringer, drikk vann, eksponer deg for lys og få opp pulsen tidlig på morgenen. Gjerne la være å slå på mobilen til morgenrutinene er unnagjort.
 3. Unngå kaffe og andre koffeinholdige drikker etter klokken 16. Det er mye mindre koffein i te enn kaffe, så det er bedre alternativ.
 4. Unngå å trene tungt for sent på dagen. For min del betyr det ingen trening etter klokken 19. Har du sovet dårlig kan det lønne seg å la være å trene hardt dagen etter.
 5. Ikke spise mat eller drikke de siste 2 timene før du legger deg. Det betyr at jeg ikke skal spise etter klokken 20:30.
 6. Skru ned kunstig lys 2 timer tid før sengetid. Legg vekk mobil og datamaskin. Gjerne kutt TV også, men mindre viktig. Lys fra TV, mobil, lyspærer og lyset på badet når du pusser tennene bidrar alle til å forstyrre melatonin-produksjonen. Bruk gjerne levende lys til å lese eller gjøre andre ting før du skal legge deg.
 7. Ha det helt mørkt og kjølig på soverommet. Fjern alle forstyrrelser som mobil, iPad og elektriske ting som lager lyd eller har lys.

Av alle disse punktene tror jeg nok nummer seks blir det som blir aller vanskeligst. Vi er vant til å se TV hver kveld før vi legger oss, og jeg sjekker også alltid telefonen da, så det blir utfordrende. Men jeg har planer om å få lest litt, for det prioriterer jeg alt for lite nå for tiden. Eller kanskje jeg skal gå meg en rolig kveldstur med podcast på øret? Det er jo faktisk mange ting mang kan gjøre i stedet for å sitte på mobil, TV og data! Det blir nok også litt tungt å stå opp så tidlig hver dag, men om jeg kommer meg inn i en god døgnrytme så tror jeg ikke det skal bli et stort problem.

Hva tenker dere om prosjektet? Tror dere at det kan fungere når man ønsker bedre søvn? Og hvordan sover dere egentlig?

Foto: Ali Inay.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

8 Comments

 • Marte

  Her er det flere tips jeg skal prøve! Spesielt det med å komme seg opp og drikke kaldt vann:P Kanskje det funker, for nå er det sånn at vekkerklokka ringer, jeg løper ut av senga, og rett tilbake tigjen;) Når man ikke har fast jobb å gå til – men likevel ønsker å opprettholde rutiner og få gjort noe, er det lett å bare sove videre!

  En ting kan funke, er å legge telefonen til lading på kjøkkenet. Da unngår man lys og forstyrrelser på kvelden, og når en våkner om morgenen er det faktisk en motivasjon å komme seg opp og sjekke nattas aktivtet, haha! :) Dessuten er det altfor lett å sette på skumring (og deretter sove over slumringen) på tlf.

  Jeg har en go´ gammaldags vekkerklokke jeg er helt avhengig av;)

  2. september 2015 at 2:26 pm Reply
  • Caroline

   Helt enig, mange gode tips her!

   2. september 2015 at 2:30 pm Reply
 • Maria

  veldig lure tips! håpar dei fungerer godt og at søvnen faller på plass hos deg!

  2. september 2015 at 7:52 pm Reply
  • Caroline

   Håper det ja!

   2. september 2015 at 10:12 pm Reply
 • cathwald

  Huff, jeg hadde hatt mest problem med å la være å slumre, en kjempe dårlig uvane! Har rundt 10 alarmer på om morningen, alle slumrer jeg, og står opp rundt 30 min senere en planlagt! Huff.

  2. september 2015 at 7:58 pm Reply
  • Caroline

   Jeg er heldigvis ikke en slumrer. Men jeg ligger gjerne og drar meg, det må det bli slutt på.

   2. september 2015 at 10:12 pm Reply
 • Carina Behrens

  Oi oi oi, så spennende. Dette er et prosjekt jeg absolutt burde henge meg på, men kjenner det blir vanskelig med en samboer som mest sannsynlig ikke gidder å bli med :(

  3. september 2015 at 10:03 am Reply
  • Caroline

   Ånei, du må tvinge han! Haha.

   3. september 2015 at 11:29 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.