Svar på spørsmålsrunden

4. august 2015

[su_dropcap style=»simple»]T[/su_dropcap]usen takk til alle som har bidratt med spørsmål denne gangen. Det betyr faktisk mye! Jeg har prøvd å svare så godt jeg kan, og derfor er dette innlegget litt langt. Om noen har oppfølgingsspørsmål eller kommentarer svarer jeg gjerne på dem i kommentarfeltet.

Hva jobber du med?
Akkurat nå har jeg ikke jobb.

Hvordan møtte du mannen din?
På internett.

Hva er favoritt boken din?
Jeg må bare svare «Harry Potter»-serien. Det er virkelig noen fantastiske bøker! Men jeg liker også veldig godt «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» av Johan Harstad, og også andre bøker av han. «The Hunger Games» liker jeg også veldig godt, og «Unnskyld» av Ida Hegazi Høyer.

Tenker du ofte på mat som du har lyst på?
Ja, det gjør jeg. Jeg er en som alltid har, hva skal man si, spist følelsene mine… Jeg har alltid spist om jeg var trist, sint, glad, nervøs osv. Mat har vært min måte å takle følelser på, og det er ikke slikt man bare skrur av. Derfor må jeg kontinuerlig arbeide med meg selv for å finne andre måter å mestre følelsene på.

Har du noen ganger lyst til å gå tilbake til gamle vaner og drite i alt?
Nei, det har jeg faktisk aldri hatt lyst til. Det livet var virkelig ikke bra for meg, hverken psykisk eller fysisk. Jeg var rett og slett på vei til å styre meg selv rett i grøften helsemessig, og jeg føler meg generelt mye bedre med det livet jeg lever nå. Så nei, jeg vil aldri tilbake til et liv der jeg spiser usunt hele tiden og aldri trener.

Hvordan klarer du å regne ut hvor mange kalorier det er i en middagsporsjon?
Jeg legger inn alle ingrediensene på nettsidene til Grete Roede, der jeg er medlem. Det går også an å bruke en app som heter Lifesum, som er gratis.

Hvorfor spiser du ikke brød? Er det på grunn av karbohydrater eller liker du det ikke?
Jeg elsker brød, det kan fort bli to måltider om dagen med brød, er dette dårlig?
Jeg elsker brød, spesielt saftig surdeigsbrød eller lignende. Men som du sier, det er på grunn av karbohydratene. De blir til sukker i kroppen, og det ser jeg på som unødvendig. Det finnes mye annen mat som kroppen har bedre av å spise enn brød, mener jeg. Jeg spiser brød når vi spiser ute, men ikke ellers. Når det gjelder deg og din livsstil må du gjøre det som er best for deg, det er ikke alle som liker å spise lite karbohydrater.

Hva går selvhevdelseskurs ut på?
Det handler om å kunne lære seg å si i fra. At mine meninger er like viktig som andre, og at man ikke skal la være å si sine meninger bare fordi man er redd for konflikter.

Ca. hvordan så en dag ut for deg i matveien før du endret livsstil?
Jeg spiste mye sukker og store middagsporsjoner. Det ble ofte godteri, kjeks, is, potetgull og slikt hver dag. Og jeg lagde nesten aldri mat fra bunnen av. Det gikk veldig mye i pizza, taco, spagetti og slikt. Og mye av det.

Føler du at du går på en diett?
Nei, jeg lever slik jeg ønsker å leve for resten av livet. Sunn mat og kosemat på lørdager. Det er viktig å finne en måte å leve på som man vil ha i lengden, ellers går man som regel tilbake til gamle spor. Jeg har liten tro på dietter, og det at man skal forby enkelte matvarer. Alt er lov, bare ikke hele tiden.

Liker du å kjøpe klær?
Ha ha, nei. Det har jeg aldri likt, spesielt ikke som barn. Jeg kjøper som regel klær når jeg trenger noe, ikke bare for å kjøpe. Om dette kommer til å forandre seg i fremtiden vet jeg ikke, men akkurat nå liker jeg det ikke i alle fall.

Føler du at du ikke kan kle deg i hva du vil pga. vekten?
Ikke egentlig. Men nå har alltid jeg vært mest glad i såkalte tekkelige klær, så det har ikke akkurat vært en problemstilling. Når det er sagt synes jeg ikke at overvektige kun skal kle seg i sort osv. Jeg elsker farger, og skulle ønske alle som liker farger kledde seg i dem! Jeg synes ikke veldig korte shortser og skjørt eller veldig utringede topper er fint, hverken på overvektige eller normalvektige. Det er bare min smak.

Har du vært overvektig hele livet?
Nei, var ikke overvektig som barn. Ble overvektig på slutten av ungdomsskolen/begynnelsen av videregående.

Hva tror du utløste at du ble overvektig?
Jeg satt mye stille og jeg spiste følelsene mine.

Synes du det er eller var vanskelig å tro at noen kunne like deg på romantisk vis før du traff Jørgen? Eller også stole på ham med en gang du traff ham?
Nei, egentlig ikke. Tenkte ikke så mye på det, jeg var så ung. Tenkte vel at enten traff jeg den jeg ville dele livet med, eller så ble jeg alene. Sjansene var størst for at jeg en gang ville finne noen, siden de fleste gjør det. Hadde egentlig slått meg til ro med det. Men så traff jeg Jørgen da, og jeg stolte på han fra første sekund jeg møtte han.

Hadde du ungdomskjærester?
Nei. Jørgen er den første jeg har blitt sammen med.

Hvorfor tror du samfunnet mener at feite folk ikke er verdt noen ting?
Nå liker ikke jeg å bruke ord som «feit», men jeg tror samfunnet ser på overvektige som svake. Som overvektig blir man fort satt i bås som en som ikke har kontroll over seg selv, som er lat osv. Og mange sier at samfunnet må bruke mange penger og ressurser på å hjelpe overvektige, når det er andre som trenger hjelpen mye mer. Dessverre er få opplyst om hva overvekt egentlig handler om, og bakgrunnen for overvekt. Veldig mye handler om psykisk helse og mangel på kunnskap. Jeg mener at barn skulle lært mye mer på skolen om psykisk helse, ernæring og fysisk aktivitet, og at det skulle vært minst en time med fysisk aktivitet hver dag på grunnskolen. Ideelt sett skulle det også vært gratis grønnsaker til alle barn, og tilgang på skikkelig mat. Det er blant annet mangel på slike tiltak som er med på å stigmatisere overvektige som mindre verdt enn andre. Dessverre er det også mye kroppspress på at man skal være slank og trent, og ingenting er godt nok lengre. Om man ikke er innenfor en slags normalskala er man feil, og mange foreldre lærer barna sine at de ikke skal spise sukker osv. fordi de da vil bli «tykke». Hva med å fortelle barna hva som faktisk skjer i kroppen når man spiser sukker, i stedet for å fokusere på utseende? En slank person kan være minst like usunn som en overvektig person, det bare vises ikke like godt.

Hva gleder du deg mest til akkurat nå?
Akkurat nå? Jul, kanskje? Haha! Jeg elsker julen! Men jeg gleder meg også veldig til en av mine beste venner kommer på besøk til helgen med kjæresten sin, til Gabrielle-konsert i november og til neste ferietur (hvor enn den blir).

Tror du at du kommer til å klare å unngå og ende tilbake i gamle rutiner?
Ja, det tror jeg. Fordi jeg vet alt for mye nå om hva dårlig mat og lite aktivitet gjør med kroppen. Jeg kan ikke la være å ta hensyn til det, med tanke på alle livsstilssykdommer som er i slekten min.

Føler du press på deg om at du ikke må gå opp i vekt igjen?
Selvfølgelig. Jeg vil aldri opp igjen til der jeg var. Og det presset er viktig. Men det er viktig at jeg ikke føler press ovenfor andre, men meg selv.

Går du ned i vekt igjen for deg selv?
For meg selv? Skjønner ikke helt spørsmålet, men ja, jeg fortsetter å gå ned i vekt. Jeg er ikke der jeg vil være helt ennå. Men jeg har stått mer eller mindre stille på vekten i nesten ett år nå, så ting går sakte. Det viktigste er at jeg ikke går opp i vekt.

Tror du det er andre flotte menn der ute som Jørgen?
Jørgen er unik, det finnes ingen andre som han. Men om du mener om det finnes andre snille menn som Jørgen, så ja, det tror jeg det selvfølgelig finnes. Det finnes mange gode mennesker, og det finnes noen som passer for alle.

Hvordan vil du beskrive Jørgen?
Han er verdens snilleste, og det er ikke noe jeg bare sier. Han er virkelig helt fantastisk! Han dømmer aldri andre, han baksnakker ikke, han ser alltid noe godt i andre, han stiller alltid opp for dem han bryr seg om, han er utrolig smart og han er viljesterk. Og utrolig kjekk, en fin bonus spør du meg.

Ser du for deg barn i nærmeste fremtid?
Har ingen planer om barn i nærmeste fremtid, nei.

Har du opplevd å få spise-kick? At du bare dytter i deg alt du kommer over?
Nei, det har jeg faktisk aldri opplevd. Men det er veldig vanlig har jeg hørt, så ingen skam i det. Man må bare reise seg og ikke la en slik episode ødelegge for fremtiden og helheten.

Hvis ja hvordan har du stoppet det? Har du tips for å stoppe det?
Om man opplever slike episoder ofte ville jeg oppsøkt profesjonell hjelp. Det kan være tegn på spiseforstyrrelse, og det kan man trenge hjelp til å behandle. Men, som jeg sa over, dette er vanlig og kan skje alle av og til. Prøv å legg det bak deg, og gå videre.

Har du et treningsprogram du følger og i så fall kan du dele?
Ja, jeg har et jeg ofte følger. Du kan lese om det i dette innlegget.

Har du noen gode løpe sko å anbefale?
Når det gjelder treningssko har jeg bare et tips; få sjekket foten din skikkelig! Hos mange sportsbutikker kan man ta tester for å se hvordan foten lander når man løper osv. Dette er avgjørende for å vite hvilken sko som passer for deg.

Hvor pleier du å kjøpe klær?
Treningsklær kjøper jeg hos Getinspired.no og Ellos.no. Vanlige klær kjøper jeg hos ASOS.com, H&M, Lindex, Kappahl og Cubus.

Tror du «normale» folk har kunnskap om kalorier? Hva er din oppfatning av dette?
Jeg tror egentlig ikke så mange går rundt og bryr seg om hvor mange kalorier de spiser. Folk som er slanke har ofte innebygd at de spiser mindre porsjoner enn oss overvektige, og det er det som er naturlig for dem. Mange er også aktive, opptatt av å spise sunt og har høy forbrenning. Men de fleste vet vel at enkelte matvarer har mer energi enn andre, som sukker og fett for eksempel.

Hvor ofte er det greit å unne seg ting?
For min del unner jeg meg noe godt hver lørdag. Litt potetgull, smågodt eller lignende. Ellers unner jeg meg ofte noe hver dag i form av jordbær osv.

Tror du det vanligste om folk spiser godteri er å bytte det ut med måltider? For jeg har regnet i kalorier og jeg kommer veldig fort opp i over 2000 når jeg ser hvordan andre spiser godteri.
Tenker du på om man skal holde seg innenfor et visst antall kalorier? Jeg pleier å la være å telle kalorier på lørdager, men jeg tar ikke helt av heller.

Hvor mange km pleier du å løpe når du trener?
Jeg løper veldig sjeldent fordi jeg har problemer med betennelse i foten. Jeg sykler, ror og bruker elipsemaskin.

Går du til treningssenteret bare for å løpe eller gjør du alltid noe utenom hvis du går dit?
På treningssenteret trener jeg styrke, sykler, ror, er på elipsemaskin og går på tredemølle.

Liker du å løpe ute?
Som sagt over løper jeg sjeldent, men det er mye bedre for kroppen å løpe ute enn på tredemølle.

Hva gjør deg skikkelig glad?
Jørgen, katter (spesielt min egen), familien min, reise, god mat og folk som er gode mot andre.

Når var sist du hadde latterkrampe?
Husker ikke helt, men det var vel av noe jeg og Jørgen gjorde for ikke lenge siden. Vi får bare mer og mer lik humor ettersom tiden går.

Hva er din favorittsang av The Smiths?
Jeg har to! «There Is A Light That Never Goes Out» og «Please, Please, Please, Let Me Get What I Want».

Når gråt du sist?
Når jeg hadde migreneanfall i helgen.

Hvilke steder som du har reist til er dine favoritter?
Island og Reykjavik, New York, St. Petersburg, Lofoten og Canada.

Hvilke steder står høyest på reiseønskelisten?
Japan, Italia, Frankrike, Færøyene, Australia og New Zealand.

Hva drømmer du om å oppnå akkurat nå?
Jeg ønsker å få en fin jobb, bli frisk, skrive en bok og bli normalvektig.

Hva er drømmejobben?
En jobb der jeg kan være kreativ og samtidig kunne organisere litt.

Ønsker du å studere mer?
Ja, men ikke nå. Kanskje en gang i fremtiden, og da gjerne ernæring, helse, litteratur eller grafisk design.

Hva er det verste med å være overvektig?
For meg er det selvfølelsen, at det er tungt fysisk og at jeg ikke kan gjøre alt som normalvektige kan.

Liker du å bo i Bergen?
Jeg elsker Bergen! Har det veldig fint her.

Hva er dine favorittplasser i Bergen?
Nordnes, Sandviken, Gamlehaugen, Skostredet og Fløyen.

Hvordan klarer du å kontrollere det du spiser og motivere deg til trening?
Jeg har lyst til å leve lengst mulig, og på best mulig måte. Jeg orker ikke lenger å leve usunt. Om jeg spiser usunt nå, eller ikke trener på en stund, så blir jeg nedstemt og fysisk dårlig. Det er ikke noe liv for meg.

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

6 Comments

 • ida

  Du svarer så godt, Caroline! Og folk har stilt mange fine spørsmål. Morsomt å lese!

  5. august 2015 at 7:08 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det!

   5. august 2015 at 7:22 am Reply
 • Kristine

  Veldig hyggelig å lese svarene dine – du svarer godt og ærlig!
  Et lite irritasjonsmoment på bloggen din for tida er at teksten der det står:
  «Tags
  personlig
  spørsmål»
  Følger med nedover midt på siden i venstre kant når man blar, og dermed legger seg over teksten. Kanskje noe som er mulig å fikse :) Du har virkelig en fantastisk fin blogg!

  5. august 2015 at 1:13 pm Reply
  • Caroline

   Takk for tilbakemelding! Det legger seg ikke over i min nettleser, men skal absolutt sjekke om jeg kan gjøre noe med det.

   5. august 2015 at 1:18 pm Reply
 • Gitte

  Elsker svarene dine! Så veloverveide og fornuftige. Glemte å legge inn spørsmål, så jeg slenger inn et her hvis det er greit: «Hva ser du mest frem til ved å bli tante?»

  6. august 2015 at 5:14 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk, så snilt sagt! Å, det er så mye! Gleder meg til å bli kjent med henne eller han, og få se hvordan personligheten kommer frem jo større han/hun blir. Også må jeg jo si at Disneyfilmene mine og barnebøkene venter ;)

   6. august 2015 at 5:20 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.