Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

La oss snakke om politikk

26. august 2015

[su_dropcap style=»simple»]N[/su_dropcap]å nærmer det seg nytt valg, dere! 14. september braker det løs med det kanskje viktigste valget som vi har; kommunestyre- og fylkestingsvalget. Valget foregår på samme måte som ved stortingsvalg, men man kan også gi en personstemme til kandidater på valglister. Kommunestyre- og fylkestingsvalget handler om stedet der du bor, og hvem som skal styre der. Derfor er det ekstra viktig at man stemmer slik at man kan være med på å gjøre bostedet sitt til det man selv ønsker.

Det er forskjellig hva de ulike politiske partiene ønsker å oppnå i de forskjellige kommunene i Norge, og derfor anbefaler jeg å ta NRK sin valgomat for ditt bosted, slik at du får oversikt over dine egne meninger og hvor du står politisk. Om du vil gå enda dypere kan du lese partienes egne partiprogrammer for din kommune. Finn dine hjertesaker og stem ut i fra hva du mener er best, for det finnes ingen partier som stemmer hundre prosent overens med dine og mine meninger. Prøv å legge vekk fordommer og forventningspress og stem det du selv vil. Hva man stemmer er et privat og personlig valg som man ikke trenger å dele med noen, om man ikke selv ønsker det. Og ingen mennesker er bedre enn andre bare fordi de stemmer for eksempel FrP, Ap eller Rødt. Å være uenig og å ha ulike meninger er sunt og flott, men man skal respektere hverandre.

Du kan stemme på valgdagen i egne lokaler på bostedet ditt, eller du kan (som jeg pleier å gjøre) forhåndsstemme på biblioteker eller andre steder som kommunene setter opp. Om du stemmer på selve valgdagen må du huske å ta med legitimasjon og valgkortet ditt, og om du forhåndsstemmer må du ha med legitimasjon (du trenger som regel ikke valgkortet, men det kan være lurt å ta det med likevel). Når du forhåndsstemmer kan du stemme i alle Norges kommuner, men om du stemmer på valgdagen må du stemme på et bestemt sted. Du kan finne valglokaler for både selve valgdagen og forhåndsstemming på valglokaler.no. Forhåndsstemming kan du gjøre fra 10. august til 11. september.

Arnardo Gjøvik

Jeg vet ikke helt sikkert hvor jeg står politisk, men jeg har mine hjertesaker. De siste årene har jeg blitt mye mer politisk interessert, og jeg sluker partilederdebatter og valgsendinger på TV med stor interesse. Poltikk er viktig og spennende! Her er litt om mine hjertesaker:

Dyrevern

Jeg er veldig opptatt av dyrevern, og jeg H-A-T-E-R dyremishandling. Akkurat nå er jeg mest opptatt av at det skal bli ulovlig med dyr på sirkus, at pelsoppdrett skal bli ulovlig, at vi skal ha eget dyrepoliti og at dyrevelferden i dyrehager skal bedre seg betraktelig. Egentlig hadde det vært best om det ikke fantes noen dyrehager. Jeg vet også at det foregår mye dyremishandling i sammenheng med matproduksjon og landbruk, og er derfor opptatt av å spise mindre kjøtt og også mer økologisk. Noe jeg ennå er for dårlig til er å sette meg skikkelig inn i hvilke produkter som er testet på dyr, og jeg ønsker med tiden å gå helt vekk fra slike produkter siden jeg er i mot forsøk på dyr.

Barnevern

Som barnevernpedagog er jeg selvfølgelig opptatt av barnevern. Det som er viktig for meg akkurat nå er blant annet at barnevernet skal få mange flere ansatte, slik at de skal slippe å få alt for mange saker som de ikke kan følge opp på en tilstrekkelig måte. Jeg vil også, ideelt sett, at barnevernpedagogutdanningen skal bli en masterutdanning med to turnusår når man skal ut i arbeid. Barnevernarbeidere har en av de viktigste jobbene i verden, og de har ufattelig mye makt, derfor er det viktig at de har så mye kunnskap og praksis som overhodet mulig.

Rus

Rusproblematikk er noe av det viktigste jeg mener politikere kan ta tak i, og også et område det ligger mye forbedringspotensial i. Jeg ønsker at alle store byer skal ha brukerrom og sprøyterom til narkotikamisbrukere, noe som kan spare mange liv. I dag åpner loven for at kommuner kan etablere sprøyterom. Her er det kun tillatt å bruke heroin, og den må injiseres med sprøyte. Betegnelsen brukerrom brukes om et rom der det også er tillatt å røyke heroinen, samt innta andre rusmidler. I dag er straff det primære virkemiddelet i kampen mot narkotika, og total rusfrihet et overordna mål. Store ressurser brukes til å jakte på og straffe brukerne, istedenfor å hjelpe dem ut av avhengigheten. Politiet gir ofte ekstremt høye bøter, som narkotikamisbrukere ikke har sjans til å kunne betale (dette ser jeg hele tiden i Bergen). I Bergen dør det en hel barneskoleklasse i antall med brukere i overdoser hvert år, og Bergen har den høyeste overdosestatistikken i hele Europa basert på antall innbyggere. Jeg mener man må høre mer på hva de menneskene som bruker narkotika selv mener, og hva de tror vil kunne hjelpe dem. Brukerrom og sprøyterom har mange plasser vist seg å redusere overdosene betraktelig, fordi der vil rusmisbrukere bli overvåket og passet på.

Psykisk helse

Psykisk helse er et tema jeg bryr meg mye om. Jeg vil blant annet at det skal benyttes mindre tvang, og at tvang kun skal benyttes i situasjoner der det er nødvendig. Ideelt sett vil jeg at terskelen og køene for behandling skal bli lavere, og at det skal koste mindre penger. Jeg er for at det skal bli åpenhet rundt psykisk helse, både på skoler, barnehager, arbeidsplasser, i media og mellom mennesker generelt. Det hadde også vært fantastisk om flere arbeidsgivere kunne åpne opp for å ansatte mennesker med psykiske vansker.

Ernæring og trening

Jeg er for at økologisk og kortreist mat skal bli rimeligere og mer tilgjengelig for oss, og at prisene skal økes på produkter med mye tilsatt sukker. Jeg vil det skal legges tilrette for at Bondens Marked skal være tilgjengelig i alle norske byer. På skolen vil jeg at alle barn skal få tilgang til grønnsaker hver dag, og at det innføres en time fysisk aktivitet hver dag. Jeg vil også gjerne at alle barn skal ha svømming minst en gang i uken fra 1. – 10. klasse, og dermed at kommunene skal prioritere svømmehaller. Det hadde også vært fantastisk om man kunne få 30 minutter i arbeidstiden til fysisk aktivitet. Generelt ønsker jeg at folk skal få mer kunnskap om hva som er sunt for kroppen, og hvordan man kan ta vare på seg selv. Det hadde også vært fantastisk om overvektige og undervektige fikk den hjelpen som de trenger, og at det kan bli lett å få hjelp. Også til den psykiske delen av overvekt og undervekt. Dessuten har jeg et ønske om at alle plasser som selger og serverer mat skal merke næringsinnhold på menyene sine.

Miljø

Jeg blir mer og mer opptatt av miljøet vårt, og ønsker at tilbudene til buss, trikk, bane og tog skal styrkes og utvides. Bilveier ønsker jeg at skal fjernes fra sentrum av Bergen og andre store byer, og jeg ønsker å bevare grøntområder og parker. Her i Bergen vil jeg gjerne at havnen skal ha landstrøm. Landstrøm er elektrisk kraft fra strømanlegg på land til det elektriske anlegget i skip eller mindre båter som ligger fortøyd ved kai. Dette gjør at området rundt havnen slipper luftforurensninger og støy fordi båtene dermed ikke behøver å la dieselaggregatene gå og dure; i tillegg reduseres utslippene av klimagasser. I Bergen, hvor luftforurensningene ofte har oversteget faregrensene, er det beregnet at cruiseskipenes dieselaggregater ikke sjelden bruker 3000 liter drivstoff pr. time i sesongen. Det tilsvarer ca. 125 busser i Bergen sentrum! Sånn generelt ønsker jeg også at det blir satset mer på annen transport enn fly, siden fly forurenser veldig mye. Og kanskje en nasjonal kjøttfri kampanje, siden kjøttproduksjon er vanvittig skadelig for miljøet.

Jeg vil gjerne at dere skal svare meg på noen spørsmål i kommentarfeltet:

 1. Hva er dine hjertesaker?
 2. Hadde det vært interessant for deg om jeg skrev innlegg om de forskjellige politiske partiene fremover mot valgdagen?

Hovedfoto: Trondheim byarkiv.

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

6 Comments

 • Ingrid E

  Så bra innlegg! Mine hjertesaker er bl.a. barnevern, psykisk helse, arbeid til alle, skole/oppvekst og helse generelt. Vil gjerne lese om de forskjellige partiene, har ikke helt bestemt meg hva jeg skal stemme enda. Håper de som er medlem av statskirken blir med å stemme der også!

  26. august 2015 at 2:35 pm Reply
  • Caroline

   Høres ut som veldig spennende temaer, jeg skal se om jeg ikke får skrevet noen innlegg om partiene!

   26. august 2015 at 2:39 pm Reply
 • Martha

  Jeg er blitt mer og mer opptatt av flyktnings- og innvandringspolitikk. At vi tar imot så få flyktninger når det er den største humanitære krisen siden 2.verdenskrig, gjør meg himla provosert. Å tenke litt mindre på penger og mer på menneskeverd er viktig for meg når jeg skal stemme. Ellers er jeg også spesielt opptatt av miljø og barnevern .

  26. august 2015 at 2:39 pm Reply
  • Caroline

   Enig! Jeg synes at 8000 flyktninger fra Syria er alt for lite.

   26. august 2015 at 2:40 pm Reply
 • tankemonolog

  Interessant innlegg og jeg er enig i mange av meningene dine. Hva angår hjertesaker har jeg ikke så mange, men jeg er svært i mot søndagsåpne butikker (ja, jeg ville sikkert brukt dem, men det holder med seks dager med åpne butikker og vi trenger en dag som er annerledes der man kan få tid til alt man kanskje ikke gjør ellers), jeg er veldig opptatt av kultur og jeg syns vi burde ta i mot så mange flyktninger som mulig siden vi tross alt er et av verdens rikeste land og virkelig har muligheten til å gjøre en forskjell. Og jeg kommer absolutt til å stemme, håper partiet jeg liker best gjør det strålende og vil videre legge til at skole, barnehager og miljø også er ting som jeg syns er veldig viktig å satse på bare for å nevne noe :)

  28. august 2015 at 11:29 am Reply
  • Caroline

   Fine standpunkter :)

   28. august 2015 at 1:14 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.