Reiseguide: Kotor i Montenegro

16. juli 2015

[su_dropcap style=»simple»]P[/su_dropcap]å turen vår til Kroatia fikk vi også besøkt Kotor i Montenegro, og det er jeg så utrolig glad for. Det er virkelig en fantastisk by, og Montenegro må være et av de fineste landene som finnes! Mange sier at det minner mye om Vestlandet her i Norge, og det ligger mye sannhet i det. Montenegro betyr «landet med de sorte fjellene», og fjellene i Montenegro er store og massive. Jeg anbefaler alle å ta en tur dit, og her kommer litt fakta om Montenegro og Kotor.

Les mer om Montenegro på myndighetenes landsider.

Montenegro

Hovedstad: Podgorica.
Folketall: 621.383 (2013).
Politisk system: Republikk.
President: Filip Vujanovic.
Trygghet: Montenegro er et svært trygt land å oppholde seg i dersom man tar vanlige forholdsregler.
Språk: Montenegrinsk/serbisk.
Engelskkunnskaper: Varierende, også innenfor offentlig sektor.
Valuta: Euro (selv om de ikke er medlem av EU).
Visum: Nordmenn trenger ikke visum (passet bør ha en gyldighetstid på 6 måneder etter innreise).
Vaksine: Hepatitt A, difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.
Vann: Flaskevann anbefales.
Adapter: Du kan bruke samme stikkkontakt som i Norge.
Naturkatastrofer: Jordskjelv kan forekomme.
Når bør du dra: Reis i mai, september eller oktober (sommeren blir voldsomt varm).
Prisnivå: Høyere enn andre land i området.

Vi reiste med guidet busstur fra Cavtat i Kroatia, som ligger rett ved Dubrovnik. Turen til Kotor fra Cavtat tar ca. 1 time (men du må belage deg på ventetid på grensen). Det finnes utrolig mange selskaper i Dubrovnik og Cavtat som tilbyr dagsturer til Montenegro, og prisene ligger på ca. 400-500 norske kroner per person. Det er aircondition på bussene, og det er nok stopp til at man kan gå på toalettet jenvlig.

Første stopp på vår tur, og også på de fleste guidede turene, var i den eldgamle landsbyen Perast. Her finner du typiske hvite hus med røde tak (fine fotomotiv), men hovedattraksjonene er de to øyene som ligger rett utenfor landsbyen. Begge øyene er utsmykket med kirker, og det er spesielt kirken som kalles «Our Lady of the Rocks» eller «Gospa od Škrpjela» som er et populært turistmål. Øyen som kirken står på er kunstig, og er laget fordi lokalbefolkningen mente de så Jomfru Maria i vannet som sa at hun ville ha en kirke der. Det er sunket mange gamle båter der, med mange steiner, og det er enda en tradisjon i dag å kaste steiner i vannet 22. juli for å hedre Jomfru Maria og Jesusbarnet. I motsetning til øyen som «Our Lady of the Rocks» ligger på, så er den andre øyen ekte. Den kalles «Island of Saint George» eller «Ostrvo Sveti Đorđe», og har en kirke fra 1200-tallet.

Vi fikk kun gå i land på øyen «Our Lady of the Rocks». Det var voldsomt varmt, nesten 40 grader i skyggen. Heldigvis kom det litt sjøbris innover øyen, men jeg anbefaler virkelig å dra i andre måneder enn juni, juli og august. Selve kirken var veldig fin, spesielt inni. Man får en tur der inne med en lokalguide som snakker godt engelsk, og det er også toalett og suvenirbutikk for dem som måtte ønske det.

«Our Lady of the Rocks»

«Island of Saint George»

Kotor

Fra Perast gikk turen til Kotor, helt innerst i Kotorfjorden (som kalles Sør-Europas største fjord). Sentrum av byen befinner seg innenfor de høye murene som i århundrer har beskyttet innbyggerne mot inntrengere. Muren er faktisk over 4 km lang, og går langt opp i fjellsiden. Det anbefales ikke å gå opp i høyden av den, det er visst ikke helt trygt, men det ser helt fantastisk ut! Sentrum av Kotor består av trange smug, vakre bygninger, kirker og koselige torg. Her finnes et vell av restauranter, kaféer og små butikker. Strendene ved byen er ikke spesielt fine og vannet er ikke like klart som lenger ut i fjorden, så du bør kanskje droppe badeklærne. Kotor har ca. 14 000 innbyggere og har en blanding av serbere, montenegrinere og kroatere.

Hvor bør man bo og hvor bør man spise?

Hoteller:

Resturanter:

Her kommer noen bilder jeg tok i gamlebyen:

 

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

8 Comments

 • Marthe

  Får så lyst å reise når eg ser slike bilder!

  16. juli 2015 at 9:58 pm Reply
  • Caroline

   Jeg vil også reise igjen! Haha.

   16. juli 2015 at 10:03 pm Reply
 • Katrine Ü

  Åh, jeg blir litt borte i teksten og bildene dine, jeg! Har hatt lyst til å se mer av Balkanområdet, etter at jeg besøkte Albania for 2 år siden, og har skrevet fordypningsoppgave om områdene :) Lurer bare litt på hvordan turismen er der.. er det mye turisme der, eller føler du at det liksom er en litt «skjult perle» som reisedestinasjon og turistdestinasjon?

  18. juli 2015 at 7:11 pm Reply
  • Caroline

   Kotor er en kystby som mange cruiseskip kommer innom, så det var en god del turister der når vi var der. Mulig det er færre utenfor sesong. :) Men det var uansett veldig fint, skulle gjerne sett flere byer innover landet.

   18. juli 2015 at 7:49 pm Reply
 • GlamGirl

  Takk for utrolig gjennomført og fin reiseguide. Du tar utrolig flotte bilder!

  19. juli 2015 at 6:22 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det! Det setter jeg pris på!

   19. juli 2015 at 6:24 pm Reply
 • Synne Larsen

  Jeg hadde aldri taklet temperaturen, men ellers ser det jo absolutt nydelig ut!

  21. juli 2015 at 5:01 pm Reply
  • Caroline

   Nei, anbefaler virkelig å reise i andre måneder enn juli og august, hehe.

   21. juli 2015 at 5:05 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.