Kosthold i ferien

12. juli 2015

[su_dropcap style=”simple”]I[/su_dropcap] ferien fikk jeg en kommentar fra en leser som jeg tenkte jeg kunne skrive litt mer om. Den handlet om mitt kosthold i ferien, og hvorfor jeg som overvektig som skulle ned i vekt spiste usunt. Her kan dere se hva som ble skrevet selv:

[su_quote]Jeg håper på ingen måte du tar deg nær av dette spørsmålet, men spør ettersom jeg lurer litt. Jeg ser jo at du har et prosjekt med å gå ned i vekt. Likevel virker det som du slipper opp på det ene og andre når du er på ferie. Enten drikker du iskaffe, spiser kake, bestiller restaurantmat – følger samme spising som normalvektige. Det virker liksom ikke som at du bryr deg om kostholdet når du har ferie. Jeg sier ikke at man skal være streng mot seg selv, men jeg lurer på hvor den balansegangen ble av? Når en som overvektig skal ned i vekt så vil jeg personlig si at det ikke finnes noe skille på hverdag og ferie. Håper som sagt ikke du tar dette opp på en vond måte, for det er ikke min intensjon å såre deg. Kanskje kan du skrive et oppklarende innlegg? Jeg er sikker på at det finnes en eller annen fornuft oppi det hele?[/su_quote]

De siste månedene har jeg faktisk tenkt på mye dette selv. Hvordan skal jeg spise i ferien? Og da slo det meg; jeg må slutte å se på vektnedgangen som et prosjekt. Jeg slanker meg ikke, jeg har skriftet livsstil. Om det å nå en såkalt normal vekt tar meg to år eller ti år, så er det greit. Så lenge det er dit jeg skal, og så lenge jeg lever sunt på veien. Min livsstil nå består av trening og sunt kosthold, med lite innslag av sukker og raske karbohydrater. For meg er det viktig at helheten er sunn, og derfor går det helt fint for meg å spise usunt noen uker i året. For hva betyr de ukene i det store bildet? Svært lite.

Jeg har gått opp 3 kg i ferien, altså 1 kg i gjennomsnitt per uke. De kiloene vet jeg veldig godt at jeg fort går ned igjen nå som jeg har kommet hjem. Derfor stresser jeg veldig lite med det. For meg er mat en veldig viktig del av ferien. Jeg elsker å kunne gå på kafé, resturant, spise noe godt på kvelden med venner og familie, spise iskrem i varmen og så videre. Likevel har jeg noen retningslinjer jeg forholder meg til, og som jeg ønsker å opprettholde livet ut:

 • Om jeg vil ha kake, iskaffe eller lignende på kafé, så deler jeg med Jørgen. Det blir fort mye om man skal spise et stort kakestykke alene, og om man deler blir det akkurat passe.
 • Om jeg kan bestille mat ute på resturant som ikke har så mange raske karbohyrater, så gjør jeg ofte det. En biff med salat for eksempel, eller kylling med grønnsaker til. Nam!
 • Jeg prøver å holde meg til én type kosemat om dagen på ferie. For eksempel en iskrem en dag, litt potetgull en annen dag og kanskje smågodt neste.
 • Jeg er aktiv på ferie. Jeg går turer, svømmer, går i mange trapper osv.
 • Jeg drikker alltid kun vann når jeg spiser ute på resturant.
 • Om jeg har lyst å kose meg litt ekstra en dag så gjør jeg det, uten dårlig samvittighet.
 • Jeg prøver å spise mat som gjør at jeg holder meg mett, med mye sunt fett og proteiner.
 • Jeg bruker gjerne litt mer penger på gode resturanter.

Du som skrev kommentaren spør meg hvor balansen blir av? Dette er min balanse. Den gjør meg glad, lykkelig og fornøyd. For meg finnes det en forskjell på hverdag og ferie, jeg mener det er det ferier er til for. For å kose seg, slappe av og være lykkelig. Sånn vil jeg ha det, for resten av livet. De få kiloene som kommer på i ferien, de tar jeg fort av igjen.

Hvordan er ditt kosthold i ferien?

 

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

21 Comments

 • Mie

  Dette er det beste innlegget ang kosthold/livstilsendring/slanking jeg har lest på lenge! Stå på!

  12. juli 2015 at 5:26 pm Reply
  • Caroline

   Takk for det! :)

   12. juli 2015 at 5:46 pm Reply
 • Madelen

  Tusen takk for svar :) Er ikke i min natur å være slem eller noe, så er jeg er glad du svarer såpass reflektert og fornuftig. Ut fra bildene følte jeg det var naturlig å stille noen slike kritiske spørsmål, da jeg ble nysgjerrig (med tanke på at du tidligere har nevnt at du sliter med overvekt). Det er flott å se at du tar livsstilen på alvor og heller lar den normale kroppen komme når du selv er klar for det. Og forresten; du stråler, og det er fantastisk å se en med så mye selvtillit! Jeg er sikker på at du inspirer mange. Nyt ferien du, og ha en riktig god sommer :D

  12. juli 2015 at 7:01 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for fin kommentar Madelen <3

   12. juli 2015 at 7:32 pm Reply
 • Helene

  Kjempe bra og ærlig innlegg . Du er så flink til å ordlegge deg caroline? håper du hadde en superfin ferie!

  12. juli 2015 at 7:05 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det Helene <3

   12. juli 2015 at 7:32 pm Reply
 • Ruth Sofie

  Veldig fint innlegg :) For meg er det veldig viktig og kunne kose seg litt inni mellom. Det å nyte et godt måltid på resturant eller et kakestykke på kafé uten å få dårlig samvittighet gjøre så mye med humøret. For meg er det verdt de ekstra kaloriene, kanskje gjør det at man for mer motivasjon for trening og?

  Gleder meg til å høre mer fra ferien, ser ut som dere har hatt det veldig kjekt :)

  12. juli 2015 at 8:28 pm Reply
  • Caroline

   Ja, det gjør helt klart noe med motivasjonen :D

   12. juli 2015 at 8:39 pm Reply
 • Ingrid E

  Synes du er veldig flink til å finne balansen jeg! Veldig fint å se at det er ok å kose seg i blant, selv om man ønsker å gå ned i vekt. Du er god!

  12. juli 2015 at 9:01 pm Reply
  • Caroline

   Du og <3

   12. juli 2015 at 9:04 pm Reply
 • Hilde

  Godt skrevet Carro. Som du sier så er det en ny livsstil, ikke slanking. Og da må det jo være rom for å nyte ferien til det fulle! Synes du er utrolig flink, og ikke minst reflektert ang livsstilforandringen. Flott at du valgte å dele dette med oss på en så fin måte :)

  12. juli 2015 at 9:24 pm Reply
  • Caroline

   Takk for fin kommentar! ❤️

   12. juli 2015 at 9:34 pm Reply
 • Renate

  Det er helt riktig det du sier. Det er en livsstil. Og når man har endret livsstil, skal man da nekte seg å ta et kakestykke/et glass kakao i ny og ned? Så lenge det er med måte, og det ikke blir masse hver eneste dag, så går det jo greit. Og du er jo så flink ellers, og ferie er jo ferie. Så de kg vil nok gå fort ned igjen. Husk at du er flink!

  12. juli 2015 at 10:14 pm Reply
  • Caroline

   For noen fine kommentarer og synspunkter! Takk Renate ❤️

   13. juli 2015 at 5:54 am Reply
 • Renate

  Jeg ville bare nevne en ting til som jeg glemte å nevne i min forrige kommentar. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) defineres helse slik: «Helse er en tilstand av fullkommen fysisk, psykisk og sosial velvære – ikke bare fravær av sykdom eller svakhet» (http://ndla.no/nb/node/4013/menu291). Jeg ville nevne denne definisjonen siden jeg gjerne ville påpeke at god helse også handler om å ha det bra psykisk. Jeg tenker det er viktig å ha det bra med livsstilen, og at det da er viktig å ha ting man kan se fram til og kose seg med. Om det så er et kakestykke på lørdagen eller i ferien, eller om det er en supergod og sunn smoothie.

  12. juli 2015 at 10:23 pm Reply
 • Maria

  No blei eg glad! Det virkar som om du har eit positivt forhold til livsstilen din, og stor matglede! Det er kjempefint å gleda seg over ein god middag, og å kunna se på det som ein del av feriekosen! Kvardagane er viktigast, og absolutt flest! så det er jo dei som og er viktigast ang. livsstilsendringar! God sommar vidare Caroline, og keep up the good work!

  14. juli 2015 at 3:18 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for fin kommentar, helt enig med deg :)

   14. juli 2015 at 4:04 pm Reply
 • Marte

  Godt svart! :)

  16. juli 2015 at 10:17 am Reply
  • Caroline

   Takk :)

   16. juli 2015 at 10:24 am Reply
 • m

  Utrolig bra skrevet! Jeg er mektig imponert hvor godt du ordlegger deg og får frem ting. Det er så viktig at du ikke har fokust på bare diett men at du faktisk unner deg ting og får en vedvarende lsunnere ivsstil.
  Jeg lurte bare på om jeg kunne få lov å spørre om du tenker ofte på mat som du har lyst på? Eller at du bare har lyst til å gå tilbake til gamle vaner å “drite” i alt noen gang?
  Og hvordan klarer du å regne ut hvor mange kalorier det er i en middagsporsjon?
  Og hvorfor spiser du ikke brød? Er det pågrunn av karbohydrater eller like du det ikke?
  Jeg endrer også livsstil men jeg elsker brød. Det kan fort bli 2 måltider til dagen med brød, er dette dårlig?

  28. juli 2015 at 12:03 pm Reply
  • Caroline

   Hei! Takk for spørsmål! Vet du, jeg tenkte å ha en spørsmålsrunde nå, så jeg kan svare på spørsmålene i den :)

   28. juli 2015 at 1:36 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.