Svar på spørsmålsrunden

16. juni 2015

[su_dropcap style=»simple»]T[/su_dropcap]usen takk for alle spørsmålene jeg fikk til spørsmålsrunden min, det setter jeg stor pris på. Jeg skal prøve å svare på dem så godt jeg kan. Sånn ellers er det fremdeles oktobervær her i Bergen, og jeg går med skjerf ute. Nå lengter jeg skikkelig etter varme merker jeg, og det ser ikke ut som 10 dager i Nord-Norge vil gi meg det heller. Men om noen uker drar vi til Kroatia. Må bare holde ut, og krysse fingrene for at juli, august og september kan vise noen soldager med over 20 grader. Det hadde vært konge.

Hva ville du gjort hvis du ble gravid?
Om jeg hadde blitt det nå så hadde jeg nok freaket litt ut. Spesielt med tanke på at jeg har lavt stoffskifte som ennå ikke har blitt bedre med medisiner, og lavt stoffskifte kan være veldig skummelt når man er gravid. Hva som skjer i fremtiden vet jeg ikke, men jeg hadde nok reagert som de fleste. Blitt livredd, glad og alt på en gang?

Hvordan har livet ditt blitt nå etter at du har forandret kosthold og begynt på trening?
Det har skjedd utrolig mye i grunnen, men den største forandringen er at jeg har bedre selvtillit og føler meg bedre med meg selv. Jeg er nå bevisst på alt jeg spiser, og jeg blir glad av å spise sunt.

Er det sant at trening gjør en glad?
Jeg kan bare snakke for meg selv, men i mitt tilfelle; JA! Om jeg har trent føler jeg meg gladere og har mye mer energi enn før trening. Det er en grunn til at for eksempel personer som sliter med depresjon blir anbefalt å trene, det hjelper faktisk mange. Også får man god samvittighet etterpå, og føler man har gjort noe godt for kroppen. Slik blir man også glad av?

Kan du anbefale noe for en som vil ned i vekt, type kosthold og trening, noe spesielle øvelser, mat o.l.?
Først vil jeg si at man bør ikke fokusere på å gå ned i vekt med mindre man er overvektig. Se på det som om at du vil ha bedre helse. Jeg satt meg skikkelig inn i hva kostholdet har å si for kroppen, og hvorfor man bør trene. På den måten vet du hvorfor du bør ha en sunn livsstil. Her er hva jeg gjorde, og som jeg anbefaler andre å gjøre, i korte trekk:

 • Tren 2-4 ganger i uken. Prioriter styrketrening og intervaller fremfor turgåing og lignende.
 • Tren kjernemuskelaturen, med øvelser som benkpress, knebøy, nedtrekk, markløft osv.
 • Få noen profesjonelle til å vise deg øvelser, ikke gjør dem uten veiledning først.
 • Tren deg ordentlig svett.
 • Beveg deg mer i hverdagen.
 • Spis mindre sukker og karbohydrater. Spesielt karbohydrater som får blodsukkeret til å stige (ris, pasta, brød, korn osv.).
 • Spis mer grønnsaker.
 • Ikke vær redd for fett, heller ikke mettet fett.
 • Ha en dag i uken der du koser deg med det du selv vil, uten å telle kalorier eller slikt.
 • Drikk vann på ukedagene, og drikk mye vann.

Hvor mange treningsklær har du og hvor kjøpe du de?
Jeg har vel kanskje fire treningtights, seks par treningssokker, 3 trenings-BH og seks treningstopper. De har jeg kjøpt i hovedsak hos Getinspired.no, Ellos.no og H&M. Jeg har både dyre (fra 500 kr) og billige (200 kr) tightser, og synes de billige er like gode som de dyre. Når det kommer til trenings-BH må jeg ha kvalitet, og da er virkelig denne den beste jeg har prøvd.

Hva er din favoritt treningsøkt, mat, film, kos, serie, sang, bok, frukt for tiden?

 • Treningsøkt: jeg liker best cardio, altså tradisjonell kondisjonstrening. Sånn type 40 minutter på sykkelen eller noe. Men i det siste har jeg fått et elsk/hat forhold til intervaller. På den positive siden tar de kort tid, får opp pulsen skikkelig, gjør at man forbrenner mer på kortere tid og gjør også at man forbrenner en del også etter treningen. På den negative siden er de knallharde, og helt grusomme, haha.
 • Mat: må kanskje bli en saftig (medium stekt) indrefilet av okse med fet saus og knasende grønnsaker til. Også elsker jeg alle slags gryter, spesielt om de inneholder litt chili, lime og ingefær. Ellers er jeg ekstremt glad i pasta, pizza, burger, potet og kinamat – men det spiser jeg ikke så ofte.
 • Kos: nå når jeg har sukkerstopp må jeg si ost og spekemat, nam! Ellers elsker jeg Sørlandschips med smak av spansk paprika, ostepop, sjokolade og søte saker. Og skikkelig god iskaffe eller milkshake!
 • Serie: «Doctor Who»! Ingen over, ingen ved siden av.
 • Sang: nå for tiden elsker jeg de to nyeste låtene til Gabrielle («Mer» og «Mellom Skyene»).
 • Bok: i det siste har jeg ikke lest noen bøker jeg likte skikkelig godt.
 • Frukt: jeg spiser ikke så mye frukt, men må bli epler og kiwi.

Hva var det som fikk deg til å legge om til en sunnere livsstil?
Jeg hadde høyt blodtrykk og har en rekke livsstilssykdommer (diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk etc.) i familien. Dessuten hadde jeg veldig dårlig selvtillit, fant aldri klær jeg likte i min størrelse, hadde problemer med å puste skikkelig om natten, fikk ikke på meg beltet på enkelte fly, syntes alt var skikkelig tungt og følte meg generelt bare tung og sliten hele tiden.

Hvilke råd kan du gi en som virkelig ønsker å legge om livsstilen men som ikke klarer å ta det første skrittet?
Det er kun du som kan ta det skrittet, ingen andre. Og jo lengre du venter, jo mer syk kan du bli om du lever usunt. Dessuten blir hverdagen mye bedre med sunnere mat og trening, det er ikke en myte. Du vil få mer overskudd i hverdagen, og du vil føle deg bedre. Bestem deg om du vil begynne i det små, eller gjøre som meg og starte rett på. Om du starter rett på med trening, sunnere mat og mindre sukker kan du bli svimmel, trett, få vondt i hodet osv. i noen dager, men det går over. Å legge om livsstilen handler om å få det bedre, prøv å ha det som motivasjon. Kanskje du til og med får noen ekstra år i livet ditt.

Hva ville du ha gjort med 50 millioner kroner?
Brukt livet på å jobbe med frivillige prosjekter der jeg kunne hjelpe folk. Kjøpt et bra kamera. Gitt bort en god del til familie. Reist, masse. Og selvfølgelig betalt ned all gjeld.

Hvordan har det seg at du har et så fint ansikt?
Hahaha, takk! Smigret! Får vel takke mamma og pappa da?

Er det sant at du trener hver dag?
Haha, nei. Jeg trener som regel 2-4 ganger i uken, men hender jeg slår til med noen uker der jeg trener omtrent hver dag.

Kan du si meg hvor mange kulepenner du eier?
Kanskje et par?

Hvor mange rare mennesker har du blitt kjent med?
Sånn generelt er alle litt rare, og det er fint.

Hva er en skikkelig god fredag for deg?
Taco, ukeshandel og TV-serie med Jørgen.

På hvilken måter kan du beskrive deg selv?
Jeg er stille, merkelig og ganske snill.

Kan du fortelle noe om resultatet av livsstilsendringen som ikke er opplagt? F. eks noe du ble overrasket over, noe du har opplevd i den forbindelse?
Hm, den er vanskelig. Men hva er opplagt? Jeg tar kun opp ett sete på bussen nå, og passer beltene på flyet. Og nå kan jeg bruke en dag i byen der jeg bare går og går og går. Kan gå flere mil uten å bli utslitt, og det er bare helt utrolig fantastisk. Tror det er det beste med hele livsstilsendringen!

Hvis du skal anbefale en skjønnlitterær, og kun én bok å lese, hvilken?
«Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» av Johan Harstad.

Hvordan fridde du eller Jørgen? Hvordan møttes dere?
Vi ble kjent på internett og møttes første gang på Gardermoen. Han fridde en kveld her hjemme i stuen vår, det var veldig oss og veldig fint.

Nevn tre ting dere begge gjør for å glede den andre litt ekstra?
Jørgen er flink å kjøpe meg blomster, det er så romantisk! Jeg pleier å lage han mat når han kommer hjem fra jobb, og liker å be han med på middagsdater der jeg spanderer. Ellers gir Jørgen meg massasje hver kveld, han er så fantastisk.

Gi tre tips til hvordan man kan gjøre noe ekstra hyggelig for samboeren sin?
Lag yngligsretten når han/hun minst venter det, hold i hånden og skriv brev av og til.

Hvordan var barndommen din, og hva ville du bli når du ble stor?
Barndommen min var fantastisk fin. Jeg er eldst av fire søsken, og har to fantastiske foreldre som alltid tok oss med på mye fint. Pappa jobbet som selger og hadde derfor mulighet til å ta oss med på turer i hele Norge. Jeg drømte alltid om å bli enten filosof, forfatter eller marinbiolog.

Har du et nært forhold til familien din, og til familien til Jørgen?
Ja og ja.

Nevn tre drømmer eller mål du har for deg selv, livet ditt, osv.
Å bli normalvektig og frisk, få en jobb jeg elsker og å hjelpe noen.

Har du søsken og i så fall hvordan er forholdet deres, hvor like/forskjellige er dere?
Har tre yngre søsken, to søstere (på 18 og 23 år) og en bror (på 20 år). Vi er faktisk alle ganske forskjellig, men har heldigvis veldig lik humor. Får alltid latterkrampe når vi er samlet! Og jeg har et veldig godt forhold til dem alle sammen. Elsker dem!

Hva vil du jobbe med/som når du er ferdig med studiene?
Jeg er ferdig med studiene mine nå, og akkurat nå vil jeg ha en jobb der jeg kan være litt organisator og kreativ.

Nevn noe om deg selv som kanskje ikke mange vet!
Jeg er faktisk omtrent helt blind på det ene øyet, og skjeler derfor litt.

Har du noen råd til folk som har lyst til å bli mer åpen til bloggverden og familie/venner om vekten sin og om å legge om livsstilen, men er litt redde?
Mine erfaringer er at når jeg begynte å snakke om vektproblemet mitt var alle veldig interessert i å hjelpe meg eller heie på meg. Det er ikke så skummelt som man skulle tro. Men man trenger ikke å fortelle det til alle, slik jeg har gjort. Kanskje det er greit å starte med de nærmeste? For meg var det også mye lettere å være dediktert når jeg visste at folk fulgte med på fremgangen min.

Hvordan klarer du alltid å regne ut hvor mange kalorier er i et måltid som du lager?
Jeg er bruker på greteroede.no, og der er det egen kalkulator for alle matvarer. Man kan legge inne egne matvarer også.

Hvor trener du?
På et treningssenter som heter Sprek og Blid her i Bergen.

Jobber eller studerer du?
Jeg avsluttet studiene for ikke så lenge siden, og akkurat nå har jeg ikke noen jobb. Jeg er fremdeles ganske syk (lavt stoffskifte, svimmelhet osv.), og kan ikke jobbe helt ennå. Men håper innmari sterkt på en jobb i løpet av høsten.

Hvor vil du reise på neste utenlandstur?
Skal til Kroatia i juli, men etter det drømmer jeg om Budapest, Paris, København eller Kapp Verde.

Hvor mange timer sover du hver natt – når legger du deg og står opp?
Jeg sover som regel utrolig dårlig, dessverre. Har søvnproblemer, og våkner veldig mye i løpet av en natt. Men jeg legger meg som regel mellom klokken 23 og 24, og står opp rundt kl 9. Så får nok mellom 7 og 8 timer søvn hver natt, når de søvnløse periodene trekkes fra.

Hva tenker du om lavkarbo uten kaloritelling som livsstilsendring?
For folk som får det til å funke – supert! Jeg trives best med å kunne spise litt karbohydrater, og blir faktisk fysisk dårlig av å ligge for lavt på karbohydratinntaket. Jeg liker å si at jeg spiser noe som heter smartkarbo. Jeg har prøvd å la være å telle kalorier og spise tilnærmet lik lavkarbo, men det funker ikke for meg. Jeg spiser rett og slett for mye.

På hvilken måte merker du at kroppen har endret seg i løpet av livstilsendringen din?
Den er mye sprekere, mindre, lettere og mer medgjørlig. Mer glad.

Har du noen tips til hvordan klare å fortsette med en livsstilsendring?
Nå kunne jeg aldri tenkt meg å leve usunt igjen, så kanskje å lese seg opp på hva drittmat og inaktivitet gjør med kroppen?

Hva er din favoritt film?
Tror det må være «Into the Wild» eller «Bare skyer beveger stjernene».

Hva liker du av musikk?
Jeg er nok en pop-jente. Men liker også en del klassisk, mild rock og indie.

Hva er det beste med Bergen?
Jørgen! Ellers er det så mange fine steder og bygninger, og mange koselige kaféer.

Kan du gå på stylter?
Kunne det i alle fall før, haha.

Hva ville du spist hvis du kun kunne spist én matvare i en måned?
Hvis det kunne være usunt; nudler. Om det måtte være sunt; ost.

Hvor mange kopper kaffe/te drikker du i løpet av en dag?
Jeg drikker ikke kaffe, men drikker nok et par kopper te hver dag.

Hvor mange ballonger kan du blåse opp på 5 minutter?
Hvem vet? Sikkert syv?

Hvordan har livet vært generelt etter livsstilsendringen din?
Bedre. Finner ikke noe annet ord som beskriver det, haha.

Savner du hvor enkelt alt var med maten før?
Jeg synes ærlig talt ikke det var enklere før, sånn generelt sett. Men noen ganger savner jeg å kunne hive en pizza i ovnen og slikt.

Tenker du ofte på mat?
Ja, hele tiden.

Vet du hvordan du skal holde vekten når du er kommet i mål?
Jeg har ikke gått opp noe i vekt (bortsett fra ferier) i løpet av de siste 1,5 årene, så tror ikke det skal bli noe problem.

Hvordan spiser du i løpet av en dag?
Frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds. Var slik du mente?

Foto: Dominique Knobben.

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

8 Comments

 • m

  Veldig bra svar på spørsmålsrunden :)
  Det jeg lurte på var egentlig hvordan mengdene du spiser til hvert måltid er.
  Og forresten var du stor når du mødde Jørgen? Han er nok en ekte mann hehe. (ikke noe vondt ment)
  Og jeg synes egentlig du er på en fin størrelse nå. Du er veldig pen og søt.

  16. juni 2015 at 8:52 pm Reply
  • Caroline

   Takk! Sånn kalorimengde eller hva jeg spesifikt spiser? Jeg spiser litt forskjellig fra dag til dag, men som regel en liten frokost, en stor lunsj, litt mellommåltider og en stor middag. Når jeg møtte Jørgen var jeg nok kanskje 20 kg tyngere. Han er fantastisk! Det er som han alle bør være, man bør aldri dømme noen pga. størrelse eller utseende. Tusen takk for det!

   17. juni 2015 at 8:09 am Reply
 • m

  og forresten hva mener du med at du tenker på mat hele tiden? er det sånn du ikke får fred? eller er det sånn at du bare tenker på det her og der?

  16. juni 2015 at 9:23 pm Reply
  • Caroline

   Jeg har alltid vært vant til å spise til følelsene mine. Om jeg er glad, trist, stresset osv. Det tar tid å legge fra seg slikt, så jeg tenker mye på mat enda. Forskjellen er at jeg ikke spiser som jeg gjorde før.

   17. juni 2015 at 8:11 am Reply
 • Milla

  Åh så fint innlegg. Takk for at du e så ærlig og dele med oss <3 Eg elske spørsmålsrunder. Håpe min blir lika suksessfull som din, eg tvile men d e lov å håpa ;)

  17. juni 2015 at 5:00 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk kjære du!

   17. juni 2015 at 5:44 pm Reply
 • Synne Larsen

  Interessant søndagslesing, takk for ærligheten. Og Doctor Who er alltid gøy!

  28. juni 2015 at 3:26 pm Reply
  • Caroline

   Jeg elsker Doctor Who!

   28. juni 2015 at 4:06 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.