Er jeg et dårlig menneske fordi jeg er overvektig?

17. juni 2015

[su_dropcap style=”simple”]H[/su_dropcap]vorfor får jeg høre at jeg er fin til å være så stor? Hvorfor sier noen at jeg blir finere og finere jo tynnere jeg blir, og at jeg også en dag vil bli vakker om jeg bare fortsetter å gå ned i vekt? Hvorfor ser alle på meg når jeg spiser? Hvorfor kommenterer folk kroppen min, som om det skulle være en offentlig eiendom? Hvorfor er det greit å si at overvektige mennesker er late og uansvarlige? Hvorfor tror noen at jeg er mindre intelligent fordi jeg ikke er tynn? Hvorfor tror folk som ikke kjenner meg at jeg kun spiser usunt og ikke trener? Hvorfor skal jeg bli valgt bort i en jobbsøkerprosess fordi arbeidsgiver ikke tror jeg har fysisk god nok helse til å takle en travel hverdag? Hvorfor tror mange at jeg som overvektig alltid stinker svette? Og at jeg alltid puster høyt og tungt, og snorker om natten? Hvorfor får mange overvektige høre kommentarer som «jeg mister matlysten av å se på deg», «ikke gå med trange klær, da ser man alt flesket ditt», «du bør kle deg i kun mørke farger», «du ser kjempestor ut om du går i oversized klær»,«du fremmer dårlig helse» eller «du bør ta ditt eget liv for å spare samfunnet»?

Hvorfor får jeg kommentarer på Instagram-kontoen min fra tenåringsjenter som synes jeg er ekkel fordi jeg er overvektig? Og hvorfor synes mange at Jørgen må være en ekstra god mann fordi han ble sammen med «en som meg»? Hvorfor får man så mye mer positiv oppmerksomhet når man går ned i vekt enn når man gjør andre viktigere og bedre ting for seg selv, som for eksempel å trene eller spise sunt? Hvorfor får jeg høre av barn at jeg er alt for stor, stygg og feit? Hvor lærer barna å si slike ting? Hvorfor er det greit å mobbe overvektige barn på skolen? Selv ble jeg kalt blant annet fleskeberg, og jeg var ikke engang overvektig den gangen.

Hvorfor skal jeg defineres ut i fra hvor mye jeg veier? Hvorfor vil alle som møter meg snakke om hvordan det går med treningen, kostholdet og vekten i stedet for å spørre meg hvordan jeg har det? Hvorfor finnes det folk som mener at «slike som meg» ikke bør gå i bikini fordi det er ekkelt for andre å se på? Og hvorfor mener noen at overvektige mennesker skal likestilles med handikappede? Hvorfor er det så mange klesbutikker som ikke har større størrelser enn 40 i klærne sine? Hvorfor blir overvektige sjeldnere forfremmed? Og hvorfor får vi oftere dårligere lønn og arbeidsvillkår enn andre? Hvorfor er helsepersonell så opptatt av at pasienter skal ned i vekt, men vil ikke behandle grunnen til overvekten?

Hvorfor er det så mange som tror at en overvektig person ikke kan være lykkelig? Og at alle overvektige har psykiske problemer? Hvorfor rapporterer mange som arbeider i helsevesenet om at overvektige pasienter er late, stygge og mangler selvkontroll og motivasjon? Hvorfor bruker leger gjennomsnittlig mindre tid på sine overvektige pasienter enn på normalvektige? Hvorfor får vi høre at vi kan være hvem vi vil, men at vi for all del ikke må bli overvektig? Hvorfor har jeg alltid fått høre at klær med farger gjør at jeg ser større ut, og at jeg ikke bør gå i dem? Hvorfor skriver alle magasiner om slanking, dietter, sommerkropp og bikiniform?

Hvordan tror du at den overvektige venninnen din føler seg når du snakker om hvor mye feit og stygg du har blitt i det siste? Hvorfor snakker folk negativt om kroppen sin uansett hvor stor eller liten den er? Hvorfor vil man at de man ikke liker skal bli overvektig? Hvorfor bruker vi ord som feit, fet og tjukk? Hvorfor latterliggjorde en gjeng tenåringsjenter meg i syden fordi jeg er overvektig, rett foran meg? Hvorfor lo alle mennene på treningssenteret her om dagen når det kom reklame på TV’en for et program med en overvektig person? Og hvorfor snakket jentene i garderoben om venninnen som hadde dårlig kondis på tross av at hun ikke var «feit»? Hvorfor retusjerer store bloggere som Caroline Berg Eriksen bildene sine for å gjøre seg tynnere? Hvorfor er kommentaren «å, der så du skikkelig tynn ut» synonymt med «å, der så du skikkelig pen ut»?

Hvorfor skal vi tåle å høre kommentarer som «flytt deg tjukka!»? Hvorfor har det kommet mange folk til meg og sagt at de synes så synd på meg, og at livet mitt må være grusomt siden jeg er så tung? Personer som jeg trodde var mine venner. Hvorfor skal det være greit at arbeidsgivere tester overvektige medarbeidere ved å si at heisen står stille, og de må ta trappen? Det har faktisk skjedd. Hvorfor sier folk at det ikke er særlig delikat å ha en «feit gris» stående i kassen som skal være bedriftens ansikt utad? Og hvorfor opplever de fleste overvektige som går ned i vekt at de blir respektert og godtatt på en helt annen måte etter vektnedgangen? Hvorfor er det flaut å ha venner som er overvektig? Og hvorfor sier mange at de føler seg mye bedre når de blir tatt bilder av ved siden av en overvektig person, fordi da ser man så mye penere ut selv? Hvorfor tror folk som har vært overvektig selv at de er bedre nå som de er normalvektig? Og hvorfor tror de at de har rett til å snakke for alle andre overvektige? Hvorfor tror de at det som funket for dem også vil funke for alle andre?

Hvorfor kan jeg ikke bare være Caroline, og ikke «hun feite» eller «hun som går ned i vekt»? Hvorfor har folk jeg kjenner trodd det har vært greit å si at jeg ser stor ut, og at jeg må slanke meg? Trodde de det hjalp meg? Hvorfor skal mange passe på meg, og hva jeg spiser? Si hva jeg ikke bør spise i middagsbesøk eller når vi spiser ute? Tror folk at jeg som overvektig ikke har noen kontroll? At jeg ikke har følelser? Hvorfor tror mange at jeg som overvektig er svak, og hvorfor synes folk så synd på meg? Og hvorfor er det legitimt i norske medier å gjøre narr av vekten til folk som Erna Solberg og Jørgen Foss? Hvorfor tror alle at det «bare er å slanke seg»? Og hvordan kan folk som aldri har vært overvektig selv uttale seg så mye om hva som er rett eller ikke? Hvorfor blir overvektige kun sett på som en økonomisk byrde for samfunnet, og ikke som mennesker med like rettigheter som alle andre? Og hvorfor er det så innmari enkelt å være drittsekker i anonyme forumer? Hvorfor er alle så opptatt av å ikke legge på seg, når de heller kan være opptatt av å være gode mennesker som kan gjøre noe bra for å hjelpe andre?

Jeg har opplevd mye diskiminering som overvektig, men jeg har ikke fått halvparten så mye drit som mange andre overvektige jeg kjenner. Alle overvektige er klar over at overvekt ikke er bra for helsen, og vi trenger ikke å bli minnet på det hele tiden. De aller fleste mennesker har ting de sliter med i livet, men vårt problem er mye mer synlig enn hos mange andre. Er det verre å være overvektig enn å være slem, utro, grisk, inaktiv, alkoholikere, røykere osv.? Er vi dårlige mennesker fordi vi er overvektige?

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

32 Comments

 • Esther

  Jeg kjenner meg sånn igjen Caroline! Og dette var faktisk grunnen til at jeg gikk opp igjen i vekt. Jeg taklet ikke kommentarene og den “positive” oppmerksomheten. Så takk for at du skriver dette innlegget og formidler tankene og situasjonene vi må tåle i hverdagen! Jeg syns du er tøff! Vi er gode uansett hva vekta viser.

  17. juni 2015 at 12:42 pm Reply
  • Caroline

   Skjønner deg veldig godt, og synes det er så utrolig synd at folk skal sette så fokus på det. Takk for kommentaren og ærligheten din <3

   17. juni 2015 at 12:47 pm Reply
 • Marte

  Tøft av deg å dele! Kjenner meg igjen i mye, ikke alt – men det er vondt å lese.
  Helt ærlig, så tror jeg mennesker liker å tenke på seg selv som gode og ikke minst resepektfulle. Men veien til å se ned på noen, eller å sette seg selv først er kort.
  Det aller beste er å være uavhengig av andres anerkjennelse for å ha det bra med seg sjøl!:) Så kan en slanke seg, endre livsstil eller være akkurat sånn man er, og samtidig være helt fri og glad:)

  17. juni 2015 at 1:28 pm Reply
  • Caroline

   Enig, med veien for å komme til uanvhengighet er lang og for mange veldig vanskelig. Jeg tror derfor det er viktig å dele, være ærlig og snakke om overvekten. Det ufarliggjør litt, og er med på å åpne andres øyne. De som klarer å være helt uavhengig av hva andre mener om dem, de har virkelig klart noe stort!

   17. juni 2015 at 1:32 pm Reply
 • Mette

  Godt skrevet, Caroline. :) Vanskelig å si hvorfor folk har en så merkelig holdning til overvekt, og det er trist at så mange tar seg til rette med kommentarer og meninger, som om de er eksperter på området. Jeg tror mange overvektige blir veldig tykkhudete (no pun intended) og tåler (må tåle) ekstremt mye drittslenging og dårlige holdninger uten å ta igjen.

  Det er nok mye uvitenhet og en generell oppfatning om at overvekt skyldes lite mosjon og mye mat, mens sannheten er at det ofte ligger mye mer bak og at det ofte er uforskyldte grunner til overvekt.

  Jeg synes du gjør deg opp mange utrolig bra tanker om tematikken nå mens du er midt oppi det selv, istedenfor å bare belyse det i etterkant. Det gjør at du får en sunn og god holdning til din egen vektreduksjon og livsstilsendring, og dét er jo det du vinner på i det lange løp. :) Tror også mange i lignende situasjoner har god nytte av måten du belyser ting på!

  Synes forresten Jørgen virker som en veldig god mann. Punktum. Og han er heldig som har fått deg. :)

  17. juni 2015 at 2:18 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk for en fantastisk kommentar! Den var både reflektert og veldig bra skrevet. Du har mange gode poenger! Tusen hjertelig takk, Mette ❤️

   17. juni 2015 at 2:40 pm Reply
 • Milla

  Eg tar hatten av meg for deg asså. Virkelig. Nå har eg ikje hatt på meg i detta øyeblikket men eg meine det symbolsk. Du e så bra. Og sterk. Og modig. Og VAKKER sånn som du e. Du e ein inspirasjon. Og eg e så enig med deg. Ingen konne skreve det mye bedre enn det du har gjort. Eg heie på deg Caroline. Alltid.

  17. juni 2015 at 4:53 pm Reply
  • Caroline

   Du er best Milla. Bare best <3

   17. juni 2015 at 5:46 pm Reply
 • Åshild

  Du er så bra, Caroline! Blir så imponert over og inspirert av deg og holdningene dine. Og jeg er så enig! Jeg blir så sint og oppgitt over måten folk kan dømme overvektige uten å vite et fnugg om hvem de er og livene deres. Samfunnet vi lever i i dag, altså… Som Milla sa, heier jeg også på deg. Du er nydelig :)

  17. juni 2015 at 5:58 pm Reply
  • Caroline

   Aw, tusen takk Åshild. Og tro meg, du er også sykt nydelig!

   17. juni 2015 at 6:06 pm Reply
 • Christina - Cavaforlunch.com

  AMEN to that! Tøft av deg å ta det opp! :)

  17. juni 2015 at 6:02 pm Reply
  • Caroline

   TAKK! :D

   17. juni 2015 at 6:05 pm Reply
 • Synne Larsen

  Her var det mange spørsmål som man ikke burde høre noen gang, for sånn burde det ikke ha vært. Vi får vel fortsette å opplyse om at den type oppførsel ikke er greit, ikke er nødvendig og er totalt uønsket.

  17. juni 2015 at 7:45 pm Reply
  • Caroline

   Ja, enig!

   17. juni 2015 at 8:28 pm Reply
  • Maria

   Ja! det er jo faktisk lov å seie: ” det er ikkje greit å behandle meg slik!”

   17. juni 2015 at 8:59 pm Reply
 • Anniken

  For noen år siden gikk jeg ned 20 kg på 6 mnd (pulverkur, raskt ned og raskt opp igjen). Hver gang jeg møtte mormor i denne perioden sa hun “så fin du er”. Aldri før og aldri siden har hun sagt dette. Jeg er ikke veldig fornærmet for dette, da jeg skjønner jo at hun bare ville motivere meg, men det har jo kommet noen tanker som “er jeg ikke fin nå som jeg er 20 kg tyngre da?”. For jeg føler meg fremdeles fin, selvom det er 20 kg (nå bare 15!) som skal av igjen!
  Liker bloggen din godt Caroline!

  17. juni 2015 at 7:51 pm Reply
  • Caroline

   Det er så utrolig synd at det skal være sånn… Alle er fin uansett vekt!

   17. juni 2015 at 8:29 pm Reply
  • Maria

   Min familie er heilt like. Seier bare slikt når nokon har gått MYKJE ned i vekt. Det er rart med det. Eg prøver å vera motsatt, sei at folk er fine sånn i kvardagen, uten sminke og kjolar og sånn. Trur at viss me tørr å sjå andre på den måten at det kankje, forhåpentligvis er smittsomt!

   17. juni 2015 at 8:57 pm Reply
 • Maria

  Sist gang eg blogga om kroppsideal og å føla seg fin i sin eigen kropp blei eg kalla ein feit gris, av ein anonym kommentator. Surprise, surprise! Eg kjennar meg SÅNN igjen i dette!

  Eg veit akkurat kva som skal til for å gå ned i vekt, eg gjorde nettopp det for nokre år sidan, men eg slutta rett og slett å telle kalorier fordi eg kjente meg ikkje betre av det. Eg aksepterte heller at eg har den kroppen eg har, og behandler den fint og sunt (har svart på kvitt frå legen at eg er kjempefrisk og sunn, sjølvom eg er feit) Eg har lært så mykje om self love frå internett. Eg kan sitta lenge å kikka på store jenter som har motebloggar, fordi eg synes det er bra å se nokon som liknar på meg og som eg synes er fine, det er bra for meg!
  Tjukke jenter er ikkje så veldig synelige, fordi samfunnets idealer er jo heilt motsatt. Så eg trur rett og slett at me må jobba hardt for å elska oss sjølv, sidan verda absolutt ikkje gjer det! Me må oppsøka positive førebilete

  (som Tess Munster, verda første STORE supermodell! Eller JK. Rowling som skriver slik som dette http://www.goodreads.com/quotes/454548-fat-is-usually-the-first-insult-a-girl-throws-at)

  Der ein av mine hjartesakar! Og er er så utrolig glad for at du tørr å skriva om det! Det er det einaste som hjelper, å stå imot stereotypane som er så negative. Du er vakker Caroline! No, før du gjekk ned i vekt, og i framtida uansett korleis det der talet på vekta forandrar seg, kjem du til å vera vakker!! Eg skjønar at du jobbar hardt for å vera så sunn og sterk som du kan bli, og det er superbra! Men, HERREGUD så utroleg viktig det er å vera glad i den ein er underveis, å ikkje venta med å elska seg sjølv til ein når ei viss vekt/utsjånad.

  Stor internett-klem frå meg! :*

  17. juni 2015 at 8:55 pm Reply
  • Caroline

   Wow, for en kommentar! Tusen takk!

   17. juni 2015 at 9:39 pm Reply
 • Marie

  Utrollig tøft innlegg, Caroline. Du er super som tør å være så åpen om ting!
  Kjenner meg igjen i mye av det, spesielt det med mobbing på skolen selv om man ikke var overvektig engang. Det er vel som de sier at hvis noen sier til deg at man er tjukk nok ganger så tror man på det. FÆLT!
  Ikke la noen fortelle deg at du ikke er fin selv om du er større, for det er du! Jeg husker fortsatt den lille photoshooten du hadde for noen år siden og synes alltid de bildene av deg var så fine!
  Stå på!

  18. juni 2015 at 2:55 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk ❤️

   18. juni 2015 at 9:29 am Reply
 • Monica M. B.

  Hei!

  Kjempebra innlegg!!! :o)

  Jeg har selv blitt mobbet fra tidlig barndom og opp i voksen alder. Så jeg kan sette meg inn i hvordan du har det og føler det. Pga all mobbingen trodde jeg til for noen år siden at jeg ikke var bra nok og at ingen ville ha meg(for uten bondetamper(ikke noe vondt ment om de som er bønder!!!) og andre raringer).
  Men jeg er like bra nok som alle andre, og det er du og.
  Du virker ut som en koselig og alle tiders jente. Og hva angår kjærligheten: dere er HELDIGE som har funnet hverandre… Like heldige både du og han. Alle kan møte kjærligheten. Og hvordan en person er skal måles ut fra personen, ikke utseende, tro, hudfarge eller religion.

  Stå på videre!! Du er ei TOPPERS og FLOTT jente!!! :o)

  Varme tanker og hilsner kommer fra Monica M. B.

  18. juni 2015 at 9:16 am Reply
  • Caroline

   Takk for fin kommentar. Leit å høre om hva du har gått igjennom ❤️

   18. juni 2015 at 9:29 am Reply
   • Monica M. B.

    Takk skal du ha!! :o) Det går veldig bra nå-heldigvis. :o)

    Mvh. Monica M. B.

    18. juni 2015 at 9:50 am Reply
    • Caroline

     Det er godt å høre :)

     18. juni 2015 at 9:52 am Reply
 • Camilla

  For et tøft innlegg! Selv har jeg alltid vært en av de tynne jentene, så har ikke opplevd det du snakker om, og det unner jeg ingen heller. Det er synd at det er så lite aksept om kroppen en har avviker fra “det normale”, selvom dagens samfunn ser på tynn som bedre enn tjukk. Men som tynn er det heller ikke koselig å høre at man ser ut som et skjelett, eller at man må spise mer, eller får rare blikk om en faktisk sier nei til mat fordi man er mett eller ikke sulten akkurat da. Men jeg er enig i at diskriminering av tjukke fins i større grad, og det er synd. Vet ikke helt hvor jeg vil med det her, men setter pris på at du deler!:)

  18. juni 2015 at 9:30 am Reply
  • Caroline

   Jeg vil vel egentlig si at ingen bør bli dømt eller mobbet for kroppen eller utseende. Å bli diskriminert for å være undervektig er like ille.

   18. juni 2015 at 9:54 am Reply
 • Anette

  Kun ett ord; applaus!!!

  18. juni 2015 at 10:38 am Reply
  • Caroline

   Takk ❤️

   18. juni 2015 at 10:39 am Reply
 • minveiut

  Tøft av deg å skrive om dette. Flott og viktig innlegg!

  18. juni 2015 at 11:35 am Reply
  • Caroline

   Tusen takk for det!

   18. juni 2015 at 12:25 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.