The Golden Circle

4. mai 2015

[su_dropcap style=”simple”]P[/su_dropcap]å dag to av vår fantastiske Islandstur meldte vi oss på en såkalt The Golden Circle tur. Dette er en tur som de fleste reiseselskapene tilbyr, vi valgte tur med Gray Line (koster ca. 550 kr per person). Her får man guidet tur i buss, og man blir både hentet og kjørt tilbake til hotellet man bor på. Vår guide het Jakob, og han var virkelig helt fenomenal! Ser at det er flere som skryter veldig av han på TripAdvisor også, og med god grunn. En bedre guide har jeg med hånden på hjertet aldri opplevd. Han har utrolig mye kunnskap, er hysterisk morsom og bryr seg veldig om alle i bussen. Med litt flaks håper jeg alle andre som velger denne turen også vil få han som guide! Guiden vil snakke mye av turen, så de 8-9 timene går veldig fort. Det er også ofte stopp både på kaféer og småbutikker, så man kan spise og gå på toalett ofte. Mat er dessverre ikke inkludert i prisen, så det kan lønne seg å ta med seg noe mat om man ikke vil kjøpe underveis. Husk for all del å ta med godt med klær, du kan oppleve alle årstidene på en og samme dag. Gray Line har forresten også en ettermiddagstur som heter Golden Circle Afternoon Tour, for de som ønsker en litt kortere og billigere tur.

Turen deres inneholder disse attraksjonene:

Þingvellir nasjonalpark

Þingvellir nasjonalpark (også Thingvellir eller Tingvalla) er en nasjonalpark på Island, og er satt på UNESCOs verdensarvliste. Þingvellir betraktes som det stedet hvor islendingene holdt sitt første landsting, og stedet fungerte også som domstol. Naturen her er helt vill, og her kan man også se den Europeiske og den Nord-Amerikanske kontinentalplate som glir fra hverandre (noe som vises godt i landskapet). På Þingvellir ble store deler av filmatiseringen av Astrid Lingrens roman Brødrene Løvehjerte foretatt, og også deler av innspillingen av Game of Thrones.

Gullfoss

Gullfoss, også på islandsk kalt Gullfoss, er en fredet foss i den sørvestlige delen av Island. Fossen dannes av elva Hvítá og har en høyde på 32 meter, fordelt på to fall. Det øverste har et fall på 11 meter og det som er litt lenger nede har et fall på 21 meter. Nedenfor fossen er juvet over 70 meter dypt. Gullfoss er en av de flotteste fossene på Island og en betydelig turistattraksjon. Når vi var der var det sikkert opp mot 30 m/s med kald nordavind, så det gjorde egentlig opplevelsen ekstra heftig! Rett ved fossen ligger det også en resutrant som serverer veldig gode supper, og også en butikk med mange fine ting.

Geysir (Haukadalur)

Geysir er en geotermisk kilde i Haukadalur i sydvestlige Island. Den er verdens eldste aktive geysir og har gitt navn til fenomenet. Geysir ble først nevnt i 1294, da et jordskjelv gjorde den mindre aktiv. En del år var den aktiv, for deretter igjen å ligge stille. Siden et jordskjelv i år 2000, er Geysir igjen i utbrudd, men kun et par ganger om dagen og kun i opptil 10 meters høyde, i motsetning til før 1294 da vannhøyden var på 60 meter. Hele området i nasjonalparken Geysir er geotermisk aktivt. Geysiren Strokkur som har utbrudd hvert femte minutt, med en 20 meter høy vannsøyle, ligger også her. Vi fikk dessverre ikke se et utbrudd på selve Geysir, men Strokkur hadde utbrudd stadig vekk (hvert 2. – 6. minutt). Det var virkelig en av de mest fantastiske opplevelsene jeg har hatt i hele mitt liv. Vannet i geysirene og i bekkene kunne bli opp til 100 grader! Tenk at Geysir sprutet 60 meter opp i luften før i tiden, det er helt ufattelig å tenke på. Jeg synes 20-30 meter var utrolig høyt. Vær oppmerksom på at du aldri må putte hendene ned i noen av kildene eller bekkene, og alltid ha vinden i ryggen når du skal se en geysir.

Skálholt kirke

Skálholt er et historisk sted i dalen Biskupstungur syd på Island. Den moderne kirken der ble reist mellom 1956 og 1963 er 30 meter lang, og kan synes lang etter islandske standarder, men noen tidligere kirker var faktisk lengre, opptil 50 meter. Alle de nordiske landene Norge, Danmark og Sverige har bidratt til reisningen av kirken og det nåværende interiøret. Skálholt blir i dag besøkt for den nye kirken, for dens gravkammer med avdøde biskoper, museet og for dens samling av gamle manuskripter. Skálholt kirke er et av to funnsteder fra norsk vikingtid hvor det er funnet lange ganger under bakken.

Jeg vil virkelig anbefale The Golden Circle, man får sett mange fantastiske ting og lært veldig mye. Langs veien ser man utrolige lavalandskap, hundrevis av Islandshester, utrolig mange stilige fugler og spennende fjell. Noen av fjellene kommer det til og med damp fra, på grunn av varme kilder inni fjellene. Det er bare så fascinerende! Neste gang vi drar til Island skal vi leie bil og ta samme turen, for da kan vi mye om de forskjellige tingene men har mer frihet og tid til å se det vi vil. Jeg synes det var kort tid når vi skulle se Geysir, det var litt nedtur. Bortsett fra det var The Golden Circle en fantastisk opplevelse!

Kilde: Wikipedia.

 

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

2 Comments

 • Renate

  Wow!! Island er helt klart på lista over land jeg må besøke. Nå kom den bare enda høyere opp.

  4. mai 2015 at 6:01 pm Reply
  • Caroline

   Anbefales! :)

   4. mai 2015 at 6:07 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.