Sponsoravtaler, blogging og skatteregler

21. mai 2015

[su_dropcap style=”simple”]B[/su_dropcap]logger du? Da har du kanskje tenkt på at det hadde vært gøy å kunne få sponsoravtaler til bloggen din? Jeg er ingen stor blogger med mange sponsoravtaler, men jeg har lærte meg litt om hvordan man kan gå frem for å få noen. Om du har andre tips om sponsoravtaler, blogging og skatteregler er du velkommen til å dele dem i kommentarfeltet.

Før jeg deler tipsene med dere må jeg bare minne på en viktig ting. Internett er ingen skatte- eller avgiftsfri sone. Har du drevet bloggen over noe tid, og tjener penger på den, kan det være at du driver næringsvirksomhet. Du kan lese mer om blogging og skatt hos Skatteetaten, det er viktig at man setter seg inn i dette. I noen sammenhenger trenger man ikke betale skatt. Det er gjort unntak fra skatteplikten når samlede lønnsutbetalinger (penger, varer og tjenester) fra samme arbeidsgiver (dvs. den som bloggeren har inngått avtale med) i løpet av inntektsåret ikke overstiger kr 1000.

Dersom det økonomiske omfanget av bloggingen ikke er så stort at bloggingen utgjør en virksomhet, er bloggingen en skattefri hobby/fritidsaktivitet og det vil da heller ikke være fradragsrett for utgifter til bloggingen. Grensen mellom hobby og næringsvirksomhet er ikke klart definert i loven. Blogging anses som hobby når den er av ikke-økonomisk karakter, altså at den ikke gir overskudd eller økonomiske fordeler. Inntekter av hobbyvirksomhet er ikke skattepliktig, og du får heller ikke fradrag for kostnader til slik aktivitet. Du skal likevel opplyse om eventuelle inntekter på selvangivelsen. Noen eksperter mener at maks 2000 kr i måneden bør gå som skattefri hobby, men dette er som sagt ikke regulert noen plass. Man må kontakte skatteetaten om man er usikker. Du kan lese mer om dette på Skatteetatens nettsider.

 

Så, over til hvordan du kan få sponsoravtaler. Her er noen tips:

 1. Det aller viktigste er at bloggen din er ryddig, ikke har mange skrivefeil, har gode bilder og generelt ser fin og oversiktlig ut. Dessuten bør du blogge jenvlig, gjerne noen ganger i uken.
 2. Det kan være en fordel å ta kontakt med bedrifter som appellerer til innholdet på bloggen din. For eksempel bedrifter som driver med mat om du blogger om mat, bedrifter som selger klær og sminke om du skriver om slikt etc.
 3. Prøv å finne e-postadressen til markedsføringsavdelingen, det er som regel de som sitter på avgjørelsene angående blogging og sponsing.
 4. Oppfør deg profesjonelt når du skriver e-post til pontensielle sponsorer. Fortell litt om deg selv og bloggen din, informer om hvor mange unike lesere og sidevisninger du har hver uke (her kan du gjerne ta med Instagramfølgere, Facebookfølgere, Twitterfølgere osv.), skriv litt om hvorfor du ønsker å bli sponset av akkurat dem, fortell om hvordan du kan markedsføre deres produkter, skriv gjerne ned tidligere sponsoravtaler du har hatt (om du har hatt noen) og vis til innhold du har på bloggen som kan passe til det de kan tilby av produkter. Ikke vær redd for å skryte litt av deg selv.
 5. Unngå å skrive e-post til mange på en gang. Skriv til en bedrift av gangen, og om de gir avslag kan du gå videre til en annen bedrift.
 6. Ikke si ja til hva som helst. Se an hva som passer på din blogg, og om du kan stå for det du skriver om.
 7. Om du har klart å få en sponsoravtale er det viktig at du holder deg til avalen som er gjort mellom deg og sponsor.
 8. Det er også viktig at du merker de blogginnleggene som innholder sponsete produkter, slik at dine lesere vet at du er sponset. Dette er lovpålagt.

Blir du, eller ønsker du, å bli sponset på din blogg?

Foto: William Iven.

 

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

11 Comments

 • werothehero

  Ikke for øyeblikket, men blir nok det snart ettersom jeg er med i United Bloggers. :) Veldig fint og informativt innlegg!

  21. mai 2015 at 5:30 pm Reply
  • Caroline

   Det blir bra! Liker bloggen din så godt :)

   21. mai 2015 at 6:04 pm Reply
 • Lammelårtanker

  Morsomt at du skriver om dette nå. Jeg skrev om det i går, ta gjerne en titt: https://lammelaartanker.wordpress.com/2015/05/20/kjopt-og-betalt/

  Oversiktlig innlegg med relevante lenker, Caroline!
  Har du sett denne: http://www.ninafuru.no/2015/05/19/hvor-mye-koster-reklame-pa-en-blogg/

  21. mai 2015 at 6:36 pm Reply
  • Caroline

   Takk for linker!

   21. mai 2015 at 8:01 pm Reply
 • Carina Behrens

  Takk for et kjempegodt innlegg om et tema jeg kan alt for lite om. Skal garantert lese meg opp på lenkene du la ved!

  21. mai 2015 at 6:38 pm Reply
  • Caroline

   Jeg leser meg opp, jeg og. Litt kompliserte greier!

   21. mai 2015 at 8:01 pm Reply
 • Julianne

  Jeg har sånn 3 lesere i uka, så tror ikke det er så aktuelt for meg ;)

  22. mai 2015 at 4:14 pm Reply
 • SynLar

  Ikke sponset, men hadde jeg hatt mer tid til blogg ville jeg nok ha prøvd meg.
  Leser gjerne mer om dette :D

  26. mai 2015 at 2:37 pm Reply
  • Caroline

   Om jeg blir mer sponset i fremtiden skal jeg se om jeg får skrevet mer ;)

   26. mai 2015 at 5:47 pm Reply
 • Stine Friis

  Hadde jo alltids vært gøy å gjøre noe jeg bruker så mye tid på til en inntekt. Jeg er jo frilanser fra før, så bloggen blir mye en levende CV, og en arena hvor jeg får skrive de tingene jeg vil skrive om selv – og ikke de som kommer som kundeoppdrag :D Så ja, sponsoravtaler hadde vært en fin måte å få den ballen til å rulle på.

  18. oktober 2015 at 11:05 am Reply
  • Caroline

   Ja, har er lite håp om det en dag.

   18. oktober 2015 at 11:21 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.