«Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders

16. april 2015

Forfatter: Giulia Enders. Originaltittel: Darm mit Charme. Innbinding: Innbundet. Utgivelsesår: 2015. Antall sider: 289. Illustratør: Enders, Jill. Innhold: Illustrert. Kategori: Helse og Populærvitenskap. Språk: Bokmål. Oversatt av: Windt-Val, Benedicta. ISBN/EAN: 9788202455668. Forlag: Cappelen Damm.

[su_dropcap style=»simple»]T[/su_dropcap]yske Giulia Enders er kun 25 år og har allerede rukket å utdanne seg til lege, skrevet en bok om tarmen (som har solgt i over én million eksemklarer) og vunnet en prestisjetung førstepris innen vitenskap. Du har kanskje sett henne på Skavlan, i så fall la sikkert du som meg merke til hvor utrolig sjarmerende hun er (se klippene nederst i dette innlegget).

«Sjarmen med tarmen» tar for seg alt fra munnen, svelget, spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen, blindtarmen, mikrober og bakterier. Enders skriver på en veldig lettfattelig måte om kompliserte saker, noe som gjør boken både underholdende og ytterst lærerik. Spesielt spennende synes jeg delen om hvordan mikrober og bakterier spiller en rolle for hvem man er, et forholdsvis nytt område innen vitenskapen. Ubalanse i bakteriefloraen kan blant annet føre til oppblåsthet og smerter, overvekt, depresjon, allergi, intoleranse og Alzheimer.

Boken har også et eget kapittel som omhandler avføring, og også hvordan man bør sitte best mulig på toalettet. Jeg måtte le flere ganger, men det gikk også opp for meg mer og mer hvor utrolig viktig tarmen faktisk er. Den er jo ufattelig svær og omfattende! Og den styrer faktisk en stor del av oss, på godt og vondt. Jeg anbefaler boken på det varmeste, den får terningskast seks fra meg! Forresten er boken fint illustrert med de mest sjarmerende teninger, som faktisk Giulia Enders søster (Jill Enders) står bak. Jeg lånte min på biblioteket, men tror nok garantert den blir å finne i min bokhylle om ikke lenge. Kanskje årets viktigste bok om kroppen og helse?

[su_youtube url=»https://youtu.be/gjfp77VgHkE» width=»760″]

[su_youtube url=»https://youtu.be/szp6mFMX5w0″ width=»760″]

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

10 Comments

 • Ruth Sofie

  Kjempe bra bok! Synes det er godt gjort å få bakterier og avføring til å bli interessant :-P

  16. april 2015 at 1:42 pm Reply
  • Caroline

   Ja, sant! Haha!

   17. april 2015 at 11:06 am Reply
 • Vilde

  Den der har jeg så lyst å lese! Passer fint for den fremtidige sykepleieren! Kanskje det blir sommerens bokprosjekt!

  16. april 2015 at 5:26 pm Reply
  • Caroline

   Absolutt verdt det, spør du meg!

   17. april 2015 at 11:07 am Reply
 • ida

  Denne gleder jeg meg til å lese! Står på en laaang venteliste på biblioteket og vurderer faktisk å kjøpe den i stedet, men jeg prøver å unngå å kjøpe bøker (har ikke plass til flere i bokhylla, haha).

  17. april 2015 at 6:50 am Reply
  • Caroline

   Jeg fant heldigvis denne før den ble superpopulær, så trengte ikke å vente så lenge på den på biblioteket. Skjønner godt hva du mener med å prøve å la være å kjøpe bøker. Selv kjøper jeg nå kun bøker om det er supertilbud på noen jeg har veldig lyst på, hehe. Du kan jo ha den å glede seg til :)

   17. april 2015 at 11:08 am Reply
 • Anja

  Hei, og takk for så hyggelig kommentar! Jeg er ikke så veldig flink til å oppdaterte ofte, men håper du vil fortsette å titte innom nå og da likevel!

  Og takk i like så – jeg må nok tilbake hit for å teste noen av oppskriftene du har lagt ut – nam! Og forfatteren over – så sjarmerende og smart!

  17. april 2015 at 8:57 am Reply
  • Caroline

   Takk for fine ord! Og skal garantert titte innom deg igjen, har lagt deg inn på Bloglovin :)

   17. april 2015 at 11:09 am Reply
 • mariesu (@maariesu)

  Takk for boktips! Boka virker veldig interessant, så blir nok ny e-bok på meg! :)

  20. april 2015 at 3:23 pm Reply
  • Caroline

   Nyt den! Skikkelig bra!

   20. april 2015 at 3:45 pm Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.