Notice: Trying to get property 'user_login' of non-object in /customers/0/e/4/carolinesverden.com/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 25

Bøker jeg vil lese i 2015

21. januar 2015

[su_dropcap style=»simple»]J[/su_dropcap]eg har bestemt meg for å lese minst tolv bøker i år, og håper virkelig jeg skal klare det. Bøkene jeg ønsker å prioritere ser dere på bildet ovenfor, og det er i alt 14 bøker (fordi noen av dem inneholder flere bøker, smart). Her er bøker jeg vil lese i 2015. Forresten! Dere må fortelle meg om hvilke bøker dere vil lese i år?

 

«Noveller i samling» av Ingvild Hedemann Rishøi

«Noveller i samling» innholder bøkene «La stå«, «Historien om Fru Berg» og «Vinternoveller«.

 1. «La stå» handler om Jimmy, som jobber på gravlund og tror han er adoptert. Det er Katarina som er lærer og ser spøkelser. Det er Alia på elleve som bare vil stupe, Marie på tyve som bare vil sove, og svømmebassenget de møtes i, om natten. Og det er jenta som har vært på baksida av månen. I syv noveller bringer Ingvild H. Rishøi leseren inn i et mollstemt landskap, befolket av mennesker som er fjerne for verden, men samtidig fulle av følelser for den. Vi blir kjent med Rishøis personer gjennom hyttebøker og legejournaler, gjennom brev, monologer og dialoger. Rytmisk, lyrisk og vart skriver hun fram stemninger og livsfølelser, ungdomstidens kaos og smerten som ikke er til å holde ut. Og sorg og begeistring, lengsel og små øyeblikk av forsoning.
 2. «Historien om Fru Berg» handler om å treffe sin første elskerinne, om å være synsk og se tegn, og om å oppdage at du selv er helt lik Janis Joplin. Det handler om skjebnetro, sankthansormer og kortspill. Og om å elske en hamster som heter Fru Berg.
 3. I «Vinternoveller» handler det om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. Men først og fremst er Vinternoveller tre historier om kjærlighet. Om mennesker som vil godt, som gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til.

 

«Dette burde skrives i nåtid» av Helle Helle

En ung kvinne leier et hus ved jernbanelinjen i en liten stasjonsby. Hver dag tar hun toget inn til København. Foreldrene tror hun er i full gang med studiene, men hun kommer seg ikke på universitetet. Hun tilbringer tiden på gater og torg rundt i byen, eller sammen med dikter Hase. Hun skriver selv også, men det går ikke særlig bra. Det er så mye som forstyrrer: fortiden med Per Finland, foreldrene på trappen, og godstogene som buldrer gjennom natten.

 

«Dette har jeg aldri foralt til noen» av Mara Kjos Fonn

I novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen» er ingen innenfor, ingen har funnet sin plass, ingen forstår de sosiale lovene det er vanlig å følge. Her møter vi unge mennesker med mye fortid og lite framtid, som alltid ødelegger for seg selv eller andre. Hver novelle inneholder situasjoner der hovedpersonene blir stilt til veggs. De blir krenket, de blir brukt, de gjør sitt eget ubehag til andres straff, og de andres straff til egen avgrunn. Men mest av alt søker de etter en forståelse og kjærlighet som ingen er villige til å gi dem, aller minst dem selv. Novellene til Maria Kjos Fonn inneholder en rå og brutal virkelighet, og hovedpersonenes selvdestruktive, såre og iblant sykelige atferd er gjengitt hensynsløst, presist og usentimentalt. Dette er patologisk realisme med vidd.

 

«33» av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Dette er en usedvanlig kjærlighetshistorie om en kvinne, to menn og et barn. K. er lungesyk og arbeider som matematikklærer. Den ene kjærligheten i hennes liv er Ferdinand, som har begått selvmord, men som stadig dukker opp og snakker til henne. Den andre kjærligheten er iren Samuel, som skriver romaner og drømmer om å bedra sitt eget cricketlag. Og så gir K. liv til det lille barnet Maeve.

 

«Havet i enden av veien» av Neil Gaimen

Begravelsen er over og mannen midt i livet kjører til det som en gang var barndomshjemmet. Plutselig vekkes minner til live. Minner om en barndom full av magi, svik og tragedie. Men også om tre generasjoner uforliknelige kvinner, der den eldste hevder å erindre Det store smellet og den yngste forteller en forundret, sju år gammel gutt at dammen i enden av veien faktisk er et hav.

 

«Dommedøgn» av Kjersti Wøien Håland

I «Dommedøgn» følgjer vi  fleire av bebuarane i Berg, blant anna den profetiske og merkverdige tenåringen Linn, som er sikker på at noko ille kjem til å skje. Hennar einaste venn i verda er Fiver, ein kvit kanin med raude auge, som også er klarsynt. Eller? Inga, som er ordfører og desperat prøver å få nye bedrifter til bygda ved hjelp av statlege omstillingsmidler. Ragnhild, ein misantrop og nyleg arbeidsledig narkoman som prøver alt ho kan for å røske opp i stillstanden. Heimesjukepleiaren Cecilie, som får eit merkeleg vennskap med ein gammal pasient. Dei prøver alle å gje meining til ein eksistens som verkar å ha mista ho, men frå fjellet, ute i fjorden, heng ein stein som stadig trugar med å falle i vatnet.

 

«Not that kind of girl» av Lena Dunham Denne samlingen vittige, kloke og forbløffende åpenhjertige personlige essays fra skaperen av og stjernen i suksesserien GIRLS etablerer Lena Dunham som en av dagens mest originale og talentfulle unge stemmer. Lena Dunham (28) er filmskaper og skuespiller. Hun skrev og regisserte filmen Tiny Furniture som hadde premiere i 2010, og hun er skaperen og stjernen i HBO-serien Girls . Hun har fått åtte Emmy-nominasjoner, som manusforfatter, regissør, skuespiller og produsent. Hun har vunnet to Golden Globe priser for Girls . Dunham er også den første kvinne som er blitt tildelt en Directors Guild Award for utmerket regi i en komiserie.

 

«Den komplette haikerens guide til galaksen» av Douglas Adams Disse fem bøkene utgjør verdens lengste trilogi (!), og er oversatt til over 20 språk og solgt i 16 millioner eksemplarer. Douglas Adams bøker er fulle av vanvittige innfall og tar science fiction-sjangeren ut på en sinnssvak stjernetur. Dette er Monty Python møter Star Wars – en lesefest for alle som liker britisk humor og slepen skrivekunst.

Denne samlingen inneholder:

1. «Haikerens guide til galaksen«.
2. «Restauranten der universet slutter«.
3. «Livet, universet og alt mulig«.
4. «Ha det, og takk for all fisken«.
5. «Stort sett harmløs«.

Share:
Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

2 Comments

 • Synne

  Salt & Soap var et flott navn, synes jeg!
  Oooh, så mye fint du har på planen. Jeg elsker Neil Gaiman og Douglas Adams! Har lest alle bøkene til begge to, tror jeg, men på engelsk – krysser fingrene for at de norske oversettelsene er bra.
  I år skal jeg fortsette på klassiker-prosjektet mitt, og først ut er George Orwells 1984! Blir spennende!

  22. januar 2015 at 9:14 am Reply
 • Kiwie//Kristine

  Her var det mye fine bøker. «Havet i enden av veien» er en av mine favorittbøker (riktignok på engelsk, men har hørt godord om oversettelsen også). Kjempefin. Ellers så kom jeg desverre aldri overens med «Dette bør skrives i nåtid» og det var litt dumt, men kanskje du har bedre hell!

  Jeg har tenkt å lese så mye jeg kan, men har ikke tenkt så fryktelig mye på hva jeg skal lese. Det jeg har for hånden og har lyst til å lese, samt en del bøker jeg har eid lenge men aldri somlet meg gjennom (nå skal de leses, eller fjernes fra lesekøen min).

  25. januar 2015 at 11:59 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.