Bokanmeldelse: “Handle rett”

12. oktober 2014

“På matbutikken tek me mange val. Berre ei heilt ordinær syltetøyhylle kan skapa hovudbry. Kva skal eg velja?”

Forfatter: Siri Helle
Utgivelsesår: 2014
Sidetall: 204
Forlag: Samlaget
Sjanger: Sakprosa

Siden jeg la om livsstilen min i januar har jeg hele tiden vært på utkikk etter måter å tilegne meg kunnskap på, og derav har jeg lest en god del om mat, helse, trening og ernæring. Jeg har blitt mer oppmerksom på matbransjen, hva maten jeg spiser inneholder, økologisk mat og etiske hensyn. Selvom jeg har en vei igjen å gå, og ennå mye kunnskap å ta til meg, så føler jeg at jeg i dag lever et mye sunnere og mer bevisst liv når det gjelder ernæring og helse. Mye kan jeg faktisk takke denne boken for! La meg fortelle deg hvorfor.

Boken er delt inn i fire hoveddeler; “Å dyrke mat”, “Å fordele mat”, “Å kjøpe mat” og “Å fordøye mat”. I de forskjellige delene skriver forfatter Siri Helle blant annet om egg, potet, tomat, melk, honning, kaffe, ost, kalkun, syltetøy, fiskekaker, ferdigmat, øl, yoghurt, smør, iskrem, sjokolade, pizza, brød, multivitaminer, rapsolje, kjeks, frokostblanding, pølser, isbergsalat, bygg, matpriser, matkjedene, kjøpekraft og forbrukerkraft. Her er noen punkter som har fått meg til å forandre litt i min hverdag:

 1. Jeg vil nå kjøpe mest mulig økologiske egg. Når jeg leste om hvilke forhold høner som tilsynelatende skal være “frittgående” må leve under ble jeg rett og slett litt satt ut. Blant annet får de aldri frisk luft og naturlig lys, og de må stå tett i tett. Hvor mye frittgående er det?
 2. Jeg vil også kjøpe mest mulig økologiske grønnsaker. Ikke bare nedsprøytes vanlige grønnsaker, men de er også utrolig tuklet med i form av genmanipulering og slikt. Det er skremmende hvor lite jeg egentlig har visst.
 3. Noe annet som virkelig satt meg litt ut er hvordan honningproduksjonen foregår. Komplisert å forklare, men les om det i boken. Her i huset er det kun økologisk honning fra nå av.
 4. Det mest sjokkerende i boken var det som sto om kalkunen! Vet dere at genene til kalkunene er så mye tuklet med at de ikke kan formere seg lenger? Kalkunene nå har så store brystpartier at hannkalkunen ikke kommer til, rett og slett. Så all formering skjer kunstig, ved hjelp av mennesker. Hvor sykt er ikke det?
 5. Jeg har lært at syltetøy har mye rart tilsatt. Kanskje jeg skal lage syltetøy hjemme fra nå av.
 6. Om jeg skal gå for ferdigmat en sjelden gang, så tyr jeg til Fjordland. De garanterer i allefall norske produkter, i motsetning til Findus og andre leverandører.
 7. Fra nå av vil jeg kjøpe økologisk Rørossmør i stedet for smør fra Tine. Mest fordi måten kyr blir behandlet på, og på bakgrunn av all den melken som går til spille fordi de må ha tak i den feteste og beste melken. Les om det selv, og se hva du tenker. Smør fra Rørosmeieriet kan du forresten få kjøpt her.
 8. Jeg fikk meg også en stor overraskelse over matbransjen, og hvordan de opererer. Det er så utrolig mange som eier hverandre, og jeg synes alt gikk litt i surr. Verdt å lese om!

Selvom boken av og til kan fremstå som rotete og ganske subjektiv er det vist til mye forskning og bra kunnskap jeg mener det er viktig at man tilegner seg som bevisst forbruker. Håper virkelig myndigheter får opp øynene snart også, slik at økologisk mat ikke trenger å koste så mye. Håper verden får opp øynene for dyrevelferd og økologisk dyrking. Jeg kjenner i allefall selv at jeg har mye å ta tak i fremover. Når jeg ikke ønsker å bli veganer synes jeg i allefall jeg skal prøve å bli flinkere å velge det som er best. Apropo, dette blir lettere når økonomien min blir bedre. Studentøkonomi er ikke akkurat optimalt.

Boken får terningkast fem.

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

4 Comments

 • Kristine

  Forbrukermakt er viktig! :) For meg betyr det nok aller mest hvor maten kommer fra, for jo mer kortreist den er, desto tryggere kan man være på hva som faktisk skjer når den blir produsert. Ganske greit å kunne være trygg på at maten ikke har blitt helt nedsprøytet som du sier, at maten ikke blir produsert på okkupert jord, som i Vest-Sahara, eller av slaver. Og at dyra har det bra.

  Men jeg stusset litt på det du skriver om at du heller vil kjøpe smør fra Rørosmeieriet enn fra Tine fordi kyra har det bedre? Hva er det som er bakgrunnen for det?

  12. oktober 2014 at 5:48 pm Reply
 • carolinesverden

  Kristine: Å, det er så vanskelig å forklare. Men om du leser hennes kapittel om smør så forstår du kanskje litt bedre hva jeg mener. Angående kortreist mat er jeg enig! Jeg vil gjerne lære mer. Tenkte å begynne og handle på bondens marked :)

  12. oktober 2014 at 6:22 pm Reply
 • Hanne

  Det er veldig bra å være bevisst hva man putter i kroppen og hvordan dyrene vi spiser har hatt det. Jeg ville likevel undersøkt fra flere kilder før jeg hadde “boikottet” noen produsenter. Svigerfar leverer melk til Tine, og jeg vet at dette er fornøyde og sunne kyr med gode leveforhold. I tillegg er det ganske strenge regler i Norge hva sprøytemidler og genmanipulering angår, heldigvis!

  13. oktober 2014 at 6:31 am Reply
 • carolinesverden

  Hanne: Ja, det er sant. Jeg kommer ikke til å boikotte uten videre. Jeg har uansett så dårlig økonomi nå at jeg ikke kan kjøpe alt jeg vil. Men boken har noen veldig gode poeng angående Rørossmør, anbefaler deg å sjekke dem ut. Også er det veldig synd at når man kjøper Tines produkter aner man ikke om man får produkter av bonder som din svigerfar eller de som ikke er så god med dyrene. :(

  13. oktober 2014 at 11:03 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.