Svar på spørsmålsrunde

18. september 2014

[su_dropcap style=»simple»]T[/su_dropcap]akk til alle dere som stilte meg spørsmål, hadde vært rimelig kleint om det ikke kom inn noen, haha. Håper forresten dere alle har det bra og nyter denne fine torsdagen på den måten dere kan best. Her kommer mine svar.

Hva studerer du?
Jeg tar nå en master i sosialfag (retning barnevern) ved høyskolen i Oslo (selvom jeg bor i Bergen), og har også en bachelor i barnevern. Jeg vet imidlertid ikke om jeg kommer til å fullføre mastergraden min i Oslo, fordi jeg ikke synes masterprogrammet passer til det jeg ønsker å arbeide med. Så hva som skjer fremover er enda litt uvisst, jeg tar en dag om gangen. Jeg er i allefall student, for now.

Synes du masterprogrammet du tar er bra?
Som jeg nevnte ovenfor synes jeg ikke det er tilpasset det jeg ønsker å gjøre i fremtiden. Jeg har inntrykk at av programmet egentlig er skreddersydd for de som ønsker å gå videre for å ta doktorgrad eller de som ønsker å arbeide akademisk. Det er lite tilrettelagt for praksisutøvelse. Mastergradprogrammet i barnevern ved Universitetet i Bergen ser derimot mye mer tilrettelagt for barnevernpedagoger, og har mer praksisvennlige emner. Ulempen ved dette programmet er at det kun er opptak annet hver år.

Hvordan møtte du mannen din?
På en veldig romantisk måte.

Hvordan har du det?
Jeg har verdens beste ektemann, bor i Norge, har mat på bordet hver dag og har gode venner. Føler ikke man kan klage da? Når det er sagt er jeg dessverre mye syk blant annet pga. stoffskifteproblemer, men øver meg hver dag på å se de positive sidene i livet. Det er jo så vanvittig mye jeg har, som jeg kan være takknemlig for. Føler meg veldig heldig, tross alt.

Trives du og har funnet din «hylle» i verden?
Tror tyveårene for mange er en periode man blir kjent med seg selv, og finner ut hva man vil og ønsker. Jeg er litt der nå, og det er en spennende prosess. Samtidig prøver jeg å nyte hverdagen og gjøre det beste ut av de situasjonene jeg står i. Jeg vet at alt vil falle på plass til slutt.

Hvilke drømmer har du for fremtiden, og hvor vil du være om 5 år?
Jeg drømmer om en god helse, en trygg økonomi, en givende arbeidsplass og bryting av mange personlige barrierer. Og at jeg på noen måter kan være med på å hjelpe andre mennesker. Håper jeg er der om 5 år.

Hvis du skulle velge fem av dine favoritting, hva skulle det da være?
Ting, som i materielle ting? Det som jeg bruker mest i allefall er iPhonen, Macen, kameraet, blenderen og kjøkkenvekten. Haha. Ellers er jeg veldig glad i barnefilmer (særlig Disney), bøker, fine lamper og stilige gensere.

Hva er din favoritt blant middagsretter?
Hm, jeg er jo glad i veldig mye. Men taco, biff, hamburger, pizza, supper og pasta er kanskje favorittene. Før jeg la om livsstilen min gikk det i way to much pasta og Grandiosa. Blir ikke så mye sånt nå akkurat, men litt fullkornspasta koser jeg meg med av og til.

 


 

Hva slags trening liker du best?
Jeg er nok mye mer glad i cardio enn styrke. Av og til kan jeg til og med nyte trening på elipse eller sykkel, selvom det er sjeldent. Jeg er også veldig glad i volleyball, innebandy og svømming.

Hvor ofte trener du?
Jeg trener som oftest fire ganger i uken. Noen uker kan jeg trene en økt hjemme og tre på treningssenter. Det avhenger også litt av hvor frisk jeg føler meg, men trening er også det som fungerer best når det kommer til energi. Noen lurer på hvordan jeg klarer å trene når jeg f. eks er veldig sliten eller svimmel, men de forstår ikke at det er treningen som gir meg energi. Uten den hadde jeg vært mye mer sliten, så treningen er utrolig viktig for meg. Dessuten er ryggen min totalt ødelagt om jeg ikke opprettholder styrketreningen min.

Hva trener du?
Jeg har lagt ut hele treningsprogrammet mitt her på bloggen, der kan du lese alt. Også styrkeprogrammet mitt.

Hvor ofte har du time med persolig trener?
Siden januar har jeg kanskje hatt fem timer med personlig trener. Den første timen gikk ut på veiledning i forhold til kosthold og hvilken trening som passet for mine mål. Jeg har hatt en time der jeg har blitt vist hvordan jeg skal gjøre styrkeprogrammet mitt, og resten av timene har jeg brukt til å ta kroppsskanning for å måle fettprosent, muskelmasse og slikt.

 


 

Hva har vært mest utfordrende ved livsstilsendringen din?
Det vanskeligste har egentlig vært treningen. Jeg har aldri vært vant til å trene i hele mitt liv, så å gjøre treningen om til rutine i hverdagen tok lang tid og mye energi. Det å legge om kostholdet har ikke vært så vanskelig, men jeg har tatt det gradvis. Det vil si, fra første dag bestemte jeg meg for at jeg skulle lage mat fra bunnen av. Jeg spiste aldri potetgull og godteri i ukedagene (nå har jeg kuttet det helt ut frem til jul). Og jeg leser meg hele tiden opp på ernæring og kosthold. Har ofte AHA-opplevelser når det kommer til mat og kosthold. Spesielt i forhold til hva som er tilsatt i ferdigmat av salt og sukker og E-stoffer, og kalorinnhold.

Hva er dine beste tips til de som vil endre livsstil?

 1. Bestem deg. Ordentlig. Ikke noe tull, nå er sofagrislivet slutt. Man må ville, man må ville sikkelig. Ellers nytter det ikke. Og når man virkelig vil så må man virkelig bestemme seg.
 2. Start sammen med noen. Jeg har nok ikke tall på hvor mange ganger jeg har forsøkt å gå ned i vekt før. Jeg har gått på to Grete Roede kurs, jeg har trent mye i små perioder, jeg har prøvd godtestopp og you name it. Men nå hadde jeg bestemt meg skikkelig for at nok var nok, og at jeg kunne greie det så lenge jeg har mannen min med på laget. At han er sammen med meg på trening, spiser sammen med meg og lager mat med meg hjelper så utrolig på. Forresten; han er ikke overvektig, så han spiser en del mer enn meg. Vi har samme middag, han tar bare større posjoner, flere mellommåltider og spiser flere karbohydrater.
 3. Ta mål av kroppen din i stedet for å stole blindt på badevekten. Badevekten kan ta så gangelig feil. Det er lurt å måle hals, overarmer, bryst, midje, mage, rumpe og lår. For meg holder det å måle seg én gang i måneden.
 4. Når vi er inne på vekt; drit i vekten! Ha fokus på helsen din. Jeg tenker ikke på at jeg skal gå ned i vekt for å bli tynn og vakker. Jeg tenker at jeg ikke vil ha diabetes og andre livsstilssykdommer. Jeg vil LEVE, være i aktivitet og ha det godt med meg selv. Og det synes jeg bør stå i fokus hos alle.
 5. Jeg tegnet abonnement på treningssenter som ligger i gangavstand fra der jeg bor. Ikke alle trenger dette, men for meg var det viktig. Der hadde jeg tilgang på alt jeg trengte og hadde ingen unnskyldinger siden det ligger så nært. Deretter begynte jeg å trene to ganger i uken, så tre og nå trener jeg fire ganger i uken. To av øktene inneholder styrketrening, fordi det er viktig for kroppen (spesielt når man går ned i vekt og mister mye muskelmasse). La meg presisere at her gjelder også «bestemme-seg-prinsippet» i høyeste grad. Det er mer enn én dag jeg har måtte tvinge meg selv på trening, og har hatet det så inderlig mye.
 6. Jeg kastet all søppelmat som fantes i leiligheten og begynte å planlegge alle ukene mine på søndagskveldene. Så handlet jeg inn alt for en uke på mandagen. Ingen ferdigmat, all mat fra bunnen av (med mindre man bestemmer seg for å skeie ut en dag i blant).
 7. Hver dag skriver jeg ned alt jeg spiser, og teller kalorier. Mange synes dette er fanatisk, men for meg er det avgjørende viktig å gjøre det slik. Det er min suksessfaktor. Sklir jeg ut på kostholdet er all treningen nærmest forgjeves (ja, jeg vet den ikke egentlig er forgjeves, men på vekttapet er den det). Jeg registrerte meg hos Grete Roede og teller både kalorier og matinnhold på deres hjemmesider.
 8. Det kan være ganske misvisende hvis man bare går etter kalorier når man skal spise sunnere. Prøv også å få i deg nok næringstoffer. På Grete Roede sine registreringssider anbefales det at et daglig inntak består av 15 – 30% proteiner, 40 – 60% karbohydrater, 25 – 40% fett, 450 gram melk, 300 gram grønnsaker og 300 gram frukt. Generelt bør man styre unna matvarer med mye sukker, usunt fett eller raske karbohydrater (hvitt brød, pasta, ris osv). Velg fullkornsprodukter, velg produkter med mindre salt og sukker, velg produkter med mye fiber. Spis så mye grønnsaker du bare orker. Og drikk mye vann, helst to liter per dag
 9. Kjøp deg en kjøkkenvekt. Jeg bruker kjøkkenvekten min hele tiden. Dessuten er det kjempefint å ha en blender.
 10. Jeg begynte å spise mindre kjøtt, spesielt rødt kjøtt. Og mer fisk. Ikke bare er det bra for økonomien, men også for helsen. Nå spiser vi fisk to ganger i uken, har en kjøttfri middag, rødt kjøtt to ganger i uken og resten av dagene har vi kylling/kalkun.
 11. Jeg tok kroppsanalyse hos treningssenteret mitt og fant ut at jeg må ligge på minst 1600 kalorier om dagen. Jeg ligger nå på 1800 kalorier hver dag, fordi det passer meg best. Hos PT fikk jeg også et godt treningsopplegg skreddersydd min kropp og mine behov.
 12. Hos legen min tok jeg blodprøver og blodtrykk. Dette akter jeg å følge opp en gang i halvåret, for å vite at alt er som det skal.
 13. Jeg fortalte alle jeg kjenner at jeg har endret livsstil, slik at det skulle være vanskeligere for meg å backe ut. Dessuten er folk veldig snille når jeg kommer på besøk, og tar hensyn til meg uten å stille masse spørsmål. Jeg er også aktiv på Instagram i forhold til livsstilen min, fordi det hjelper meg å holde fokus. Dessuten er det veldig motiverende å få høre at man er flink, tusen takk dere!
 14. Alt i alt må man være sta, målbevisst og dritlei av det usunne livet man før har levd. Dette er ikke noen lett utvei. Det er et slit med noen oppturer og mange nedturer. Men det er verdt det.
 15. Jeg har lest masse om mat, kosthold, livsstil og trening. Det er viktig å tilegne seg kunnskap, og stille kritiske spørsmål. Stol ikke på hva alle sier om kosthold og trening, les deg opp før du tar ditt standpunkt.
 16. Test ut hvordan du løper. Og når du tar en slik test, pass på at den som tester deg er kompetent! Jeg tok en test hos en sportsbutikk i Bergen. Du må løpe noen sekunder på en tredemølle og stå på et slags speilbrett der de sjekker hvordan foten belastes når man går og løper. Du kan lese mer om hvordan slike tester foregår på Løplabbet sine nettsider. Jeg fant ut at jeg underpronerer, det vil si at foten er nokså stiv, har høy rist og høy fotbue. Jeg trenger sko med god demping, og må styre unna sko som er beregnet på de som overpronerer fordi det kan gi belastningskader. Du kan lese mer om pronasjon her, og husk å teste dine føtter!
 17. Du trenger ikke høre på meg eller alle andre. Gjør det du føler er best for deg, så lenge det funker. Vær streng og viljesterk, men gjør det i ditt tempo. Jeg tror også det er mye bedre å gå ned 0,5 kg i uken, enn å gå ned så mye mer enn det. Dette skal være en livsstil du kan leve med resten av livet. Det aller vanskeligste er ikke å gå ned i vekt, det aller vanskeligste er å holde seg der og opprettholde den sunne livsstilen. Og da må det bli en vane å leve sunt.
 18. Gi deg selv en premie innimellom, og ta det litt med ro. Ikke stress, kos deg på veien.

Hva er målet ditt med livsstilsendringen?
Jeg vil komme innenfor det som anses som en normal BMI og en normal fettprosent.

Hvordan klarer du å være så fokusert på målet ditt?
Jeg har litt høyt blodtrykk, og har både diabetes og hjerteproblemer i familien. Jeg vil ikke bli syk eller hindret i å leve slik jeg vil. Det gjør meg fokusert, det gjør at jeg ikke gir opp.

Hvor henter du motivasjon/inspirasjon?
For det meste fra blogger, Instagram, mannen min og venner.

Er det noe du kan gjøre nå, som du ikke kunne før du gikk ned i vekt?
Jeg kan løpe 20 minutter sammenhengende! Jeg kan ta på meg beltet i flyet. Jeg tar ikke lenger opp 1,5 seter på bussen. Jeg kan gå en tur uten å ha det grusomt samtidig.

Hvor mange kilo har du gått ned til nå?
22 kg, siden 1. januar 2014.

Hva veier du nå, og hva veide du i utgangspunktet?
Det er jeg ikke klar for å dele med noen, og det vet jeg heller ikke om jeg noen gang ønsker å gjøre. Det får tiden vise. 

Hvilken klesstørrelse bruker du?
Det er veldig forskjellig, alt fra L og oppover. Spørs hvilken butikk man kjøper klær i.

Hvor kjøper du klær?
På Lindex, H&M, Kappahl, ASOS.com, Cubus og Ellos.

Hvor mye tror du livsstilsendringen din har kostet?
Det aner jeg ikke. Har brukt litt på PT-timer, det koster gjerne litt mer i uken å kjøpe mat nå, har kjøpt pulsklokke, treningsklær, to par treningssko, treningssenter, helsesjekk hos lege, medlemskap hos Grete Roede, abonnement på helsemagasin, sunne produkter fra iHerb og noen treningsverktøy.

Hvordan gjør du kaloritellingen når du spiser ute/hos venner?
Jeg har som regel en dag i uken jeg gir meg selv lov til å spise noe ute. Det er som regel på lørdager, og den dagen teller jeg alt annet jeg spiser og lar det blir igjen en del kalorier slik at jeg sånn ca. vet hva jeg kan spise ute. Jeg dropper som regel brød, poteter og dressing ute.

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også vil like...

Jeg blir superglad for en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.