Delmål, lærdom og idealisering

20. mai 2014

Jeg har nådd et delmål. Vekten viste i dag, etter mange stillestående uker, at jeg har gått ned tilsammen 15,9 kg siden 1. januar. Og det synes jeg er helt vanvittg bra, om jeg får si det selv. Jeg har valgt min egen metode der jeg har lagt om livsstilen fullstendig, og  lever slik at jeg tror det skal kunne holde livet ut. Dette innebærer at det er fullt lovlig å ta seg en Froyo fra “Funky Frozen Youghurt” på 17. mai. Tror kanskje det er det beste jeg har smakt siden… Lenge siden. Jeg har allerede bestemt meg for å smake den igjen 1. eller 2. juni, fordi jeg har vært så flink.

På veien mot minus 15 kilo har jeg lært utrolig mye, og jeg har vært igjennom mange forskjellige faser. I starten var jeg mye mer opptatt av å telle kalorier enn hva maten jeg spiste inneholdt. Jeg handlet mye “sunt godteri” på iHerb, som for eksempel Peanut Butter Cups og Jelly Beans. Greit nok at det var litt sunnere enn vanlig godteri, men det var likevel mange kalorier som stjal plassen til annen, mer næringsrik mat. Jeg lærte etterhvert at jeg måtte begrense inntaket mitt av “sunt godteri” kraftig, og heller spise mat som blant annet metter mer. I dag teller jeg fremdeles kalorier, men jeg er mer opptatt av næring fremfor selve kaloriene. Jeg prøver alltid å få inn så mye næring som overhodet mulig innenfor de 1600 kaloriene jeg får i meg daglig (1800 kalorier på de dagene jeg trener). Jeg skriver inn maten jeg spiser på Grete Roede sine hjemmesider, noe jeg synes fungerer veldig bra. Mange synes det virker veldig unødvendig og slitsomt, men for meg er det mer slitsomt om jeg ikke har kontroll. Det er en annen ting jeg har lært, at om jeg mister kontrollen så ødelegger det mye for meg. For eksempel det å spise ute, uten å vite hvor mange kalorier jeg får i meg. Det har en rar effekt på meg, for da er det som jeg skeier ut hele dagen (siden jeg uansett ikke har kontroll liksom). Dette er noe jeg arbeider med ennå. Jeg må kunne unne meg mat ute med venner og familie uten at det skal gå utover hele dagen, eller kanskje hele helgen til og med .

På Grete Roede sine hjemmesider kan man se om man har fått i seg (det som de definerer som) nok proteiner, karbohydrater, fett, grønnsaker, frukt, vann, melk, vitamintilskudd og hjertevennlige matvarer (som fet fisk, nøtter osv). Jeg ligger høyest på inntaket av karbohydrater (da mest grønnsaker, rug, havre og bygg) også ligger fettinntaket og proteininntaket ganske likt. Jeg har de siste månedene lært mye om hvilken mat som metter mest, og hvilken mat som er bra i forskjellige situasjoner. Havregrøt for eksempel, jeg må ha havregrøt før trening. Det kan også være lurt å drikke litt juice før trening, samt spise litt nøtter. Da får jeg godt med energi som varer lenge. Etter trening er det viktig med proteiner (spesielt etter styrketrening). Da drikker jeg som regel sjokolademelk, spiser banan, Skyr, proteinpannekake, proteinbar eller egg.

En annen ting jeg har tenkt mye på er idealisering. Idealisering av den perfekte kroppen, det perfekte livet. Det stilles så mange krav til oss om hvordan vi skal se ut og være. Jeg har nå en runde der jeg systematisk sletter Instagramkontoer fra feeden min som fokuserer mye på lettkledde bilder, veltrente mager, spretne rumper og hvem vet hva. Det motiverer meg ikke, det gjør meg bare trist. Så hvorfor skal jeg da følge dem? Jeg kjenner på det selv, at jeg vil være et godt forbilde. Nå har jeg over 600 følgere på Instagram, og jeg synes det er skremmende mange. Men jeg skal uansett alltid stå for en sunn og glad livsstil, der man ikke trenger å kle av seg for å bli sett. Jeg kommer til å beholde klærne på, og jeg kommer aldri til å kommentere negativt på noen andre sine matbilder eller treningsbilder. All trening er god trening, og jeg har ingenting med hva andre spiser. Jeg har faktisk KUN ansvar for meg selv, og det er ingen andre enn jeg selv som kan gå veien. Jeg skjønner godt at mange blir påvirket av alle de sommerbrune, slanke, veltrente, muskuløse, spretne kroppene som vi blir eksponert for overalt. Det er hardt å stå i mot, og ønsket om å bli sånn selv kan gjøre oss deprimerte, stresset og slitne. Min oppfordring til alle sammen er; ikke vær en av dem som er med å skape slike idealkropper og idealliv. Vær heller med på å fremme en sunn livsstil med god trening, naturlig og godt kosthold og et stort smil. Når det er sagt skjønner jeg selvfølgelig at det er fristende å vise frem en kropp man er stolt av, og har jobbet mye for. Jeg dømmer ikke de som gjør det, men oppfordrer dere til å tenke dere om et par ganger før dere poster slike bilder.

Tilslutt vil jeg gjerne vise dere noen av de folka som inspirerer meg aller mest. Jeg har skikkelig sansen for folk som er sunne, glade og lykkelige. Om dere har Instagram anbefaler jeg virkelig å følge @martinetysnes, @karinadalee, @hurramonica, @heleneb93 og @sirivil. Og jeg anbefaler dere også å følge bloggene Mewkid (mange flotte oppskrifter og en livssglad jente), Fitliving (flott engasjement for sunn livsstil), Helsefrøken (masse god mat), Linda Stuhaug (fantastisk mye god mat), Silje (god vegetarmat), Sunne Fristelser (tittelen taler for seg selv), Veganmisjonen (den beste siden, mener jeg, om vegetarmat), Stappmett (oppdateres sjeldent, men les arkivet for kraftig motiasjon), Sirivil (har anbefalt bloggen mange ganger før, men det er tross alt en av mine all time favoritter), Aurora (utrolig dedikert jente) og Kamilla (kanskje mitt største forbilde innenfor sunnhet).

Share:
Previous Post Next Post

13 Comments

 • Hilde

  Godt formulert Carro! Vi trenger flere som deg, det er helt sikkert :) Stå på videre og gratulere så mye med delmålet. Stolt av deg!

  20. mai 2014 at 8:43 pm Reply
 • Inger

  Jeg er imponert og jeg synes det er bra at du kan unne deg noe innimellom. Det er et menneskelig behov, vil jeg påstå. Også vil jeg si en ting til, husk å LEVE også, husk å ha det gøy, husk at om du ikke følger livsstilen/reglene til punkt å prikke hver dag, så er det ingen nedgang. Husk at du er et menneske og at det finnes mange flere verdier enn en sunn livsstil og en smashing kropp. Det viktigste er at du har det bra med deg selv og at du kjenner at du LEVER og kan gjøre som du vil. <3 Les dette blogginnlegget: http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2192

  20. mai 2014 at 9:02 pm Reply
  • Caroline

   Det var akkurat det som du skriver som jeg ville ha frem i innlegget, godt sagt! Og tusen takk :)

   20. mai 2014 at 10:43 pm Reply
 • Nadia

  Gratulerer så mye med ett rått resultat, du er rå! Vil bare råde deg om en liten ting, og det er å ikke bli for opphengt i kaloriene. Jeg gikk selv i den fellen da jeg brukte vektklubb over en ALTFOR lang periode, og endte opp med å bli helt besatt og syk av hele greia. Det er veldig bra å studere kaloriinnhold litt i begynnelsen for å bli litt mer bevisst på hva en putter i seg, men jeg anbefaler deg virkelig å slutte med det etterhvert. Jeg skjønner så utrolig godt den følelsen du beskriver av å miste kontrollen om du ikke får loggføre kaloriene, og det er egentlig ingen god ting.. Bare, obs obs, jeg er et brent barn som ikke ønsker andre også skal svi ;)

  20. mai 2014 at 9:53 pm Reply
  • Caroline

   Tusen takk! Ja, enig med deg. Men nå, i den fasen jeg er i, må jeg ha kontroll og være dedikert. Ellers mister jeg fort fokuset mitt. Selvfølgelig skal jeg ikke gå å telle kalorier resten av livet, hehe. ;) Takk for gode tips :)

   20. mai 2014 at 10:44 pm Reply
 • Inger Kristine

  Jeg er kjempeimponert, du har vært så flink! Jeg blir veldig inspirert av å følge med på fremgangen din og syns du har en veldig fornuftig holdning til prosessen.

  21. mai 2014 at 8:24 am Reply
 • mewkid

  Gratulerer! Og takk for fine ord!!

  22. mai 2014 at 9:06 am Reply
 • Martinetysnes

  Så koselig at du liker min instagram :D det var utrolig koselig å lese :D

  22. mai 2014 at 9:41 pm Reply
 • Martinetysnes

  Og du er utrolig flink og inspirerende det må jeg bare få sagt :D

  22. mai 2014 at 9:44 pm Reply
 • julie fus

  gratulerer! har elsket å følge med her. DU er inspirasjon! klem

  25. mai 2014 at 10:00 am Reply
 • Randomjenta

  Så utrolig flink du er! Virker som du har et fornuftig forhold til både kropp, trening og mat også. En inspirasjon!

  25. mai 2014 at 8:59 pm Reply
 • Ida Therese

  Kommenterer litt sent, men vil bare si at dette var skikkelig bra å lese:)

  1. juni 2014 at 10:10 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!