“Strong is the new skinny”

7. mars 2014

Det er noe jeg vil si. Jeg har tenkt på det, lenge. Jeg liker ikke kroppsfokuset som regjerer i dagens samfunn. Hver dag blir jeg eksponert for bilder av spesielt jenter som viser frem kroppen sin i undertøy eller uten noen klær i det hele tatt. Dette finner sted på blogger, Instagram, Facebook, nettaviser, magasiner og på TV. Det settes fokus på at kroppen skal se sterk ut, at musklene skal være synlig og riktig plassert. Man skal ha stram mage, og gjerne så lite kroppsfett som overhodet mulig. På treningssenteret skal man ha riktig treningstøy. Det skal helst være kompresstights og fine overdeler som koster flesk hos Get Inspired eller X-life. Det skal alt sitte stramt på kroppen. Dessuten må de fleste jenter ha på seg en god del sminke når de skal trene, så de ikke skiller seg negativt ut. Man må drikke (svindyrt) proteinpulver for å bygge mest mulig muskler, og man skal helst trene så mye at man ikke kan gå neste dag. Noen stiller også opp i fitnesskonkurranser der man sultestreiker i lange tider for å se mest mulig radmager ut, med så mange muskler som mulig. For meg blir hele konseptet sprøtt.

Jeg kommer aldri til å legge ut bilder av meg selv på nettet i undertøy. Jeg er så lei av presset. Alle tror de har lov å ha en mening om min kropp. Alle skal komme med sine råd om hvordan jeg kan gå ned i vekt kjappest mulig. Jeg tror ikke det streifer folk litt engang at det er sårende, og ikke noe de har noe med. Det er greit at jeg selv kan få lov å dele det jeg vil fra min livsendring, men hvorfor skal man bli definert ut i fra hvordan man ser ut? Mitt mål med min livsstilsendring er ikke å bli syltynn, forme kroppen med muskler på de riktige plassene, bli penere eller å rakke ned på andre på noe som helst vis. Jeg ønsker kun å gjøre noe god for kroppen min og meg selv. Jeg vil komme innfor en BMI som er forsvarlig, jeg vil spise sunt fordi kroppen trenger det og jeg vil trene styrke og kondisjon fordi det gjør meg glad og mer rustet mot sykdom. Om jeg trenger meninger om kroppen min kan jeg spørre selv.

Jeg skulle ønske flere kunne sette fokuset over på sunnhetsperspektivet i stedet for å legge ut bilder av seg selv i alle slags vinkler og truser. Jeg er helt enig i at det er bra å trene og spise sunt, men jeg synes det på mange måter har gått for langt. At det handler mye mer om hvordan man ser ut enn hvordan man føler seg. Det skal ikke være slik at man er så fanatisk at man aldri kan skeie ut med noe godt eller droppe en treningsøkt til fordel for noe annet. Vi bør alle, inkludert meg selv, få et mer avslappet forhold til kroppen vår og til kroppshysteriet. Noe av det verste jeg vet er jenter som har gått ned mye i vekt, og så skal de stille opp på nakenbilder og bikinishots. Var det derfor du gikk ned i vekt? Det gjør meg bare så trist. Om man trener 2-4 ganger i uken og spiser sunt de fleste dager synes i allefall jeg man skal være evig fornøyd. Om man skal tenke på alt som alle sier man skal gjøre blir man gal. Tro meg, jeg har prøvd. Og fra nå av kommer jeg til å si mer i fra. Det er min kropp, min reise og min historie. Andre har ingen rett til å definere meg ut i fra om jeg er slank eller overvektig, eller mene hva som er best for meg. Det er trist og vanskelig at all fokus når jeg møter folk ligger på hvor mye jeg har gått ned i vekt denne gangen… Ikke på hva som ellers skjer i livet mitt. Hvorfor skal alle få lov å ha en mening om overvektige?

Jeg håper at jeg en dag kan bli et godt og sunt forbilde uten at jeg har tatt av meg klærne. At jeg kan vise at det å snu rundt en dårlig livsstil til en sunn livsstil kan gjøre deg så ufattelig mye mer glad og lykkelig. Du får så mye mer overskudd til å gjøre det du ønsker. Når jeg blir mer normalvektig, og har en normal kondis, da skal jeg gjøre så mye! Jeg skal prøve å løpe orienterting i skogen, dykke i havet, spille tennis, løpe uten å stoppe, padle langt i kano, dra på fjellturer, sykle på langtur og kanskje til og med gå på ski. Alle ting som jeg rett og slett ikke har mulighet til nå fordi jeg er for overvektig. Min oppfordring til alle der ute er å ta litt sjanser i livet. Tenk på alt du kan gjøre! Jeg blir glad for all fremgang jeg merker. Forrige helg kunne jeg faktisk gå i byen i flere timer uten at jeg måtte sitte meg ned fordi beina sviktet. Det å dra på shopping med venninner før har vært et mareritt, fordi jeg rett og slett flaut nok aldri har hatt kondis til det.

PS: Beklager at jeg ikke er så god til å skrive eller ordlegge meg. Har alltid drømt om å bli forfatter, men jeg vet at den drømmen må nok legges på hyllen. Alt høres mye bedre ut i hodet enn på papiret, haha.

 

Share:
Previous Post Next Post

17 Comments

 • Hege

  Fantastisk bra skrevet! Jeg er så utrolig enig med deg! :)

  7. mars 2014 at 3:49 pm Reply
 • Martinetysnes

  Tenkte faktisk mens jeg leste at du var god til å skrive og formulere deg :) likte innlegget ditt godt også, åpent og ærlig :) temaet du tar opp er veldig relevant og jeg ble engasjert :) Trening og riktig kost burde motivere oss til å holde oss sunne og det er bra å trene for psyken! Men ikke for å se bedre ut, det burde komme som en bonus :) men ofte gjør vi det jo for nettopp det :P for å se bra ut! Men kanskje en god blanding :D for å ha det bra og for å føle oss mer vel med oss selv når vi ser oss i speilet :)

  7. mars 2014 at 3:51 pm Reply
 • victoria

  you go girl! :D

  7. mars 2014 at 4:21 pm Reply
 • O-løper

  Som orienteringsløper bosatt i Bergen – jeg gleder meg til å møte på deg i skogen en gang!

  7. mars 2014 at 5:35 pm Reply
 • Susanne

  Der satte du ord på noe jeg har tenkt på lenge selv. Det er så trist at det er sånn. Husker da lavkarbobølgen kom for noen år siden, og all den påfølgende debatten som var i mediene. Ekspertene på hver sin side kranglet om hva som var det mest effektive for å bli slank – lavkarbo eller lavkalori. Husker jeg syntes fokuset var trist. Alt handlet om slanking, og ingen snakket om matglede lenger.

  Jeg vet ikke om du allerede leser bloggen til Kamilla K (kamillak.com), men anbefaler en kikk innom der. Hun har samme livsfilosofi som deg (og meg), og fokuserer på sunnhet og treningsglede fremfor kropp.

  Og ellers tenkte jeg som hun over her at du har et godt språk og er flink til å ordlegge deg :)

  7. mars 2014 at 5:52 pm Reply
 • Ida Sundae

  Du er veldig flink til å ordlegge deg, vennen! Dette var et veldig bra innlegg, og kjempeviktig. Helt enig med deg i alt du skriver!

  7. mars 2014 at 7:40 pm Reply
  • Caroline

   Takk, jeg er ikke alltid like trygg på å skrive personlig.

   8. mars 2014 at 9:46 pm Reply
 • Ida Therese

  Så enig! Veldig bra innlegg:) Det er så paradoksalt hvordan de som sier “strong is the new skinny” liksom er så mye sunnere, men de har jo null fettprosent.. Helse og treningsglede er det viktigste syns jeg:)

  8. mars 2014 at 6:11 pm Reply
 • Kathrine

  Amen!!

  8. mars 2014 at 6:21 pm Reply
 • Hilde

  Bra skrevet carro! Flott at noen setter ord på slikt

  8. mars 2014 at 7:11 pm Reply
 • Anonym

  Flott at du har bestemt deg for å forandre livsstilen. Jeg heier på deg. Du skriver at du ønsker å dele det du ønsker å dele og at alle ikke skal ha en mening de trenger å ytre til deg. Men du selv stiller det ikke positivt den andre veien når du skriver at andre som legger ut bilder i undertøy, de som kjøper dyre klær og sminker seg på studio.. Folk er folk Caroline… Om de stiller til fitness, trener så de ikke kan gå, så må du tenke at dette er verdifullt for disse menneskene. Det er viktig for dem. Selvom du er overvektig kan du ikke du heller si hva som er fokus for disse. Tro meg, jeg er i kontakt med mange av de som ville kjent seg igjen i beskrivelsene dine og de ville nok ment noe om deg de også… Sko deg etter føre og ikke skyt andre når du ikke vil skytes selv!

  8. mars 2014 at 9:17 pm Reply
  • Caroline

   Still gjerne opp som den personen du er, og ikke som anonym, så tar jeg gjerne en diskusjon på det :)

   8. mars 2014 at 9:45 pm Reply
 • Kristine

  Helt enig, Caroline! Det viktigste er å føle seg vel i sin egen kropp, og jeg tenker at det er mye enklere hvis kroppen ikke er et mål i seg selv men et middel for å kunne gjøre andre ting man har lyst til. Jeg har i hvert fall merket det veldig godt det siste året, når jeg ikke har vært helt i form. Det er ikke noe mål i seg selv for meg å være supersprek, men helt klart et mål for meg å kunne lære mye, være mye ute på tur og i det hele tatt ha overskudd i hverdagen. :)

  10. mars 2014 at 9:20 am Reply
 • Mia

  Men GUD HUR RÄTT HAR DU INTE???!!!

  ALLA BORDE LÄSA DET HÄR!
  Du skriver sjukt bra & fint, tro aldrig något annat! Att bli författare är nog visst något du borde ta tag i!

  Kram på dig & behåll kläderna på ;)
  ‘Cause I will!

  10. mars 2014 at 7:57 pm Reply
 • Karoline

  Utrolig viktig, godt og velformulert innlegg og jeg er veldig enig med deg. Det er supert å være sunn og trene, men samtidig bør man ikke bli fanatiker og bli for opptatt av muskler og slikt. Det viktigste sånn jeg ser det er å bruke sunn fornuft og finne en balanse og ha det godt med seg selv. Takk for et fint innlegg, du er en kul og inspirerende person :)

  13. mars 2014 at 9:19 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!