Mine tips til de som vil endre livsstil

16. januar 2014

Selvom jeg ikke har holdt på så lenge i gamet har jeg gjort meg opp en del tanker om det å starte på en helt ny livsstil. Noen av disse tankene tenkte jeg å dele med dere, en slags guide til hvordan man skal komme i gang. Husk at dette kun er mine egne tanker, og det kan godt hende det finnes bedre tanker der ute en plass. Spesielt bør man være forsiktig om man er ekstremt overvektig eller undervektig. Samråd med lege om du vil endre livsstil. Men dette ser ut til å funke bra for meg, enn så lenge. Om dere har tips må dere bare føye dem til listen, jeg tenker å lage flere lister som dette lengre ut i prosessen. Dette kommer jo til å ta ganske lang tid, heldigvis. Forresten har det kommet mange fine tips fra dere lesere i kommentarfeltene til tidligere innlegg, anbefales å lese!

 1. Ikke begynn på prosjektet alene. Jeg har nok ikke tall på hvor mange ganger jeg har forsøkt å gå ned i vekt før. Jeg har gått på to Grete Roede kurs, jeg har trent mye i små perioder, jeg har prøvd godtestopp og you name it. Men nå hadde jeg bestemt meg skikkelig for at nok var nok, og at jeg kunne greie det så lenge jeg har mannen min med på laget. At han er sammen med meg på trening, spiser sammen med meg og lager mat med meg hjelper så utrolig på. Jeg tror ikke jeg hadde klart det uten han. Forresten; han er ikke overvektig, så han spiser en del mer enn meg. Vi har samme middag, han tar bare større posjoner, flere mellommåltider og spiser flere karbohydrater.
 2. Tell kalorier. Ja, jeg vet. Det høres så innmari tungvint ut. Men om jeg ikke hadde telt kalorier på det jeg spiser hver dag har jeg aldri hatt noen sjans til å vite hvor mye, eller hva jeg får i meg. Jeg har kjøpt meg et gullmedlemskap hos greteroede.no, og det funker utmerket. Her kan jeg i tillegg til å registrere kalorier også se hvor mye protein, karbohydrater og fett det er i maten jeg spiser. Jeg ser også hvilken mat som er bra for hjertet, om jeg drikker nok vann, om jeg får i meg nok grønnsaker, nok melk og nok frukt. Her registrer jeg også all trening jeg foretar meg, og vekt + mål av midje, lår, rumpe, bryst og overarmer.
 3. Skaff deg kunnskap om kalorier i forhold til din egen kropp. På en nettside som for eksempel Aktiv Trening kan du beregne hvor mange kalorier du trenger hver dag for å holde den vekten du har nå. Hvis du ønsker å miste noen kilo må du senke kaloriinntaket per dag. Jeg har valgt å legge meg på 1500 kalorier per dag, men for deg er det kanskje nødvendig å ligge på 2000 kalorier eller mer. Som en liten regel kan man minske kaloriinntaket med 500 kalorier per dag, og skal da ca. gå ned 0,5 kg i uken. Men dette er nok individuelt. Man må også huske å spise litt mer de dagene man trener, kroppen trenger det.
 4. Skaff deg kunnskap om matens næringsinnhold. Det kan være ganske misvisende hvis man bare går etter kalorier når man skal spise sunnere. Prøv også å få i deg nok næringstoffer. På Grete Roede sine registreringssider anbefales det at et daglig inntak består av 15 – 30% proteiner, 40 – 60% karbohydrater, 25 – 40% fett, 450 gram melk, 300 gram grønnsaker og 300 gram frukt. Generelt bør man styre unna matvarer med mye sukker, fett eller raske karbohydrater (hvitt brød, pasta, ris osv). Velg fullkornsprodukter, velg produkter med mindre salt og sukker, velg produkter med mye fiber. Spis så mye grønnsaker du bare orker. Og drikk mye vann, helst to liter per dag.
 5. Skaff deg en kjøkkenvekt. Om du ikke har en fra før, da. Den er uvurdelig når man skal telle kalorier. Dessuten er det ikke dumt å ha en blender og en juicemaskin heller.
 6. Dropp supermat og dyre kosttilskudd. Helt seriøst, det er sikkert mye bra i supermat og lignende, men jeg har i allefall ikke råd eller gidd til å leve slik. Jeg liker å kunne handle det jeg skal ha på Rema 1000, derfor vil du ikke finne oppskrifter med tilsettinger du bare finner på iherb eller slikt hos meg. Ta tran og sanasol, det er de eneste kosttilskuddene jeg tar.
 7. Bestill time hos lege eller kostholdsekspert. Jeg har hatt time hos begge deler. Hos legen har jeg tatt en skikkelig helsesjekk av blodtrykk, blodsukker, kolestreol osv. Dette er smart fordi du da blir fulgt opp og vet hva du har å arbeide med. Hos kostholdsekspert (veiledningstime som var med i medlemsskapet på treningssenteret mitt) fikk jeg veiledning i forhold til mat og kalorier.
 8. Ta en kroppsanalyse. Ja, jeg vet det høres dritskummelt ut! Jeg tok en slik test i dag, og gruet meg skikkelig. Og ja, jeg fikk vite at jeg har alt for mye fett på kroppen, men jeg fikk også vite at jeg har mye mer muskler i overkroppen enn gjennomsnittet for min alder. Slikt er litt gøy å få vite. I beina står det dessverre ikke så bra til, der trengs det betydelig mye mer styrke. Jeg skal ta en kroppsanalyse til om kanskje 6 – 12 måneder, så kan jeg se hvor mye jeg har gått ned i fett og hvor mye jeg har gått opp (eventuelt ned) i muskelmasse. En slik analyse viser mye mer enn det en BMI-skala kan si.
 9. Ta en test for å finne ut hvordan du løper. Og når du tar en slik test, pass på at den som tester deg er kompetent! Jeg tok en test hos en sportsbutikk i Bergen. Du må løpe noen sekunder på en tredemølle og stå på et slags speilbrett der de sjekker hvordan foten belastes når man går og løper. Du kan lese mer om hvordan slike tester foregår på Løplabbet sine nettsider. Jeg fant ut at jeg underpronerer, det vil si at foten er nokså stiv, har høy rist og høy fotbue. Jeg trenger sko med god demping, og må styre unna sko som er beregnet på de som overpronerer fordi det kan gi belastningskader. Du kan lese mer om pronasjon her, og husk å teste dine føtter!
 10. Vei deg aldri mer enn en gang i uken, og ta målene en gang i måneden. Om man veier seg oftere enn dette vil man se at vekten svinger veldig mye i løpet av noen dager. Dette kan føre til at man mister motivasjon og ikke får et riktig bilde av vektnedgangen. Noen kan også få spiseforstyrrelser og bli manisk opptatt av vekten. Vekten er et tall, ikke noe mer enn det.
 11. Få inspirasjon på blogger, nettsider, TV-program og Instagram. Her holder jeg på å samle meg oppe en liten base, som jeg tenkte å oppdatere dere på etterhvert.
 12. Tving deg selv på trening, uansett. For meg er trening noe av det verste jeg vet. Jeg tvinger meg selv igjennom det fordi jeg vet det er nødvendig for helsen min. Visste du at det er farligere å være inaktiv enn å røyke eller å være overvektig? Anbefaler alle å se denne filmen på youtube. Den har lært meg skikkelig mye om hvor viktig trening er.
 13. Test deg selv på trening. Prøv å få pulsen godt opp, ikke vær redd for å svette litt og test deg selv på hvor mye du klarer. Det er faktisk ganske sunt å presse seg selv.
 14. Tren slik du vil. Om du liker å svømme, svøm! Om du liker å spille fotball, gjør det. Eller kanskje du foretrekker å danse Zumba til TV’en i stuen? Det viktigste er at du faktisk trener. Personlig hater jeg å gå tur. Har aldri skjønt hva som er så morsomt med det? Eller å gå på fjellet. Ja, utsikten er fin, men jeg har høydeskrekk og liker det ikke. Når jeg trener er jeg veldig fokusert på meg selv, og liker ikke å være sosial. Noen liker gruppetimer eller å trene slik at man kan snakke med en venn samtidig. Jeg snakker ikke med noen når jeg trener, jeg er i min egen lille boble. Og slik vil jeg ha det. Med mindre det er lagsport, da.
 15. Tren styrke og kondisjon. Når man skal ned i vekt bør ca. 90 % av treningen bestå av kondsjonstrening. Likevel er det viktig med 2 – 3 styrketreninger i uken. Man vil vel ikke miste musklene i samme slengen som fettet faller av?
 16. Prøv å være mer i aktivitet. Du har hørt det før, ta trappen i stedet for heisen osv. Men selvom det er tungt er det faktisk ganske viktig. Og prøv å sitte så lite som mulig i løpet av en dag. Man kan faktisk ta knebøy samtidig som man ser på TV! Ok, så flink er ikke jeg ennå, men jeg har begynt å vaske huset oftere. Det er litt trening i det, og jeg sitter i det minste ikke stille.
 17. Ikke ta helt av. Ta det med ro, gjør det du skal og sov godt om natten. Det ordner seg alt sammen, det tar bare veldig lang tid.
 18. Kos deg. Jeg skal innrømme at jeg tar meg et lite glass melk med en spiseskje O’boy nesten hver kveld. Og det er så ufattelig godt! Dessuten teller jeg ingen kalorier lørdager etter klokken 20. Da kan jeg spise hva jeg vil. Det skal være lov å kose seg. Dessuten blir godis og slikt mye bedre når man spiser det en gang i uken.
 19. Del målene dine med venner og familie. Eller kanskje på en blogg? For meg er det et viktig spark i baken.
 20. Premier deg selv. Jeg har en WhatsApp-gruppe med mine to søstre der vi deler oppskrifter og treningslogg. Vi premierer også hverandre og gir hverandre konkurranser. Forrige uke hadde vi en konkurranse jeg hadde lagt ut der vi skulle trene tre ganger (minst 30 minutter hver gang) på en uke, og de som klarte det fikk en valgfri Disneyfilm. Slikt motiverer.
 21. Kjøp mat på tilbud. Jeg fikk tips av en av dere om å laste ned appen “mattilbud”. Der kan man følge med på hvilke tilbud de forskjellige matkjedene har hver uke. Supert!
Share:
Previous Post Next Post

5 Comments

 • Ida Sundae

  Veldig bra! Så inspirerende! Har kjøpt meg matvekt jeg og, men har ikke brukt den enda. Det er så vanskelig å telle alt.

  17. januar 2014 at 2:27 pm Reply
 • Maya G. Cassidy

  Herlig! Midt i blinken – notert ned hvert bidige punkt!
  Tusen takk for inspirerende tips:)

  21. januar 2014 at 7:15 pm Reply
 • Tone

  Lykke til :) Blir mye lettere om du tar supermat altså ;) Just saying.. Er ikke dyrt heller.. Iherb vet du ;)

  24. januar 2014 at 9:55 pm Reply
 • Camilla

  Tusen takk for gode tips! Har nettopp begynt min nye livsstil (etter en fødsel og mange kilo for mye). Veldig motiverende å lese rådene dine! :) Må få bestilt meg en time hos en kostholdsekspert. Har lagt meg på 1300 kcal nå, men er litt usikker på om d stemmer. Er ikke sulten og spiser sunt. Bruker vektklubb.no

  3. juni 2014 at 11:03 pm Reply
  • Caroline

   Hei Camillia! 1300 kcal høres lite ut, men jeg vet jo ikke basisopplysninger som hvor høy du er og vekten din og slikt. Rådfør deg med lege eller kostholdsveileder, det er lurt :)

   4. juni 2014 at 11:44 am Reply

  Jeg blir superglad for en kommentar!