Å være overvektig

22. januar 2014

Jeg har faktisk tenkt på å skrive dette innlegget i flere år, men jeg har aldri visst hvordan jeg skulle gjøre det. Å skrive om dette er veldig sårt for meg på mange måter, og det er vanskelig. Samtidig synes jeg det er viktig å opplyse, viktig å vise alle hvordan det kan være å leve som overvektig. Og med overvektig mener jeg ikke 5 – 10 kilo for mye på kroppen. Jeg snakker om når tallet er mye høyere enn det. Når det er så høyt at du visker det ut av ditt eget hode, og later som det ikke finnes.

Jeg har vært overvektig hele min ungdomstid. Som barn var jeg kanskje litt lubben, men langt fra veldig stor. Når jeg ble 16 år begynte jeg å legge på meg, fort. For det meste spiste jeg følelsene mine. Jeg spiste når jeg var glad, jeg spiste når jeg var lei meg. Og det gikk mye i snop, potetgull, store middagsposjoner og slikt. Jeg beveget meg lite bortsett fra gymtimene på skolen, fordi jeg hatet det. Til slutt endte jeg opp som en veldig overvektig jente som ikke hadde det bra i egen kropp.

De negative sidene ved å være overvektig er mange. Først og fremst er det risiko for alt mulig. Større risiko for hjerte -og karsykdommer, for diabetes type 2, galleveissykdom, pusteproblemer om natten, enkelte typer kreft, belastningslidelser, leddplager, høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt. Overvektige snorker også veldig ofte, og de kan ha store problemer med å bli gravid. Blir overvektige gravid er det stor risiko for at noe kan gå galt under fødsel og svangerskap. Den kanskje største lasten av alle for overvektige er psykiske problemer og depresjon. Selvbilde daler i takt med at vekten går oppover. Det er skremmende, det er vondt.

I tilegg til dette er det alle plagene vi overvektige ikke vil snakke om. At vi blir rød i trynet og svett bare av å gå til butikken. At vi puster så tungt og høyt, og at det er tungt å knytte skolissene. At det er tungt å reise seg fra sofaen, fordi man er så tung. Og at det gjør fysisk vondt å se på jentene i motebladene, og vite at man er milevis langt unna idealvekten. Alle blikkene man får fra folk rundt, og alle stygge kommentarer fra barn/fulle/frekke folk. At alle synes så synd på deg. At alle snakker høyt om hvor stor belastning man er for samfunnet. Fedmeepedimien. At man ikke tør trene, fordi man da vil eksponere seg selv for latter og grusomheter. Og når man handler noe på butikken som ikke er sunt får man et slik “jeg visste det” blikk. Og verre er det når setene på flyet er for små, og kanskje til og med beltene ikke er store nok. Og når alle de vonde opplevelsene ruller gjennom netthinnen, så må man spise. Og etterpå følger skammen. Den evige skammen. Jeg er ikke bra nok. Jeg ødelegger for meg selv, og er bare i veien. Også er det ryggproblemene da, som man dekker over med unnskyldinger, når man selv og alle andre vet det er overvekten som mest sannsynlig har skylden. Pluss at man ikke kan gå i kjole eller skjørt, fordi man da får noen blødende gnagsår på innsiden av lårene. La meg ikke starte på hvor vanskelig det er å finne klær. I allefall treningsklær og uteklær. Eller undertøy.

Jeg er livredd og lei. Jeg ble det plutselig en gang i fjor. Nok er nok, tenkte jeg. Jeg vil ikke ende opp på blodtrykksmedisin, med diabetes og belastningsskader. Så bestemte jeg meg. Jeg skal bli et sterkere, sunnere og gladere menneske. Både fysisk og psykisk. Koste hva det koste vil.

Follow my blog with Bloglovin

Share:
Previous Post Next Post

27 Comments

 • IM

  Håper du når alle målene du setter for deg selv, C. Jeg heier på deg!

  23. januar 2014 at 12:20 am Reply
 • Brita Melissa

  Takk for at du deler ordene og tankene dine, Caroline :) Også er jeg glad for at du blogger igjen.

  23. januar 2014 at 6:07 am Reply
  • Caroline

   Takk! Snilt av deg :)

   23. januar 2014 at 2:02 pm Reply
 • Monica

  Utrolig bra skrevet! Virker som du har bestemt deg en gang for alle! Stå på:)

  23. januar 2014 at 6:53 am Reply
  • Caroline

   Ja, virker slik for meg også. Hehe.

   23. januar 2014 at 2:02 pm Reply
 • Gitte

  Herlighet, for et ærlig og modig innlegg! Jeg heier på deg! : D

  Nå har jeg ingen erfaring med å ta tak i vekt, trening og kosthold på den måten, men jeg har jobbet mye med det mentale. Det er noe med å skrive problemstillingen ned svart og hvitt og se det klart for seg. Nok får være nok. For mitt vedkommende: Nok angst grunnet negative tankemønstre.

  Har forresten begynt å følge Sarah Mcgee på Instagram. Hun virker som en skikkelig kul jente med bra holdninger som jobber for et sunnere liv og å bli normalvektig. Smaken er delt, men du kan jo se om du synes det er givende – her tumblr’en hennes: http://sarahmcgee.tumblr.com/

  23. januar 2014 at 8:16 am Reply
  • Caroline

   Jeg følger Sarah allerede. Skikkelig bra inspirasjon, men takk for tips uansett!

   Negative tanker kan være pyton. Prøvd mindfullness? Jeg har ikke prøvd det, men mange sier det hjelper.

   23. januar 2014 at 2:03 pm Reply
 • Hilde

  Stolt av deg Carro! Ikke bare er det vanskelig å skrive om dette, men bare det å ta det å ta det første steget er utrolig tøft gjort. Stå på :)

  23. januar 2014 at 10:22 am Reply
 • tine katrine

  Så bra innlegg! Kjenner meg igjen i en del, har lagt på meg en god del kilo etter jeg ble syk. Det jeg syns er litt plagsomt er at man ikke kan snakke om det uten å få høre “neida, du er fin som du er!” og lignende, som om eneste grunnen til at man plages av den ekstra vekten er at man føler seg stygg. Utseende er jo det siste jeg bryr meg om, er alle helseplagene som jeg bryr meg mest om. Virker ikke som om folk helt forstår det.

  Håper du klarer å nå målene dine! Legger med en kort video jeg syns er veldig inspirerende :) https://www.youtube.com/watch?v=6ePo5x4f55Y

  23. januar 2014 at 2:06 pm Reply
  • Caroline

   Ja, helt enig. Helsen er det viktigste, utseende gidder jeg rett og slett ikke fokusere på nå. Takk for film!

   23. januar 2014 at 2:51 pm Reply
 • Siri

  Fantastiske Caroline :) Ingen e som du, husk d ! <3

  23. januar 2014 at 2:20 pm Reply
  • Caroline

   Aw, takk Siri. Ingen er som du heller <3

   23. januar 2014 at 2:51 pm Reply
 • Katrine Ü

  Modig og bra innlegg! Jeg liker at du er så ærlig og skriver om dette. Jeg håper du når de målene du har satt deg, du virker i alle fall veldig bevisst på hva du vil få til og viljesterk, noe som er alfa omega! :) Stå på!

  23. januar 2014 at 3:55 pm Reply
 • Helene b

  Du er flott du Caroline:) ønsker deg masse lykke til!

  23. januar 2014 at 4:44 pm Reply
 • Ida Therese

  For et godt (og viktig) innlegg! Du er tøff, og jeg håper du når målene dine:)

  (Og, hvis du ikke har lest denne bloggen før (jeg fant den ikke på linklisten din, så jeg tenkte at du kanskje ikke hadde sett den), vil jeg anbefale deg å klikke deg inn på den! Den handler om veien fra overvektig til ikke-overvektig, og jeg syns den er utrolig inspirerende! http://stappmett.wordpress.com/ )

  23. januar 2014 at 5:09 pm Reply
 • Charlotte K.

  For et flott og ærlig innlegg! Tøft gjort! Håper virkelig du når målene dine :)

  23. januar 2014 at 5:15 pm Reply
 • Ingvild

  Jeg vil bare si at jeg er så takknemlig som får lov til å ta del i livet og tankene dine, Caroline, og du er et så fantastisk inspirerende og flott menneske! Jeg heier på deg <3 Og jeg synes denne teksten var veldig bra skrevet. Du er så dyktig til å sette ord på det…. :) Sukk.

  Stor klem,
  Ingvild

  23. januar 2014 at 5:27 pm Reply
 • Heidi

  Lykke til, heier på deg!!

  23. januar 2014 at 5:32 pm Reply
 • victoria

  Lykke til! Heier på deg! :)

  23. januar 2014 at 7:32 pm Reply
 • Trude

  Veldig flott skrevet. Kjente meg igjen i ca…alt. Lykke til videre! Dette får du til vet du! :)

  24. januar 2014 at 1:59 pm Reply
 • Rowena

  Heier på deg Caroline!!!Dette klarer du =)

  27. januar 2014 at 3:08 pm Reply
 • Marie

  Sterkt, men viktig innlegg, Caroline! Det oppsummerer alt som iallefall jeg tenker, men som jeg ikke klarer så si høyt.
  Du er tøff, stå på!

  28. januar 2014 at 2:16 pm Reply
 • Eli

  Så flott et innlegg, Caroline. Mange kjenner seg igjen, og du er en inspirasjon for mange, deriblant meg. Overvekt knekker deg innvendig for det er så vanskelig å snakke om det..
  Jeg vil nå bare poengtere at jeg syns du er flott Caroline, uansett, for du har så mange fine egenskaper. Jeg ønsker deg likevel lykke til.

  28. januar 2014 at 5:59 pm Reply
 • Karoline (ommerk)

  Hei :) må bare si jeg heier på deg!!! Etter jeg fant deg på instagram, og nå leser bloggen din, så føler jeg virkelig med deg! Jeg kjenner meg sånn igjenn i deg ogdin historie, da Jeg var igjennom akkuratt det samme selv, der jeg var i ferd med å miste jobben grunnet overvekt. (Jobber på sjøen, der er BMI grense).. Nå gleder jeg meg virkelig til å følge deg videre på veien! Masse lykke til, det er tøft når det står på, men følesen når man får små resultater underveis er verdt det :)!håper du legger ut mange kjekke innlegg om hvordan det går :)!

  Med vennlig hilsen
  Karoline

  18. februar 2014 at 10:07 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!