Sparetips i julen

20. november 2012

christmas.

Som student har man ikke alt for mye å rutte med, og desember blir ofte en dyr måned for mange. Som student bor man kanskje også langt hjemmefra, og bare det og komme seg hjem til jul kan koste en formue. Så hvordan kan man komme seg gjennom julen uten å bli ruinert?

1.     Julegaver

En av de største utgiftene i julen er julegavene. Husk at det er tanken som teller, og at det er mange måter å gjøre julegaver billig på. Hvorfor ikke lage et personlig og gjennomtenkt julekort til alle? Å sende julekort til tanter, besteforeldre og kusiner vil gjøre stor lykke. Skriv gjerne noe personlig; hvordan du trives som student, beskriv byen du bor i, faget du tar og hvordan du har det. Istedenfor å kjøpe gaver til venner, forslå heller at dere gjør noe hyggelig sammen. Gå på kafe eller restaurant, eller hvorfor ikke arrangere juleverksted? Be alle ta med noen materialer hver, og lag gaver til hverandre eller til mor og far. På denne måten får man både vært sammen, samtidig som man lager julegaver på en billig måte.

2.     Jobb masse i november!

Desember er eksamenstid og man får mindre tid til å jobbe, noe som går ut over januar lønningen. Prøv derfor og ta ekstra vakter i november og jobb mest mulig da, det er jo også halv skatt i desember. N.B. Pass på at du ikke overstiger beløpet du har meldt til skatteetaten slik at du får skattesmell i juni. Det er kjedelig å bruke feriepengene på å betale skatt!

3.     Vær mye hjemme i julen!

Hvis du har muligheten til og bo hjemme i julen, så gjør det! Hvis du bor langt unna foreldrene dine og først har reist langt, kan du med god samvittighet ta utnyttelse av et fullt kjøleskap og masse god mat å velge mellom! Hvis du tidligere har jobbet på hjemstedet så ta kontakt med tidligere arbeidsgiver og spør om de trenger julehjelp!

4.     Sjekk ut reisemuligheter!

Har du lang reisevei hjem; sjekk ut tog/fly/buss billetter så tidlig som mulig, for her er det penger å spare. Hvis du utsetter å bestille billett til siste liten må du mest sannsynlig betale en høy pris! Hør med andre du kjenner som skal til samme by/retning som deg. Bruk sosiale medier og bekjentskaper, kanskje en venn av en venn kjenner noen skal kjøre egen bil hjem til jul! Tilby dem bensinpenger, og en ta med en CD full av juleklassikere som f.eks. «driving home for christmas». En Vinn-vinn situasjon for alle!

5.     Hold julebordet hjemme!

Julebordet med vennegjengen kan fort bli dyrt hvis man først skal spise et godt måltid ute. Da er det bedre og ta en skikkelig hjemmefest. Gjerne med et godt hjemmelaget måltid først. Få hjelp av de beste kokkene i vennegjengen og gjør klart et festmåltid, be alle ta med penger for å spleise på utgiftene. Eventuelt kan du arrangere juletapas, og be alle ta med seg en rett eller to hver. Be alle hjelpe til på forskjellig hvis, en kan holde tale, mens andre kan ha ansvaret for festleker. Ingen ting slår en sikkerlig hjemmefest, og det er garantert mye billigere enn en helaften på byen.

Share:
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Ida Sundae

  Min største utfordring hvert år er julegavene. Har så mange som må få. Dessuten får jeg alltid så himla fine og dyre gaver fra dem… ahhh, vil kutte ut julestresset og kjøpetvangen :(

  20. november 2012 at 8:28 pm Reply
 • Therese

  Mange fine tips. Jeg lager mange av julegavene i år ettersom jeg ikke har så god råd, så er det også koselig å lage noe som man gir bort.

  20. november 2012 at 10:07 pm Reply
 • Nina-Martine

  Her var det utrolig mange gode tips!!

  21. november 2012 at 12:11 am Reply
 • Ingvild

  Hittil i år har jeg bare strikket og sydd julegaver….føler meg nesten som en sykjerring eller noe sånt! Men hjemmelagde julegaver er ikke bare kjempegøy å lage, men så morsomt å få!! :) Synes i alle fall jeg.

  Fine tips her!! :D Hvor mange eksamener har du forresten?

  21. november 2012 at 9:52 am Reply
 • Rabatt24.no

  Her var det mange gode tips! Mange tenker ikke på det å jobbe mer som et sparetips, men det er jo faktisk noe av det mest effektive man kan gjøre for å spare penger; i tillegg til å få lønn er det vanskelig å bruke så altfor mye penger når man er på jobb. Ekstravakter i helgene må med andre ord være noe av det mest effektive man kan gjøre for å spare penger.

  22. november 2012 at 3:15 pm Reply
 • Katrine Ü

  Alltid kjekt med sparetips! Men jeg tror heller jeg går for jobbing i desember, for i november hadde vi fortsatt undervisning som er kjekt å få med seg :) Hadde jeg hatt jobb med faste tider så hadde jeg jobba som bare det nå i eksamensperioden tror jeg haha.

  23. november 2012 at 6:30 pm Reply
 • Tinas Verden

  Tusen takk for flotte sparetips!
  Har ikke vært så flink til noe av dette i år, så neste år blir det å skjerpe seg skikkelig og jobbe masse i november, lage gaver selv og kanskje ikke kjøre så mye bil til skolen. Og julebord hjemme blir det når hus er i orden. Flott flott, kanskje du har noen julegavetips også? Hva kan man gi til foreldre? besteforeldre? kjæreste etcetc..

  Synes det er så vanskelig med gaver til folk som sier de ikke ønsker seg noe, og folk som feks har alt .. (som er ganske typisk alle i disse dager..)

  7. desember 2012 at 12:02 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!