Førstehjelp ved selvmordsfare

9. juli 2012

Når jeg tok utdanning for å bli barnevernpedagog, så fikk vi delta i VIVAT sitt “Førstehjelp med selvmordsfare” kurs. Før jeg deltok i kurset hadde jeg ikke gjort meg opp så mange tanker om selvmord. Jeg visste at det var rundt 500 personer i Norge hvert år som tok selvmord, og at det også var en del mørketall. Jeg mener, en bilulykke med en bil som har kjørt inn i en trailer? Det kan ha vært en selvmord, men det blir registrert som trafikkulykke. Verdens Helseorganisasjon anslår at det blir begått i alt over en million selvmord i verden hvert år. Det er flere som dør av selvmord enn av krig, vold og kriminalitet til sammen.

Alle vet om noen som har tatt sitt eget liv, eller som har forsøkt et. Mange kjenner noen som har gjort det. Det er dessverre også økning i tallene som viser hvor mange som tar selvmord. De fleste er menn. De vanligste metodene er henging eller overdose av medikamenter. Antall selvmordsforsøk i Norge per år anslås til å være 10 000. Men det er mørketall, det og. Det er nok dessverre fler.

Det aller viktigste jeg lærte på VIVAT-kurset var at det er aldri farlig å spørre. Spør, om du tror noen er i selvmordsfare. Og bry deg. Skaff hjelp. Kanskje du kan forhindre et selvmord, og det er ganske stort.

Trenger du hjelp i Norge, ringer du 116 123 (Mental Helse).

Share:
Previous Post Next Post

13 Comments

 • Isabella

  Fint og lærerikt innlegg. Desverre er det ofte de man sist skulle tro ville gjort noe sånt som faktisk gjennomfører det. Selv kjenner jeg folk som har forsøkt og mislykket, og folk som faktisk har klart det. Ingen av disse er mennesker man skulle tro ville i det hele tatt tenkt på noe slikt. Det er det som er skummelt. Men fint å oppfordre til å spørre rett ut. Heller spørre en gang for mye enn en gang for lite.

  9. juli 2012 at 11:22 am Reply
 • IM

  Jeg kjenner også noen som har forsøkt selvmord, men heldigvis gikk det bra. Bra innlegg, det er viktig å snakke om slike ting!

  9. juli 2012 at 1:06 pm Reply
 • Astrid Katrine

  Så bra at du skrive om detta, for det e veldig aktuelt!:)

  9. juli 2012 at 5:27 pm Reply
 • Carina

  Jeg liker at du blogger så mye igjen, og jeg liker at du tar opp viktige temaer som dette!

  10. juli 2012 at 3:02 pm Reply
 • frk. Angell

  Viktig innlegg!!

  11. juli 2012 at 1:53 pm Reply
 • Brita Melissa Botnen Søreng

  Viktig tema du skriver om – absolutt! Tusen takk for hyggelig kommentar :) Det er nok ikke jeg som var bruden og har ikke giftet meg, så da tenkte jeg det var best å slette kommentaren. Vil ikke at folk skal tro noe annet :p

  12. juli 2012 at 1:51 pm Reply
 • Nina C.

  Viktig tema du tar opp. Viktig å bry seg :)

  12. juli 2012 at 11:09 pm Reply
 • T

  Jeg har dumpet borti bloggen din litt tilfeldig noen ganger nå, uten at jeg har lagt igjen noen spor (tror jeg), men noen ganger er det greit å si fra: det er så fint å se ei jente som er så gjennomført fin og sterk og forbilde-materiale i bloggverden. Ta vare på den du er, for du virker som en sånn person det burde være flere av i verden.

  13. juli 2012 at 12:03 am Reply
  • Caroline

   For et utrolig kompliment! Takk, fineste jeg har hørt på lenge!

   13. juli 2012 at 2:37 pm Reply
 • ★MK★

  Viktig tema! Vi satt akkurat for fem minutter siden her å prata om han som tok livet sitt for et år siden.. Det er noe alle kan ha nytte av og det så viktig å ha denne kunnskapen. Håper det blir mer og mer vanlig med slike kurs fordi det er alt for lite av det!

  13. juli 2012 at 11:55 am Reply
  • Caroline

   Det er et utrolig bra kurs, å anbefale!

   13. juli 2012 at 2:37 pm Reply
 • liseliten

  Det er skremmende tall. Viktig tema! Og som du sier, det er ikke farlig å spørre, tvert i mot! Mange er redde for å ta det opp, redde for å plante ideer, men kanskje er det det spørsmålet som skal til for å klare å snakke om det, oppleve at noen bryr seg?

  Det har også vært fokus på selvmord i psykiatrien, blant annet i vg forrige uke.. Det er mange selvmord som kunne vært forhindret, i psykiatrien, av psykiatrien. En annen ting som skremmer meg, på et helt personlig plan (og litt utenfor temaet her), er at faktisk så mange som 1 av 10 med borderlinediagnose (som jeg har), ender opp med å ta livet sitt, som oftest på impuls eller ved et uhell, altså ikke planlagt. Det kunne vært meg. Og det er mange slike selvmord som kunne vært unngått om man ble sett og hørt til riktig tid.

  16. juli 2012 at 11:21 pm Reply
 • liseliten

  Apropos “det er ofte de man sist skulle tro ville gjort noe sånt som faktisk gjennomfører det”. Ja, men ikke alltid. Det er en utbredt myte at “de som sier de kommer til å ta livet sitt (evt. truer), de gjør det ikke”. Helt feil. Viktig å ta slike utsagn/trusler på alvor, for mange ender opp med å gjøre alvor av det. Følte bare for å påpeke det :)

  16. juli 2012 at 11:42 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!