All Rights Reserved?

13. juli 2012

Untitled

For ikke lenge siden postet Mariell fra bloggen Hjartesmil et innlegg om hvilket syn hun har på kilder. Jeg hadde sett frem til dette innlegget lenge, for jeg har lurt på hvilket syn hun har på dette temaet. Hun skrev blant annet om hvordan hun bruker bilder hun finner på Flickr, og at hun som regel ikke spør fotografen om hun kan bruke bildet. Det ble også vist i innlegget hvordan man kan ta skjermbilder av bilder som ikke kan lastes ned. Jeg synes det er flott at Mariell linker til bildene hun finnes, for det er det minste man kan gjøre, men jeg har gjort meg opp noen tanker rundt temaet i det siste.

Opphavsrett på nett er et vanskelig tema. Det finnes ikke veldig klare regler, som er lett tilgjengelig for alle. Men for en god stund siden, når jeg var eier av Bloggermagasinet, intervjuet jeg Olav Torvund som til daglig arbeider med det juridiske rundt opphavsrett. Da kom det frem ganske klart hva som er lov, og ikke lov. Blant annet:

 1. Du har lov til å ta skjermbilder av filmer, nettsider og lignende for å illustrere om du skriver om akkurat dette. Da må dette merkes med link, og ordet “faksimile”.
 2. Det er samtidig ikke lovlig å ta skjermbilde av et bilde, og bruke det på bloggen sin. Som det ble skrevet om i innlegget til Mariell.
 3. Du har ikke lov å bruke noen bilder du finner på nettet. Det finnes likevel noen unntak. Du kan fritt bruke bilder som er under en Creative Commons Lisens, men det er da viktig at du følger det som står på de forskjellige lisensene. En annen ting du kan gjøre er at du kan spørre fotografen om du kan bruke bildet, og linke tilbake til fotografen om du får lov å bruke bildet.

Jeg ønsker dermed å gjøre klart i dette innlegget hva jeg ønsker å gjøre. Først og fremst ønsker jeg å ta mine egne bilder. Mine egne bilder vil dere kjenne igjen ved at når du holder pilen over bildet vil det komme opp at jeg er fotograf. Om jeg bruker bilder som ikke er mine egne vil jeg enten benytte meg av Creative Commons, eller spørre fotografen om jeg kan bruke det. Som eksempel har jeg spurt om lov til å bruke bildet jeg har i dette innlegget. Dermed vet dere at alle bilder som jeg ikke har tatt, og som jeg bruker her på bloggen, er enten under Creative Commons lisens, eller så har jeg spurt om lov. Og de vil alltid være linket.

Likevel kan det være at jeg noen ganger finner noen bilder som jeg veldig gjerne ønsker å bruke, men som jeg ikke finner opphavet til eller at jeg ikke får svar hos fotografen. Da vil dette bli godt merket i innlegget, men på tross av dette velger å bruke bildet. Dette kommer jeg til å være veldig forsiktig med å gjøre, og vil helst unngå det. Det er litt skremmende at når jeg søker på Google Image Finder for å finne kilden til bilder fra for eksempel We Heart It, Google eller Tumblr, så finner jeg nesten aldri kilden! Det er noe å tenke på. At om vi tar bilder uten å linke, eller spørre om lov, så forsvinner dem i mengden.

Share:
Previous Post Next Post

12 Comments

 • Stian

  Tineye.com er en genial tjeneste for å gjøre et omvendt billedsøk, som gjør at man kan finne kilden til et bilde. Finnes og som plugin til de fleste nettlesere

  13. juli 2012 at 4:26 pm Reply
 • Brita Melissa Botnen Søreng

  Jeg leste innlegget ditt like nøye som jeg gjorde hos Mariell! Det er så viktig å informere om dette og det kan ikke understrekes nok. Svar: Alt i orden. Det var jeg som beveget meg litt i grenseland av hva kjolevalg angikk – åpenbart! ;)

  13. juli 2012 at 5:27 pm Reply
 • frk. Angell

  VIKTIG innlegg!!!

  Og det er viktig å få frem at “Google” ALDRI er eller har vært en gyldig kilde. Man kan ikke ta et bilde, og så linke til “google” – det er HELT feil!! Og jeg ser MANGE bloggere som gjør dette. Jeg er ikke helt uskyldig selv heller, for jeg har gjort dette før jeg og. Men det var når jeg var ny på bloggingen, og ikke visste om at det faktisk ikke er lovlig..

  Men er jo mye mer gøy å bruke EGNE bilder i blogginnlegg.

  Og jeg selv ville blitt veldig skuffet om jeg så noen bruke MITT bilde i et blogginnlegg – uten at de har spurt meg om tillatelse først.

  13. juli 2012 at 5:53 pm Reply
 • Gitte

  Jeg lagde en post om Hove nylig, og da brukte jeg mange bilder fra NRK P3s flickr-konto. Da var jeg veldig nøye på å linke til selve bildet, brukeren og informasjon om lisensen bildet var tilgjengelig under slik jeg lærte på Virrvarrs roteloft. Kanskje litt ryddigere at selve bildet linker istedet, men da er i hvert fall ikke tvil.

  13. juli 2012 at 7:54 pm Reply
 • Nina C.

  Kjempe bra innlegg. Har vært litt småslapp på det punktet og skal herved skjerpe meg:) Flott at flere skriver om dette og det er bare å spre budskapet videre. Heretter skal jeg snoke inne på flickr på creative commons:)

  13. juli 2012 at 10:20 pm Reply
 • Siv

  Å linke er det aller minste, HELT enig!! Og det ER skikkelig trist å tenke på alle disse weheartit-bildene, som faktisk har en fotograf, men som ingen kjenner til!

  15. juli 2012 at 11:06 am Reply
 • Katrine Ü

  Bra innlegg! Man trenger å bli minnet på disse reglene føler jeg. Vet jo at visse ting er lov og andre ikke, men føler også at noen regler litt i gråsona. Nå som jeg skal prøve å redigere sammen noe videogreier og publisere senere så var dette nyttig kunnskap. Det fikk meg til å revurdere musikkvalg og finne noe som kan brukes av alle :)

  15. juli 2012 at 12:31 pm Reply
 • Sushibird

  Så flott innlegg! Jeg har tenkt mye på dette selv, og jeg synes det er utrolig viktig at folk ikke bare tar bilder og bruker dem til egen vinning. Samtidig føler jeg ofte at folk som blogger og tar bilder selv godt kan gi litt mer bruksrettigheter til bildene de poster. Mange som poster bilder på internett, det være seg i porteføljer eller blogger eller hva som helst – ønsker jo at bildene skal bli sett av flest mulig mennesker. På grunn av tumblr og weheartit osv virker det som om mange velger full “copyright – all rights reserved” for å sikre seg, selv om de like gjerne kunne valgt en relativt restriktiv cc-lisens. Jeg har selv valgt å lisensiere de fleste bildene på bloggen min under ulike cc-lisenser, og det er ingenting i veien for at ulike bilder på samme blogg kan ha ulik lisens. (Her er oversikt over hvordan jeg har lisensiert bilder jeg selv har tatt her: http://sushibird.com/terms-of-use/ ) Likevel finner jeg gang på gang bildene mine over hele halve tumblr og weheartit, uten kildehenvisning tilbake til meg. Da blir jeg ganske så trist, for jeg ønsker jo å vise flest mulig mennesker bildene jeg har tatt (det er derfor jeg poster dem på nett), men jeg ønsker jo også å få økt trafikk til bloggen min. Jeg skulle ønske folk var flinkere til å kreditere, det hadde nok gjort at flere folk som tar bilder har lyst til å dele mer også.

  16. juli 2012 at 2:05 am Reply
 • liseliten

  Jeg bruker kun mine egne bilder når jeg blogger (hvertfall de siste tre årene, etter jeg ble bevisst på det), både for å være på den sikre siden, og fordi jeg vil den skal være personlig – altså mitt, fullt ut. Jeg har opplevd at andre bloggere har brukt mine bilder uten å spørre, selv om de er merket med copyright og navnet mitt, og det syns jeg ikke noe om. Derfor er jeg påpasselig med å bruke andres bilder også..

  16. juli 2012 at 10:39 pm Reply
 • myldretid

  Dette er viktig! Jeg blir irritert når bloggere bare låner bilder uten å oppgi kilder, uansett om de er mine eller noen andre sine. Jeg synes det er ren folkeskikk å spørre folk før man låner noe, og det gjelder også på nett.

  Vet forresten at det ble en sak i Sverige nå nylig angående faksimiler, og der er det ikke lov å ta bilder av bilder i et blad eller lignende, når det skal på nett. I et blad derimot, er det lov. (mer om saken her: http://www.genusfotografen.se/?p=687)

  18. juli 2012 at 1:57 pm Reply
 • tine katrine

  jeg syns det er litt skummelt å tenke på, at det faktisk er (i fleste tilfeller) ulovelig å bruke andres bilder selv om man linker i hytt og pine. jeg bruker ALDRI bilder som jeg ikke vet hvem har tatt (og linker selvfølgelig alltid), og krysser fingrene for at ingen av fotografene har noe imot litt gratis reklame og eventuelt bare sier i fra hvis de ikke liker det så vi kan ordne det på en enkel måte ved at jeg fjerner det (istedet for å bli saksøkt for skumle priser).

  19. juli 2012 at 9:55 pm Reply
 • Ine

  Jeg er enig med deg, man bør ikke låne Flickr-bilder som er All rights reserved uten å spørre om lov. Jeg tenker at hvis de syntes det var greit at folk lånte, ville de hatt Creative Commoms-lisens. Veldig flott at bloggere skriver om dette! Synes innlegget ditt var ryddig, klart og veldig bra.

  23. juli 2012 at 6:50 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!