Trippelfiltertesten til Sokrates

7. september 2011

3 filter

I det gamle Hellas var Sokrates kjent for å sette kunnskap høyt. En dag møtte Sokrates en bekjent som sier “Sokrates, vet du hva jeg akkurat hørte om en venn av deg?”. “Vent litt” sa Sokrates – “før du forteller meg noe i det hele tatt vil jeg at du skal gjennom en liten test. Jeg kaller den trippelfiltertesten.

Trippelfilter?” sa den andre. “Ja, akkurat” svarte Sokrates og fortsatte “før du forteller meg noe som helst om min venn vil jeg at informasjonen din skal filtreres. Det første filteret er sannhet. Er du sikker på at det du skal fortelle meg er sant?”. “Nei” svarte mannen.

“OK” sa Sokrates, – “så du vet ikke sikkert om det du skal fortelle er sant eller usant. La oss prøve det andre filteret. Det er et filter jeg kaller godhet. Er det du skal fortelle meg om min venn noe som er bra?”. “Vel, det er vel nærmest det omvendte…”.

“Jaha” sa Sokrates, – “du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant heller. Du kan likevel passere det tredje filteret – et filter jeg kaller nyttighet. Er det du skal fortelle meg om min venn nyttig for meg å vite?”. “Nei, egentlig ikke” svarte mannen.

Så konklusjonen er altså som følger” sier Sokrates – “det du skal fortelle meg er kanskje ikke sant, det er ikke bra og heller ikke nyttig…. Hvorfor vil du da fortelle meg det i det hele tatt?

Share:
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Kristina Kvåle

  hahaha, trur det er mange som treng desse tre filtera! :)

  7. september 2011 at 7:53 am Reply
 • Heidi

  Jeg liker den!

  7. september 2011 at 10:14 am Reply
 • astridterese

  Denne har jeg også blogget om.
  Jeg fikk historien på mail fra min veninne i India. Det er en fin test, en vi alle skulle brukt hver dag!

  8. september 2011 at 10:18 am Reply
 • Hilde

  Trippelfiltertesten er en meget god test :)

  8. september 2011 at 1:01 pm Reply
 • Mic

  Ha ha ha :D Nydelig! Den skal jeg huske på neste gang noen er ute med sladder =p

  8. september 2011 at 1:08 pm Reply
 • SiriV

  Ja, han Sokrates, du. Viser vel at mennesket var det samme for noen tusen år siden som det er i dag. Jeg trenger 2.0-versjonen av dette filteret installert.

  9. september 2011 at 5:25 pm Reply
 • Linda

  Hvis alle fulgte denne regelen ville verden vært et aldri så lite bedre sted å være.

  10. september 2011 at 1:37 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!