Intervju med Jon Ewo

12. august 2011

jonewo

Overraskelse! Jeg har vært så innmari heldig å få lov å intervjue en av mine ynglingsforfattere, Jon Ewo! Han har blant annet skrevet Sola er en feit gud, Månen er en diger pudding og Jorda er tøff og naken – bøker jeg har skrevet om før her på bloggen. Jon Ewo er i dag en av Norges mest selgende forfattere, og det hele begynte vel den gang han som nittenåring skrev noen dikt. I 2007 vant han Bragdeprisen og han er i utgangspunktet utdannet biblotekar. Mer kan dere lese om denne fremragende forfatteren på hans hjemmeside.

Hvordan kom du på å skrive om Adam?

Han ble til mens jeg skrev starten på boka. Jeg visste ikke så mye om ham mens jeg lagde handlingssammendraget – sånn jeg pleier før jeg skriver en ny bok – men idet jeg skrev starten på boka så kom denne viltre delen av personligheten min fram og jeg tenkte at i denne boka skal jeg bruke alt jeg kan om å skrive, bruke litt av meg selv, bruke humoren min mye mer, osv. Og ut av dette kom personligheten “Adam” – som bor ikke langt unna der jeg selv er født, på Løkka.

Hvorfor har du valgt et litt utradisjonelt og rebelt gramatisk uttrykk i bøkene dine?
F. eks at du bruker en side til å skrive “WUUUUAAAH” eller slikt?

Jeg så for meg at han var en slik utrolig pratsom og vilter fyr – og da var det helt i hans stil å gjøre sånne ting. Dessuten tenkte at jeg nå likevel bruker alt jeg kan om å skrive – hvorfor ikke bruke bokstavene også – for å uttrykke absolutt alle følelser og erfaringer og ting & tang.

Har du noen forfatter-forbilder?

Jeg har diverse, men det er mest voksenbokforfattere. Og ingen av dem var egentlig forbilder for Adam-bøkene.

Hvilke av bøkene dine er du mest fornøyd med?

Jeg er som regel mest fornøyd med den nyeste jeg har skrevet. Og akkurat nå er det en fantasyroman for ungdom – som kommer nå denne høsten. den heter “Totales wipeout i Atlant” og handler om en engel.

Hvilke av bøkene dine har du solgt mest av?

Tror at det må være den aller første boka om Otto Monster – “Ingen er redd for Otto Monster”. Ikke at jeg har noen salgstall på det, men den har vært trykket opp igjen 7 ganger.

Hvorfor valgte du de titlene på bøkene om Adam?

Serien om Adam handler om å utvikle seg som menneske. Man leter etter hvem man er, hva man skal her i livet, hva som er bra, hva som er lykke, osv. Derfor starter vi med boktittelen med sola – sola er jo et godt stykke unna der vi befinner oss. Bok nummer to har månen i tittelen – vi har altså kommet litt nærmere. Og siste bok har jorda i tittelen – og da har vi landet her på denne jorda hvor vi er.

Har du hatt månesyke?

Bare når det helt praktfulle fullmåner. UUUUUUUUUUUUUUUUUUULLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!! Hehehehe.

Tenker du ofte på døden?

Som de fleste mennesker tenker jeg daglig på døden. Prøver å unngå det ved frokosten, men ellers lurer den seg innom hjernebarken, ja.

Skriver du mye om dagen? Eller har du perioder du skriver mye i, mens andre perioder skriver du ikke noe?

Når jeg har startet på en ny bok, skriver jeg daglig. Skriver et visst antall anslag med mellomrom. Lager meg en bestemt kvote som skal gjøres hver dag – før jeg kan gi meg og jobbe med noe annet. Mens i andre perioder – når jeg ikke holder på med en bok har jeg masse annet arbeide å gjøre som frilanser i bokbransjen.

Har du opplevd å få skrivesprerre? Og i slike tilfeller, hva bør man gjøre?

Skrivesperre er vanskelige saker. Det er noe man ikke kan tvinge seg ut av. Og løsningen er dessverre veldig forsjellig fra menneske til menneske. Det er altså mange mulige løsninger. Den enkleste kan være å legge det man holder på med fra seg – og simpelthen gjøre noe helt annet. Og da mener jeg ikke å jobbe med tekst i det hele tatt. Kanskje det kan være fysisk arbeid, rydde på loftet, dra på en tur, henge med venner og prate shit. En annen mulighet er å si til seg selv – er det noe jeg virkelig kunne tenke meg å skrive? er det noe som det ville more meg å fortelle til andre – i skrift. Uten å tenke på at det skal bli bok eller at det må ha en mening? En tredje måte – som jeg er personlig er litt usikker på vil funke, men som en kollega av meg har anbefalt, er å sette seg foran pc-en og stirre på den til en setning melder seg. Og så hekte på en seting videre, og så en videre. Og kommer det ikke noe så kommer det ikke noe, men uansett skal du sitte der en halvtime. Jeg synes det minner mer om straff enn moro. Da vil jeg heller anbefale det å sette seg foran pc-en å bare skrive noe. Skriv hva som helst som faller deg inn – minner fra barndommen, hva du føler akkurat nå, utsikten fra vinduet. Osv. Jeg kom ut av en skrivesperre en gang ved at en redaktør ga meg et oppdrag med veldig klare rammer. En historie som burde være sånn og sånn, rett fram og uten tilbakeblikk, en bestemt lengde, ikke for lange ord, osv. Og det hjalp meg. Men løsningene er altså mange. Og individuelle.

Jeg har mange lesere på bloggen min som vil gi ut bok. Hva er dine beste tips til hvordan de kan gå frem for å gjøre dette?

For å utgi en bok må man ha et ferdig manus. Og for å komme dit trenger du to ting – en ide/handling/plot dvs det boka skal inneholde – og så må du ha viljen til å gjennomføre den jobben det er å skrive alt dette ned. Og det er hardt arbeid. Det beste er om man kan skrive litt hver dag – fem dager i uken. Enten ved å sette av en bestemt tid hver dag – la oss si en time. Noen bestemmer seg for å skrive en viss lengde. En engelsk forfatter som het Graham Greene hadde som mål å skrive 600 ord hver dag. Ikke ett ord mer. Og han telte til han nådde 600 og da sluttet han – om det så var midt i en setning. Og 600 er et bra tall – alle kan klare det. Og når du har gjort det lenge nok har du faktisk en ferdig bok. Jeg vil også råde folk til å planlegge litt. Jeg planlegger mye – jeg lager et helt handlingssammendrag før jeg skriver. Men det kan holde å lage en storyline med noen punkter underveis som du vil ha med deg, slik at du også planlegger hvordan slutten skal bli – før du kommer dit. Når du har manus ferdig har du kommet til det neste store hinderet – utgivelse. Man kan selvsagt utgi boka selv, men det er mye jobb og det er svært vanskelig å selge boka. Jeg vil ikke anbefale det, med mindre du har sluttet å bry deg om å ha litt fritid. Finn et forlag. det er ca 1000 aktive forlag i Norge. det gjelder bare å finne det forlaget som liker din bok. For nå må du være sta. Du kommer nesten helt sikkert til å få boka di i retur – flere ganger. Og da må du sørge over det, kaste ting i veggen, bruke stygge ord som andre ikke trenger å høre, grine en skvett, og så – dagen etter – sender du manus ut til neste forlag på lista di. Det kan virke håpløst og vi gir oss ikke!! Man starter med de tre store forlagene og jobber seg nedover – dvs Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug. Jeg gir dere den dårlige statistikken med det samme – bare 1-2 prosent av alle manus som norske forlag mottar hvert år blir utgitt. Og de 1-2 prosentene inkluderer manusene fra forfattere som allerede har utgitt bøker før. Lykke til!

Hvor skriver du? Bytter du noen gang atmosfære?

Jeg har et eget skrivekontor i Oslo sentrum. Men kan egentlig skrive hvor som helst, bare det er lys i rommet og jeg har noe å skrive med og på.

Hvordan ser du for deg fremtiden? Vil du skrive barnebøker, ungdomsromaner eller noe helt annet? Vil du fortsette å være forfatter?

Planen min er å fortsette å skrive til ambulansen henter meg en gang i framtida. Det er i grunnen det eneste jeg kan her i verden. Ellers må jeg begynne å kjøre drosje. Og det tror jeg kan være litt kjedelig…

Share:
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Linda

  OI! Morsomt å lese!!

  Har akkura kjøpt meg Sola er en feit Gud for 5 kr, så skal lese den når jeg får tid. :)

  12. august 2011 at 2:01 pm Reply
 • Linda

  Det var et utsalg på biblioteket i Drammen. :) det hender de selger ut bøker billig.

  13. august 2011 at 6:12 am Reply
 • Hilde

  Har faktisk lest noen av bökene hans :) Morsomme,

  17. august 2011 at 9:09 pm Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.