Loop

2. juli 2011

Bildet av Arne Næss er tatt av Petter Mejlæners

Loop er en helaftens dokumentarfilm som utforsker moderne menneskers forhold til tid, sett gjennom øynene på noen av tidens mer ytterliggående forbrukere. Menneskene vi møter har på hver sin måte tatt drastiske valg knyttet til deres livssituasjon. Dokumentaren handler om de valg som alle vi mennesker må, eller kan, ta i forhold til den tiden vi har til rådighet og hvordan vi bruker den.

Terje N. Larssen og Ronny Dahl, to unge deltidsfiskere som blir lei av bylivet i Narvik drar på en uvirkelig, lang ferd med sin Nordlandssjark for å kunne stå på ski under ultimate forhold på en av de spektakulære øyene i Lofoten. Kristen Reagan, en 41 år gammel fjellklatrer som har ambisjoner om å bestige fjellet Kjerag i lysefjorden, for så å kaste seg utfor i et basehopp.

Per Evensen er en ambulansesjåfør og tidligere FN utsending i Libanon og Bosnia tar pause fra sin mildt sagt hektiske hverdag for å sitte alene i et tårn midt ute i en skog i Østfold, hvor hans eneste jobb er å speide med kikkert i fire måneder for å passe på at ikke skogen tar fyr.

Arne Næss er (92) kjent for de fleste. Filosof, professor og fjellklatrer som sitter på slutten av livet og sier han har vært et dårlig menneske. Hva kunne han gjort annerledes? Hvilke valg var det han aldri tok? Vi opplever en mann som åpner opp for sine innerste tanker, en side av Næss vi aldri tidligere har sett.

Alle historiene skildrer mennesker som trer ut av det tradisjonelle, moderne liv og finner mening på måter som er utenkelig for folk flest. Noen søker spenning og opplevelser, andre er ute etter fred og ro, men det er to sider av samme sak. Alt handler om å finne sin balanse, og gjøre valg for hvordan man vil anvende den tiden man har.

Dette er en sterk, norsk film som tar deg med inn i det livet du kanskje selv ønsker du hadde. Og som det faktisk er helt mulig at du kan få. Det handler om å prioritere. Og selv om jeg er langt fra enig i alt blant annet Næss sier i denne filmen, så er det likevel en film til ettertanke som jeg synes alle skal se. Dette er selvfølgelig ikke en actionfilm, en komedie eller en romantisk film. Dette er en dokumentar. En sterk en.

Share:
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Mona

  Denne har jeg faktisk sett, på skolen, men jeg husker svært lite av den. Kanskje jeg tar meg tid til å se den en gang til.

  2. juli 2011 at 9:55 am Reply
 • enkommafire

  Oi. Denne høres ut som en film jeg vil like. Denne må jeg få sett.

  2. juli 2011 at 3:10 pm Reply
 • Lillesmurf - Kari

  Takk for tips. Denne vil jeg få med meg!

  SV: Tusen takk Caroline <3

  2. juli 2011 at 5:02 pm Reply
 • Gitte

  Dette høres ut som en virkelig interessant film. Jeg blir ofte eksistensiell av slike dokumentarer – dratt mellom det jeg opplever som viktig i hverdagen og det faktum at mye av det som opptar meg faktisk er ganske meningsløst i ett større perspektivet. Men jeg tror også man har godt av å revurdere livet sitt innimellom.

  8. juli 2011 at 11:13 am Reply
 • Jeg blir superglad for en kommentar!